Beeldende kunst

Vader en zoon. Ze waren beiden kleine meesters op een specifiek gebied in de schilderkunst. Het Gorcums Museum in Gorinchem (Grote Markt) besteedt aandacht aan de schildersfamilie Kuypers, aan de hand van een overzicht van het werk van Jan Kuypers (1819-1892) en Cornelis Kuypers (1864-1932). Werd de eerste Kuypers bekend vanwege zijn laat-romantische genretaferelen - die hun bijzondere karakter ontlenen aan het feit dat de voorstelling wordt aangelicht door lampen en kaarsen - zijn opvolger wordt met zijn landschappen tot de nabloei van de Haagse School gerekend. Geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 10-17 uur, zondag van 13-17 uur. Eerste kerstdag en nieuwjaar gesloten, maar tweede kerstdag is het museum van 13-17 uur open. T/m 9 januari.

Winter in Stedelijk. Met kunst uit de jaren tussen de twee wereldoorlogen komt het Stedelijk Museum in Amsterdam de winter door. Uit het eigen bezit maakte het museum een mooie keus met werk van onder anderen Leo Gestel, Küthe Kollwitz, Ossip Zadkine, Gustave De Smet, Dick Ket, Cesar Domela, E. L. Kirchner, Joan Miró en Le Corbusier. Met dit overzicht komen moderne stromingen als expressionisme en kubisme in beeld.

Fotografie

Pionier. Het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden (Steenstraat 1) biedt een aardige kennismaking met het werk van een van de eerste fotografen in het vroegere Nederlands Oost-Indië. Kassian Cephas (1845-1912) wordt beschouwd als de pionier op het gebied van de Indische fotografie. Rond 1870 begon hij met het portretteren van de koninklijke familie die aan het hof van de sultan van Yogyakarta leefde. Kassian Cephas werd als hoffotograaf opgevolgd door zijn zoon Sem (1870-1918) die voordien zijn vader als assistent had bijgestaan. Van beide Cephas zijn foto's te zien. Het museum is dinsdag tot en met vrijdag, zondag en tweede kerstdag van 10-17 uur geopend, zaterdag van 12-17 uur. Gesloten eerste kerstdag en 1 januari. T/m 24 april.

Verboden stad. De Franse fotograaf Jean-Christian Bourcart (1960) woont sinds enkele jaren in New York. Hij is gefascineerd door de broeierige sfeer in twijfelachtige uitgaansgelegenheden. Zo zwerft hij in New York met zijn verborgen camera langs sm- en stripteasetenten. Met zijn foto's wil hij tegemoet komen aan wat hijzelf omschrijft als 'verborgen verlangens en geheime passies'. Bourcart noemt de wereld van de seksclubs 'La Cité interdite', oftewel 'de verborgen stad', verwijzend naar zijn neiging tot voyeurisme. Foto's van Bourcart zijn tot en met 15 januari te zien in galerie Reflex in Amsterdam (Weteringschans 79a).

Rondleidingen

Engelenkoor. De wekelijkse rondleiding door het raadhuis van Hilversum (Dudokpark 1), een ontwerp van architect W. M. Dudok, krijgt komende zondag een bijzonder tintje. Vanwege het kerstfeest wordt de rondleiding opgeluisterd met a capella gezongen kerstliederen door het Utrechtse kwartet The Duchess. Verkleed als engelen brengt het uit vier vrouwen bestaande koortje in de verschillende ruimten van het raadhuis befaamde Christmas carols maar ook eigentijdse kerstsongs ten gehore. Met deze muzikale bijdrage wordt duidelijk gemaakt hoe Dudok bij zijn bouwontwerp over akoestiek nadacht. De architect wilde elke ruimte haar eigen akoestiek geven. Daarom liet hij in de hal, waar de bruidsparen worden ontvangen, marmer neerleggen - wat het geluid helder doet verstaan - en in de trouwzaal textiel toepaste. Dat zorgt op zijn beurt voor een meer afgedempt geluid. De entreeprijs is voor deze gelegenheid verhoogd (volwassenen ¿ 15,- in plaats van ¿ 10,- op andere zondagen), terwijl de mogelijkheid om de toren te beklimmen voor één keer komt te vervallen.

Beeckestijn. 's Zondags biedt Museum Beeckestijn in Velsen-Zuid (Rijksweg 136) gelegenheid om een tuinwandeling te volgen. Onder deskundige leiding wordt een traject afgelopen dat bij het fraaie buiten begint om via de geometrische tuinen in het landschapspark uit te komen. De bezoeker krijgt uitleg over de aanleg van de tuinen, hoort wat over de beplanting en krijgt en passant ook een inzicht in de restauratie die tuinen en park momenteel ondergaan. Aanvang 14 uur, elke zondag tot april. Reserveren is noodzakelijk, tel. 0255/512091. Voor komende zondag kan dat uiterlijk nog vandaag.

Theater

Winterparade. Ter gelegenheid van de eeuwwisseling komen artiesten van de Parade, Boulevard of broken dreams en Orkater in de Amsterdamse Westergasfabriek bijeen voor een 'Winterparade'. Het Orkaterorkest speelt zijn wereldrepertoire, waaronder het roemruchte 'Azijn'. Galavoorstellingen met Jim van der Woude, Van Houts en De Ket, de Gebroeders Flint, Growing up in Public, De Levende Jukebox, Jan Rot. Alle avonden besluiten met feest. T/m 30/12.

Mooi weer. Toneelgroep Amsterdam herneemt 'Mooi weer vandaag' van David Storey met de bijna gepensioneerden bij Toneelgroep Amsterdam Kitty Courbois, Sigrid Koetse, Joop Admiraal en Jacques Commandeur. Twee oude mannen proberen keuvelend langs de klippen van het leven te laveren, twee vrouwen houden er met een lach en een traan de moed in. 23/12 Dordrecht, 25 en 26/12 Amsterdam, 11/1 Heerlen, tournee t/m 9/5.

Om de macht. Elsje de Wijn en Hans Leendertse spelen in 'Om de macht' een gevallen dictator en zijn vrouw, die in hun paleis op de verlossende helikopter wachten. Ze lijken op alle dictatorparen: zij houdt van schoenen en van verborgen microfoons; hij van zijn hondje Nero en van alles wat glimt. Onder regie van Niek Barendsen, die ook het script schreef. 27 en 28/12 Rotterdam, tournee t/m 17/2.

Gebroeders Flint. Met 'Het menselijk bestaan' naar de sonnettencyclus van Ed. Hoornik speelt Gebroeders Flint een uiterst verfijnde, sombere maar elegante literaire muziektheaterproductie. De dialogen van Justus van Oel combineren harmonieus met de gelaten toonzetting van Hoornik. Vanavond Alkmaar, 5 en 6/1 Groningen.

Huis vol stemmen. In opdracht van het Theaterinstituut stelde theatergroep Orkater de tentoonstelling/voorstelling 'Een huis vol stemmen' in het Amsterdamse Theatermuseum samen. Stemmen uit een koptelefoon leiden de bezoeker door het Huis vol stemmen. Wat is illusie, wat is werkelijkheid? Stuit ik daar op mijn eigen spiegelbeeld, of werd ik heimelijk gefilmd? Zijn of niet zijn; daar ging het toch maar om. Theatermuseum aan de Amsterdamse Herengracht 168, t/m 5/9 2001. Di-vr 11-17 uur, za-zo 13-17 uur.

Dogtroep. De bijna voltooide Passagiers Terminal aan de IJ-oever bij het Amsterdamse Centraal Station vormt de locatie van de nieuwe Dogtroep-voorstelling 'Atom Tattoo', 'een zoektocht naar passie in een door technologie gecontroleerde wereld'. T/m vandaag.

De Trust. Onder regie van Theu Boermans speelt gezelschap De Trust 'De laatsten' van Maxim Gorki. Vlak voor de mislukte revolutie van 1905: een samenleving waaruit de bovenlaag zich heeft teruggetrokken in een beschermde omgeving, waartegen de onderlaag zich met toenemend geweld verzet. Met de voltallige Trusttroupe. T/m 4/3 in het eigen Trusttheater.

Dans

Introdans presenteert op Tweede kerstdag de première van de balletkomedie 'La fille malle gardée'. De Catalaanse choreograaf Ramon Oller heeft een nieuwe versie gemaakt van dit uit 1789 stammend dansverhaal, dat niet eerder door een Nederlands gezelschap gebracht is. Oller maakt gebruik van de oorspronkelijke muziek van Ferdinand Hérold en vulde die aan met volksmuziek uit de jaren zestig en met muziek van toenmalige sterren Johnny Halliday, Adamo en Françoise Hardy. Te zien op 26 en 28 december in Schouwburg Arnhem. Vanaf 8 januari tournee.

Toverfluit van Het Nationale Ballet (Wayne Eagling/Toer van Schayk) is nog t/m 31 december te zien in Het Muziektheater in Amsterdam. Vanavond, 25, 27 en 29/12 om 20.00 uur; op 25, 27, 29 en 31/12 (ook) 's middags om 14.00 uur.

Kirov Ballet. Het beroemde Kirov Ballet uit St. Petersburg geeft t/m 2 januari voorstellingen in het Rai Theater in Amsterdam. Op het programma staan 'Het zwanenmeer' (op 27, 28, 29, 30/12 en 1/1), en 'De notenkraker' (vanavond, 25 en 26/12).

Tijdens de slotmiddag, om 14.00 uur, op 2 januari is er een 'Fokine Gala'. Dan worden 'Les Sylphides', 'Scheherazade' en 'De vuurvogel' gedanst. Reserveringen via de Uitlijn (0900/0191) of de Rai Theaterkassa (020/6448651).

Tatarstan. De balletgroep en het orkest van de Staatsopera van Tatarstan brengen de grote theaterproductie 'Sneeuwwitje'. Met uitbundige decors en kostuums is een klassieke en romantische interpretatie van het sprookje te zien, 25 december in de Schouwburg Amstelveen, 26 december in de Metropole, Almere, 27 december in De Lampegiet, Veenendaal, 29 december in de Schouwburg Tilburg.

Kleinkunst

Lebbis & Jansen laten hun verbale spervuur weer bulderen. Zij blikken terug op de afgelopen honderd jaar in Einde-Eeuws. Deze week te zien in Amsterdam (Kleine Komedie, vanavond en 26 t/m 30/12).

Kerstcircus Barendi, een lunchtheatervoorstelling vol met nostalgische circusacts en live muziek, is de hele week te zien in Amsterdam (Bellevue, 12.30, 23 t/m 30/12, behalve 27/12).

Het Comedy Café aan het Max Euwe-plein in Amsterdam gaat van kerst tot oud en nieuw ook gewoon door met zijn twee uur durende Comedy-shows. Deze week t/m 26/12 en 30/12.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden