Beeldende kunst

Osmo Rauhala. De Finse schilder Osmo Rauhala exposeert zijn nieuwe werk onder de vlag 'Gewonde engelen, ethiek van natuur'. Rendieren, wolven, met pijlen doorboorde zwanen en rivierdelta's vormen de verhalende lijn van Rauhala's werk. Met steeds als kadering geometrische tekens die naar de rotstekeningen uit de prehistorie verwijzen. T/m 16/12 in Galerie Nanky de Vreeze, Lange Leidsedwarsstraat 200 in Amsterdam, wo-za van 12-18 uur. In de belendende Wetering Galerie aan de Lijnbaansgracht 288 is Rauhala's installatie 'Het moment van de wolf' te zien. Weerspiegeld door hangende glasplaten filmde hij de wolf niet als vijand van de mens, maar als rusteloos opgejaagd dier.

Fotografie

Dieren. Fotogalerie 2,5 bij 4,5 in Amsterdam (Bethaniënstraat 39) exposeert het werk van drie fotografen die zich in de afgelopen tijd op het verbeelden van de dierenwereld hebben toeglegd. dat levert meteen ook drie verrassingen op. Koos Breukel, bekend als begenadigd portretfotograaf, brengt zijn trouwe huisdier in beeld, Amke de Kiviet zocht naar bijzondere oude dieren die haar vanwege hun bijna menselijke details opviellen en Hans van der Meer, die onlangs nog een mooie serie over voetbalvelden samenstelde, toont zich nu van een humoristische kant door dieren in de mist vast te leggen. T/m 23 dec.

Eye love you. Tien jaar geleden overleed na een pijnlijk ziekbed fotograaf Ed van der Elsken. In de jaren daarvoor heeft hij onmiskenbaar zijn stempel op de Nederlandse fotografie gezet. Van der Elsken had een grote liefde voor de gewone, maar daarom niet minder opvallende mens. Als een van de vele Nederlandse kunstenaars die na de Tweede Wereldoorlog hun heil in Parijs zochten (destijds de stad waar 'het' allemaal gebeurde), bracht hij ook het stadsleven in de Franse hoofdstad in beeld. De Beyerd in Breda (Boschstraat 22) brengt vanaf komende zondag een eerbetoon aan deze fotograaf onder de titel die aan zijn boek is gegeven: 'Eye love you'. Foto's, dia's, film en video uit Van der Elskens 65-jarige leven worden t/m 7 jan. getoond.

Glas en keramiek

Betoverde klei. Onder de titel 'Magische aarde' is in Het Princessehof in Leeuwarden (Grote Kerkstraat 11) een expositie te zien van figuratieve keramiek die gemaakt is in een groot aantal landen in Afrika. Er zijn voorwerpen uit klei te zien die afkomstig zijn uit zulke exotische oorden als Mali, Burkina Faso, Togo, Nigeria, Kameroen, Tanzania en Soedan. T/m 14 jan.

Gestolde emoties. Precies een jaar geleden begon Gabriëlle Donné in het Limburgse Valkenburg aan de Geul (Hekerweg 42) een galerie die zich toelegt op glas. Galerie YoRash heeft de altijd moeilijke begintijd weten te doorstaan en wil nu haar eerste verjaardag feestelijk vieren met een grote presentatie van hedendaagse glasmakers. Tot de deelnemende exposanten behoren Edith Hagelstange, Frank Biemans en Yvon Trossèl die tegen het decor van een herfstige galerie hun recente objecten tonen. T/m 26 december.

Lezingen

Depots. Het Stedelijk Museum in Amsterdam (Paulus Potterstraat) houdt zondag 26/11 open huis, wat betekent dat het hele gebouw die dag gratis toegankelijk is. De laatste kans om de tot nu toe drukbezochte expositie van Rob Birza, 'Cold fusion' geheten, te bezoeken. Bovendien worden er tal van evenementen georganiseerd, die elk kwartier (tussen 11.00 en 17.00 uur) aanvangen. Zo kunnen alle tentoonstellingen, maar ook het restauratie-atelier en de depots onder leiding van een conservator of museummedewerker worden bezocht. Voor de jeugdige museumbezoekers worden speciale kinderrondleidingen gehouden. In de aula wordt het een en ander verteld over de nieuwbouwplannen rond het museum. Letterlijk hoogtepunt is een rondleiding over het dak van het museum.

Theater

Ruigoord I. Carina Molier maakte voor het 25-jarige jubileum van Fact het zogeheten multimedia tweeluik Ruigoord I (de geboorte) en II (een virtuele dood). Film en theater melangeren zich rond de cultgoeroe Clifford A. Pickover alias Gerardjan Rijnders. De makers lieten zich inspireren door de bewoners van het kunstenaarsdorp Ruigoord en door het boek 'Wintervlinder, een leven als mysticus' van Ruigoorder Gerben Hellinga. Met Joop Admiraal, Janni Goslinga, Karen Claes en Henk Bakker. 24/11 t/m 9/12 in het Transformatorhuis op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein. Ruigoord II speelt vanaf 18/12.

Botten van Bach. Appel-acteur Hubert Fermin schreef een Faustiaanse zoektocht naar de botten van Bach. Met Herman Naber (spel) en Carl Beukman (muziek) onder regie van Saskia Mees. T/m 23/12 in het Haags Gemeentemuseum.

Paardenkathedraal. Onder regie van voormalig acteur Mark Rietman speelt De Paardenkathedraal Hugo Claus' 'De vossejacht'. Over de vrek, die alle andere vrekken de loef wil afsteken met dus een fatale ontmaskering. Met onder andere Leike-Rosa Altink, Arthur Roffelsen, Harriët Stroet en Robin van der Velden. ,,Het typenachtige, bijna commedia dell'artespel'', constateerde theatercriticus Hans Oranje, ,,is in fraai evenwicht met de sappig Vlaamse stijl die buikigheid en gracieuze lenigheid zo fraai combineert.'' T/m 30/12 in het Paardenkathedraaltheater aan de Utrechtse Veeartsenijstraat 155.

Dodendans. Het Vlaamse gezelschap Het Gevolg speelt onder regie van Ignace Cornelissen de 100 jaar oude klassieker 'Dodendans' van August Strindberg. Pinter, Albee en Norén leerden veel van Strindbergs huwelijkse gekrakeel. Een uitgeblust echtpaar leeft kortstondig op als een vriend op hun afgelegen eiland op bezoek komt. Hoewel Frieda Pittoors als de voormalige actrice Alice al haar stemregisters uitbuit en haar motoriek van beminnelijk meisje tot verzuurd vals kreng laat uitwaaieren, heeft de enscenering van Cornelissen een weliswaar aanhoudend kijvende en desalniettemin voortkabbelende toonzetting. Wel een schoon twinkelend-tweeduisterdecor van Niek Kortekaas. Ook met Jakob Beks en Dries Smits. 28/11 Alkmaars (De Vest), 29/11 Arnhemse Schouwburg, 30/11 Drachter Lawei, 12/12 Eindhovense Schouwburg, tournee t/m 23/12.

Nagelaten bekentenis. Ger Thijs bewerkte en speelt 'Een nagelaten bekentenis' van Marcellus Emants onder regie van Frans Strijards. 'Mijn vrouw is dood en al begraven', luidt Emants' beginzin, en van een natuurlijke dood is geen sprake. ,,Thijs en Strijards zijn erin geslaagd'', oordeelde recensent Hanny Alkema, ,,om, net als in de roman, het accent van de anekdote van de gifmoord te verleggen naar de tragiek van de zichzelf tot mislukken verdoemde mens. Intelligent gedaan met een prettig vleugje onderhuidse humor.'' 24/11 Bellevue, Amsterdam, 29/11 Schouwburg Tilburg, 30/11 Parade Den Bosch, 1 en 2/12 Amsterdam (Bellevue), 3/12 Eindhovense Stadsschouwburg.

Het Vervolg bewerkte de roman 'De gelukkige huisvrouw' van Heleen van Royen tot een toneelstuk onder regie van Léon van der Sanden. Ooit gelukkkig raakt de huisvrouw na de geboorte van haar zoon in een psychose. Met de Jonge Gasten Hadewych Minis, Bram Coopmans, Edo Brunner en Annelies van der Bie. T/m 9/12 in het Maastrichtse Derlontheater.

Kleinkunst

Nilgün Yerli. Tussen alle Turks/Nederlandse observaties vertelt Nilgün Yerli persoonlijke verhalen in haar programma 'Wat zeg ik?', Yerli's eerste solo-programma. Ze is geboren in Turkije, kwam op haar tiende naar Nederland met haar ouders, die naar Turkije terugkeerden toen zij vijftien was. Teksten Nilgün Yerli en Thomas Verbogt, piano Wim Veenhof, begeleiding Mark Koudijs, regie en concept Leonie Jansen. 23/11 Theater a/d Parade (Den Bosch), 25/11 De Tobbe (Voorburg), 28/11 Het Heerenlogement (Beusichem), 30/11 Het Kruithuis (Groningen).

Piaf, De Musical loopt al ruim een jaar draait met Liesbeth List in de hoofdrol als Edith Piaf, van jong meisje tot opgebrande oude vrouw. De lange en veeleisende tournee heeft de stem van List naar een dieper en Franser niveau gebracht. 23/11 Stadsschouwburg Arnhem, 25/11 Schouwburg Venray, 30/11 De Meervaart (Amsterdam).

Sanne Wallis de Vries. Het schrijnende en confronterende verhaal van een genegeerde gehandicapte vrouw die seks eist, en een genadeloze persiflage (in een dikmakend schuimrubber pak) op Hanneke Groenteman die ongeïnspireerd Sanne interviewt. De stem van Wallis de Vries in haar programma 'Zin' klinkt in de weinige liedjes vaak verrassend laag en warm. De muziek (op geluidsband) kreeg van Peter Sambros oorspronkelijke melodieën en kleurrijke arrangementen waarin mondharmonica- en accordeonklanken soms de betoverende sfeer van Zuid-Amerikaanse films oproepen. 23/11 Schouwburg Enschede, 24/11 Theater Markant (Uden), 25/11 De Naald (Naaldwijk), 28/11 Arsenaaltheater (Vlissingen), 30/11 in De Poorterij (Zaltbommel).

Literatuur

Festival Wintertuin, dat vorige week begonnen is en in Nijmegen en Arnhem gehouden wordt, gaat door tot en met zondag 26/11. Op 23/11 is er in Arnhem een gesprek met Karel Glastra van Loon, die behalve schrijver van de bestseller 'De passievrucht' ook televisiemaker is en geëngageerd journalist. Schouwburg, 20.30 uur. Vrijdag 24/11 staat Nijmegen grotendeels in het teken van de rol van Stijl in literatuur. Wat maakt een boek tot een bijzonder boek: taal of verhaal? Met o.a. Elsbeth Etty, Aleid Truijens, Stephan Enter, Oscar van den Boogaard, en Esther Gerritsen. Lux, 20.30 uur. In Arnhem is op 24/11 een programma met Lydia Rood over spanning en suspense in de literatuur. Schouwburg, 20.30 uur. Op 25/11 verovert een jonge generatie dichters de Karelstad: Performing Poetry. Lux, 20.30 uur. Op de laatste dag van het festival, 26/11, is er in Arnhem een programma over poëzie, dat zich richt op het boekje: 'Het schandaal van de poëzie', van Jan de Roder. Met Piet Gerbrandy, K. Michel, Arjen Duinker, Jos Joosten, Jan de Roder en Marjoleine de Vos. Arnhem, Musis Sacrum, 16.00 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden