Beeldende kunst

Alicia Framis. In Schiedam staat aan de Korte Haven 125 een ruimte met de naam 'Pand Paulus', waar sinds kort onder nieuwe leiding actuele kunst wordt getoond. In het kader van de Foto Biënnale in Rotterdam is er een presentatie te zien van de in Barcelona geboren kunstenares Alicia Framis, die sinds enige tijd in Nederland woont. Framis laat in Pand Paulus onder de titel 'Remix Buildings' beelden zien waarmee ze een aantal suggesties op gebied van architectuur doet. Voor steden als Los Angeles, Amsterdam en Parijs bedacht Framis gebouwen met uitzonderlijke functies, zoals een bioscoop met ziekenhuis, een kast met plek voor drie vluchtelingen en een crematorium met een plein dat 24 uur per dag verwarmd is. T/m 7 mei.

Fotografie

Peter Martens. In de Kunsthal in Rotterdam (ingang via Museumpark of Westzeedijk) wordt een overzicht geboden van de Rotterdamse fotograaf Peter Martens, die leefde van 1937 tot 1992. Martens fotografeerde wat hij niet vond deugen, zoals mensen in uitzichtloze situaties, daklozen, zwervers, mismaakten en paria's. Martens' foto's doen met hun ongeremde uitstalling van leed, pijn, geweld en eenzaamheid een stevig beroep op sociale gevoelens. T/m 2 juli.

World Press Photo. De 43ste editie van de World Press Photo in de Oude Kerk in Amsterdam (Oude Kerksplein) is dit keer in drie aparte presentaties onderverdeeld. Hoofdmoot is het overzicht van het werk van de makers van de persfoto's van 1999. Daarnaast kreeg winnaar Claus Bjorn Larsen uit Kopenhagen (hij werkt voor een van de grootste Deense kranten, de Berlingske Tidende) gelegenheid om een expositie van zijn eigen werk in te richten. Het derde deel omvat een terugblik op de vorige edities van de World Press. Aan de hand van 200 foto's worden de ontwikkelingen van de belangrijkste fotografiewedstrijd getoond. T/m 28 mei.

Erik Hijweege. In galerie Fotogram in Amsterdam (Korte Prinsengracht 33) vraagt Erik Hijweege aandacht voor zijn reclamewerk. Hijweege werkte voor opdrachtgevers als KLM, Hoek Loos, Nike, RTL4 en het Leger des Heils. Sinds hij zich in 1993 als fotograaf vestigde, is erkenning voor zijn beelden niet achterwege gebleven. Hijweege haalde prijzen bij de PANL en de Hasselbladwedstrijd en het vakblad De Journalist bestempelde een van zijn beelden tot 'beste foto van de maand'. Tot 10 mei.

Glas en keramiek

Prins in keramiek. Het Princessehof in Leeuwarden (Grote Kerkstraat 11) wil de hedendaagse keramiek in het museum een nieuwe impuls geven. Het museum heeft daartoe de eerste verdieping verbouwd en geschikt gemaakt als permanente tentoonstellingsruimte voor jonge keramisten. De zaal heeft een eigen naam gekregen, ze zal steeds 'de Prins van Leeuwarden' worden genoemd. Exposant in 'de Prins van Leeuwarden' is Remko Posthuma. Hij laat t/m 28 mei omvangrijke keramische installaties zien die gemaakt zijn op grond van het feit dat ze een grote mate van esthetische verfijning moesten bevatten.

Meydam. Glas Galerie Leerdam (Zuidwal 44 in de gelijknamige gemeente) besteedt dit jaar opvallend veel aandacht aan het werk van Floris Meydam. Ook deze en komende maand staat zijn werk centraal op een presentatie waaraan dit keer ook wordt bijgedragen door de jonge glasontwerper Frank van der Ham uit Utrecht. Van der Ham werd in de afgelopen tijd bekend vanwege het feit dat hij de aloude techniek van het vervaardigen van fusionglas weer ter hand nam. T/m 28 mei.

Goedewagen. De in Drenthe gevestigde aardewerkfabriek Goedewagen toont in het Purmerends Museum (Kaasmarkt 20 in de gelijknamige gemeente) een serie vazen die zijn gemaakt in de stijl van het Purmerendse Jugendstil aardewerk. Inspiratiebron voor deze vazen, die zijn beschilderd door Goedewagens meesterschilder Sander Alblas, is het werk van plateelontwerper Klaas Vet die van 1867 tot 1943 leefde. Klaas Vet, die samen met zijn broer een in Jugendstil aardewerk gespecialiseerd bedrijf leidde, ontwierp objecten die gekenmerkt worden door een ranke witte vorm met als decor een subtiele lijnvoering. Alblas heeft met het werk van Vet voor ogen een eigen interpretatie van deze Jugendstil tot stand weten te brengen.

Theater

Gebroeders Flint. In 'His Master Her Voice' zoekt Gebroeders Flint de voetsporen van Madame Kaka en haar koningspoedel Kolonel Frank. Jaren maakten zij furore in het vaudevilletheater. De plotselinge en mysterieuze verdwijning van Madame Kaka schokte de revuewereld. Zij liet haar soigneur Charlie en zeven afgerichte honden achter. 27 en 28/4 Utrechtse Blauwe Zaal, 2 t/m 6/5 (behalve do 4) Amsterdamse Bellevue, 10/5 schouwburg Gouda, 11/5 De Lieve Vrouwe, Amersfoort, 12/5 Wesopa, Weesp, 13/5 Arsenaaltheater, Vlissingen, 17 en 18/5 Laktheater, Leiden, tournee t/m 8/6.

De Trust. Peter de Graef regisseert bij de Trust de tragikomedie 'India' van het Oostenrijkse cabaretduo Josef Hader en Alfred Dorfer. Jappe Claes en Harry van Rijthoven controleren de schnitzels en het sanitair van Oostenrijkse restaurants. Een aanvankelijk aanhoudende kibbeling mondt uit in ware mannenvriendschap. Een sobere enscenering met ingetogen spel. T/m 20/5 in het Trusttheater aan de Amsterdamse Kloveniersburgwal 50. Vooraf Oostenrijkse 'Gasthof'-maaltijden.

Kasimir en Karoline. Guy Cassiers regisseert bij het ROtheater 'Kasimir en Karoline' van üdön von Horváth met jonge acteurs. De verloofde Kasimir en Karoline belanden in een kermis van ontmoetingen, pijnlijke misverstanden, breuken en zowaar meedogenloze ontmaskeringen. 27/4 Goudse Schouwburg, 28/4 Schouwburg Arnhem, 29/4 Figitheater, Zeist, 2/5 Schouwburg Nijmegen, 3/5 Schouwburg Meppel, 4/5 Schouwburg Leuven, 6/5 Schouwburg Amstelveen, tournee t/m 17/6.

Orkater. Naar het idee van Porgy Franssen speelt Orkater het 'morbide drieluik Petomaan, Necrofiel, Trompettist'. Luchtig muziektheater voert de wind door de geschiedenis. Met lucht als hoofdrolspeler: uit de bombardon van de petomaan, de mond van de zangeres en de trompet van de jammerlijk uit het raam gewaaide muzikant. Naast Franssen met Saskia Temmink en Roef Ragas en het Amsterdams Gitaartrio. 28/4 Metropole in Almere, 10/5 Twentse Schouwburg in Enschede, 11/5 Schouwburg Tilburg, 12/5 Het Park, Hoorn.

Ibsen. Het Groningse gezelschap Het Oranjehotel speelt Henrik Ibsens gitzwarte sprookje over lust en schuld 'Kleine Eyolf of de menselijke verantwoordelijkheid'. Ivar van Urk regisseert Renée Fokker, Johanna ter Steege, Maarten Wansink, Christiaan Montanus en Kyra Macco. 28/4 Odeon, Zwolle, 1/5 De Klinker in Winschoten, 2 en 3/5 Rotterdamse Schouwburg.

't Barre Land. Uit het Duits maakte Jacob Derwig een voortreffelijke vertaling van Tsjechovs eerste grote drama 'Platonov', waarin hij met zijn gezelschap 't Barre Land ook de titelrol speelt. Harmonieus en meeslepend ensemblespel. Hoewel je uren achtereen hóórt wat voor een ploert de neptobber Platonov is, creëert Derwig een bijna oprechte hulpeloosheid, die aan Shakespeare's Falstaff doet denken. Tot nu toe de schoonste voorstelling van het theaterseizoen. 28 en 29/4 Haarlemse Toneelschuur, 2 en 3/5 Haags Theater a/h Spui, 4 en 5/5 Rotterdamse Schouwburg.

Berlin Alexanderplatz. Het Maastrichtse gezelschap Het Vervolg speelt 'Berlin Alexanderplatz' naar de roman van Alfred Döblin. Hans Trentelman als de opportunistische en tragische antiheld Franz Biberkopf in regie van Léon van der Sanden. T/m 29/4 in het Maastrichtse Derlontheater, dat premier Kok woensdag 3 mei officieel opent.

Huis vol stemmen. In opdracht van het Theaterinstituut stelde theatergroep Orkater de tentoonstelling/voorstelling 'Een huis vol stemmen' in het Amsterdamse Theatermuseum samen. Stemmen uit een koptelefoon leiden de bezoeker door het Huis vol stemmen. Wat is illusie, wat is werkelijkheid? Stuit ik daar op mijn eigen spiegelbeeld, of werd ik heimelijk gefilmd? Zijn of niet zijn; daar ging het toch maar om. Theatermuseum aan de Amsterdamse Herengracht 168, t/m 5/9 2001. Di-vr 11.00-17.00 uur, za-zo 13.00-17.00 uur.

Kleinkunst

Jochem Meyer imiteert stemmen, speelt piano en de 'human beatbox', zingt en won in 1997 het Groninger Studenten Cabaret. In zijn eigen, hoge tempo trekt deze jonge kleinkunstenaar langs de zalen, deze week in Uden (Theater Markant, 27/4, als onderdeel van een cabarestafette), Alphen a/d Rijn (Parktheater, 28/4, dubbel-optreden) en Groningen (De Oosterpoort, 29/4).

Sven Ratzke, schrijver en chansonnier, woont en werkt afwisselend in Nijmegen en Berlijn, en treedt dientengevolge afwisselend in Nederland en Duitsland op. In zijn programma 'Na also, Goodbye' laat hij liederen horen van Peer Raben tot Kurt Weill, maar vooral ook teksten van eigen hand, op muziek gezet door Jan Pieter Koch en Nico Huybregts. Hij ontvoert het publiek naar een rokerige havenkroeg en zingt zijn chansons, op de vleugel begeleid door Sabine van der Heyden, van 2 t/m 6 mei in Theater Bellevue, Amsterdam).

André Manuel is nog steeds 'De Kluts' niet kwijt. Als altijd provocerend, het publiek in onzekerheid latend over zijn bedoelingen, brengt hij een eigentijds multimedia-programma. Vanavond en morgenavond in De Kleine Komedie, Amsterdam.

Literatuur

Literair concert. In 1979 vertrok Armando voor een jaar naar Berlijn, waar de stad hem in een dusdanige ijzeren greep kreeg dat hij zich er vestigde. In 1989, kort na de val van de Muur, vroeg hij zich af of de spanning in deze schizofrene stad, die jarenlang zijn belangrijkste bron van inspiratie was, nu niet verloren zou gaan. Armando woont er nog steeds. Op 27/4 leest hij in het Amsterdamse Goethe-instituut voor uit eigen werk en speelt met zijn kwartet. Aanvang 20.00 uur.

Ruebsamen. In de lezingencyclus 'Kom kennismaken met' geeft Helga Ruebsamen een lezing over haar werk. Academisch Genootschap, Eindhoven. 29/4, 17.00 uur.

Kader Abdolah houdt een inleiding over zijn nieuwe boek 'Spijkerschrift' en signeert zijn werk. Boekhandel Gianotten, Breda. 29/4, 14.00 uur.

Jacob van Lennep is een van de negentiende-eeuwse schrijvers die alleen nog voortleven in hun straatnaam. Met een tentoonstelling probeert het Letterkundig Museum de schrijver van zijn stoffige imago te ontdoen. 'Jacob van Lennep (1802-1868) vijand van ledigheid' toont een man die een druk maatschappelijk leven wist te combineren met het schrijverschap, met het begeleiden en ondersteunen van aankomende auteurs en met het bezorgen van de volledige werken van Vondel. Op de tentoonstelling wordt in eerste plaats aandacht besteed aan Van Lenneps literaire werk: poëzie, toneel en historische romans. Maar ook zijn maatschappelijke loopbaan komt uitvoerig aan bod - Van Lennep was ondere andere rijksadvocaat en lid van de Tweede Kamer. In Amsterdam is Van Lennep het bekendst vanwege zijn bemoeienis met het water: hij was een van de drijvende krachten van de commissie voor de aanleg van een waterleiding vanuit de duinen naar Amsterdam. De tentoonstelling symboliseert dit met een flesje duinwater uit 1953. Op het etiket: J van Lennep. Letterkundig Museum, Den Haag. 29/4 tot en met 17/9. Openingstijden: di tot en met vr van 10.00 tot 17.00 uur, za en zo van 12.00 tot 17.00 uur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden