Beeldende kunst

Kunstroute. Behalve in en rond de Witte de Withstraat heeft Rotterdam sinds kort nog een tweede kunstkwartier. In Kralingen heeft zich een aantal goede galeries gevestigd, die allemaal op loopafstand van elkaar zijn te bezoeken. Om hieraan grotere ruchtbaarheid te geven, presenteren de Kralingse galeries zich deze maand met een gezamenlijke manifestatie onder de titel 'Kunstroute Kralingen'. Op de route liggen galeries als Maas, Kralingen, Art Selection, BLIK, De Brieder, Eijsvogel en Honingen. Centraal informatiepunt is BLIK Kunstbemiddeling, Oostzeedijk beneden 193 (010/2829157).

Fotografie

Landschappen. Op de nieuwe tweemansexpositie in het Nederlands Foto Instituut in Rotterdam (Witte de Withstraat 63) staat het landschap centraal. De keus voor de twee fotografen is verrassend. August Sander (1876-1964) was in de jaren '30 een vooruitstrevende fotograaf die in zijn landschappen een experimentele aanpak voorstond. Jeff Wall maakt weliswaar gebruik van het medium fotografie, maar hij bereikt daarmee veel meer dan een foto (of dia) alleen. Wall beroept zich op voorbeelden uit de kunstgeschiedenis die hij op eigen wijze interpreteert. T/m 27 juni.

Nog meer fotografie. Beelden in zwart en wit van de Belgische fotografe Nicol'Andrea (mode, reportage) zijn te zien bij het Foto Forum in de Elleboogkerk in Amersfoort (Langegracht 36). T/m 25 juni. Nicol'Andrea is morgen (vrijdag) te gast op een forum dat vanaf 20.00 uur in de Elleboogkerk wordt gehouden. Ze geeft o.a. commentaar op werk dat bezoekers mogen meebrengen.

Foto's van de jong gestorven fotografe Ana Mendieta (1948-1985) over haar performances worden geëxposeerd in galerie Akinci in Amsterdam (Lijnbaansgracht 317). Mendieta onderzocht in deze performances sociale taboes en overtredingen, waarbij de rol van de vrouw in de samenleving centraal stond.

Glas en keramiek

Bizarre instrumenten. De Duitse glaskunstenaar Jens Gussek bouwt aan een collectie bizarre instrumenten. Ze bestaan uit onderdelen van glas die gecombineerd worden met een metalen handvat. Door deze materiaalkeus zijn het tegenstrijdige objecten geworden: ze roepen op tot gebruik, maar dat vereist een flinke dosis voorzorg. Gussek exposeert in de Braggiotti Gallery in Amsterdam (Singel 424). T/m 29 mei. Daar is tegelijkertijd nieuw werk te zien van Pascale Riberolles, dat van een geheel andere orde is dan dat van Gussek. Ze maakt glasobjecten in een verfijnde, welhaast fragiele stijl waarin ze objectjes opneemt die aan de natuur worden ontleend, zoals schelpjes en bladeren.

Lustrum. Vanwege zijn tweede lustrum als ontwerper van serviesgoed brengt galerie Terra Keramiek in Delft (Nieuwstraat 7) een overzicht van ontwerpen van Frans Ottink (1961). Een belangrijk kenmerk van zijn werkwijze is het gebruik van dun uitgerold porselein, dat uitmondt in een rafelige rand. Ottink komt van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem waar hij de opleiding driedimensionaal design volgde. Tegenwoordig is Ottink een zelfproducerend ontwerper die zijn serviezen in kleine oplages via de Delftse galerie aan de man brengt. T/m 12 juni.

Floris Meydam. Glasgalerie Leerdam in de gelijknamige plaats (Zuidwal 44) staat met een tentoonstelling stil bij het feit dat glasontwerper Floris Meydam sinds een halve eeuw unica in glas maakt. Meydam, die naam maakte als hoofdontwerper bij de Leerdamse glasfabriek waar hij gebruiksglas (serviezen, verpakkingsglas) tekende, heeft daarnaast ook vrij glas vervaardigd. Die vrije objecten dragen zonder uitzondering het herkenbare Meydam-handschrift: specifiek kleurgebruik en geometrische vormen, gecomineerd met groot vakmanschap. Bij Meydam staat niet de vernieuwing maar de kwaliteit voorop. Toch betekent dat niet dat Meydam zich niet weet te vernieuwen. In Glasgalerie Leerdam wordt zijn nieuwste werk getoond dat verrassend overkomt. Zo blies Meydam dikwandige objecten in konische vormen waarin het kleurenpalet door helder kristal wordt onderbroken. Samen met nieuwe objecten van Felicitas Engels, t/m 13 juni.

Toneel

Anna Karenina. Het RO Theater herneemt Tolstoj's Anna Karenina onder regie van Guy Cassiers. Anna (Catherine ten Bruggencate) verlaat haar echtgenoot Karenin voor de jonge graaf Wronski. Het aanzoek dat zij verwacht blijft jammerlijk uit. In de bewerking van Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar. T/m 16 mei RO Theater Rotterdam, tournee t/m 5 juni.

De Avonden. Als inwijding van het nieuwe Derlontheater in de nieuwe Maastrichtse wijk Céramique op de rechteroever van de Maas, speelt het Limburgse gezelschap Het Vervolg onder regie van Léon van der Sanden opnieuw De Avonden naar het romandebuut van Gerard Kornelis van het Reve. Met Erik de Visser als Frits van Egters, Mieneke Bakker, Marie-Christine de Both, Hans van Leipsig, Geert Jan Romeijn en Hans Trentelman. T/m 15 mei. Reserv; 043/3255333.

Blasted. Onder regie van Johan Doesburg speelt het Nationale Toneel 'Blasted', het debuut dat de Engelse dramaschrijfster Sarah Kane op haar 23ste schreef. Verbaal en fysiek geweld, hoop en wanhoop, oorlogsgeweld. In maart pleegde Kane zelfmoord. In 'Blasted' spelen Jack Wouterse en Ariane Schluter. T/m 8 mei in het Haagse Theater a/h Spui. Tournee t/m 22 mei.

De woudduivel. Het Onafhankelijk Toneel speelt het vrij onbekende en zelden gespeelde stuk 'De woudduivel' van Anton Tsjechov (1889). Het valt als voorstudie van 'Oom Wanja' en 'De Kersentuin' te beschouwen. Hoewel het menselijk tekort en zwelgen in zelfmedelijden weer centraal staan, speelt het Onafhankelijk Toneel onder regie van Mirjam Koen 'De woudduivel' in meeslepende vaart en frisheid. Een verrukkelijke rol van Bert Luppes als de landgoedbeheerder Georg. Verder met Carola Arons, Michel van Dousselaere, Ria Eimers, Willem Kwakkelstein en Joke Tjalsma. T/m 22 mei in het OT-theater aan de Müllerpier, St. Jobsweg 3 in Rotterdam. Reserv: 010/4769020.

Shakespeare. De Royal Shakespeare Company uit Stratford-upon-Avon komt met Toergenjevs 'A month in the country' (11, 12 mei) en Shakespeares 'Troilus and Cressida' (13, 14 mei) naar de Rotterdamse Schouwburg.

De golven. Het Noord Nederlands Toneel speelt onder regie van Bert Geurkink 'De golven' van Virginia Woolf. Liefde, vriendschap, de vergankelijkheid van het leven, de dood en bovenal de schoonheid van taal. T/m 30 mei in de Groningse Machinefabriek. Reserv: 050/3113388.

Eenakter festival. In theater De Veste vindt van 12 tot 15 mei het Delfts Eenakter Festival voor amateurgezelschappen plaats, dit jaar zonder thema. Aan het slot wordt de Delftse Koe uitgereikt voor de meest veelbelovende acteur en actrice. Te zien zijn onder meer: De Torenspelers uit Tilburg en Het Getij uit Leiden (12 mei), DUW uit Delft en De Onderneming uit Rotterdam (13 mei), De Flits uit Delft en Kruimels uit Rotterdam (14 mei) en Stap-In uit Delft en Risk uit Rotterdam (15 mei). Reserv: 015/2121312.

Kleinkunst

Het Eigen Lied beleeft zijn finale. Twee seizoenen achtereen organiseerden Niek Barendsen en Mylou Frencken in Theater Bellevue avonden met korte optredens van bekende en aanstormende zangers die hun repertoire zelf schrijven, componeren en vertolken. Onder de 'dichter-zangers' die optraden: Armand, Elly & Rikkert, Alex Roeka, Maarten van Roozendaal, Ramses Shaffy en Kees Torn. Zij treden nog een keer aan in de allerlaatste aflevering van de serie, maandag 10 mei in het Amsterdamse Nieuwe De la Mar-theater.

Het Groot Niet Te Vermijden bestaat uit zes Rotterdamse muzikanten onder leiding van trompettist Bert van Bommel em saxofonist-zanger Louis Kockelman. Het repertoire is een ratjetoe van muziekstijlen, dat nog het meest geschikt lijkt voor bruiloften en partijen. Maar zulke feestzalen is dit orkest al lang ontgroeid. Vandaar dat het al vijf programma's achtereen in de grote theaters staat, zoals van dinsdag 11 t/m zaterdag 15 mei in De Kleine Komedie, Amsterdam.

Literatuur

Leesgeschiedenis. Naar aanleiding van het onlangs verschenen boek 'Een geschiedenis van het lezen' van Alberto Manguel besteedt Perdu in Amsterdam, op vrijdag 7 mei vanaf 20.15 uur, een avond aan de verrukking en het enthousiasme die minnaars van het lezen en liefhebbers van boeken kunnen ervaren. De beroepslezers Anthony Mertens, Willem Kuipers, Hans Goedkoop, Wim van den Berg, Dirk-Jan Arendsman en Eva Cossée vertellen over hun indringendste leessensaties.

Multi Etnisch Podium. Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 mei vindt het twaalfde MEP-festival (Multi Etnisch Podium) plaats in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam, waar schrijvers en zang- en dansgroepen uit allerlei landen en culturen acte de presence geven. Vrijdag 7 mei (20.30 uur): Clark Accord, Femi Fatoba, Imelda Valerianus, Neeltje Maria Min, Sipho Pepamla. Muziek: Deborah Carter Ban, Conhunto Johnny Kleinmoedig. Zaterdag 8 mei (20.30 uur): Gerrit Kouwenaar, Pedro Perez Sarduy, Niyi Osundare, Ruud Mungro, Junior Simpson. Dans: Fiamba. Muziek: The Sweet Soul Sisters. Zondag 9 mei (14.00 uur): Jan Eijkelboom, Marcia Williams, Jana Beranova, Sombra, Igma van Putte, Howard Komproe, Patience Agbabi, Louise Wondel. Dans: Touch of Class. Muziek: Maria Beatriz Ramos, Serena. Entree per avond: fl. 22,50. Passe Partout fl. 55,-.

Heidegger. Op de laatste van de drie SLAA-avonden over de filosoof Martin Heidegger (1899-1976) treden twee verklaarde tegenstanders aan. Th.C.W.Oudemans en Herman Philipse, beide auteurs van spraakmakende teksten over de filosoof Heidegger, gaan op maandag 10 mei om 20.30 uur in debat in De Balie in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden