Beeldende kunst

Gesneden hout. Het edele vak van de houtsnijwerker is het thema van een driemans-expositie in de noordelijk gelegen borg Verhildersum in Leens (Wierde 40). Hun werk omspant een periode van drie eeuwen waarin het (barokke) houtsnijwerk op een voor Nederland hoog niveau kwam te staan. Uit de zeventiende eeuw dateert het houtsnijwerk van Jan de Rijk. Zijn werk, dat zich voornamelijk in Groningse kerken bevindt, wordt de laatste jaren uitvoerig bestudeerd. Daaruit bleek onder meer dat de schoorsteenmantel die in de Groningse borg is te vinden, een echte Jan de Rijk is. Op de tentoonstelling komen ook De Rijks kerkbanken in beeld die hij vaak van weelderige acanthusmotieven voorzag. Een van die (heren)banken, afkomstig uit de voormalige kerk van Wetsinge, is onlangs gerestaureerd door Tico Top. Over zijn werk en dat van zijn collega Maarten Robèr, wordt aandacht gevraagd in het tweede deel van de expositie. Beiden waren betrokken bij de bouw van het Holland Village in het Japanse Nagasaki, waar ze de imitaties van Nederlandse woonhuizen van houtsnijwerk in barok- en rococostijl voorzagen. T/m 6 juni.

Beelden in Soest. De hele zomer is de tuin van De Hazelaar, gelegen in het Park Klein Engendaal in Soest, het decor voor het werk van zeven beeldhouwers. Onder de titel 'Beelden in Soest' exposeren Richard Brixel (Zweden), Adri de Fluiter, Heleen Levano, Annelies Pruisken, Ingrid Rollema, Christien Sielcken en Jan Timmer plastieken die hoofdzakelijk in brons zijn gegoten. T/m 12 september.

De bijbel in klei. Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo (Eikenzoom 12) heeft een tentoonstelling samengesteld van tegels en tegeltableaus met voorstellingen van bekende bijbelse verhalen. Het museum haakt met deze presentatie in op het feit dat 1999 is uitgeroepen tot 'het jaar met de bijbel'. De voorstellingen dateren uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw. Een van de topstukken, een tableau met maar liefst dertig tegels in de kleuren paars en blauw, laat het verhaal zien van de ontmoeting van Jezus met de Samaritaanse vrouw bij de Jacobsbron. Ook de ark van Noach, het offer van Abraham en de geschiedenis van Jozef in Egypte vormden vroeger geliefde onderwerpen voor de tegelschilders. T/m 31 mei.

Fotografie

Op de korrel. Vijftien fotografen hebben hun werk bijeengebracht in de zalen van Genootschap Kunstliefde in Utrecht (Nobelstraat 12a). Uitgangspunt van deze ledenexpositie is de toepassing van bijzondere technieken in de fotografie. Met landschappen in zwart-wit, nachtfotografie, klassieke portretfotografie en geënsceneerde fotografie komt een scala van onderwerpen aan bod die allemaal aparte technieken vereisen. Tot de deelnemers behoren onder meer Christel Derksen, Marja van Hedel, Luuk Huiskes, Thomas Schlijper, Susanne Vorstman en Willem Wevers. T/m 13 juni.

Dagelijkse beelden. Freelance fotograaf Harry Cock (de Volkskrant, Noorderbreedte, Drentse landschap) werkt sinds 1982 aan een dagboek in foto's waarvoor hij beelden van alledaagse situaties verzamelt. Dit wat hij noemt 'document van onze wereld' nam hij als uitgangspunt voor de expositie 'Dagelijks beeld' in Fotogalerie 21/2bij41/2 in Amsterdam (Prinsengracht 356). T/m 5 juni.

Toegepaste kunst

Mode. Nog tot en met zondag 6 juni is in het Gemeentemuseum Den Haag (Stadhouderslaan) de expositie 'Vionnet, keizerin van de mode' te zien. De Franse mode-ontwerpster Madeleine Vionnet (1876-1975) bedacht de moulage-techniek en stimuleerde voorts de afschaffing van het korset.

Glas. Objecten in glas van de bekende ontwerper Borek Sipek zijn te zien bij The Crystal Ceiling in Haarlem (Schagchelstraat 14). De galerie brengt van Sipek zowel diens complete collectie Alterego (uit de jaren 1986-1999) als zijn nieuwe collectie Todinefor'. T/m 10 juli.

Toneel

Garcia Lorca. Het Huis van Bourgondië speelt het muziektheaterstuk 'Reis naar de maan' van Federico García Lorca als een locatievoorstelling in het centrum van Maastricht. ,,Een reis naar wat een mens in essentie is; een dier met verstand, een wezen met fragiele balans tussen drift en rede.'' T/m 5 juni. Reservering 043/3505555.

Sarah Kane. Als openingsvoorstelling van het nieuwe huistheater aan de overkant van de Maas, het Derlontheater van architect Jo Coenen, speelt het Maastrichtse gezelschap Het Vervolg 'Hunker' van Sarah Kane. In vertaling van Marcel Otten en onder regie van Hans Trentelman voor het eerst in Nederlandstalige uitvoering. Iedere dinsdag en zaterdag van 1 t/m 26 juni. Reservering 043/3255333.

Virginia Woolf. Het Noord Nederlands Toneel speelt onder regie van Bert Geurkink 'De golven' van Virginia Woolf. Liefde, vriendschap, de vergankelijkheid van het leven, de dood en bovenal de schoonheid van taal. T/m 30 mei in de Groningse Machinefabriek. Reserv: 050/3113388.

Brak. Frouke Fokkema schreef met 'Brak' een 'x-ray van de Hollandse ziel'. Een verjaardagsfeest op het landgoed van de gravin ontaardt. 'Brak' wordt gespeeld door de Trusttroupe met Anneke Blok, Jappe Claes, Tijn Docter, Marisa van Eyle, Myranda Jongeling. Eerder werkte Fokkema samen met De Trust in haar films 'Kracht' en 'Wildgroei'. T/m 12 juni in het Trusttheater aan de Kloveniersburgwal, Amsterdam.

Festival aan de Werf. Tot en met 29 mei wordt in de Utrechtse binnenstad het veertiende Festival a/d Werf gehouden. Muziek, beeldende kunst en (straat)theater: een Egyptische tent op het Domplein, kindervoorstellingen, stadsontbijt en talkshows. Met Bernhard Cella, Harm van Geel, Joost van Krieken, Renate Zentschnig, Ine te Rietstap, Willem de Ridder, Joke Robaard, Sabri Saad el Hamus en Ann Veronica Janssens. Reserveren: 030/2315844.

Theaterkritiek. Het Theater Instituut Nederland houdt 31 mei om 19.00 uur, Herengracht 168 in Amsterdam, een forum over 'de kwaliteit van theaterjournalistiek in Nederland' onder leiding van Gerda Meijerink. Deelnemers: dramaturg Janine Brogt en de recensenten Ariejan Korteweg (de Volkskrant), Pieter Bots (Parool), Eva van Schaik (Trouw) en Mirjam van der Linden (NRC).

Kleinkunst

Niet Uit Het Raam (NUHR) is nauwelijks uitgespeeld met het eerste seizoen van 'Kruistocht' of het volgende project van het energieke theatertrio staat alweer op stapel. Aan het einde van het vorige seizoen verenigden de leden van NUHR zich met hun vaste regisseurs Genio de Groot en Titus Tiel Groenestege en met acteur Han Römer tot De Ploeg. In dat eerste samenwerkingsverband werd het verschijnsel 'blijspel' aan flarden gespeeld. Welk genre er dit seizoen aan moet geloven, blijkt uit de titel: 'En nu... revue'. Van 1 t/m 12 juni Kleine Komedie, Amsterdam en van 15 t/m 18 juni Luxor-Theater, Rotterdam.

Maarten van Roozendaal is een van onze beste dichter-zangers. Zijn repertoire en zijn performance zijn in hoge mate schatplichtig aan grote voorbeelden als Tom Waits, Bram Vermeulen en Jacques Brel. Soms klinkt dat nog te veel door, wat teleurstellend is bij iemand die daarnaast beschikt over zoveel originaliteit en eigenheid. Deze week verschijnt zijn derde cd, getiteld 'Kerstmis in april', gebaseerd op het gelijknamige programma. Ter gelegenheid daarvan staan Van Roozendaal en zijn vaste begeleider Egon Kracht (contrabas) nog twee dagen in De Kleine Komedie, Amsterdam.

Simon Carmiggelt, 'n stukkie was in maart het hoogtepunt van het Amsterdams Kleinkunstfestival. Deze liefdevolle 'muzikale theaterdocumentaire' over leven en werk van schrijver Simon Carmiggelt, met in de hoofdrol Rob van de Meeberg, was toen veel te kort te zien. Daarom zijn er nu extra voorstellingen gepland in het Nieuwe De la Mar-theater, Amsterdam van 26 t/m 29 mei.

Literatuur

Bilderdijk. Op vrijdag 28 mei wijdt de vereniging Het Bilderdijk Museum vanaf 10.00 uur op de eerste etage van het gebouw van de Vrije Universiteit in Amsterdam een dag aan de poëzie van Willem Bilderijk. Ervaren poëzielezers als Kees Fens, Rein Bloem, Michaël Zeeman en Piet Gerbrandy zullen elk een gedicht van de omstreden meester onder handen nemen. Na elke lezing volgt een discussie. Kosten voor deelname bedragen 25,-, met lunch 40,-. Studenten korting.

J.C. Bloem. In het Letterkundig Museum in Den Haag is vanaf 29 mei een tentoonstelling te zien over de dichter J.C. Bloem (1887-1966). De expositie 'Altijd dit lege hart' bestaat uit drie onderdelen: gedichten die zijn terug te voeren op een specifieke locatie zijn geïllustreerd met contemporaine foto's, de tien beste gedichten, en een beeld van Bloems leven in foto's, portretten, handschriften en eerste drukken.

Bloem zingen. Onder de titel 'Bloem lezen, Bloem zingen' organiseert het Letterkundig Museum in Den Haag op zondag 30 mei om 14.00 uur een programma voor scholieren van havo en vwo en studenten van het conservatorium en de Kleinkunstacademie, die gedichten van J. C. Bloem op muziek willen zetten of voordragen. Alle nummers en voordrachten worden deskundig beoordeeld door Louis Behre, directeur van Crossing Border, Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk en dichteres Diana Ozon.

Zoetermeer. Op 30 mei organiseert Uitgeverij Bzztoh het jaarlijkse Literair Festival Zoetermeer. Er is vanaf 12.00 uur een boekenmarkt op de Mandelabrug in Zoetermeer, waar schrijvers als Baantjer, Lulu Wang, Yvonne Keuls en Joost Zwagerman signeren. Om 12.30 vindt een boekenveiling ten bate van Amnesty International plaats. Vanaf 13.30 uur lezen schrijvers en dichters voor in het Golden Tulip Hotel, en de hele middag zijn er workshops voor het schrijven van haiku's.

Gezelle. Op dinsdag 1 juni buigen Benno Barnard, Kees Fens en Willem Jan Otten zich over de muzikaliteit, de taal en het wereldbeeld van Guido Gezelle. Locatie: De Brakke Hond in Amsterdam. Aanvang: 19.00 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden