Beeldende kunst

Goya. Met het tonen van 'De verschrikkingen van de oorlog', een serie van zo'n tachtig etsen, heeft het Stedelijk Museum in Kampen (Oudestraat 158) een van de belangrijkste werken van de Spaanse kunstenaar Francisco Goya in huis. De beelden van de oorlogsverschrikkingen, die uit het begin van de vorige eeuw dateren (toen Goya ooggetuige was van de strijd van het Spaanse volk tegen Napoleon en zijn moordende troepen) zijn door de tijden heen actueel gebleven. Waarschijnlijk komt dat doordat Goya erin slaagde de gebeurtenissen uit hun historische context te halen en ze een algemeen geldende waarde te geven. Zo exposeert Kampen de etsen tegen de achtergrond van het nimmer aflatende oorlogsgeweld, met als actuele aanleidingen het etnische conflict in Kosovo, de onafhankelijkheidsstrijd in Timor en de bloedige onderdrukking in Tsjetsjenië. Deze serie etsen, die pas in 1923 werd gedrukt, komt uit de collectie van een Duitse particulier. Het is bijna dertig jaar geleden dat Goya's 'Desastres' in Nederland voor het laatst werden getoond. Dat was in het seizoen 1970-'71 toen het Rijksmuseum in Amsterdam de serie exposeerde. T/m 30 december.

Iconen. Naarmate de kerstdagen dichterbij komen, neemt het aantal presentaties van iconen toe. Op zich is dat vreemd, want lang niet alle iconen hebben met het Geboortefeest te maken. Ze zouden ook veel beter rond de Pasen getoond kunnen worden, een feest dat in de orthodoxe kerk veel grootser gevierd wordt. In de Abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk (Abdijlaan 6) is een overzicht te zien van iconen uit Oost-Europa die uit de periode van de 17de eeuw tot heden dateren. De oude iconen zijn van Russische oorsprong, de moderne daarentegen werden onlangs in Roemenië geschilderd door Dina-Sima. Zij ontving in 1998 voor haar werk de Cultuurprijs van Roemenië. Vanaf zaterdag t/m 21 november.

Jan Weissenbruch wordt wel de beste landschapschilder van de Haagse School genoemd, vanwege zijn fraaie behandeling van het licht boven land en water. Jan Weissenbruch, niet te verwarren met zijn familielid H. J. Weissenbruch, leefde van 1824 tot 1903 en heeft een enorm oeuvre nagelaten. Dat vormt nu de aanleiding voor een overzichtstentoonstelling die vanaf zaterdag te zien is in het Museum Jan Cunen in Oss (Molenstraat 65), tot en met 6 februari, waarna de expositie doorreist naar het Gemeentemuseum in Den Haag. Op de expositie zijn behalve schilderijen ook veel aquarellen te zien. De samenstellers hebben dat gedaan omdat ze vinden dat de aquarelleertechniek voor Jan Weissenbruch een medium was waarin hij naar hartelust kon experimenteren, veel meer dan in olieverf.

Glas en keramiek

Individuen. 'Drie individuen in de keramiek' heet een groepspresentatie in galerie 'Loes & Reinier' in Deventer (Korte Assenstraat 15). De drie deelnemers zijn Ben Arnup, Svein Hjorth Jensen en Wayne Fischer, die onderling uiteenlopend werk maken variërend van grofgedraaide potten tot sculpturale vormen en schilderkunst in glazuur. Opening aanstaande zondag 14-17 uur. T/m 4 december.

Meer keramiek: Ineke de Jong exposeert rank gestroomlijnde objecten vol met symboliek in Galerie Inkt in Delft (Choorstraat 29). T/m 26 november. In de serie 'abstracte composities in klei', waarvan de tiende aflevering vorige week van start ging, toont galerie Amphora in Oosterbeek (Van Oudenallenstraat 3) werk van Wouter Dam, Manja Hazenberg en Beatrijs van Rheeden. Ingekleurd porselein van Mieke Everaert uit België is in de kelder te zien. T/m 21 november.

Lezingen

Mobilisatie. De laatste lezing in een serie van drie over verschillende aspecten van de Eerste Wereldoorlog wordt komende zondag (14 uur) in het Legermuseum in Delft (Korte geer 1) gehouden. Oud-journalist J. Schweppe vertelt over de mobilisatieperiode 1914-1918 aan de hand van feiten die hij vond in een dagboek van zijn vader.

Couture. Mode-ontwerper Mart Visser in hoogst eigen persoon vertelt volgende week dinsdag in de serie 'lunchpauzelezingen' in het Rijksmuseum in Amsterdam (Stadhouderskade 52) over zijn werk. Aanvang 12.30 uur.

Toneel

De Rafaëls. Onder regie van Jos Thie spelen Aly Bruinsma, Marijke Geertsema en Klaasje Postma van het Tryater 'De Rafaëls' van Filip Vanluchene in de bewerking van Bouke Oldenhof. Vanaf 4/11 De Koornbeurs, Franeker.

Muf. Growing up in Public speelt in co-productie met Groep van Stralen 'Muf', naar de tekst en onder regie van Don Duyns. Met Harm van Geel en Christine van Stralen. T/m 6/11 Huis a/d Werf in Utrecht, tournee t/m 29/1.

Kersentuin. Agaath Witteman regisseert bij het Nationale Toneel Tsjechovs 'De kersentuin'. Met Geert de Jong, Lidewij Benus, Aus Greidanus jr, Jérome Reehuis en Tineke Schrier. T/m 9/1 in de Haagse schouwburg, tussendoor tournee door het land.

De cid. Na het kostuumdrama 'Zinsbegoocheling' speelt Toneelgroep Amsterdam 'De cid', eveneens van Pierre Corneille. Opnieuw onder regie van Gerardjan Rijnders, met Hans Kesting als Don Rodrigo, die de eer van zijn vader moet wreken en daardoor zijn eigen huwelijk op het spel zet. T/m 6/11 in de Amsterdamse Stadsschouwburg, 10 de Lawei in Drachten, 12 Orpheus in Apeldoorn, 13/11 schouwburg Tilburg, tournee t/m 11/12.

Oude mensen. In het Louis Couperusmuseum in de Haagse Javastraat 17 is t/m 16/1 de tentoonstelling 'Van doek naar stuk - Van oude menschen op het toneel' te zien. Donderdags t/m zondags van 12 tot 17 uur.

Srbljanovic. Art & Pro speelt 'Familiegeschiedenis Belgrado' naar het werk van de Servische schrijfster Biljana Srbljanovic. Onder regie van Frans Strijards, met Arnoud Bos, Nina Deuss, Rian Gerriten en Jan Kruit. 4/11 Saskiatheater Arnhem, 5 en 6/11 Toneelschuur Haarlem.

Keefman. Onder regie van Alize Zandwijk speelt Jack Wouterse even intens als meeslepend Jan Arends' monoloog 'Keefman'. ,,Ik ben blij dat je het goed vindt dat ik weer gek ben. Een mens moet per slot eten en drinken. Jij hebt mij weer in jouw gekkenhuis opgesloten. Ik zie een duidelijke taak voor mij. Je weet toch dat ik me geheel wil inzetten voor de psychiatrisch gestoorde medemens.' Gedeeltelijk op locatie: 4/11 De Esch in Rotterdam, 10/11 Rotterdam, 't Kapelletje, 12 en 13/11 Haarlemse Toneelschuur.

Kleinkunst

De Nieuwe Snaar. De gebroeders Jan en Kris de Smet en hun vriend Geert Vermeulen vormen samen de theater- en muziekgroep De Nieuwe Snaar. Gedrieën produceren zij in hun nieuwe programma 'De vierde maat' 'een lawine van muziek in alle (on)mogelijke stijlen, teksten van onversneden gekte en theatrale grappen'. Maar de heren van de Nieuwe Snaar beschikken dan ook 'over een ruime hoeveelheid eigenzinnig engagement en anarchistische humor'. Te zien: di 9 t/m za 13 november in de Kleine Komedie in Amsterdam.

Huub van der Lubbe. De zanger Huub van der Lubbe treedt een jaar niet op met De Dijk. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Van der Lubbe staat wél op de planken, maar nu voor het eerst in het theater in een soloprogramma, waarin hij zingt en gedichten van anderen en van zichzelf voordraagt. ,,Gezongen met smart in de stem en gevoel in de gitaar.' Van der Lubbe is voor het eerst te zien op zondag 7 november in de Kleine Komedie in Amsterdam.

Bram Vermeulen. ,,Hoe kan ik ooit ergens anders geraken als ik steeds dezelfde weg gebruik?' Dat vraagt Bram Vermeulen zich af in zijn nieuwe programma 'De beuk erin'. Of u een antwoord krijgt? Wie weet. Tournee tot in mei 2000. Vanavond in Zaandam, zaterdag in Gemert en 10 en 11 november in De Blauwe Zaal in Utrecht. Info: 020-6260350.

Literatuur

Lezersfeest. Alle lezers - of ze nu van detectives en streekromans of essays over poëzie houden - zijn welkom op het Derde Lezersfeest in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam op zaterdag 6 november. Op vijf verschillende podia dragen schrijvers uit binnen- en buitenland voor uit eigen werk, onder wie Harry Mulisch, Remco Campert, Jean Pierre Rawie, Esther Freud, Robert Menasse en Lisa St. Aubin de Teran. Aanvang 20.00 uur, entree ¿ 30,-. Telefonisch reserveren: 010-2816239.

Zonsopgangen boven Zee. Gaan de boeken van Jeroen Brouwers binnenkort in de ramsj? Voor het theatergezelschap De Grootste Luxe na de Kleuren Teevee de aanleiding om de schrijver te eren met een 'literair offensief'. Hiertoe bewerkte De Luxe, onder regie van Jaap van Donselaar, Brouwers' boek 'Zonsopgangen boven Zee' tot een experimenteel theaterstuk. Première: 9 november 1999 in de bovenzaal van de Stadsschouwburg van Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden