Beeldende kunst

Figuratief. Geen twijfel dat de figuratie in de schilderkunst nog steeds grote aantrekkingskracht heeft, op de makers zelf, maar ook op het publiek. Steeds meer galerieën specialiseren zich in deze vorm van herkenbare kunst. Galerie Utrecht in de stad van die naam (Oudegracht 338, een nieuw adres na zeven jaar op de Oudegracht 340 te hebben gezeten) brengt als 'heropeningspresentatie' een overzicht dat de stand van zaken in de figuratieve kunst te zien geeft. Met bekende namen als Clary Mastenbroek, Wout Muller, Kik Zeiler, André Gouw, Jasper van Putten en Paul Christiaan Bos. T/m 16/7. Smelik & Stokking Galleries in Amsterdam (Prinsengracht 572, in het Spiegelkwartier) haalt de Engelsman Chris Stevens (1956) naar Nederland. Stevens is beïnvloed door de schilders uit de Hollandse Gouden Eeuw; Frans Hals en Vermeer zijn zijn favorieten. Hij combineert portretten met afbeeldingen van dieren. T/m 25/6. Ook musea specialiseren zich in figuratieve schilderkunst. Museum Henriëtte Polak (Zaadmarkt 88) in Zutphen is er een voorbeeld van, waar in de loop der jaren de allermeeste Nederlandse figuratieven zijn gepresenteerd. Ter gelegenheid van zijn 25-jarig bestaan heeft het museum de expositie 'Vormen van Figuratie' samengesteld, een terugblik op herkenbare kunst uit de laatste helft van de 20ste eeuw. Opening 17/6 om 15 uur in het nieuwe stadhuis van Zutphen op het 's Gravenhof. T/m 17/9.

Fotografie

Haagse landschappen. Isabelle Farçat was in de afgelopen jaren als cultureel attachee aan de Franse ambassade in Den Haag verbonden. In haar vrije tijd heeft ze met gebruik van haar camera de omgeving van Den Haag verkend, op zoek naar wat dit gebied zo specifiek voor Nederland maakt. Met haar foto's wil Farçat een hommage brengen aan hetzelfde landschap dat Franse dichters als Aragon en Baudelaire zo lovend hebben bezongen. De beelden zijn bijeengebracht op een expositie die onder de titel 'Juste Ciel' tot en met 25/6 is te zien in Fotogalerie Lichtzone in Groningen (Oude Kijk in 't Jatstraat 36).

Ralph Prins. De Haagse kunstenaar Ralph Prins heeft met zijn herdenkingskunst van de holocaust (zoals het monument in het deportatiekamp in Westerbork) een prominente plaats in de Nederlandse beeldhouwkunst van na de Tweede Wereldoorlog ingenomen. Minder bekend is het feit dat Prins ook kunst maakt die niet per definitie naar de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog verwijst. Zoals zijn foto's, die hij maakt op grond van zijn grote verwondering voor alles wat in de natuur leeft. Prins exposeert dit werk in de Synagoge in Delft (Koormarkt 12), die elk weekeinde is geopend van 14-17 uur. T/m 9/7.

Veilingen. Liefst 500 kavels, die allemaal betrekking hebben op kunst uit de vorige eeuw, komen vandaag bij Christie's in Amsterdam (Cornelis Schuytstraat 57) onder de hamer. Christie's heeft de kunst voor deze veiling in enkele categorieën onderverdeeld: klassiek modern', 'realisme', 'naoorlogs' en 'hedendaags'. Wie op materiaal en technieken uit is, vindt in de secties grafiek en beelden veel interessant werk, zoals een portret van John Rüdecker (bekend als de beeldhouwer van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam) en een brons van Charlotte van Pallandt, die als voorstudie van het beeld van koningin Wilhelmina in Den Haag kan worden beschouwd (schatting 35000 gulden). Een hoge prijs belooft de beroemde voorstelling 'Metamorphose II' van M.C. Escher op te brengen (120000 gulden), maar de onbetwiste topper is een portret van de magisch-realist Jan Mankes, dat geschat wordt op 300000 gulden. Grote belangstelling verwacht Christie's ook voor een aquarel van Mondriaan die een chrysant voorstelt. Het is een van de tegenwoordig geliefde bloemstukken die Mondriaan gedurende zijn hele loopbaan als abstract schilder heeft gemaakt. Er wordt in drie sessies geveild, de eerste begint vanmorgen al om 10.30 en vervolgens om 14 uur en 19 uur.

Theater

Onafhankelijk Toneel. In regie van Mirjam Koen speelt het Onafhankelijk Toneel 'Het ongeluk/ Camus déjà vu' van Erik-Ward Geerlings. Eerder schreef Geerlings toneelstukken over de vriendschap tussen Wagner, zijn vrouw Cosima en Nietzsche. Nu neemt hij het auto-ongeluk waarbij Camus in 1960 omkwam, als uitgangspunt. Camus was op weg naar zijn minnares de actrice Maria Casarès. Met Romana Vrede, Dimme Treurniet, José Kuijpers en Paul Kooij. T/m 24/6 Haarlemse Toneelschuur.

Nieuw West & Dood Paard. Volgens het programmablad heeft de titelheld Rob in 'Rob (with a little help from my friends)' ,,een kat, is Rob onderweg, is Rob één en al tegenstrijdigheid, is Rob oorlog, is Rob onrust''. De theatermakers Rob de Graaf en Oscar van Woensel schreven een toneelstuk over het leven en de aanslag op schilder Rob Scholte. Hein van der Heijden speelt de titelrol. Een coproductie van Dood Paard & Nieuw West met verder Manja Topper, Gillis Biesheuvel, Benjamin Verdonck, Kuno Bakker en Marien Jongewaard. T/m 17/6 in de Transformatorzolder op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein, 21 uur.

Fin de saison. Toneelgezelschap Maatschappij Discordia viert het jaarlijkse Fin de saison op de Transformatorzolder van de Amsterdamse Westergasfabriek. Maandag 19/6 openingsavond met 'De republiek': scènes, interviews, monologen, feest, muziek, 21 uur. Dinsdag 20/6 Discordia om 21 uur met 'Je me souviens' van Perec/Brainard en anderen, 23 uur: 'Bienvenue' met 'Apestilentia im ohr' van Andreas Tidemann. Woensdag 21/6 om 15 uur: 'Bienvenue' met 'Krek wa'k wou' van Lotte van de Berg & 'Ikke' van Marcus Azzini (voor de jeugd), 21 uur: 'Twee vier diagonaal' van Lamers/De Koning. Donderdag 22/6 om 21 uur 'Wachten op Godot' van Samuel Beckett onder regie van Alan Yadegarian, 23 uur: 'Bienvenue' met 'Apestilentia im ohr'. Vrijdag 23/6 om 19 uur 'Bienvenue' met 'Wachten op Godot', 21 uur: Maatschappij Discordia met 'Dossier crisp' van Maarten Boegborn, 23 uur: Titus Muizelaar en de toneelschool Maastricht met 'De tijd en de kamer' van Botho Strauss. Zaterdag 24/6 om 15 uur 'Bienvenue' met: 'Krek wa'k wou', 21 uur: 'De tijd en de kamer', 23 uur: Discordia met 'Je me souviens'.

Poëzie

Seamus Heaney, de Ierse Nobelprijswinnaar is een van de eregasten op The Maastricht International Poetry Evenings, die 15,16,17 en 18/6 worden gehouden. In de Ronde Zaal van het Bonnefantenmuseum lezen meer dan dertig dichters uit Buiten- en binnenland voor uit eigen werk. Het festival bestaat uit drie avondsessies (vanaf 19.00). Op 15/6 zal Wiel Kusters openen met het voorlezen van een in opdracht geschreven essay 'About poetry'. Op zondag sluit het festival af met een middagprogramma: Maastricht aan Zee, waarin dichters uit Maastricht en andere havensteden 'zeegedichten' voordragen.

Poetry International Festival. Merkwaardig genoeg wordt het Maastrichtse festival deels overlapt door het 31ste Poetry International Festival, dat van 17 tot en met 23/6 in de Rotterdamse Schouwburg gehouden wordt. Het openingsprogramma vindt plaats in hemelse en helse sferen, er staat een Italiaanse en een Griekse avond op het programma, er is een Poetry Peepshow met scabreuze liefdesverzen, en ook vindt er de jaarlijkse verdediging plaats van de poëzie, dit jaar geschreven door Jevgeni Rijn, de grootste levende Russische dichter. Maar op Poetry staan dit jaar ook verrassingsoptredens gepland met aanstormende talenten. Onder de noemer Poetry Pandora stappen elke avond drie of vier jonge dichters naar voren die nog niet of pas zeer onlangs in druk verschenen. Er is een programma over poëzie en muziek, waarin, onder anderen, de fameuze pianist Alfred Brendel zal spreken over zijn dichtbundels. Nagelaten gedichten van Hans Favery worden gepresenteerd op een Favery-avond.

Belangrijk om te weten is dat tijdens de dichtersoptredens de Nederlandse vertalingen op een scherm worden geprojecteerd. En voor wie nog eens na wil lezen wat hij gehoord heeft, zijn alle voorgedragen gedichten en vertalingen beschikbaar in brochurevorm. De programma's zijn omlijst met muziek, theateracts, film, een tentoonstelling en een boekenmarkt. En, voor degenen die nog meer willen, met interviews, lezingen en discussies.

Informatie: 010 - 28 22 777; reserveringen 010 - 41 18 110. Web site: www.poetry.nl.

Jeugd

De grappige locatievoorstelling 'Fantasten' van Jeugdtheater Sonnevanck speelt op 15,16 en 19 t/m 21/6 in het Rotterdamse Plaswijckpark. De treurige boer Peer ontmoet op een dag een ontdekkingsreiziger tussen zijn koeien. Samen gaan ze op zoek naar de verborgen dromen in een oerhollands landschap.

In Paradiso is op 16/6 de feestelijke slotvoorstelling te zien van 'Raskolnikow - een jongenshel' van De Berenkuil, naar 'Misdaad en Straf' van Dostojevski. Tegen een achtergrond van filmbeelden uit Sint-Petersburg en het geluid van donkere straatklanken en harde techno zoeken twee jongeren de grenzen van de moraal op.

In de komische zomertragedie 'Omhoog die stok!' staat het leven der majorettes centraal. Peer Mascini speelt de doorgedraaide voorzitter van een majorettevereniging en zijn vrouw Nelly Frijda staat hem bij in de strijd met de plaatselijke fanfare. Te zien 15/6 Schouwburg Arnhem, 17 en 18 Goudse schouwburg, 20 en 21/6 Stadsschouwburg, Utrecht.

De MuziekFabriek is een originele muzikale expositie, die kinderen leert componeren. Met computers, speeldozen, constructiespeelgoed en de 'sense-control' kun je levende muziek maken. Op 18/6 een Open Podium voor jong muziektalent. Tot en met augustus te zien in het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Utrecht.

De interactieve tentoonstelling Hot Cool Strong Light laat de nieuwste snufjes zien op het gebied van modern textiel. In Het Nederlands Textielmuseum zijn vederlichte, supersterke, brandvrije en bibberende materialen te vinden op een viertal textiel-eilanden. Op 18/6 kunnen kinderen stickers ontwerpen voor hun vader en is er een vaderdag-parcours door de expositie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden