Beeldende kunst

Van Oostsanen. 'Net echt' klinkt het na het bezoek aan de expositie van de laat-middeleeuwse schilder Jacob Cornelisz. Van Oostsanen, die leefde van omstreeks 1470 tot 1533. In de Grote Kerk in Oostzaan zijn vrijwel al zijn schilderijen (28 stuks, naast 36 houtsneden) op waar formaat, de juiste verhoudingen en met de goede kleuren te zien, met de aantekening dat het allemaal replica's zijn. Omdat het niet mogelijk was om de vele, op kwetsbaar paneel geschilderde werken in tijdelijk beheer te krijgen, werd besloten om de hele tentoonstelling virtueel uit te voeren. De replica's, die langs digitale weg tot stand zijn gekomen, werden zo levensecht gemaakt dat de verf als het ware nog kan worden opgesnoven. Het werk van de oorspronkelijk uit Oostzaan afkomstige schilder is zo interessant omdat het de overgang van laat-gotiek naar renaissance belichaamt, een periode die in de Nederlanden voor tal van innovaties zorgde. Zo was Van Oostsanen de eerste Nederlandse schilder die zich richtte op het havengezicht en het zelfportret. Hij is waarschijnlijk ook de vroegste 'trompe l'oeil' schilder (van de zogeheten 'ogenbedriegertjes'). T/m 12 november.

Laatste kans. De Internationale Architectuur Biennale van Venetië loopt op haar eind: tot en met 29 oktober is er in de Italiaanse lagune-stad nog gelegenheid om de diverse bouwkunstige plannen voor de toekomst te bekijken. Bezoekers moeten het in deze laatste weken doen zonder het Nederlandse paviljoen waar de meest bezochte presentatie van de Biennale tot nu toe werd gehouden. De regenval in het noorden van Italië zorgde voor forse lekkages. Daardoor ontstond reële kans op kortsluiting wat voor de brandweer aanleiding was om tot sluiting van het paviljoen over te gaan. De inzending van NL Architects is nog wel te bezoeken op www.nl-lounge.nl

Fotografie

Publiek Domein. In Fotogalerie 2,5 bij 4,5 in Amsterdam (Bethaniënstraat 39) is werk te zien van Rogier Maaskant en Arthur Steenbrugge, onder de titel 'Publiek Domein'. Maaskant en Steenbrugge heten 'straatjongens' te zijn die zich begeven in het publieke domein, op zoek naar typisch 'stadse' onderwerpen. Maaskant ziet de mens tussen al die gebouwen rondlopen en zoekt vooral naar interactie terwijl Steenbrugge, die in de afgelopen tijd in Praag was, de jongste generatie stadsbewoners in een tot voor kort communistisch land in beeld wil brengen. T/m 18 november.

Glas en keramiek

Willem Heesen. In het jaar dat hij 75 jaar is geworden, heeft Willem Heesen zijn tot nu toe zo populaire stijl van werken in glas drastisch veranderd. Verdwenen zijn de romantische uitdrukkingen van wuivend riet en waterleven in de Linge die langs zijn atelier 'de Oude Horn' in het Betuwse Acquoy stroomt. Heesen zoekt nu veel meer naar de 'dubbele' kwaliteiten van het materiaal glas, wat tot uitdrukking komt in ambivalente portretten en tamelijk abstracte decoraties die in de dubbelwandigheid van het object een verrassend spel willen spelen. Zijn geblazen objecten zijn samen met vlakglasvoorstellingen tot en met 5 november te zien in Galerie Carla Koch in Amsterdam (Prinsengracht 510 sous, woensdag-zaterdag 12-18 uur).

Porselein. Frans Ottink is vooral bekend als vormgever van porselein gebruiksgoed. Maar naast zijn opdrachtwerk maakt hij ook unica die opvallen door de intuïtieve aanpak die Ottink voor zijn vrijere werk hanteert. Bij Galerie Maas in Rotterdam (Kortekade 14-16) toont hij nieuwe vazen die door middel van een speciale giettechniek tot stand zijn gekomen. T/m 5 november.

Lezingen

Van Gogh Museum. In Amsterdam heeft het Van Gogh Museum een aardig lezingenprogramma samengesteld. In het Van Gogh hebben in tegenstelling tot Den Haag de lezingen op woensdagmiddag plaats en dus niet in het weekeinde. Volgende week woensdag houdt Andreas Blum een inleiding bij de tentoonstelling 'Licht! Het industriële tijdperk 1750-1900 - Kunst en wetenschap, technologie en samenleving' die dit weekeinde in het Van Gogh wordt geopend. Blühm is een van de samenstellers van de expositie. Aanvang 13.15 uur.

Gratis na aanschaf van een entreekaartje voor het museum.

Theater

Dodendans. Het Vlaamse gezelschap Het Gevolg speelt onder regie van Ignace Cornelissen de 100 jaar oude klassieker 'Dodendans' van August Strindberg. Het huwelijk als hel: man en vrouw gaan elkaar te lijf met woorden als gifpijlen vol haat en nijd. Met Frieda Pittoors, Jakob Beks en Dries Smits. 24/10 Goudse schouwburg, 25/10 schouwburg Hoofddorp, 1/11 Leeuwarder Harmonie, 8/11 Chassé Theater in Breda, 13/11 Haagse Schouwburg, 15/11 Zuidlandtheater in Terneuzen, tournee t/m 23/12.

Zonder titel is de titel van Wim T. Schippers' nieuwe toneelstuk dat hij voor Toneelgroep Amsterdam schreef. Regisseur Titus Muizelaar houdt de chaos nog knap in de hand, maar ook voor de geharnaste Schippersliefhebber is 'Zonder titel' zwaar zwoegen geblazen. In onverdroten mallotigheid die weigert geestig te worden, gaat het maar door en houdt het pas aan het eind van de avond op. T/m 18/11 in het Transformatorhuis op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein.

Ellen Vogel speelt samen met Roos Ouwehand 'Verzameld werk' van Donald Margulies. De schrijfster Jacobsen vertelt haar pupil over haar werk, inspiratiebronnen en leven. De vriendschap tussen schrijfster en pupil raakt bekneld als de jonge schrijfster het leven van de oudere wil gaan beschrijven. Is dat plagiaat of mag een kunstenaar gebruiken wat zij maar ter ore komt? 20/10 De Kom (Nieuwegein), 21 t/m 23/10 Haagse Schouwburg, 25 en 26/10 Singer (Laren), tournee t/m 8/2.

Fact speelt onder regie van Ola Mafaalani 'Ajax' van Sophokles. Een op een podium zittende jury van toeschouwers oordeelt over straf en rechtvaardigheid. 19/10 Schouwburg Utrecht, 20/10 Schouwburg Groningen.

Kleinkunst, Musical

It's only cabaret but I like it... Acda en de Munnik treden op met Nederlandstalige liedjes, cross-talks, sketches en one-liners in 'Deel III - It's only cabaret but I like it'. 20 en 21/10 in de Leidse Schouwburg, 24 en 25/10 in TheaterHotel (Almelo), 27 en 28/10 Theater de Willem (Papendrecht).

De Explosie. Zaterdag 21/10 vindt in Stadschouwburg De Harmonie in Leeuwarden een nieuw festival plaats: De Explosie. Met o.a.: De Vliegende Panters, dj's Wipneus en Pim, stand-up comedians, bands, films en straattheater uit binnen- en buitenland. Het festival beoogt een indoor-versie van Lowlands te worden dat enkele maanden geleden 65000 (veelal jonge) bezoekers trok. Kaarten zijn te reserveren via www.harmonie.nl.

Little Shop of Horrors is een musical van Howard Ashman en Alan Menken met o.a. Bill van Dijk en Joke de Kruijf, in een regie van Caroline Frerichs. Een bediende in een bloemenwinkel koopt een lief plantje dat aanvankelijk weigert te groeien. dat doet hij pas als er mensenvlees en -bloed op het menu staan. Bill van Dijk is het griezelige plantje, Joke de Kruijf een mooi blond meisje dat verzwolgen dreigt te worden. 21/10 in Theater de Veste (Delft), 26/10 in De Muzenval (Emmen). Tournee t/m april.

Literatuur

Kopland. In het Groningse Literair Lokaal treedt 23/10 Rutger Kopland met saxofonist en collega-psychiater Martin Tervoort op naar aanleiding van zijn nieuwe bundel 'Geluiden uit het Noorden'. 21.30 uur.

Sjoerd Kuyper leest en signeert 27/10 vanaf 14.00 uur in het Kinderboekenmuseum van Den Haag, Prins Willem-Alexanderhof 5. Aldaar ook de tentoonstellingen 'Gaan waar de woorden gaan - 250 jaar Nederlandse literatuur', 'Rare vogels, vreemde vrienden', 'De boeken van Rindert Kromhout' en 'Al die dromen al die jaren' over het oeuvre van Remco Campert.

Haiku in de Hortus. De Leidse Hortus Botanicus houdt op 22/10 van 11.00 tot 14.00 uur Haikuwedstrijden. 'De eerste paddestoelen / Nog maar een paar dagen oud - / De dauw van de herfst.' Haiku's kunnen ook worden opgestuurd: Postbus 9516, 2300 RA Leiden, tav mevrouw Teune.

Peter Berger. De Haagse Kunstkring aan de Denneweg 64 eert 20/10 om 20.00 uur de overleden Haagse dichter Peter Berger met een poëzieavond. Schrijfster Yvonne Keuls en actrice Tatiana Radier lezen uit zijn werk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden