Beeldende kunst

Co Westerik. Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag afgelopen dinsdag wijdt Teylers Museum in Haarlem een tentoonstelling aan getekende zelfportretten van Co Westerik. De meeste werken voor deze tentoonstelling die zaterdag opengaat, komen uit het bezit van de kunstenaar zelf, daarnaast stelden enkele musea en particuliere verzamelaars tekeningen ter beschikking. Co Westerik neemt een eigen plek in de geschiedenis van de na-oorlogse kunst in ons land in. Hij balanceert vaak op de grens van het bizarre, zonder in het dwangmatige gebruik van symboliek te vervallen. Bij het grote publiek is hij bekend geworden vanwege zijn schilderij 'Snijden aan gras' dat tientallen jaren als reproductie in de trein te zien was. T/m 30 mei.

Later deze maand laat het Huygensmuseum Hofwijck in Voorburg werk van Westerik zien afkomstig uit de verzameling van Frits Becht. Vanaf 20 maart, tot en met 4 juli.

NOG Collectie. De SNS-bank beheert middels het SNS Reaal Cultuur Fonds een interessante bedrijfscollectie die beter bekend is als de 'NOG Collectie' (zo genoemd naar NOG verzekeringen). Deze verzameling richt zich op moderne kunst van Nederlandse signatuur. Is een kunstenaar eenmaal in de smaak gevallen bij de verzamelaar (de keus voor het fonds wordt door één man gemaakt, Frits Becht), dan wordt er doorgaans meer werk van hem of haar aangekocht. Zo ontstaan deel-portretten die een goed overzicht van de betrokken kunstenaar geven. De NOG Collectie kan op wisselende locaties worden bezichtigd. Deze maand is de Pronkkamer in Uden (Mondriaanplein 16) aan de beurt. Tot de selectie behoren dit maal David Bade, Johan Claassen, Kees de Goede, Benoît Hermans en Ossip. Tot en met 28 maart.

Vuurstenen. Onder de intrigerende titel 'Sherlock Holmes, David Copperfield, Indiana Jones en de Steentijd in Zuid-Nenderland' houdt L.B.M. Verhart volgende week dinsdag (20 uur) een lezing over vuurstenen uit de Steentijd. Plaats: het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (Rapenburg 28), waar Verhart conservator van de afdeling Nederlandse prehistorie is.

Spaanse schittering. De expositie 'Schitterring van Spanje' in de Nieuwe Kerk in Amsterdam begint op haar eind te lopen. Aanstaande zondag is de laatste dag dat dit fraaie overzicht van de rijke Spaanse cultuur (met schilders als El Greco, Velázques en Zurbarán) nog te zien is. Vanavond (20 uur) houdt een van de samenstellers, de kunsthistoricus Paul Spies, in de Nieuwe Kerk een lezing die als titel draagt 'Van Sevilla naar Madrid, van Pacheco naar Velázques'. Spies zet de twee genoemde schilders centraal in zijn verhaal dat hij met de op de expositie aanwezige schilderijen illustreert.

Fotografie

Indische families. Het Tropenmuseum in Amsterdam bezit een enorme collectie oude foto's. Het gaat in de meeste gevallen om opnamen die onder de meest uiteenlopende omstandigheden in de tropen zijn gemaakt. Tot en met 18 april laat het museum een keus zien uit dit eigen bezit. Het gaat om foto's uit onbekende familie-albums die in in Nederlands-Indië werden gemaakt.

Zwervers. De Amsterdamse fotograaf Kees Stoffels is geboeid door het leven van zwervers. Hij vond hun 'woonruimte' onder een viaduct van de snelweg A-10 waar zij de nacht in kartonnen boxen door brengen. Stoffels is niet zo zeer in de mens achter de zwerver geïnteresseerd, als wel in de sporen die hij op zijn tijdelijk verlaten plek achterlaat. De beelden van Stoffels zijn te zien op de expositie 'Dakloos' in Fotogalerie Lichtzone in Groningen (Oude Kijk in 't Jatstraat 36). T/m 28 maart.

Vreemdelingen. In tegenstelling tot Kees Stoffels is fotograaf Stefan Bremer wèl in de mens geïnteresseerd. Aanvankelijk koos hij jongeren en musici als zijn onderwerp uit, later kwamen daar ook vreemdelingen in het straatbeeld bij. Bremer werkt met vervreemdende lichteffecten, die er voor zorgt dat de gefotografeerde modellen hun persoonlijkheid kwijtraken. Bremers mensen zijn gereduceerd tot naakte lichamen; alles wat op de cultuur van de modellen kan wijzen, wordt radicaal weggesneden.

Bremer exposeert zijn werk onder de titel 'Man-Woman' in de USVA Noorderlicht Fotogalerie in Groningen-stad (Munnekeholm 10). T/m 12 maart.

Picasso. Een stukje Franse kunstgeschiedenis herleeft in de Jaski Art Gallery in Amsterdam (Nieuwe Spiegelstraat 27-29). Daar zijn foto's te zien die André Villers (1930) van beroemde Franse kunstenaars heeft genomen. Villers was ooit de vaste fotograaf van Pablo Picasso, die hem in 1953 zijn eerste camera deed toekomen. Met die Rolleiflex heeft Villers inmiddels beroemde beelden gemaakt, niet alleen van Picasso, maar ook portretten van Giacometti en Le Corbusier. T/m 3 april.

Toneel

Les enfants terribles. Na 'Ich Ewiges Kind' en 'Tales from a traveller' besluit Erwin Kokkelkoren besluit zijn trilogie over ziekte en dood met 'Zero tolerance'. Een maand in Afrika had een vakantie van strand en rust moeten worden, maar mondt uit in een confrontatie met de wereld. Regie Bert Oele. Amsterdamse Stadsschouwburg, 10 tot en met 21 maart.

Drempelhonger. Op het voormalige Stork/Würtsilü-terrein aan de Amsterdamse Czaar Peterstraat 213 speelt de performancetheatergroep Warner & Consorten de locatievoorstelling 'Drempelhonger'. Het licht acteert, spelers bedienen machines, materialen dansen, het publiek verplaatst zich. Geen tekst, veel beweging en kabaal. T/m 28 maart, (niet op maandag en dinsdag). Reserveren: 020/6632656.

Egyptische schaatser. Onder regie van Willem van de Sande Bakhuysen speelt Sabri Saad El Hamus de toneelsolo 'De Egyptische schaatser' van Ruud van Megen. 4 maart, Kleine Zaal Rotterdamse Schouwburg, 20.30 uur.

Rouwklacht. Theathergezelschap De Trust herneemt het indrukwekkende 'woordenstuk' 'Rouwklacht' van Wallace Shawn. Met Jappe Claes, Marisa van Eyle en Ton Kuyl. 6 t/m 20 maart in het Amsterdamse Trusttheater.

Gebroeders Flint. Hoe klinkt Nederland anno 1999, willen de Gebroeders Flint weten. In 'Het orgaan van Corti' portretteren zij een winkelstraat in een stad. Dankzij het orgaan dat de Italiaanse markies Alfonso Corti in het oorslakkenhuis ontdekte, kunnen wij horen. Mandoline, samplers, wekkers, viool, radio, kanarie, dada, koektrommel, bestek, saxofoon, synthesizer, zakdoek, krant, burengerucht, vechtende katten en glasscherven zetten de toon. 11 maart in het Leidse Laktheater, 12 maart Hoofddorp. Tournee t/m 24 april.

Kleinkunst

Philippe Elan treedt de komende maanden op met Cor Bakker. Die werkte tot voor kort samen met Mathilde Santing, maar zij is nu weer met haar band op tour. Net als in het duoprogramma met Santing het geval was, zullen nummers uit beider repertoire vertolkt worden. Soms zullen dat dezelfde nummers zijn, want Cor Bakker produceerde 'Tricolore', de meest recente cd van de in Nederland woonachtige Franse chansonnier Philippe Elan. Eerste voorstelling: vrijdag 5 maart Het Klooster, Woerden.

Jasperina de Jong verraste vorig seizoen met een serie recitals met liederen van Kurt Weill, Hanss Eisler en Paul Dessau. Deze maand waagt ze zich opnieuw aan Kurt Weill, maar dan niet in de minimale bezetting met alleen pianist Gerard Bouwhuis, maar met het Rotterdam Young Philharmonic, aangevuld met een mannenkwartet o.l.v. Henk Guittart. 'De zeven hoofdzonden', naar Bertolt Brechts 'Die Sieben Todsünden', gaat maandag in première in Theater Carré, Amsterdam. Dinsdag 9 maart Musis Sacrum, Arnhem.

Kees van Kooten trad in februari twee avonden op in De Kleine Komedie met een theatrale versie van zijn school- en bibliotheek-lezing 'Van Kooten leest zich voor'. Het voorlezen werd 'voorspelen', met groot succes. Door het vrijkomen van enkele speeldata vanavond weer in De Kleine Komedie.

Liesbeth List brengt met een vijfmans combo een nieuwe theatertournee. In april verschijnt er een nieuwe cd, getiteld 'Als de morgen lacht', en deze tour bestaat uit die nieuwe liedjes, aangevuld met ouder repertoire. Première zaterdag 6 maart in Theater Diligentia, Den Haag.

Tineke Schouten viert zondag al tweeduizend. Ter gelegenheid van het feit dat ze voor de tweeduizendste keer op de planken staat, organiseerde Haar management een feestparty, die ook voor publiek toegankelijk is. Zondagmiddag (14.00 uur) in Theater Carré, Amsterdam.

Vrouw Holland speelt zijn eerste avondvullende programma. Vrouw Holland bestaat uit vier vrouwen en een mannelijke pianist en deze vorm van ensemblecabaret zie je tegenwoordig niet veel meer. Vrouw Holland is opwindend, brutaal en intiem. Van 9 t/m 13 maart in Theater Bellevue, Amsterdam.

Literatuur

Ontmoeting met schrijvers. Vrijdag 5 maart, aan de vooravond van de boekenweek die duurt van 10 tot 12 maart, vindt de literaire manifestatie 'Ontmoeting met schrijvers' plaats in het Theater aan de Parade in 's Hertogenbosch. Optredende schrijvers zijn Remco Campert en Jan Mulder - de auteurs van het boekenweekessay 'Familieportret' -, Ronald Giphart en Rosita Steenbeek. De presentatie is in handen van cabaretier Seth Gaaikema. Aanvang: 20 30 uur.

Connie Palmen leest op zondag 7 maart om 14 00 uur in het Letterkundig Museum in Den Haag voor uit 'De erfenis', het boekenweekgeschenk dat zij op uitnodiging van het CPNB schreef. Na afloop wordt zij geïnterviewd door literair criticus Jeroen Vullings.

Schrijven over de dood. In het uitvaartcentrum CUVO in Den Haag organiseert de Stichting Schrijfkramp op 7 maart de workshop 'Schrijven over de dood'. Een inleiding van de manager van het uitvaartcentrum over 'het vak' en de lugubere locatie moeten de deelnemers inspireren tot het schrijven van een doods verhaal. Deelname: 35,-. Aanmeldingen: 070/3651537.

Multatuli kwam altijd geld tekort. Hij smeet het over de balk en gokte in het casino om zijn kapitaal te vergroten. Het enige waar Multatuli wat geld aan over hield waren zijn lezingen en voordrachten, en de inzamelacties die zijn bewonderaars en vrienden voor hem hielden. Vanaf 6 maart gaat in het Multatulimuseum, Korsjepoortsteeg 20 in Amsterdam, een tentoonstelling open over de schrijver en het slijk der aarde. Openingstijden: dinsdag 10-17 uur, zaterdag & zondag 12-17 uur.

Is de geest terug? Onder die titel vindt op 6 maart, vanaf 9.15, in het Academiegebouw in Utrecht de literatuurdag van het Christelijk Literair Overleg plaats. De schrijvers Jan Siebelink, Vonne van der Meer, Hans Werkman en Ronald Westerbeek gaan die dag in debat over de oplevende belangstelling voor geestelijk leven en over hun verhouding tot het christelijk geloof. Info: 030/6350087.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden