Beeldende kunst

Orpheus. De werken op de expositie 'Orpheus bij zinnen' in en rond het algemeen psychiatrisch ziekenhuis van de Robert Fleury Stichting in Leidschendam (Veursestraatweg 185) dragen intrigerende titels. Sander Rood bijvoorbeeld noemde zijn beeld 'Boomfiets' en Gustav Meist combineerde met koper, water en glas een installatie die hij 'Het moment dat iets in het water valt' titelde. Voor Guda Koster is het daarentegen 'altijd vakantie', terwijl Edwin Patroll een 'luister-boom' schiep. Zij en nog negen andere kunstenaars gingen in op het verzoek om een werk te maken dat 'de zinnen moest prikkelen in een prikkelarme omgeving'. Dat alles ter gelegenheid van het feit dat de Robert Fleury Stichting, die zich inzet voor psychiatrische patiënten, een halve eeuw bestaat. T/m 1 januari. De expositie in het park en bij de receptie is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Honderd cadeaus. Met in het achterhoofd de komende feestdagen heeft Galerie de Bleeker in Heemstede (Bleekersvaartweg 18) een expositie samengesteld van honderd werken die tussen ¿ 25 en ¿ 500 kosten. Er is kunst te koop van onder anderen Jan Sierhuis, Hugo Kaagman, Jasper Krabbé, Guillaume Leroy, Eric Prins en Willem Snitker. T/m 23 januari.

Predikant. In het eerste jaar van zijn opening brengt Museum Het Valkhof in Nijmegen (Kelfkensbos 59) een eerbewijs aan de oudste bekende Nijmeegse verzamelaar, Johannes Smetius. Deze predikant, die leefde van 1590 tot 1651, verzamelde Romeinse objecten, waarmee hij de grondlegger van de provinciaal-Romeinse archeologie in Nederland werd. Vader Smetius en later ook zijn zoon Johannes junior (1636-1704) hadden ten slotte een collectie van 14 000 objecten, waar onder 10 000 munten.

Stukken uit hun kunstkabinet maken nog altijd deel uit van de verzameling van het Museum De Valkhof dat onder zijn vorige naam (Museum De Kam) vanwege zijn archeologische bezit zeer vermaard was. In het museum is een speciale route langs objecten uit de Smetius-collectie uitgezet. Daarnaast wordt in het prentenkabinet een beeld van de werkzaamheden van vader en zoon Smetius gegeven aan de hand van prenten en tekeningen van kunstenaars als Albert Cuyp, Jan Luyken en Lambert Doomer, terwijl er ook boeken en tijdsdocumenten liggen. T/m 2 januari.

Fotografie

Boerenoorlog. In het Legermuseum in Delft (Korte Geer 1) wordt een interessant beeld gegeven van de Nederlandse fotografie ten tijde van de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Het museum laat aan de hand van 90 originele foto's zien hoe Nederlandse fotografen aan de zijde van de Boeren stonden die een bittere strijd tegen de Britse overheersers voerden. Deze Nederlandse fotografen waren in Zuid-Afrika actief tussen oktober 1899 en 5 juni 1900, de dag waarop de Engelsen de hoofdstad Pretoria innamen. In tijd vochten de Boeren samen met enkele honderden vrijwilligers die uit Nederland afkomstig waren. Het gaat op deze expositie niet om actiefoto's, maar om geposeerde en geënsceneeerde beelden, die door de Boeren als propagandamateriaal werden gebruikt. Met de publicatie van de foto's in buitenlandse tijdschriften wilden ze de lezers overtuigen van hun strijd. T/m 23 januari.

Meer fotografie. De beelden die Sophie Apécéchéa en Paul Bogaers bij Faxx, Podium voor Hedendaagse Kunst in Tilburg (Dunantstraat 1) laten zien, kunnen als 'onscherp en daardoor raadselachtig' worden gekenmerkt, zij het dat zich onderling wel enkele verschillen voordoen. Zo werkt Apécéchéa vanuit haar eigen belevingswereld, terwijl Bogaers de menselijke waarneming als uitgangspunt neemt. T/m 12 december.

Glas en keramiek

Groepsshow. Galerie Desudé in Udenhout (Van Ginnekenweg 12) nodigde zeven kunstenaars uit om zich met keramische objecten te presenteren. Onder de deelnemers Jos Vulto, Bien Koekebakker, Willemijn van der Neer en Arja Hoogstad. T/m 10 december.

Jan van der Vaart. Nieuwe multipels (in oplage gemaakte objecten) van Jan van der Vaart zijn te zien bij bij Galerie Carla Koch in Amsterdam (Prinsengracht 510 sous). Van der Vaart heeft zich sinds lange tijd weer eens beziggehouden met witgekleurde objecten. Die kleur bereikt hij door porselein van een transparant glazuur te voorzien. Speciaal voor de verzamelaars van de keramiek van Jan van der Vaart heeft galeriehoudster Carla Koch nog een verrassing. Zij slaagde erin om een tweede editie (500 exemplaren) van het bekende drinkglas van Van der Vaart dat hij in 1995 ter gelegenheid van de opening van de galerie ontwierp, te laten produceren. T/m 11 december.

Theater

Huis vol stemmen. In opdracht van het Theaterinstituut stelde theatergroep Orkater de tentoonstelling/voorstelling 'Een huis vol stemmen' in het Amsterdamse Theatermuseum samen. Stemmen uit een koptelefoon leiden de bezoeker door het Huis vol stemmen. Wat is illusie, wat is werkelijkheid? Stuit ik daar op mijn eigen spiegelbeeld, of werd ik heimelijk gefilmd? Zijn of niet zijn; daar ging het toch maar om. Theatermuseum aan de Amsterdamse Herengracht 168, t/m 5/9 2001. Di-vr 11-17 uur, za-zo 13-17 uur.

Dogtroep. De bijna voltooide Passenger Terminal aan de IJ-oever bij het Amsterdamse Centraal Station vormt de locatie van de nieuwe Dogtroep-voorstelling Atom Tattoo, 'een zoektocht naar passie in een door technologie gecontroleerde wereld'. 7/12 t/m 23/1.

Gebroeders Flint. Met 'Het menselijk bestaan' naar de sonnettencyclus van Ed. Hoornik speelt Gebroeders Flint een uiterst verfijnde, sombere maar elegante literaire muziektheaterproductie. De dialogen van Justus van Oel combineren harmonieus met de gelaten toonzetting van Hoornik. T/m 4/12 De Roode Bioscoop in Amsterdam, 9 en 10/12 Laktheater Leiden, tournee t/m 29/1.

Fact. Jeroen Kriek regisseert bij Fact Sophokles' 'Antigone' in een berijming van Jules Deelder. ,,Je moet maar doen wat je niet laten kunt, maar ik ga hem begraven. Mij best, als m'n leven erbij in zou schieten. In liefde zou ik naast hem komen te liggen, met een zuiver geweten. We moeten langer met de doden samenleven, dan met de mensen in deze wereld.'' Hoewel Trouw-criticus Hans Oranje de muziek van saxofonist Keimpe de Jong en slagwerker Arend Niks als 'iets te dominant' ervoer, verdient de voorstelling volgens hem vooral door de dansmomenten een bezoek. 6/12 stadsschouwburg Amsterdam, 7/12 Het Park, Hoorn, tournee t/m 30/12.

Reigen. Dirk Tanghe regisseert voor De Paardenkathedraal 'Reigen' van de Oostenrijkse dramaschrijver Arthur Schnitlzer. Vorm en geluid krijgen in zijn enscenering een voorkeusbehandeling, waardoor het lichte spel van Marie-Louise Stheins en Peter de Graef enigszins versluierd raakt. 4/12 Amsterdam, 8/12 Arnhem, tournee door België en Nederland t/m 11/3.

Jean Claude Carrière. Met 'Het terras' van Jean Claude Carrière maakt actrice Catherine ten Bruggencate haar regiedebuut bij het RO-theater. Een koppel gaat uit elkaar, een minnaar daagt niet op, een jongeman wordt verliefd op elke passerende vrouw, een blinde generaal met zijn ongelukkige vrouw: drama dus. T/m 11/12 uitsluitend in het Ro-theater aan de Rotterdamse William Boothlaan.

Kleinkunst

NUHR is nog steeds op uitgebreid op pad met hun jongste programma 'Kruistocht'. De machtsspelletjes van Joep van Deudekom, Peter Heerschop en Viggo Waas zijn deze week te zien in Leeuwarden (De Harmonie, vanavond) en in Nijmegen (Stadsschouwburg, 8/12). Daarna weer vanaf 4 januari her en der in het land.

Stand-up comedy begint heel langzaam vaste voet in Nederland te krijgen. Het Comedy Café Amsterdam is is op 2, 3 en 4 december gastheer van MC William Sutton (Canada), Dave Thompsen (Engeland), Donnel Rawlins (Usa), Alfred Gussom (Usa) en HL Tony Woods (Usa).

Sinatra's Songbook bevat niet alleen de muzikale nalatenschap van Frank Sinatra, maar ook Mathilde Santing, Vera Mann, Gerrie van der Klei en pianist Cor Bakker. Deze concertserie begint op 7 december in de Stadsgehoorzaal van Leiden en trekt daarna door het land.

Kiki Heessels is bezig met de laatste voorstellingen van haar derde programma, 'Blond'. Een soloprogramma vol 'breekbare liedjes en natuurlijke bravoure' (Trouw). Deze week in Hoorn (Het Park, vanavond), Wageningen (Theater Junushof, 3), en verder nog in Veenendaal (De Lampegiet, 15), Heerenveen (Posthuis Theater, 16) en Baarn (De Speeldoos, 17).

Literatuur

Dat en meer. De acteur Chris Junge presenteerde de afgelopen twee seizoenen de inmiddels beroemde en beruchte talkshow 'Dat en meer'. Aanstaande vrijdag 3 december om 20.15 uur begint de vijfde aflevering van de talkshow, waarin hij 'diverse vertegenwoordigers van onze vaderlandse intelligentsia' ontvangt en de verschillende onderdelen in 'Junge's stiel' aan elkaar praat. Gasten zijn onder anderen Piet Meeuse en Sevtap Baycili. Plaats: Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam. Toegang: ¿ 7,50.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden