Beeldende kunst

Melle. Voor menig fijnschilder was Melle (1908-1976) een lichtend voorbeeld. Melle's wereld, bevolkt door vreemdsoortige wezens die aan hun seksuele driftleven ten onder dreigen te gaan, bood talloze schilders in het fantastische genre een onuitputtelijke bron van inspiratie: Melle gaf zowel inhoudelijk als schildertechnisch het antwoord op vele vragen. Museum De Buitenplaats in Eelde (Hoofdweg 76), toevluchtsoord voor liefhebbers van realistische kunst, brengt een overzicht van deze schilder die voluit Melle Johannes Oldeboerrigter heette. Als bijzonder onderdeel van deze expositie toont het museum de zelden geëxposeerde naaldwerken die Melle tijdens zijn verblijf in vakantiehotelletjes maakte. T/m 3 oktober.

Beeldenmuseum. Het overkomt weinig beeldhouwers dat zij tijdens hun leven een museum aangeboden krijgen waar zij als enige hun werk kunnen exposeren. Zondag (15 uur) gaat het op het Biltse landgoed Beerschoten (ingang Holle Bilt 6a) gelegen Museum 'Beelden op Beerschoten' open. Het museum is ingericht met een doorsnee van het werk van Jits Bakker. Het terrein wordt beheerd door de stichting Het Utrechts Landschap die enkele jaren geleden de initiatiefnemer van het plan was.

Verborgen tuinen. Liefhebbers van tuinkunst spoeden zich komende zaterdag naar Hoorn. Daar wordt tussen 11 en 17 uur een groot aantal stadstuinen - als voorbeeld van verborgen schoonheid - opengezet. Normaal zijn deze tuinen, waaronder tien van particulieren, niet toegankelijk voor het publiek. Daarnaast kan een blik worden geworpen in de tuinen van monumentale panden als het Westfries Museum, Weeshuis en Foreestenhuis. De wandeling begint in het Westfries Museum in Hoorn (Rode Steen 1) waar plattegrond, routebeschrijving en entreebewijs zijn te bekomen.

Garden of Delight. Keramiste Vilma Henkelman vroeg aan dertig collega's of zij voor een tentoonstelling in de door haar georganiseerde Garden of Delight in Vlaardingen (Zuidbuurt 30) wilden nadenken over een nieuwe verschijningsvorm van de aloude pot. Het leidde tot een veelzijdige show die aanstaande zondag opengaat (15 uur), met werk van kunstenaars als Frank Asnes, Lot Moorrees en Herman Zaalberg.

Beelden. Werk van de Deense beeldhouwers Steffen Lüttge en Stine Ring Hansen staat uitgestald in galerie en beeldentuin Laerken in het Zuid-Hollandse Hazerswoude (Bent 2). Lüttge bezit een goed gevoel voor organische vormen die een illusie van steeds groter wordende herkenbaarheid suggereren. Hansen geeft in brons zijn natuur-observaties weer, met liefde, kwetsbaarheid en vertrouwen als voornaamste thema's. Tot 2 augustus.

Nog meer beelden. De zomer is traditiegetrouw de belangrijkste tijd dat beelden buiten worden gezet. Dat gebeurt ook in het Drentse Gees, waar galerie-beeldentuin Dehullu de expositie 'Beelden in Gees - een omweg waard' organiseert. Sculpturen van onder anderen Marion Askjaer Veld, Monica van Dael, Jos van Vreeswijk en Jef Wishaupt. T/m 26 september.

Auke de Vries. Op twee plaatsen in Zwolle, in de Broerenkerk (Broerenkerkplein 1) en in het Stedelijk Museum Zwolle (Melkmarkt 41), is een expositie van beelden van Auke de Vries te zien. Deze presentatie sluit aan op de opdracht die De Vries in 1997 van het Zwolse gemeentebestuur kreeg om een drijvende plastiek te maken in de gracht van de Zwolle binnenstad. De Broerenkerk toont beelden uit verschillende periodes, in het museum zijn tekeningen te zien, naast een enkel beeld dat een plaats in de museumtuin heeft gekregen. De expositie in de Broerenkerk loopt t/m 23 juni, die in het Stedelijk Museum sluit op 27 juni.

Fotografie

Eb & vloed. Onder de titel 'Gezien tussen eb & vloed' exposeert Arno Hammacher uit Den Haag foto's die de zee en de duinen tot onderwerp hebben. De tentoonstelling wordt gepresenteerd in het Chabot Museum in Rotterdam (Museumpark 11), waar ook zeelandschappen van de schilder Henk Chabot uit diens Zeeuwse periode. Beide exposities duren t/m 26 september.

Theater

Fin de saison. Gezelschap Maatschappij Discordia speelt t/m 18 juli het jaarlijkse fin de saison, dit keer onder de titel 'The way of the world'. Samen met 't Barre Land en en De Republiek steeds wisselende voorstellingen in de Transformatorzolder op het Amsterdamse Westergasterrein. Onder andere de voorstellingen Pick-up, Langs de grote weg, De Kersentuin en Hoofd zonder wereld. Inl. en reservering: 020 - 627 19 99.

Gebroeders Flint. Met 'De Huishoudbeurs on Tour' reist theatergezelschap De Gebroeders Flint deze zomer door het land. 'Een ode aan de kaasschaaf, de dunschiller en de flessentrekker'. T/m 20 juni op het Terschellingse Oerolfestival.

Sarah Kane. Als openingsvoorstelling van het nieuwe huistheater aan de overkant van de Maas, het Derlontheater van architect Jo Coenen, speelt het Limburgse gezelschap Het Vervolg 'Hunker' van Sarah Kane. In het vertaling van Marcel Otten en onder regie van Hans Trentelman voor het eerst in Nederlandstalige uitvoering. Iedere dinsdag en zaterdag t/m 26 juni. Reservering 043 - 325 5333.

InDependance. Goede schoenen zijn nodig om de InDependance-voorstelling 'De reis' te bezoeken. ,,De snakkende mens heeft een honger naar ervaringen en een zucht naar het uitzonderlijke, het onontkoombare.'' Dertig toeschouwers per voorstelling gaan mee op reis 'naar een plek waar de geest van de aarde zich openbaart'. 17/18 juni Arnhemse schouwburg. Reservering: 026 - 443 73 43. Van 23 t/m 25 juni Huis a/d Werf, Utrecht, 3 juli HIC in Borger, 4 juli 't Hek v/d Dam in Ekehaar, 7 t/m 10 juli Theater de Kolk, Assen.

Oom Wanja. Onder regie van Dirk Tanghe spelen studenten van de acteursopleiding Utrecht Tjechows 'Oom Wanja' als 'jankend jongetje tussen verdrietig door hun mislukte levens zwalkende mensenkinderen'. T/m 26 juni Paardenkathedraal, Utrecht. Reserv: 030 - 27 11 4414.

Literatuur

Duras. Vanavond om 20 uur wordt Laure Adler, wier met de Frix Femina Essay bekroonde biografie van Margarite Duras onlangs in het Nederlands werd vertaald, geïnterviewd door critica Margot Dijkgraaf in het Maison Descartes in Amsterdam.

Literaire portretten. Vrijdag 18 juni om 20.15 gaat bij Stichting Perdu in Amsterdam een expositie van literaire portretten van fotograaf Roeland Fossen open. Onder de titel 'Schrijven met licht' vertellen Jan Baeke en Eva Gerlach, Hans Aarsman en Fran van den Hoeven, twee dichters en twee fotografen onder wie een 'voormalige fotograaf', over de taal van foto's, 'een veelzeggende taal zonder woorden'.

Vadergedichten. 'Vaders in woord en beeld' is de titel van de vierde poëziedag over beeldgedichten die op zaterdag 19 juni plaatsvindt. In de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda zijn tussen 12.00 en 17.00 uur 180 beeldgedichten van professionele en amateurdichters te zien. 's Avonds vanaf 19.00 uur lezen twintig van de dichters hun vadergedichten voor.

Poetry. De dertigste editie van Poetry International in de Schouwburg in Rotterdam wordt vrijdagavond 18 juni om 21.30 afgesloten met de inrichting van het 'Museum van de twintigste-eeuwse poëzie'. Onder leiding van Rik Zaal tillen onder anderen David Dabydeen, Chen Li, Thomas Lynch, de IJslandse dichter Sjón en Gerrit Kouwenaar hun favoriete gedicht over de grens van het millennium.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden