Beeldende kunst

Antiekbeurs. Hét paasuitje is dit jaar de 34ste Kunst & Antiekbeurs die na vele jaren in Breda (Turfschip) te zijn gehouden, naar de Bossche Brabanthallen (Diezekade 2) is uitgeweken. Anders dan de Tefaf en de PAN is de antiekbeurs ook voor de verzamelaar met de kleine beurs bedoeld. Die krijgt bij zijn bezoek aan de tientallen kunsthandelaren, die op een enkele (Vlaamse) uitzondering na allemaal van Nederlandse origine zijn, een overzicht van oude kunst en antiek. In tegenstelling tot Maastricht en Amsterdam doet Den Bosch weinig aan kunst uit de 20ste eeuw, de grens wordt aan het einde van de 19de eeuw getrokken, waarmee per definitie al het getoonde tot het antiek kan worden gerekend. Het aanbod is zeer divers: van schilderijen uit de romantiek en Haagse School tot oude klokken, van ikonen tot pre-Columbiaans aardewerk, van Russische lakpaaseieren tot fraai ingelegde kabinetten. De Bossche Kunst- en Antiekbeurs is vandaag geopend van 11.00-20.00 uur en de komende dagen, tot en met beide paasdagen van 11.00-18.00 uur.

Fotografie

World Press Photo. De 43ste World Press Photo is deze week in de Oude Kerk in Amsterdam (Oude Kerksplein) voor geopend verklaard. Dit keer valt het overzicht van de beste persfoto's in drie delen uiteen. Hoofdmoot is het overzicht van het werk van de makers van de persfoto's van 1999. Daarnaast kreeg winnaar Claus Bjorn Larsen uit Kopenhagen (hij werkt voor een van de grootste Deense kranten, de Berlingske Tidende) gelegenheid om een expositie van zijn eigen werk in te richten. Het derde deel omvat een terugblik op de vorige edities van de World Press. Aan de hand van 200 foto's worden de ontwikkelingen van de belangrijkste fotografiewedstrijd getoond. T/m 28 mei.

Erik Hijweege. In galerie Fotogram in Amsterdam (Korte Prinsengracht 33) vraagt Erik Hijweege aandacht voor zijn reclamewerk. Hijweege werkte voor opdrachtgevers als KLM, Hoek Loos, Nike, RTL4 en het Leger des Heils. Sinds hij zich in 1993 als fotograaf vestigde, is erkenning voor zijn beelden niet achterwege gebleven. Hijweege haalde prijzen bij de PANL en de Hasselbladwedstrijd en het vakblad De Journalist bestempelde een van zijn beelden tot 'beste foto van de maand'. Tot 10 mei.

Glas en keramiek

Portretten. De Française Anne-Lise Riond Sibony combineert in haar werk schilder- en glastechniek. Ze verwerkt in haar robuuste vazen fijngeschilderde portretten, die ze vervormt en uitrekt waardoor een vervreemdend karakter ontstaat. Nieuw werk van Riond Sibony is te zien bij Braggiotty Gallery in Amsterdam (Singel 424), t/m 20 mei.

Goedewagen. De in Drente gevestigde aardewerkfabriek Goedewagen toont in het Purmerends Museum (Kaasmarkt 20 in de gelijknamige gemeente) een serie vazen die zijn gemaakt in de stijl van het Purmerendse Jugendstil aardewerk. Inspiratiebron voor deze vazen, die zijn beschilderd door Goedewagens meesterschilder Sander Alblas, is het werk van plateelontwerper Klaas Vet die van 1867 tot 1943 leefde. Klaas Vet, die samen met zijn broer een in Jugendstil aardewerk gespecialiseerd bedrijf leidde, ontwierp objecten die gekenmerkt worden door een ranke witte vorm met als decor een subtiele lijnvoering. Alblas heeft met het werk van Vet voor ogen een eigen interpretatie van deze Jugendstil tot stand weten te brengen. T/m tweede paasdag.

Lezingen

Gouden Eeuw. Nu de expositie van de 'Glorie van de Gouden Eeuw' in het Rijksmuseum in Amsterdam met 200 meesterwerken is geopend, beginnen her en der lezingenprogramma's die het bezoek voorbereiden. In de Openbare Bibliotheek in Middelburg (Kousteensedijk 7) geeft Frederike Upmeijer volgende week woensdag tekst en uitleg over de expositie in het Rijksmuseum. De kunsthistorica voert de bezoekers aan de hand van dia's mee naar wat zijzelf de 'illustere Gouden Eeuw' noemt. Ze vertelt over de belangrijkste kunstenaars en hun genres en gaat ook in op de afzonderlijke kunstwerken. Aanvang 14.30 uur.

Islamitische kunst. De expositie over islamitische kunst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam loopt dit paasweekeinde ten einde. Dat geldt ook voor het lezingenprogramma, dat vanavond met de belangrijkste spreker tot nu toe wordt afgerond. Gastconservator dr. Michail Piotrovski, in het dagelijkse leven directeur van de Hermitage in Sint-Petersburg, vertelt over de fameuze collectie islamitische kunst in zijn museum die de kern van de tentoonstelling (met meer dan 100000 bezoekers een van de drukstbezochtste presentaties van het seizoen) in de Nieuwe Kerk vormt. Aanvang 20.00 uur. Na afloop is de expositie nog toegankelijk tot 22.00 uur.

Theater

Kasimir en Karoline. Guy Cassiers regisseert bij het ROtheater 'Kasimir en Karoline' van üdön von Horváth met jonge acteurs. De verloofde Kasimir en Karoline belanden in een kermis van ontmoetingen, pijnlijke misverstanden, breuken en zowaar meedogenloze ontmaskeringen. T/m 22/4 ROtheater, Rotterdam, 25 en 26/4 Schouwburg Utrecht, 27/4 Goudse Schouwburg, 28/4 Schouwburg Arnhem, tournee t/m 17/6.

Gijs Scholten van Aschat regisseert bij het Nationale Toneel 'De Mooie Onbekende' van Klaus Pohl. De mooie onbekende Magrit, een Amerikaanse Jodin van Duitse afkomst, reist naar Europa om daar haar bruiloft te vieren. Ze belandt in het provinciestadje Bebra, waar ze als hedendaagse Alice in Wonderland getuige en slachtoffer wordt van vrouwen- en van vreemdelingenhaat. Of was het alleen maar een nachtmerrie? T/m 22/4 in de Guido de Moorzaal pal achter de Haagse Schouwburg.

Salomé. Onder regie van Jules Terlingen speelt theatergezelschap De Appel Oscar Wilde's 'Salomé' in de vertaling van Gerrit Komrij. Met Carline Brouwer, Arjan Duine, David Geysen en Mirjam Stolwijk. T/m 22/4 in het Scheveningse Appeltheater.

Wetten van Kepler. Met 'Everzwijn' bewerkte Hugo Claus Shakespeare's 'Richard III': ,,En nu het vrede is, een slappe tijd, een zwak gepiep, wat moet ik met die tijd? Staan loeren naar mijn kromme schaduw in de zon? Nee, als ik geen vrijer kan zijn, niet in de mode, dan zal ik slecht zijn, een nette rotzak, want, hou je vast, ik heb strikken uitgezet.' Onder regie van Dominique Hoste speelt het gezelschap De wetten van Kepler 'Everzwijn' t/m 27/5. 21/4 Theater a/h Spui, Den Haag, 26/4 De Lievenkamp, Oss, 27/4 Witte Theater, IJmuiden, 28/4 Fransche School, Culemborg, 29/4 Theater Kikker, Utrecht.

't Barre Land. Uit het Duits maakte Jacob Derwig een voortreffelijke vertaling van Tsjechovs eerste grote drama 'Platonov', waarin hij met zijn gezelschap 't Barre Land ook de titelrol speelt. Harmonieus en meeslepend ensemblespel. Hoewel je uren achtereen hóórt wat voor een ploert de neptobber Platonov is, creëert Derwig een bijna oprechte hulpeloosheid, die aan Shakespeare's Falstaff doet denken. Tot nu toe de schoonste voorstelling van het theaterseizoen. 20 en 21/4 Grand Theater, Groningen, 28 en 29/4 Haarlemse Toneelschuur, tournee t/m 5/5.

Berlin Alexanderplatz. Het Maastrichtse gezelschap Het Vervolg speelt 'Berlin Alexanderplatz' naar de roman van Alfred Döblin. Hans Trentelman als de opportunistische en tragische antiheld Franz Biberkopf in regie van Léon van der Sanden. T/m 29/4 in het Maastrichtse Derlontheater.

Literatuur

Voetbal inspireert tot gebeeldhouwde sonnetten en proza dat als een man op je afkomt. Van 15 april tot en met 10 september is in het Letterkundig Museum in Den Haag de tentoonstelling 'Literatuur met een doel. Schrijvers over voetbal' te bezichtigen. Behalve boeken zijn er handschriften en foto's te zien van dichtende voetballers, en voetballende schrijvers.

VSB-Poëzieprijs. Rond de VSB-Poëzieprijs organiseert De Rode Hoed in Amsterdam drie programma's gericht op jongeren: op 26/4 'Jong Dichttalent i.s.m. Stichting Schrijven, op 27/4 twee PoëzieRevues i.s.m. Stichting School der Poëzie, en 's avonds een dichtersavond waar alle genomineerde dichters acte de présence zullen geven.

Het Joods Historisch Museum organiseert een literaire middag waarbij Ineke Cohen en Daphne Meijer verhalen lezen uit de bloemlezing 'Levi in de Lage Landen; 350 jaar joodse schrijvers in de Nederlandse literatuur'. 23/4, 14.30 uur.

Het huiskameronweer. Literair café met Pauline Slot, schrijfster van o.a. 'Zuiderkruis', de Vlaamse schrijver Luuk Gruwez en de saxofonist Job Chajes. Stichting Literaire activiteiten Utrecht, Hofman Café, 20/4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden