Beeldende kunst

Constructies. Bijenwas en afvalhout zijn de twee ingrediënten van het meest recente werk van Johannes Girardoni dat bij Galerie Nanky de Vreeze in Amsterdam (Lange Leidsedwarsstraat 1989/200) is te zien. Net als zijn eerdere werk kenmerken ook de met gekleurd of gebleekt bijenwas bedekte houten constructies zich door het samensmelten van tegenstellingen. Ze zijn tegelijkertijd schilderij én sculptuur. Op het tactiele vlak valt het ruwe karakter van het afvalhout geraffineerd samen met de gevoelige oppervlakten van was. Wat de vorm betreft, gaat Girardoni uit van geometrie. Die hanteert hij echter nergens rigide en strak. Zowel aan het hout als aan de waslaag zitten kleine oneffenheden en overbodige randjes. In bepaalde opzichten doet Girardoni's werk denken aan dat van Wolfgang Laib en Anish Kapoor. Ze vertonen een vergelijkbare spirituele lading. Desondanks staan de objecten van Girardoni geheel op zichzelf. Girardoni valt op doordat hij op relatief jonge leeftijd het geometrische aan het tactiele weet te paren en daarmee een even stevig als subtiel effect weet te bereiken: een evenwicht tussen het aardse en het spirituele. En dat evenwicht kom je tegenwoordig niet vaak op deze manier tegen. T/m 15 april. De galerie opent wo t/m za van 12-17.30 uur.

Paarden. De schilder Jan Voerman sr. die van 1857 tot 1941 leefde, is na de Tweede Wereldoorlog bekend geworden vanwege zijn verstilde rivierlandschappen die hij maakte langs de IJssel. Met die vergezichten, vaak heel stemmingsvol van karakter met hun romantische wolkenpartijen, heeft Voerman een geheel eigen plek in de Nederlandse landschapsschilderkunst veroverd. Daaruit voort vloeiend zijn er de laatste jaren veel tentoonstellingen in de provincie Overijssel gewijd aan de IJsselschilder. Het onderwerp van de paarden in het oeuvre van Voerman sr. kreeg tot nu toe nauwelijks aandacht. Om daar in te voorzien heeft acteur en kunstverzamelaar Henk van Ulsen een mooie expositie samengesteld voor het Museum Hannema de Stuers Fundatie gevestigd op het bekende kasteel Het Nijenhuis in het even onder Zwolle gelegen Heino. De expositie omvat zo'n vijftig olieverfdoeken, aquarellen, tekeningen en studies. Het grootste deel komt uit de Voermanverzameling van Henk van Ulsen die sinds 1994 in bezit is van de Hannema-de Stuers Fundatie. Maar er zijn ook veel minder bekende aanvullingen, uit musea en van nazaten van Jan Voerman jr. T/m 10 juni.

Nog meer dieren. Vanaf komende zaterdag is in Teylers Museum in Haarlem de expositie 'Kunstenaars in de dierentuin' te zien. Tekeningen en prenten, maar ook schilderijen en beelden van Nederlandse kunstenaars laten het dierenleven in de Amsterdamse dierentuin Artis zien. Artis, gesticht in 1838 en daarmee een van de oudste dierentuinen in Europa, staat met zijn dieren centraal in het werk van schilders als Anton Mauve, Thérèse Schwartze, Theo van Hoytema en Willem Witsen, maar ook in dat van moderne kunstenaars als Erik Andriesse en Jaap Ploos van Amstel. Aardig onderdeel van de expositie is de pastel 'Flamingo's in Artis' van Piet Mondriaan die onlangs boven water is gekomen. T/m 8 juli.

Laatste kans. Geen Hagenaar die er niet minstens één keer in zijn leven is geweest. De Houtrusthallen in het voormalige Scheveningen, nemen in Haagse harten een warme plek in. Talloos zijn de evenementen die al in de jaren vijftig en zestig bezoekers in tienduizendvoud wisten te trekken: de jaarlijkse pasar malams, de auto- en kampeerbeurzen, de damesbeurzen -voorloper van de later zo populair geworden huishoudbeurs- en de katten-, honden- en kippenshows die al even luidruchtig waren als de pop- en jazzconcerten en de herdenkingsbijeenkomsten van de Molukkers. Over de geschiedenis van het thans gesloten en binnenkort te slopen zalencomplex gaat een tentoonstelling in het atrium van het Haagse Stadhuis (Spui 70). Die duurt op de kop af nog een week: tot en met komende woensdag. Dat is de laatste kans, een verlenging tot na de paasdagen zit er niet in.

Fotografie

Geloofsbeleving. Jan van IJken toont in de Oude Kerk in Amsterdam (Oude Kerksplein) zijn visie op de geloofsbeleving in Oost-Europa. Van IJken was erbij toen kort na de val van het communisme het geloof in het oostelijk deel van Europa een ware opbloei maakte. De suggestie die van zijn reportages uitgaat is dat de tijd zo'n halve eeuw is teruggezet. Foto's van de biecht die in de open lucht wordt afgenomen, van bruidjes die in processie voor Maria zingen, het doet allemaal aan langvervlogen tijden denken, maar in het huidige Oost-Europa is het aan de orde van de dag. Ook de feesten op het platteland doen in de ogen van Jan van IJken hopeloos verouderd aan. Toch is hij gefascineerd door de overgave waarmee in deze landen het geloof wordt beleefd. T/m 16 april.

Lezing

Wendingen. De bekende antiekhandelaar en vooral -liefhebber Frans Leidelmeijer komt vanavond uit Amsterdam naar Breda over om een lezing te geven in centrum voor beeldende kunst De Beyerd (Boschstraat 22). Leidelmeijer is gastconservator van de expositie 'Wendingen 1918-1932' over het befaamde tijdschrift dat informeerde over de nieuwste toegepaste kunst. Aanvang 20 uur.

Theater

Marleni. Onder regie van Agaath Witteman spelen Sacha Bulthuis en Marie Louise Stheins 'Marleni' van Thea Dorn. In haar sterfnacht ontmoet Marlene Dietrich cineaste Leni Riefenstahl. Twee diva's over geld, macht, mannen en kunst. Schevenings Appeltheater, t/m 12/5.

Macbeth I en II. Het RO-theater brengt twee voorstellingen van Shakespeare's Schotse bloeddrama Macbeth. In de tekst van Jan Decorte regisseert Guy Cassiers 'Bloetwollefduivel'. Een voorstelling met kindheksjes, dan een 'Bloetwollefduivel' met kermisklanterige volwassenen, en een opera tot slot. In de Grote Zaal ensceneert Alize Zandwijk 'Macbeth' in de vertaling van Hugo Claus. Met Catherine ten Bruggencate, Guus Dam, Joop Keesmaat en Steven van Watermeulen. T/m 28/4 in het Rotterdamse RO-theater.

Orkater. Gebaseerd op een idee van Peter Blok speelt theatergezelschap Orkater 'Rosabelle be lieve - Houdini'. Een fysieke muziektheatervoorstelling over de raadselachtige optredens van de ontsnappingskunstenaar Harry Houdini (1874 - 1926), over ongrijpbaarheid en onsterfelijkheid, over bedrog en over waarheid. Met Porgy Franssen als Houdini, muziek Vincent van Warmerdam. 6/4 Alkmaar, 7 en 8/4 Dordrecht, 10 t/m 15/4 Amsterdamse stadsschouwburg, tournee t/m 31/5.

De Trojaansen. Onder regie van Mirjam Koen soldeert het Onafhankelijk Toneel 'Trojaanse vrouwen' en 'Hekabe' van Euripides tot de locatievoorstelling 'De Trojaansen'. Tien actrices (Ria Eimers, Joke Tjalsma, Antoinette Jelgersma) en gastrollen voor Marlies Heuer en Els Ingeborg Smits. T/m 7/4 in de Rotterdamse Schiecentrale, 17 t/m 28/4 Haagse schouwburg.

Paardenkathedraal. Dirk Tan ghe regisseert het politieke gezinsdrama 'De familie Tót' van de Hongaarse dramaschrijver Istvan ürkény. Zoon komt niet terug van het front, legerkapitein terroriseert zijn familie, postbode verspreidt alleen goed nieuws; het slechte nieuws eet hij op. 5/4 Leeuwarden, 6/4 Drachten, 7 Delft, 10 en 11/4 Den Bosch, 12/4 Amersfoort, tournee t/m 2/6.

Vita & Virginia. In de vertaling en regie van Matin van Veldhuizen spelen Netty Blanken en Trudy de Jong in de nieuwe Carrouselproductie de schrijfsters en minnaressen Virginia Woolf en Vita Sackville-West. 5/4 Nijmegen, 6/4 Alphen a/d Rijn, 12/4 IJmuiden, tournee t/m 18/5.

Virginia & Vanessa. Theatergroep De Kern speelt 'Een hechte samenzwering' over de zussen Virginia Woolf en Vanessa Bell, geschreven door Ineke ter Heege. Over zwanger zijn van kinderen en van boeken, over mannen, over de angst voor de waanzin. 5/4 Arnhemse schouwburg, 6/4 schouwburg Hoofddorp, 7 Purmerend, 11 en 12 Enschede, 13 Groningen, 14/4 Breda, tournee t/m 25/5.

FACT. Onder regie van Arie de Mol speelt FACT 'Remember me!' van Gerardjan Rijnders. ,,Een hart, hoofd en ziel verwarmende voorstelling'', oordeelde theatercriticus Hans Oranje, ,,over de ouderdom, over het leven en de dood, en dat met zo veel compassie, met zoveel ontroering en liefde verbeeld, dat je de tranen vanzelf in de ogen schieten.'' 5/4 LAKtheater, Leiden, 7/4 Goudse schouwburg, 10 Haarlemse Toneelschuur, 12 Leeuwarder Harmonie, 13 Arnhemse schouwburg, 14/4 Amersfoort.

Literatuur

Slam poetry. Zeven Duitse, Zwitserse en Nederlandse dichters gooien met 'slam poetry' stoffige dichtprincipes overboord. Onder anderen Tracy Splinter, Wehwalt Koslovsky en de Dichters uit Epibreren mengen zich voordragend tussen het publiek. Nijmegen, Merleyn. 6/4. Aanvang: 21.00 Inf: 024-3970375.

Karel Glastra van Loon. Journalist Frénk van der Linden hoort schrijver Karel Glastra van Loon uit over succes, de combinatie van rijkdom en de Socialistisch Partij en het 'maatschappelijk kwaad dat cynisme heet'. Amsterdam, Kleine Komedie. 9/4. Aanvang 20.15.

Heijermans. Theatergroep Het Vervolg speelt Eva Bonheur van Herman Heijermans in een bewerking van Léon van Sanden, die het stuk ook regisseerde. Première 7/4. Voorstellingen van 10/4 t/m 4/5. Behalve op zondag en maandag. Maastricht, Derlon Theater. Aanvang 20.30.

Poëziedebat. De dichters Ilja Pfeijffer, Ruben van Gogh en Olaf Zwetsloot en letterkundige Thomas Vaessens debatteren onder leiding van Peter Webeling over 'De mythe van de verstaanbaarheid'. Utrecht, Lutherse kerk. 10/4. Aanvang 20.00. Inf. 030-2332430.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden