Beeldende kunst

Kunstbeurs. In navolging van Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rosmalen (en binnenkort ook Maastricht) krijgt Rotterdam een eigen kunstbeurs. Morgen opent in de Cruise Terminal Rotterdam op de Kop van Zuid de eerste Art Rotterdam met galeries die zich toeleggen op hedendaagse kunst. In totaal hebben zich 35 galeries uit Nederland en België voor dit evenement ingeschreven. Art Rotterdam biedt tal van 'primeurs', dat wil zeggen kunst die niet eerder in Nederland te zien is geweest. Daar onder Panamarenko bij galerie Deweer uit Otegem (B) en een drievoudige presentatie van foto's van Jan Dibbets. Bij Willy Schoots, Nanky de Vreeze en Living Stone zijn de 'Ten Cupolas' te zien, beelden van bekende koepels in het buitenland. Vrijdag 13-22 uur en zaterdag t/m maandag 11-18 uur.

Hoogtepunten. Wim van Krimpen, de spraakmakende directeur van het Fries Museum in Leeuwarden (Turfmarkt 11), wil andermaal de kritiek op zijn beleid weerleggen. Van Krimpen zou geen oog hebben voor de specifieke kwaliteiten die zijn museum in huis heeft. Vorig jaar gaf hij al blijk daar wel weet van te hebben door op de expositie 'Face to face' een overzicht te geven van de Friese portrettraditie, aan de hand van wat het museum op dat punt zelf bezit. Nu zet hij de 16de- en 17de-eeuwse schilderkunst in een breed kader, door uiteenlopende thema's als landschap, bijbelse scène, keukenstuk, stilleven en zeegezicht aandacht te geven. Namen als Lambert Jacobsz, Jacob Backer, Mancadan en Margaretha de Heer staan voor de Gouden Eeuw van de Friese schilderkunst. Onbetwist hoogtepunt van de tentoonstelling, die over twee benedenzalen van de kanselarij is verdeeld, is het portret van Rembrandts echtgenote Saskia van Uylenburgh te worden. Dat schilderij, een van de toppers uit de eigen collectie, was enige tijd niet te zien.

Fotografie

Ellen Kooi. Geënsceneerde beelden van Ellen Kooi zijn te zien in De Vishal in Haarlem (Grote Markt 20). Volgens fotografie-criticus Johan de Vos, die afgelopen zondag het openingswoord op de expositie sprak, is Ellen Kooi 'een jonge heks die al goed kan toveren'. Toveren staat centraal in haar beelden: ,,Ellen Kooi vermengt het bestaande met wat leeft in haar verbeelding. Elke foto is meer dan een foto, elke foto is drie foto's. We zien er de dingen op die we al kennen, maar ook de variaties op hetgeen we kennen: hitsige emoties, uitdagende nevenverschijnselen, de lucht van een opera.'' T/m 27/3.

Bevroren koninkrijk. 'Frozen kingdom' oftewel 'bevroren koninkrijk' is de titel die Cor Dera aan zijn expositie van fotocollages in galerie Gerhard Hofland in Haarlem (Burgwal 2) gaf. Dera vindt zijn inspiratie in de natuur, hij is geïnteresseerd in de wijze waarop de mens de natuur poogt te beheersen in reactie op het oorspronkelijke, vaak zo angstaanjagende karakter van de natuur. Dera maakt op het oog levensechte beelden van verschijnselen uit de natuur die normaal niet door een mens worden gezien. T/m 9 april.

Lezingen

Paul Klee. Ter begeleiding van de expositie van het werk van Paul Klee heeft Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (Museumpark) een klein lezingenprogramma samengesteld dat volgende week woensdag wordt afgesloten. Tijdens deze lezing, die 's morgens (10.00 uur) begint, geeft Marry Jongsma een inzicht in de twaalftoonsmuziek die in de tijd van Paul Klee (begin van de vorige eeuw) werd gemaakt.

Naakt. In de serie lezingen 'Het naakt in de beeldende kunst' gaat kunsthistoricus Brenda Schipper komende zondag bij Faxx in Tilburg (Dunantstraat 1) in op de denkwijzen die in de renaissance over het naakt bestonden. Schipper belicht de behoefte van de kunstenaars om over praktische kennis van het menselijk lichaam te beschikken. Die behoefte ontstond toen de kunstenaars zich in toenemende mate gingen interesseren voor de kunst uit de klassieke oudheid, waarin zoals bekend de menselijke figuur een centrale rol speelde. Aanvang 14.00 uur.

Hemelse kunst. Richard Hoogland geeft vanavond een lezing over hoogtepunten van de islamitische architectuur. Dat gebeurt in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar op dit moment de expositie 'Aardse schoonheid, hemelse kunst, kunst van de islam' is te zien. Hoogland, die architectuurhistoricus is en de wereld van de islam kent, haalt voorbeelden van bouwkunst aan uit landen in het Midden-Oosten, maar ook uit Iran en Turkije. Aanvang 20.00 uur. De expositie in de Nieuwe Kerk is nog tot en met 24 april te zien.

Theater

De bitterzoet. Theatergroep Hollandia herneemt Dennis Potters 'De bitterzoet' onder regie van Johan Simons. Een even grimmig als fascinerend sprookje over de schemerige grens tussen goed en kwaad. Met glansrollen van Fedja van Huêt, Frieda Pittoors, Bert Luppes en Carola Arons. T/m 12/3 in het Amsterdamse Bellevue (uitverkocht), 14/3 Amstelveen, 15/3 Oss, 16/3 Maastricht.

Henrik Ibsen. Het Groningse gezelschap Het Oranjehotel speelt Henrik Ibsens gitzwarte sprookje over lust en schuld 'Kleine Eyolf of de menselijke verantwoordelijkheid'. Ivar van Urk regisseert Renée Fokker, Johanna ter Steege, Maarten Wansink, Christiaan Montanus en Kyra Macco. T/m 18/3 Grand Theatre, Groningen, tournee t/m 3/5.

Roland Topor. In de vertaling van Tom Kleijn spelen Joep Onderdelinden, Malou Gorter, Freerk Bos, Lotje van Lunteren en Loek Peters het 'absurd realistisch ongecensureerd sprookje' De winter onder de tafel van Roland Topor. 9 en 10/3 Utrechtse Schouwburg, 11/3 Theater bouwkunde Deventer, 16/3 De Vorst Tilburg, 17/3 Provadja, Alkmaar.

Het geheugen van water. Onder regie van Antoine Uitdehaag speelt Het Nationale Toneel 'Het geheugen van water' van de Engelse schrijfster Shelagh Stephenson. Na het overlijden van hun moeder keren drie dochters terug naar het ouderlijk huis. Ontaardende herinneringen met Will van Kralingen, Antoinette Jelgersma en Oda Spelbos. 9/3 Zwolle, 11/3 Leiden, 13/3 Roosendaal, tournee t/m 25/3.

Slotakkoord De Federatie. Met Peer Wittenbols klucht 'De kersenbijter' onder regie van Rob Ligthert neemt het Maastrichtse gezelschap De Federatie afscheid. Per 1 januari 2001 fuseert het gezelschap met het Theater van het Oosten. T/m 18/3 Rozentheater Amsterdam, tournee t/m 1/4.

Carver. Leny Breederveld, Ria Eimers, René van 't Hof, Beppie Melissen en Jim van der Woude maakten en spelen de nieuwe Carverproductie 'Het weer'. Dwaal- en scharreltocht door een bejaardengesticht met sublieme dooddoeners als: 'Nou, het is vast wel weer tijd voor iets' of 'Je kunt ook nooit op stap gaan zonder dat er iets niet begint te kloppen'. 14 en 15/3 Grand Theatre, Groningen, 16/3 Witte Theater, IJmuiden, tournee t/m 28/4.

Literatuur

J'accuse: Verboden boeken voor de rechter, theatrale setting van een literaire rechtbank met een debat over de verhouding tussen fictie en werkelijkheid en de grenzen van het recht op vrijheid van meningsuiting. Met medewerking van Margot Dijkgraaf, M. Februari, Leon Hansen, Xandra Schutte. Aan de orde komen boeken van Flaubert, Hermans, Reve, Kellendonk en Rushdie maar ook Brusselmans en Waterdrinker. 9/3 De Balie, Amsterdam.

Gerhardt-prijs. Op 10 maart reikt de burgemeester van Zutphen de eerste Ida Gerhardt Poëzie Prijs uit aan de romancier en dichter Kees 't Hart. Dat gebeurt tijdens een literaire avond in de Burgerzaal aan de Lange Hofstraat 4. 20.00 uur.

De Nacht van de Poëzie bestaat 20 jaar. Ruim twintig vooraanstaande Nederlandstalige dichters uit België en Nederland lezen op 11/3 voor uit eigen werk. Voorts is het programma traditiegetrouw doorregen van muzikale entre-acts. Vredenburg, Utrecht, vanaf 20.00 uur.

Boekenweek. Voor de vierde achtereenvolgende keer organiseert Stichting De Brabantse Lezer m/v aan de vooravond van de Boekenweek een Literaire Manifestatie, waarin de ontmoeting met schrijvers centraal staat. Ook dit jaar wordt de niet-officiële aftrap van de Boekenweek gegeven in 's-Hertogenbosch. Vijf dagen voor het begin van de Boekenweek zijn twee van de meest prominente Nederlandse literaire auteurs te gast in Theater aan de Parade: Hugo Claus en Harry Mulisch. Beiden worden geïnterviewd door Jaap Goedegebuure, recensent en hoogleraar moderne letterkunde aan de Katholieke Universiteit Brabant. Drie violisten zorgen voor muzikale omlijsting. Theater aan de Parade 's-Hertogenbosch, 10/3, 19.30 uur.

Anna Enquist is op 15/3 te gast in het literair café in het Parkfilmhuis, Alphen aan de Rijn.

Paul Theroux. Lezing in de serie American Literature Today over zijn nieuwste boek 'Fresh Air Fiend' (Frisse lucht). De journaliste Tracy Metz introduceert de schrijver en leidt de discussie. 15/3 De Rode Hoed, Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden