Beeldende kunst

H.N. Werkman. Vijf jaar na het grote overzicht in het 'Werkmanjaar 1995' blikt het Groninger Museum andermaal terug op de grafiek van Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945). Het museum heeft nu een keus uit de eigen collectie gemaakt -Groningen heeft de grootste verzameling werk van Werkman- en vult die aan met twee onlangs verworven druksels, afkomstig uit het legaat van Cor Spruit. Ze behoren tot de serie 'Impression of Edgar Allan Poe' en waren niet eerder in het openbaar te zien. Hendrik Werkman -van huis uit drukker- was een begaafd graficus die op een eigenzinnige wijze een groot oeuvre met poëtische accenten tot stand bracht. Waarschijnlijk vanwege zijn betrokkenheid bij een clandestiene uitgeverij en drukkerij werd hij in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers omgebracht. Toen al had hij zijn belangrijkste werk gemaakt, illustraties bij de Chassidische Legenden van Martin Buber. T/m 13 mei.

Fotografie

Verslaafden. 'Walton City' is de weinigzeggende titel van een tentoonstelling van foto's waarachter een compleet familiedrama schuilgaat. Walton City, te zien in Fotogalerie Centre Céramique in Maastricht (Avenue Céramique 50) brengt het leven in beeld van vier Maastrichtse broers die aan de zelfkant van de maatschappij verkeren. De 53-jarige Nico is verslaafd aan alcohol, zijn broers Frans (52) en Fré (47) kozen voor de roes van de heroïne. Herman (50), die vroeger aan de heroine was, verblijft tegenwoordig in een verpleeghuis na een ongeval. Fotograaf John Lambrichts volgde de broers in hun (treurige) bestaan. T/m 28 jan.

Veilingen

Weense bronzen. Maandag begint bij Sotheby's in Amsterdam (De Boelelaan 30) om 14 uur het nieuwe veilingjaar. Voor dit begin is een bijzondere collectie Weense bronzen gekozen. De collectie omvat realistisch weergegeven dierfiguren, zoals olifanten, pauwen, poezen, biggen en kikkers. Daarnaast zijn er humoristische dierenvoorstellingen en voorstellingen met mensen, van jachtpartijen tot erotische figuren. De bronzen modellen werden oorspronkelijk gemaakt door de oudste producent van Weense bronzen, de firma Bermann. Geinspireerd door Franse ambachtslieden begon Mathias Bermann kleine dierfiguurtjes te maken in zijn fabriek, die in 1850 was opgericht. De bronzen werden al snel populair. De figuurtjes mochten alleen van brons of geel koper (messing) vervaardigd worden. Het gieten van Weense bronzen in ijzer, tin, zink of lood werd beschouwd als een misdaad en als zodanig bestraft. Kijkdagen: vanaf morgen tot en met zondag 10-16 uur, vrijdag tot 20 uur. Veiling: maandag 14 uur, dinsdag 10 en 14 uur.

Klassieke Muziek

Andere Turandot. De wrede Chinese prinses Turandot is vooral bekend geworden door de opera van Puccini. Puccini's librettisten baseerden de opera op een sprookje 'Turandotte' van Carlo Gozzi. Een kleine tien jaar vóór Puccini zich met de ijskoude keizersdochter bezighield, schreef zijn Italiaanse collega Ferruccio Busoni al een kleine opera op Gozzi's sprookje. De Matinee op de vrije zaterdag brengt dit werk op 13/1 in de opera-serie en koppelt het aan nog zo'n onbekend operaatje: 'Das Nusch-Nuschi' van Paul Hindemith. Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor staan onder leiding van Gerd Albrecht. Onder de solisten Tina Kiberg, Robert Dean Smith en de Nederlandse tenor Arnold Bezuyen.

Studenten Orkest. Traditioneel is januari de maand dat de verschillende jeugdorkesten weer van zich laten horen. Het Nederlands Studenten Orkest doet dat onder leiding van Micha Hamel en nodigde altvioliste Francien Schatborn uit voor Berlioz' 'Harold en Italie'. Zoals altijd verstrekte het NSO een compositie-opdracht; Michel van der Aa kreeg die en maakte het stuk 'See-through'. Verder op het programma 'Pohjola's dochter' van Sibelius en 'Till Eulenspiegels lustige Streiche' van Strauss. De opbrengst van de concerten is voor goede doelen. De tournee begint op 12/1 in Bergen en voert deze maand langs Deventer (14), Utrecht (15), Enschede (16), Nijmegen (17), Maastricht (18), Tilburg (19), Leiden (20), Rotterdam (21), Groningen (22) en Amsterdam (23).

José Carreras. Al jaren treedt de Spaanse tenor José Carreras op als ambassadeur voor de strijd tegen leukemie, een ziekte waar hij ooit zelf aan leed. De Stichting Day by Day (ter bestrijding van leukemie) organiseert vrijdag in de Rotterdamse Doelen een galaconcert waarin Carreras samen met de Letse sopraan Inessa Galante aria's en liederen zal zingen. Voor de begeleiding zorgt het Vlaams Radio Orkest onder leiding van David Giménez. Info: 020/6003552.

Jazz

Travellin' Light, een initiatief van Albert van Veenendaal, waarin hij samenspeelt met Rob van der Broeck, Sylvie Courvoisier en Cor Fuhler. De kenner weet wat zij gemeen hebben: alle vier spelen ze piano en alle vier hebben ze een achtergrond in de diverse geledingen van de hedendaagse jazz- en geïmproviseerde muziek. Inhoudelijk zijn de verschillen evenwel zo groot, dat een directe confrontatie wel eens heel interessant zou kunnen uitvallen. Zondagavond ontmoeten de vier improvisatoren elkaar in de Fentener van Vlissingenzaal van het Utrechts Conservatorium, woensdag op het podium van het Rotterdamse Theater Lantaren/Venster en een dag later in het Amsterdamse BIM-huis.

Tone Dialing is een nieuwe Nederlandse groep met Jorrit Dijkstra op altsaxofoon, lyricon (een elektronisch blaasinstrument) en elektronische effectapparatuur, Paul Pallesen op gitaar, banjo, en effectapparatuur en Steve Heather op drums, percussie en sampler. Met z'n drieën verkennen ze maandag in Jazzcafé Wilhelmina in Eindhoven de grenzen en overeenkomsten van jazz, impro, folk, elektronische muziek, ambient, noise en dance. Dezelfde avond treedt daar het Britse improvisatieduo John Butcher (sopraan- en tenorsax) en John Edwards (contrabas) op. Butcher en Edwards zijn vanavond al te horen in het BIM-huis in een dubbelprogramma met het duo Jean Michel Pilc (piano) en Hein van de Geyn (contrabas).

Pop

De Nachten is een tweedaags festival in het Amsterdamse Paradiso, dat op een 'gerieflijke manier het verkeer wil regelen tussen literatuur en muziek, poëzie, hiphop en columns'. Eerdere afleveringen boden onder meer Nick Cave, John Parish, Ben Christopher en My Morning Jacket. Editie 2001 presenteert op vrijdag 12/1 onder meer Sophia, Monza, Jack Drag en Dakota Suite, The Last Poets en Ramsey Nasr. Een dag later zijn er optredens van Add N to X, DAAU, Echoboy, A Silver Mt. Zion (met enkele leden van Godspeed You Black Emperor), Ronald Giphart, Luc Janssen en Miquel de Clerq. Aanvang op beide avonden 20.30 uur, passe-partout 35 gulden.

Dans

ACCRORAP staat voor streetdance. Deze multiculturele groep -met leden uit onder andere Madagaskar, Italië, Algerije, Corsica en de Franse Antillen- is in januari en februari weer in Nederland op tournee met 'M'Panandro' (De Ceremoniemeester). Hiphop, Afrikaanse dans en de capoeira worden gecombineerd met zang, headspins en acrobatische stunts. Op 12/1 Amsterdam (De Meervaart), 13/1 Delft (De Veste), 14/1 Utrecht (Stadsschouwburg), 15 en 16/1 Sittard (Stadsschouwburg), 17/1 Arnhem (Schouwburg). Naast de voorstellingen geeft ACCRORAP trainingen en workshops. Info: 020/4200440.

Nederlands Dans Theater III brengt vanaf 17/1 het eerste programma van dit seizoen. Hans van Manen ('Two Faces') en Patrick Marin ('The Third of 2') maakten nieuw werk. Van Manen liet zich inspireren door Gioconda Barbuto en David Krügel, Marin (danser bij NDTI) creëerde zijn werk voor Sabine Kupferberg en Gérard Lemaitre. verder reprises van 'Small Moves' (Lightfoot) en 'Trompe L'Oeil' (Kylian). Te zien op 17 en 18/1 in het Danstheater a/h Spui. Latere voorstellingen uitsluitend in Den Haag.

Theater

Zussenhelft. Bodil de la Parra en Wimie Wilhelm spelen onder regie van Marije Gubbels het door De la Parra geschreven 'Zussenhelft'. De zussen Mas en Stein weten na de dood van moeder geen raad met elkaar. T/m 13/1 Haarlemse Toneelschuur, 18/1 Arnhemse schouwburg, 20/1 Plaza Futura, Eindhoven, 24/1 Tilburgse schouwburg, 25/1 Odeon in Zwolle. Tournee t/m 17/3.

David Mamet. Het Productiehuis Brabant speelt onder regie van Marcel Lenssen 'The Woods' van David Mamet. Twee verdwaalde gelieven ontvluchten de stad en treffen elkaar in een vakantiehuis in het bos. ,,Frontale botsing tussen de gecultiveerde mens met Moeder Aarde.' Met Vincent Moes en Caroline Rochlitz. 11/1 De Groene Engel, Oss, 12/1 De Lieve Vrouw, Amersfoort, 13/1 Leeuwarder Romein, 15/1 Bellevue, Amsterdam, 16/1 Gronings Kruithuis. Tournee t/m 1/3.

Bloedwoede. Danser Ton Lutgerink en acteur Hans Dagelet spelen bij het Onafhankelijk Toneel 'Bloedwoede' onder regie van Mirjam Koen. Broers op zoek naar waar bloed niet kruipen kan. T/m 13/1 Rotterdamse Schouwburg, 18/1 Maastrichtse Toneelacademie. Tournee t/m 17/3.

Minetti. Eric Schneider speelt de verdoelde acteur Minetti van Thomas Bernhard die nog steeds vergeefs op zijn grote Shakespeare-rol wacht en de tijd met foeteren, schelden en razen op de wereld en op het kunstcircuit in het bijzonder doodt. Onder regie van Aus Greidanus in het Scheveningse Appeltheater. Ook met Carline Brouwer, Sacha Bulthuis, Hubert Fermin en Carol Linssen. 17/1 t/m 4/2 (ma en di niet), 21/1 en 4/2 matinee om 14 uur.

Jeugd

Thriller. De 'griezel-hype' in de jeugdliteratuur wilde maar niet overslaan op het jeugdtheater. Maar nu speelt Theater Artemis de huiveringwekkende thriller 'Maanvirus'. Drie zussen lezen gedachten, ingewanden en wichelroeden om de raadselachtige moord op een mysterieus meisje op te lossen. Te zien, vanaf negen jaar, 12 t/m 14/1 in Theater Artmis, Den Bosch.

Voyage au bout de la nuit van de schrijver Louis Ferdinand Céline is de inspiratiebron voor de voorstelling 'De Reis' van Teneeter. In een uitzichtloze tocht door een absurde wereld is Ferdinand wanhopig op zoek naar heftige liefde en avontuur. Te zien van 12 t/m 14/1 in Theater Het Badhuis, Nijmegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden