Beeldende kunst

Harald Schole. Van origine maakt hij ruimtelijke installaties, maar dat was in de afgelopen tien jaar een activiteit die hij noodgedwongen op een laag pitje heeft gezet. Vanaf eind 1990 werd Harald Schole aangesteld als adviseur beeldende kunst bij het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, waarbij hij belast werd met kunstopdrachten in het oosten van Amsterdam. Schole heeft zich vooral ingezet om de diverse partijen bij elkaar te brengen: gemeente, opdrachtgever en kunstenaar, met de uitvoerder erbij. Zo'n zestig projecten zijn in de oostelijke wijken van de hoofdstad op zijn initiatief neergezet, variërend van projecten in scholen, op pleinen of in kantoren en kerken. Namen als Marijke van Warmerdam, Robin Deirkauf, Jan Beutener en Hannes Wallrafen zorgen er nu voor dat de gebouwde omgeving allerminst als saai is te ervaren.

Om Schole, nu hij afscheid van het adviseurschap moest nemen, voor zijn vele verdiensten nog eens te eren, is in de Artoteek Oost in Amsterdam (Derde Oosterparkstraat 201) een overzicht van de opdrachten uit zijn periode te zien. Bovendien is er ruimte vrijgemaakt om te laten zien dat Schole óók beeldend kunstenaar is. Twee recent gemaakte werken op het thema van transformatie laten zien dat hij zich geïnspireerd weet door niet-westerse thema's. Een 'ladder' van vogelkoppen verwijst rechtstreeks naar de Indische garoeda, de heilige vogel die staat voor verandering en het (her)vinden van vrijheid. Een lichtkrant vertelt het verhaal van de vogel. Schole gebruikt het medium van de lichtkrant ook in het tweede werk dat inhaakt op de metamorfoses van Ovidius. Uit latex maakte hij een cirkel van gedaanten die boven een spiegel in dampatroon neergelegd een bijeenkomst schijnen te houden. Op de lichtkrant worden begrippen als 'haat', 'liefde', 'genegenheid', 'minachting', 'wanhoop' en 'optimisme' geprojecteerd, 48 in totaal en veelal elkaars tegenpolen. Beide installaties moeten niet worden gezien als een aanvulling op zijn adviseurschap, ze openen wel het uitzicht op een nieuwe ontwikkeling in zijn beeldende werk. En tegelijk beschouwt hij deze 'dubbel'presentatie ook als een logische voortzetting, want het adviseren over opdrachten is hij gaandeweg de afgelopen periode als een essentieel onderdeel van zijn kunstenaarsontwikkeling gaan beschouwen. Artoteek Oost is geopend op do 12-20 uur, vr en za 12-17 uur en zo 1 april 13-17 uur. T/m 12 april.

Glas en keramiek

Siem van der Marel. Sinds 1966, 35 jaar lang dus, is Siem van der Marel werkzaam op de glasfabriek Royal Leerdam Crystal. Eerst dienend onder hoofdontwerper Andries Copier, later samen met Sybren Valkema, Willem Heesen en Floris Meydam, heeft hij veel invloeden van hun wijze van werken ondergaan. Sinds 1984 is Van der Marel zelf hoofd vormgeving, een functie waarin hij verantwoordelijk is voor het ontwerpen van glasserviezen en gebruiksglas. Ter ere van het feit dat Van der Marel 35 jaar in het glasvak zit, heeft het Nationaal Glasmuseum Leerdam, gelegen op een steenworp afstand van de fabriek (Lingedijk 28) een overzicht van zijn werk gemaakt. T/m 29 april.

Grootmeester. Komende zaterdag (17 uur) opent bij Galerie Carla Koch in Amsterdam (Prinsengracht 510 sous) een presentatie van nieuw werk van Johan van Loon. Algemeen beschouwd als de nestor, de grootmeester van de Nederlandse keramiek, heeft Van Loon sinds de jaren zestig een duidelijk stempel gezet op de Nederlandse keramische kunst. Hoewel in zijn vormen vazen en kommen te herkennen zijn, gaat het hem niet om de pure functionaliteit, de vorm is slechts aanleiding voor een object dat een onvoorspelbaar karakter kan aannemen. De tentoonstelling wordt gedomineerd door objecten in porselein die Van Loon met grafische voorstellingen heeft gedecoreerd. Daarnaast toont hij klassieke draaivormen voorzien van organische elementen. Dat alles t/m 28 april.

Wandeling

Kerkenkruis. Wie belangstelling heeft voor Nederlands hoogste kerk, de Dom in Utrecht en het zogeheten kerkenkruis waarvan de Dom deel uitmaakt, kan zondag een interessante wandeling in het Utrechtse centrum meemaken. Onder de titel 'Verhalen rond het Kerkenkruis - Rondom de Dom' neemt Utrecht-kenner Wil van der Mark van Stichting Oculare de bezoekers mee op een twee uur durende tocht door de binnenstad. Deze wandeling maakt deel uit van in totaal vijf tochten door Utrecht die allemaal een 'verhaal rond het kerkenkruis' vertellen. De tweede wandeling volgt op woensdag 11 april (19-21 uur). Die van zondag begint om 14 uur, en start bij RonDom op het Domplein 9 in Utrecht.

Bezettingstijd. Over fotografie in de bezettingstijd gaat komende zondag een interessante lezing van René Kok (beheerder beeldarchief Niod, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) in het Joods Historisch Museum in Amsterdam (J.D. Meijerplein 2-4). Kok beschouwt fotografie als een belangrijke historische bron. Van de laatste Wereldoorlog en de Duitse bezetting zijn naar zijn opvatting maar weinig foto's die hij representatief acht voor de hele periode. Die weinige foto's hebben de beeldvorming over de oorlog bepaald. Een voorbeeld is de opname van Prins Bernhard bij de overgave van Duitsland in 1945 in Hotel De Wereld in Wageningen. Aanvang 14.30 uur.

Theater

Macbeth I en II. Het RO-theater brengt twee voorstellingen van Shakespeares Schotse bloeddrama Macbeth. In de tekst van Jan Decorte regisseert Guy Cassiers 'Bloetwollefduivel'. Alize Zandwijk ensceneert 'Macbeth' in de vertaling van Hugo Claus. Met Catherine ten Bruggencate, Guus Dam, Joop Keesmaat en Steven van Watermeulen. T/m 28/4 in het Rotterdamse RO-theater.

Orkater. Gebaseerd op een idee van Peter Blok speelt theatergezelschap Orkater 'Rosabelle believe-Houdini'. Een fysieke muziektheatervoorstelling over de raadselachtige optredens van de ontsnappingskunstenaar Harry Houdini (1874-1926), over ongrijpbaarheid en onsterfelijkheid, over bedrog en over waarheid. Met Porgy Franssen als Houdini, muziek Vincent van Warmerdam. 29/3 Enschede, 31 Zoetermeer, 1 en 2/4 Den Haag, 6 Alkmaar, 7 en 8/4 Dordrecht, tournee t/m 31/5.

De Trojaansen. Onder regie van Mirjam Koen soldeert het Onafhankelijk Toneel 'Trojaanse vrouwen' en 'Hekabe' van Euripides tot de locatievoorstelling 'De Trojaansen'. Tien actrices (Ria Eimers, Joke Tjalsma, Antoinette Jelgersma) en gastrollen voor Marlies Heuer en Els Ingeborg Smits. T/m 31/3 en 4 t/m 7/4 in de Rotterdamse Schiecentrale.

Paardenkathedraal. Dirk Tanghe regisseert het politieke gezinsdrama 'De familie Tót' van de Hongaarse dramaschrijver Istvan ürkény. Zoon komt niet terug van het front, legerkapitein terroriseert zijn familie, postbode verspreidt alleen goed nieuws; het slechte nieuws eet hij op. 29/3 Den Haag, 30 Apeldoorn, 31 Haarlem, 3/4 Kampen, 4/4 Meppel, 5/4 Leeuwarden, 6/4 Drachten, tournee t/m 2/6.

Vita & Virginia.In de vertaling en regie van Matin van Veldhuizen spelen Netty Blanken en Trudy de Jong in de nieuwe Carrouselproduktie de schrijfsters en minnaressen Virginia Woolf en Vita Sackville-West. Virginia over Vita: ,,Ze ziet eruit als een overrijpe druif met een snor. Een beetje mollig en ze heeft geweldige benen, in een goed gesneden rok.'' 29 en 30/3 Den Haag, 5/4 Nijmegen, 6/4 Alphen a/d Rijn, 12/4 IJmuiden, tournee t/m 18/5.

Virginia & Vanessa. Theatergroep De Kern speelt 'Een hechte samenzwering' over de zussen Virginia Woolf en Vanessa Bell, geschreven door Ineke ter Heege. Over zwanger zijn van kinderen en van boeken, over mannen, over de angst voor de waanzin. 30/3 cultureel centrum Beverwijk, 4 en 5/4 Arnhemse schouwburg, 6/4 schouwburg Hoofddorp, tournee t/m 25/5.

FACT. Onder regie van Arie de Mol speelt FACT 'Remember me!' van Gerardjan Rijnders. ,,Een hart, hoofd en ziel verwarmende voorstelling'', oordeelde theatercriticus Hans Oranje, ,,over de ouderdom, over het leven en de dood, en dat met zo veel compassie, met zo veel ontroering en liefde verbeeld, dat je de tranen vanzelf in de ogen schieten''.

T/m 31/3 Bellevue, Amsterdam, 4 en 5/4 LAKtheater, Leiden, 7/4 Goudse schouwburg, tournee t/m 14/4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden