Beeldende kunst

Heterochroniciteit. Geen tentoonstelling, maar een eenmalige, speciale presentatie besteedt het Rotterdamse kunstcentrum Witte de With (Witte de Withstraat 50) vanavond aan het begrip meervoudige tijd, samengebald in één beeld. Het gaat daarbij om de vraag hoe tijd zichtbaar wordt gemaakt, in de kunst, in de fotografie en met name in de film en de videokunst. In twee beroemde films komt het begrip heterochroniciteit uitgebreid aan de orde: 'Who framed Roger Rabbit' en 'The nutty professor'. Is film niet anders dan een opeenvolging van gefotografeerde beeldjes en daarmee de belichaming pur sang van het begrip tijd, in de fotografie ligt tijd besloten in een verstilde momentopname, waardoor er heel andere accenten zichtbaar worden. Over al die facetten heeft Thomas Levin zich gebogen om er vanavond onderhoudend over te kunnen voordragen. Levin doceert filosofie en cultuur- en mediatheorie aan de Princeton University in de VS en schreef boeken over de filmers Panofsky en Debord. Aanvang 20.00 uur.

Fotografie

Kinderportretten. Hoewel nog geen zestig jaar oud heeft de Bosnische journalist en fotograaf Josip Svoboda al een veelbewogen leven achter de rug. Svoboda, in 1943 geboren, werkte voor de oorlog op de Balkan al zo'n dertig jaar in de Bosnische hoofdstad Sarajevo als journalist en fotograaf. In die periode werd Afrika zijn specialisme, hij toog er ontelbare keren naar toe en woonde er zelfs enige tijd. Terug in eigen land raakte hij ten tijde van de afscheiding van zijn land betrokken bij de oorlogswoelingen, die het leven kostte van zijn broer. Bovendien verloor Svoboda het grootste deel van zijn negatievenarchief, zijn huis, zijn boekencollectie die duizenden exemplaren omvatte. De oorlog op de Balkan heeft sindsdien sporen in zijn werk nagelaten, maar desalniettemin is hij niet verbitterd geraakt. Hij fotografeert nog steeds, en kinderen zijn zoals altijd het belangrijkste thema in zijn werk, al leeft hij niet langer in Bosnië maar in het Nederlandse Haarlem. Het is juist het ontbreken van het kwade in het kind dat Svoboda zo boeit: ,,Het wordt onvergeeflijk gezichten met dergelijke uitstraling te vernietigen. Kinderen bezitten innerlijke zuiverheid, ze zijn onbevlekt. het hangt van volwassenen alleen af, of deze kinderen zo blijven'', zegt hij. Svoboda's kinderportretten zijn te zien in Theater Het Oude Raadhuis in Hoofddorp (Hoofdweg 675). T/m 19 februari.

Veiling

Kunstfabriek. Op een ongebruikelijke locatie, namelijk in een enorme fabriekshal op het voormalige terrein van de Storkfabrieken in Amsterdam-Oost (ingang Czaar Peterstraat 213) houdt veilinghuis Christie's volgende week dinsdag drie keer een veilingsessie, waarin vele honderden schilderijen, aquarellen en tekeningen uit de 19de en 20ste eeuw onder de hamer komen. Christie's koos voor deze plek (waar normaal de Kunstfabriek haar schilderijen slijt) om de te veilen kunst dichter onder de mensen te brengen. Christie's merkt dat veilingen van kunst bij het grote publiek alleen bekend zijn vanwege de spectaculaire prijzen voor beroemde schilders als Rembrandt en Van Gogh. Datzelfde publiek weet volgens Christie's nauwelijks dat de meeste veilingen kunst bieden voor redelijke prijzen die ver van de recordbedragen liggen. De veiling van volgende week bevat dus geen echte toppers, uitgezonderd mogelijk 'leuke' namen als de vroege abstract Janus de Winter (1882-1951) en meester-vervalser Han van Meegeren. Meer namen: een redelijk betaalbare Vrouwenkop van Jan Toorop, een Wintergezicht van de populaire Johannes Spohler en een Stilleven van Kees Verwey. Kijkdagen: vrijdag t/m zondag 10-17 uur, maandag 10-16 uur. De veilingsessies beginnen dinsdag om 10.30 uur, 14 en 19 uur.

Theater

King Lear. Als eerste voorstelling van theatergezelschap Oostpool (ooit De Federatie en Theater van het Oosten) ensceneert artistiek leider Rob Ligthert in de bewerking van zijn huisschrijver Peer Wittenbols 'King Lear'. Naast veertig figuranten doemen tevens op: Juul Vrijdag, Anne Martien Lousberg, Hans Hoes, Oda Spelbos en Folmer Overdiep. In afwachting van het eigen Oostpooltheater speelt de troupe 'Lear' in de Arnhemse Eusebiuskerk. T/m 3/3, met de zondagen 4 en 11/2 ook matinee.

Zussenhelft. Bodil de la Parra en Wimie Wilhelm spelen onder regie van Marije Gubbels het door De la Parra geschreven 'Zussenhelft'. De zussen Mas en Stein weten na de dood van moeder geen raad met elkaar. 25/1 Odeon in Zwolle. Tournee t/m 17/3.

Independance. Guido Kleene, Hans Man in 't Veld en Paulien Geerlings spelen 'Paters in Congo' over de laatste missionarissen in het oerwoud. Wat doen die wilskrachtige oude mannen daar, die ondanks rebellie en ineenstorting van het land hun idealen niet verloren? 30/1 t/m 3/2 Frascati, Amsterdam, 8/2 Gigant, Apeldoorn, tournee t/m 23/3.

David Mamet. Het Productiehuis Brabant speelt onder regie van Marcel Lenssen 'The Woods' van David Mamet. Twee verdwaalde gelieven ontvluchten de stad en treffen elkaar in een vakantiehuis in het bos. ,,Frontale botsing tussen de gecultiveerde mens met Moeder Aarde.'' Met Vincent Moes en Caroline Rochlitz. 27/1 Provadja in Alkmaar, 31/1 Leids Laktheater, Tournee t/m 1/3.

Minetti. Eric Schneider speelt de verdoelde acteur Minetti van Thomas Bernhard die nog steeds vergeefs op zijn grote Shakespearerol wacht en de tijd met foeteren, schelden en razen op de wereld en op het kunstcircuit in het bijzonder doodt. Onder regie van Aus Greidanus in het Scheveningse Appeltheater. Ook met Carline Brouwer, Sacha Bulthuis, Hubert Fermin en Carol Linssen. T/m 4/2 (ma en di niet; 4/2 matinee).

Kleinkunst, Musical

Diana, een One Woman Musical, gaat zaterdag in première in de Leidse Schouwburg. Vera Mann vertolkt de hoofd- en enige rol: Prinses Diana van Wales. Diana ziet haar leven aan zich voorbijtrekken, terwijl ze aan de vooravond van een liefdadigheidsveiling bij Christie's in haar boudoir haar jurken uitzoekt. De musical is aanvankelijk opgezet als een workshop: het publiek kon na elke voorstelling meedenken over de ontwikkeling. Jurrian van Dongen trad tot december op regisseur, maar vanwege verschillen van inzicht gaf hij de opdracht terug. De eindregie is nu in handen van Peter de Baan. De muziek is gecomponeerd door pianiste Amina Figarova (Azerbeidzjan), een driemansorkest onder haar leiding begeleidt Vera Mann. Bij de musical zijn een cd ('Diana, de musical') en een single ('Kwetsbaar en klein') uitgebracht. Te zien in Leiden op 26 en 27/1, Steenwijk (De Meenthe, 30/1), Assen (De Kolk, 31/1). Uitgebreide tournee tot half mei.

Matilde Santing is gisteravond een nieuwe theatertournee begonnen onder de titel 'May Be'. Ze liet zich voor dit programma en voor de nieuwe cd inspireren door New York, waar Santing een tijd verbleef. Op de uitgebreide tournee, die tot eind april duurt, wordt ze begeleid door 'The Oversoul 9', met o.a. Simon Planting (contrabas), Gert Wantenaar (accordeon en keyboards), Kim Weemhoff (slagwerk) en Roderick Krauss (violen). Deze week in Kampen (Stadsgehoorzaal, 26), Wageningen (Junushoff, 27), Haarlem (Stadsschouwburg, 30 en 31).

Jacqueline Kerkhof won op Cameretten 1998 zowel de persoonlijkheidsprijs als de publieksprijs. Nu brengt ze haar eerste soloprogramma, 'Laag bij de gronds'. Bizarre types bestormen het publiek met hun even bizarre fascinaties en angsten. Tot en met 3/2 staat Kerkhof in Theater Bellevue (Amsterdam), de première is op 1 februari.

Literatuur

Landelijke gedichtendag. Vandaag staat in het teken van de tweede landelijke gedichtendag. Op dit moment staan er zo'n 60 poëzieactiviteiten gepland. Op verzoek van Poetry International en Rotterdam 2001 schreven tien dichters, waaronder J.A. Deelder, Leo Vroman, Ramsey Nasr en Joke van Leeuwen een eigentijdse 'Lof der zotheid'. Deze gedichten worden op Gedichtendag op diverse locaties in Rotterdam voorgelezen door acteurs.

In het hele land vinden evenementen plaats. Een korte selectie:

Groningen organiseert, evenals op de eerste Gedichtendag, een 24-uurs PoëzieMarathon. De marathon is een samenwerkingsverband van boekhandels, uitgevers, dichters, de bibliotheek, de universiteit en literaire organisaties. Tijdens de marathon treden o.a. op: Louis Th. Lehmann, Diana Ozon, Astrid Lampe, Rutger Kopland. Info: 'poëziemarathon.nl'.

In Leeuwarden organiseert boekhandel De Tille een avond rond Friese poëzie met Andries Kobus en Clara Rullman. Info: 058/2151135.

In Apeldoorn vindt dit jaar opnieuw het project 'Geef je geliefde een Gedichtenbundel en een roos' plaats. Bij aankoop van poëzie in de boekhandel krijgt men een cadeau, en omgekeerd is in veel bloemenzaken in Apeldoorn poëzie te krijgen.

Arnhem. Op Gedichtendag organiseren De Wintertuin en SlAAN in Arnhem een Poetry Slam, een primeur voor de stad. Deelnemers zijn o.a. Hagar Peeters, Tommy Wieringa, Arjan Witte en Albertina Soepboer. Verder zal H.H. ter Balkt voordragen en Maria Barnas. Musis Sacrum Arnhem. Aanvang: 20.30 uur.

Utrecht: De Schrijversschool organiseert in de Utrechtse Bibliotheek Lunetten een gratis workshop gedichten schrijven voor iedereen. Uitgangspunt zijn de mooiste mondiale dichtregels die tot inspiratie van allerlei nieuw werk moeten leiden. Aanvang: 19.30 uur.

Amsterdam: De Literaire Podia Amsterdam (LPA) organiseert de Landelijke Poëziedag Amsterdam. Poetry on stage. In de Balie zal een grootscheeps dichtersfestival georganiseerd worden met het accent op het internationale karakter van Amsterdam.

Informatie: 'www.poetry.nl'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden