Beeldende kunst

Rembrandthuis. De Amsterdamse graficus en schilder Aat Veldhoen is deze week in het Rembrandthuis in Amsterdam (Jodenbreestraat 4) begonnen met de vervaardiging van een serie etsen, een activiteit waarvoor hij speciaal door het museum is uitgenodigd. Museumbezoekers kunnen hem bij zijn werk gadeslaan en ook kunnen ze de diverse drukken aanschaffen: Veldhoen drukt elke voorstelling in een oplage van dertig stuks. Het is voor het eerst sinds 1658 dat de werkruimte van Rembrandt als atelier wordt gebruikt. Voor Veldhoens activiteiten werd het oorspronkelijke atelier, dat zich op de eerste etage aan de voorzijde van het Rembrandthuis bevindt, leeg opgeleverd. Veldhoen heeft voor de inrichting zijn eigen spulletjes meegenomen om tot eind juni zijn etsen in het Rembrandthuis te kunnen drukken. Na hem komen er nog meer kunstenaars; tot oktober, daarna zal de werkruimte, waar Rembrandt ooit zijn talloze leerlingen de beginselen van het schildersvak bijbracht, in authentieke staat worden teruggebracht.

Drieluik. Twee weken lang, dagelijks tijdens kantooruren bestaat de mogelijkheid om in de Burgerzaal van het gemeentehuis van Hilversum (ingang Dudokpark 1) een blik te slaan op het enorme (tien vierkante meter!) schilderij van Michaël Hiep. De Hilversumse kunstenaar heeft de afgelopen vijf jaar aan het reusachtige doek gewerkt. Op het doek staan tientallen inwoners van het Gooi afgebeeld op het moment dat ze een lekkernij tot zich nemen. Hiep heeft het doek 'Consummatum est' genoemd: aan de binnenzijde van het drieluik staan Adam en Eva levensgroot afgebeeld terwijl ze een appel eten. Voor Hiep is dat het moment dat de consumptiemaatschappij werd geboren. Te zien vandaag, volgende week maandag tot en met vrijdag en ten slotte nog op 13 en 14 juni.

Jacob de Wit. De expositie rond de 17de-eeuwse schilder Jacob de Wit in het Bijbels Museum in Amsterdam (Herengracht 366) gaat zijn laatste maand in: tot en met 25 juni kan kennis worden genomen van het werk van deze in zijn eigen tijd zo veel gevraagde plafondschilder. Het Bijbels Museum bezit zelf twee plafondschilderingen van Jacob de Wit. Ze worden op de expositie met gepaste trots getoond, temeer daar ze het afgelopen jaar gerestaureerd zijn. Komende zondag (14.00 uur) biedt het museum een Jacob de Witwandeling. Na ontvangst in het museum wordt een rondleiding langs de tentoonstelling gegeven, waarna het publiek zich te voet begeeft naar andere grachtenhuizen waar plafondwerken van De Wit zijn te zien. Reserveren: 020/6242436.

Fotografie

Jonge vrouw. Fotografe Hellen van Meene is met haar werk doorgedrongen tot Galerie Paul Andriesse in Amsterdam (Prinsengracht 116), doorgaans een galerie die zich toelegt op de nieuwste ontwikkelingen in de schilderkunst. Van Meene wordt beschouwd als een van de meest interessante fotografen van dit moment. Dat bewijzen ook de uitnodigingen van belangrijke galeries in Engeland (The Photographers Gallery in Londen), in Japan (Gallery Koyanaga in Tokio) en haar deelname aan de Mois de la Photo in Parijs. Bij Paul Andriesse laat Van Meene beelden zien van een jonge vrouw die in elk portret een andere gedaante aanneemt: beurtelings lijkt ze op een meisje of op een rijpe vrouw die haar laatste charmes etaleert; Van Meene gaat een spannend spel met fictie en realiteit aan. Opening aanstaande zaterdag (17.00-19.00 uur), de expositie loopt de hele maand juni.

Veilingen

Plafondschildering. Bij Sotheby's in Amsterdam (De Boelelaan 30) komt volgende week woensdag een uitzonderlijk werk van Piet Mondriaan (1872-1944) onder de hamer. Het gaat om een plafondschildering die Mondriaan rond 1900-'05 in een herenhuis in de Vondelstraat in Amsterdam maakte. Hij deed dat op verzoek van de Amsterdamse schilderes Johanna Elisabeth Repelius (1848-1921). Zij had in 1889 een perceel in de Vondelkerkbuurt gekocht, tussen de toen nog te dempen Overtoomse Vaart (nu de Overtoom) en het Vondelpark. Elisabeth Repelius wilde tegen de zin van haar vader schilder worden. Ze liet daartoe op de derde verdieping van het nieuwe huis een atelier bouwen. Aan Mondriaan vroeg ze om twee plafondschilderingen te maken op de eerste verdieping. De nu ter veiling aangeboden schildering laat onder meer putti (mollige engeltjes) zien, die met bloemen in de armen door de lucht zweven. De schilderstijl van de figuren is losjes en schetsmatig, terwijl de bloemen expressief en in heldere kleuren zijn uitgewerkt. Vanaf vandaag tot en met maandag is er gelegenheid de schilderingen bij Sotheby's te bezichtigen, dag. 10.00 tot 16.00 uur, morgen tot 20.00 uur. De veiling is op woensdag 7 juni.

Theater

Nieuw West & Dood Paard. Volgens het programmablad heeft de titelheld Rob in 'Rob (with a little help from my friends)' ,,een kat, is Rob onderweg, is Rob één en al tegenstrijdigheid, is Rob oorlog, is Rob onrust.'' De theatermakers Rob de Graaf en Oscar van Woensel schreven een toneelstuk over het leven en de aanslag op schilder Rob Scholte. Hein van der Heijden speelt de titelrol. Een co-productie van Dood Paard & Nieuw West met verder Manja Topper, Gillis Biesheuvel, Benjamin Verdonck, Kuno Bakker en Marien Jongewaard. T/m 17/6 in de Transformatorzolder op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein, 21.00 uur.

Onafhankelijk Toneel. In regie van Mirjam Koen speelt het Onafhankelijk Toneel 'Het ongeluk/Camus déjà vu' van Erik-Ward Geerlings. Eerder schreef Geerlings toneelstukken over de vriendschap tussen Wagner, zijn vrouw Cosima en Nietzsche. Nu neemt hij het auto-ongeluk waarbij Camus in 1960 omkwam, als uitgangspunt. Camus was op weg naar zijn minnares de actrice Maria Casarès. Met Romana Vrede, Dimme Treurniet, José Kuijpers en Paul Kooij. T/m 10/6 in het OT-theater aan de Rotterdamse Müllerpier, 14 t/m 24/6 Haarlemse Toneelschuur.

Weekend of Thrill. De educatieve dienst van Het Nationale Toneel houdt op 3 en 4/6 'het weekend of thrill'. Zo'n 150 jongeren presenteren toneel, film, literatuur en beeldende kunst over het thema 'thrill, spanning en suspense'. Routes door Den Haag steeds om 11.00, 13.30 en 16.00 uur. Verzamelen, routes kiezen, en verplicht reserveren in de repetitieruimte van Het Nationale Toneel, achter de Haagse Schouwburg.

Appelmarathon. Uit protest tegen de dreigende stopzetting van subsidie houdt toneelgroep De Appel zaterdag 10 juni een theatermarathon met als titel 'De Appel - vijf voor twaalf'. Het publiek kan cineacgewijs in- en uitlopen voor sketches, muziek en voorstellingsfragmenten die steeds twee uur duren, en tussen vijf voor twaalf 's middags en vijf voor middernacht worden herhaald. Het programma is nog niet bekend; de Appeltroupe zoekt nog naar 'geschikte momenten' uit eerdere voorstellingen of nieuwe voordrachten.

Dans

Mayumana uit Israël zorgde tijdens het Holland Dance Festival, jongstleden november in Den Haag, voor spektakel. De groep, die in Jaffa (bij Tel Aviv) zijn thuisbasis heeft, biedt met tien veelzijdige acteurs, plastic vuilnisbakken, steelpannen, lichtgevende balken, elektrische zagen en zwemvliezen, voor een sterke ritmische, meeslepende theatershow. Van 6 t/m 11 /6 in Theater Carré, Amsterdam.

Introdans begint aan de laatste voorstellingen van 'Viva la pasion'. Dit Spaanse programma bevat een eigentijdse 'Carmen' van Jorma Uotinen (op muziek van Rodion Shchedrin) en twee pas-de-deux van Nacho Duato, 'Cor perdut' en 'Na floresta'. Nog te zien in Haarlem (Stadsschouwburg, 1/6), Valkenswaard (De Hofnar, 2), Eindhoven (Stadsschouwburg, 8) en Utrecht (Stadsschouwburg, 12).

De Rotterdamse Dansacademie toont tot half juni de resultaten van haar studenten uit de verschillende afstudeerrichtingen. Op 2 & 3, 6 & 7/6 in theater Lantaren/Venster (Rotterdam), op 9 & 10, 16 & 17/6 in Korzo (Den Haag).

Literatuur

Zwolse boekenmarkt. In 1990 bedacht als een eenmalige stunt, is de Zwolse Boekenmarkt uitgegroeid tot een jaarlijks fenomeen. 4/6 tussen 11.00 en 17.00 uur.

De boerderij als inspiratiebron. Tot voor kort was Nederland een agrarisch land. Boerderijen vormen dan ook een belangrijk onderdeel van ons culturele erfgoed. Langzamerhand verdwijnen de boerderijen of worden ingrijpend verbouwd. In 1960 werd daarom de Stichting Historisch Boerderij Onderzoek opgericht. Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de SHBO toont de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag deze zomer 'Van Stal gehaald. De boerderij als inspiratiebron en onderzoeksobject.' Van 26/5 t/m 12/8. Museum geopend ma. t/m vr. van 9.00-17.00 uur.

De Servische schrijver Vladimir Arsenijevic en de Kosovaarse dichter Xhevdet Bajrai vertellen over hun oorlogservaringen en hun overwachte vriendschap. Gespreksleidster is Djoeke Veeninga. Voertaal Engels. 5/6, 17.00 uur, Felix Meritis, Amsterdam.

De Ida Gerhardt lezing zal dit jaar gehouden worden door Anneke Reitsma. Literair Theater Branoul, Den Haag; 4/6; aanvang 14.00 uur.

Dichter bij de waarheid is een serie over poëzie en wetenschap. Op 4/6 is het programma gewijd aan Rutger Kopland en Gerrit Krol. Rode Hoed, Amsterdam; aanvang 14.30 uur.

Kleinkunst

Kamagurka staat tot en met 7 juni als stand-up comedian in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, Amsterdam. Begeleid door pianist Johan de Smet brengt hij zijn onnavolgbare figuren tot leven in toneelstukjes en liedjes.

Pyjama Night. Eveneens in het Amsterdamse Concertgebouw- dat af en toe iets weg heeft van een muzikale braderie- een eenmalige 'pyjama night'. Leonie Jansen had het lumineuze idee: zo'n vijftig artiesten zingen en spelen slaapliedjes, gekleed in pyjama en gezeten op bedden. Onder de voor niets werkende deelnemers: Bob Fosko, Bart Chabot, Stef Bos, Najib Amhali, Onno Krijn (arrangeur), Astrid Seriese, het Figaro Strijkkwartet, Nilgün Yerli, Peggy's Angels, Angela Groothuizen en Jeroen van Merwijk. De opbrengst gaat naar de Novib voor een project in Zuid-Afrika (wanneer tenminste de zaalbezetting meer dan zestig procent is). Dress code voor het publiek: pyjama.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden