Beeldende kunst

Realisten. Gesteund door hun voornaamste pleitbezorger Diederik Kraaijpoel exposeren de Groninger Realisten in het WestFries Museum in Hoorn (Rode Steen 1) met een overzicht van de belangrijkste vertegenwoordigers. De 'Groninger School' vindt haar oorsprong in de opleiding aan de Groninger Academie Minerva in Groningen, waar de aankomende kunstenaars leren werken in een ambachtelijke, herkenbare stijl. Op deze academie wordt veel aandacht besteed aan traditionele onderwerpen als landschap en stilleven. Die thema's komen bij de Groninger realisten vaak aan de orde. Opening zondag om 15 uur. T/m 6 juni.

Noordelijk landschap. Een van de oud-studenten aan de Academie Minerva in Groningen is de aquarellist Johan Meeske. Zijn onderwerp is het weidse landschap in Noord-Nederland, dat hij oproept in krachtige vergezichten met een hoge horizon en veel opengelaten ruimte. Wat zijn stijl betreft is Meeske eerder expressionist dan realist te noemen: hij probeert het landschap van binnenuit te doorgronden. Meeske's landschappen zijn te zien in galerie Kadans in Den Haag (Maziestraat 13 hoek Noordeinde). T/m 9 mei.

Poëzie. De Beyerd, het gemeentelijk centrum voor beeldende kunst in Breda (Boschstraat 22), organiseert vrijdag een avond met optredens van dichters en musici rond het thema 'landschap en poëzie'. Aanleiding voor de avond is de expositie van landschappen van tekenaar Willem den Ouden. In het verleden hebben dichters als Ed Leeflang, Nicolaas Matsiers, Ad Zuiderent en Willem van Toorn zich door het werk van de Betuwse kunstenaar laten inspireren, net als de componist Alex Manasse die een requiem schreef naar aanleiding van het werk van Den Ouden. Beeld en muziek worden morgen gecombineerd. Aanvang 20.30 uur. De expositie van Willem den Ouden loopt tot en met 24 mei.

Fotografie

Erwin Blumenfeld. De expositie van fotograaf Erwin Blumenfeld in het Joods Historisch Museum in Amsterdam (JD Meijerplein 2-4) loopt dit weekeinde ten einde. Om 14.30 uur vertellen zondag in de Hans Jaffézaal de fotografen Leo Divendal en Philip Mechanicus en vormgever Victor Levie over hun favoriete foto's van Blumenfeld.

Glas en keramiek

Weekeindje klei. Het historische centrum van het schilderachtige vestingstadje Ravenstein vormt dit weekeinde het decor voor een groot opgezette, jaarlijkse keramiek- en pottenbakkersmarkt met liefst 75 deelnemers. Zondag tussen 11 en 17 uur. Tussen de demonstraties door worden voorstellingen van straattheatergezelschappen en optredens van straatzangers gegeven. De activiteiten richten zich behalve op de volwassen keramiekliefhebber ook op de jeugd, die met klei aan de gang mag gaan.

Josh Simpson. Het afgelopen weekeinde ging in glasgalerie Rob van den Doel in Den Haag (Anna Paulownastraat 105a, vlakbij het Vredespaleis) een expositie open van nieuwe objecten van Josh Simpson. Hij is niet de bekendste van de Amerikaanse glasontwerpers, wel een van de meest interessante. Simpson maakt vormen die verwijzen naar hemellichamen, sterren en planeten, en die dan ook toepasselijk 'planets' heten. Inspiratiebron is voor hem zijn vrouw die als astronaute enkele keren het hemelruim heeft verkend. T/m 9 mei. In stock laat Van den Doel een collectie nieuwe 'dozen' van de veel gezochte Japanse glaskunstenaar Kyohei Fujita zien.

Toneel

Fact. Marije Gubbels ('Een stukje time-out'), Alexandra Koch ('Als iemand...') en Ola Mafaalani ('The sorry saint') regisseren drie verschillende voorstellingen die gezelschap Fact op dezelfde avond speelt. ,,Leg aan bij de illusie, herenig je met de woede en het gemis.'' Morgen en 24 april april Maastrichtse Huis van Bourgondië.

Tweeduister. Op verzoek van Het Nationale Toneel schreef dramaschrijver Peer Wittenbols van het Limburgse gezelschap De Federatie 'Tweeduister', geënt op Euripides' Alkestis'. Koning Admetus krijgt van Apollo het eeuwige leven op voorwaarde dat hij iemand moet vinden die in zijn plaats wil sterven. Niemand wil, behalve zijn beminde vrouw Alkestis, voor wie hij nou juist eeuwig in leven wil blijven. Onder regie van Federatie-regisseur Rob Ligthert, met de Federatie-troupe en Nationale Toneel-aanvulling. 23 april De Lawei, Drachten, 26 april Stadsschouwburg Utrecht, 27 april Twentse Schouwburg Enschede, 28 april Theater a/d Parade, Den Bosch.

Jachtgeweer. Onder regie van Ger Thijs speelt Het Nationale Toneel 'Het jachtgeweer' van Yasushi Inouë. Gedoemde liefde in het Japan van de jaren veertig. Na de publicatie van een gedicht over een jager, krijgt de schrijver drie brieven van die jager, wiens leven door overspel verwoest werd. Met Geert de Jong, Antoinette Jelgersma en Bodil de la Parra. 23 april Schouwburg Nijmegen, 27 en 28 april Stadsschouwburg Utrecht, 29 april Laktheater, Leiden.

De woudduivel. Het Onafhankelijk Toneel speelt het vrij onbekende en zelden gespeelde stuk 'De woudduivel' van Anton Tsjechov (1889). Het valt als voorstudie van 'Oom Wanja' en 'De Kersentuin' te beschouwen. Hoewel het menselijk tekort en zwelgen in zelfmedelijden weer centraal staan, speelt het Onafhankelijk Toneel onder regie van Mirjam Koen 'De woudduivel' in meeslepende vaart en frisheid. Een verrukkelijke rol van Bert Luppes als de landgoedbeheerder Georg. Verder met Carola Arons, Michel van Dousselaere, Ria Eimers en Willem Kwakkelstein. T/m 22 mei in het OT-theater aan de Müllerpier, St. Jobsweg 3 in Rotterdam. 010/4769020.

Adel Blank. In co-productie met het Trustgezelschap speelt Alex van Warmerdams De Mexicaanse Hond het familiedrama 'Adel Blank'. Met Sylvia Poorta, Jaap Spijkers, Halina Reijn, Jacob Derwig en Peter Blok. Lovende recensies alom. De recensent van Trouw liep na afloop kribbig & narrig weg: ,,Van Warmerdam zal zich voor het Tuchtcollege van Vervelingstoetsing verantwoorden.'' 22 t/m 24 april Grand Theatre Groningen, 28 april t/m 1 mei Theater Bis Den Bosch.

Vroeger. Jacqueline Blom, Frieda Pittoors en Jeroen Willems spelen als Hollandia-triangel 'Vroeger' van Harold Pinter op lokatie in de Haarlemse Lichtfabriek aan de Minckelersweg 2. Na twintig jaar komt Anna haar oude vriendin Kate opzoeken. Waren zij wel vriendinnen? Kate's echtgenoot Deeley probeert haar te verleiden. Maar bestaat Anna eigenlijk wel, of is zij een fantasie van Kate en Deeley om zo hun verdroogde huwelijk weer leven in te blazen? T/m 8 mei. Reserv: 075/6310231.

Hebriana. Onder regie van de Vlaamse acteur en regisseur Peter de Graef spelen studenten van de toneelopleiding Maastricht 'Hebriana' van Lars Norén. Tegen de achtergrond van Tsjernobil, de moord op de Zweedse premier Palme en de opkomst van aids vindt in een buitenhuisje op een Zweeds eiland een familiereünie plaats. Als vanouds bij Norén: een menselijke schroothoop. 27 t/m 29 april Frascati Amsterdam.

Kleinkunst

Stand up comedy nights zijn populair. De vorige vier edities van Da Bounce Comedy Nights waren in mum van tijd uitverkocht en ook dit jaar gaat de voorverkoop hard. De comedians van Da Bounce hebben in het vermaarde Apollo Theatre in Harlem hun thuisbasis en zijn bekende namen op de Amerikaanse tv. De avonden in het Amsterdamse Nieuwe De la Mar-theater bestaan uit optredens van vier comedians en er is een R & B dance act, terwijl een dj voor de juiste stemming zorgt. Een Amerikaanse tv-zender registreert alle drie de avonden: donderdag (vanavond) t/m zaterdag.

Stef Bos leverde met 'Zien' een ijzersterk muzikaal theaterprogramma af. Met zijn Vlaams-Engelse begeleidingsband slaagt de in Antwerpen woonachtige Nederlandse dichter-zanger er voor het eerst in wereldmuziek te maken, waarbij opnieuw opvalt hoeveel invloed hij onderging van zijn reizen naar Zuid-Afrika. Zondag 25 en maandag 26 april in De Kleine Komedie, Amsterdam.

Jochem Myjer en Ernst van der Pasch behoren tot de veelbelovendste cabaretiers van de jongste generatie. In 1997 wonnen ze de Groninger Studentencabaretprijs: Myjer de jury- en publieksprijs; Van der Pasch de persoonlijkheidsprijs. Sindsdien werken ze, veelal in zulke dubbeloptredens, aan hun eerste avondvullende voorstellingen, welke komend seizoen in première gaan. Het Amsterdamse Theater Bellevue geeft alvast een voorproefje van hun talent van dinsdag 27 april t/m zondag 2 mei.

Literatuur

Janus. Vanavond herleeft, om 20.30 uur in de Haagse Kunstkring, Denneweg 64, de zestiende-eeuwse Nederlandse dichter Janus Secundus (1511-1536). J.P. Guepin vertaalde een aantal van de liefdesgedichten uit het Latijn onder de titel 'De kunst van het zoenen'. Guepin leest een aantal 'kusgedichten' voor. De avond wordt opgeluisterd door een ensemble van solisten uit het Nederlands Theaterkoor met muziek uit de tijd van Janus Secundus.

Afrika. In de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg treden de Afrikaanse schrijvers Yasmine Allas (Somalië), schrijfster van 'Idil, een meisje' en Vamba Sherif (Liberia), schrijver van 'Het land van de vaders' vanavond om 20.00 uur op.

In den beginne. In Perdu, Kloveniersburgwal 86 te Amsterdam, treden op vrijdag 23 april om 20.15 uur drie debutanten op, onder de titel 'In den beginne'. De dichteres Hagar Peeters en de prozaïsten Pauline Slot en Philibert Schogt worden geïnterviewd, lezen voor en vertellen over hun ideeën voor de toekomst.

Religie. Bert van Weenen, hoofdredacteur van het literaire tijdschrift 'Ruim' houdt op 25 april om 14.00 uur in De Aanlegstijger, Visserstraat 30 in Gorinchem, een lezing over de verbeelding van religie in de moderne Nederlandse literatuur. Werk van schrijvers als Reve, Van Teylingen, Oek de Jong en Zwagerman komt aan bod.

Biografen. Wat beweegt een biograaf om zich in andermans leven te menegen? Op die vraag zullen de biografen Elsbeth Etty (biografe van Henriëtte Roland Holst), Cees Fasseur (biograaf van Wilhelmina) en Wim Hazeu (biograaf van Achterberg, Slauerhoff en M.C. Escher), onder leiding van Martin van Amerongen, proberen een antwoord te formulen. Adres: het oude kerkje van Kortenhoef aan de Kortenhoefsedijk. Toegang: fl. 20,-.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden