Beeldende kunst

Ruimte. Expositiecentrum Witte de With in Rotterdam (Witte de Withstraat 50) zet aan de hand van werk van tien kunstenaars en één kunstenaarscollectief het begrip 'ruimte' in een nieuw perspectief. Het is een van de thema's die de huidige beeldende kunst in sterke mate beheersen. Op de tentoonstelling komen verschillende visies aan bod: ruimte als individuele bewegingsvrijheid, als een te bebouwen leegte en als buitenaardse werkelijkheid; ze worden door respectievelijk Laura Emsley, Matthew Geller en Roland Herzog uitgebeeld. Enige Nederlander in dit internationale gezelschap is Luc Harings. T/m 20 juni.

Zwaargewicht. De sculpturen van de Franse beeldhouwer Bernar Venet worden omschreven als 'groots van gebaar en zwaar van gewicht'. Afgaande op zijn thematische keus valt dat echter niet aan het werk af te leiden: Venet houdt zich de laatste twintig jaar bezig met een ruimtelijk lijnenspel dat hij aanvankelijk streng geometrisch, maar later heel speels aanpakte. In galerie Art Affairs in Amsterdam (Lijnbaansgracht 316) toont Venet een installatie van stalen balken, gecombineerd met nieuwe tekeningen en grafiek. Tegelijkertijd is er van zijn landgenoot François Morellet een nieuwe multiple te zien met bijbehorende grafiek.

Fotografie

Tibet. Onder de titel 'www.tibet.chin.com' exposeert Kadir van Lohuizen foto's over Tibet bij het Nederlands Foto Instituut in Rotterdam (Witte de Withstraat 63). Van Lohuizen, die onlangs nog werd onderscheiden met de eerste prijs bij de Zilveren Camera 1998 in de categorie 'documentaire fotografie buitenland' zet in zijn foto's de strijd centraal die de Tibetanen voeren tegen hun onderdrukking door de Chinezen. De schending van de mensenrechten en de materiële en infrastructurele veranderingen weet hij in overtuigende beelden aan te tonen. T/m 6 juni.

Glas en keramiek

Eduard Hermans. Nieuwe sculpturen in keramiek van Eduard Hermans zijn in galerie Carla Koch in Amsterdam (Prinsengracht 510 sous) zien. Hermans voert een herkenbare stijl: hij maakt in klei holle, doos-achtige structuren die op scherp gepunte voeten willen weglopen. T/m 22 mei.

Landschappen. In het werk van Petri Voet staat het landschap centraal. Het liefst maakt ze in keramiek impressies van de natuur die (nog) niet door mensenhand beroerd is. Zulke landschappen bevinden zich volgens haar in afgelegen, onherbergzame streken die door hun leegte een grote innerlijke rust veroorzaken. Ze werkt haar landschappen uit in monumentale schalen en beelden, maar verkiest ook nog wel eens het veel kleinere formaat van vazen en kopjes. Samen met schilderijen Hans Andringa in Galerie Maas in Rotterdam-Kralingen (Oudedijk 159). T/m 6 juni.

Leerdams kristal. Glaskunst die in Leerdam onder het fabriekslabel 'Royal Leerdam Crystal' wordt uitgevoerd, is te zien op een expositie in 'De Kopermolen' in Vaals (Von Clermontplein 11). Het gaat om objecten die onder leiding van de Leerdamse designmanager (en huisontwerper van Royal Leerdam) Siem van der Marel zijn vervaardigd. T/m 30 mei.

Raku. Christine Fabre en Dany Jung zijn twee jonge Franse keramisten die zich ooit in de Provence, in de buurt van de nogastad Montélimar hebben gevestigd. Daar leggen ze zich toe op de vervaardiging van bijzonder aardewerk met oude, beproefde technieken. Zo werkt Fabre met raku gestookt keramiek (waarbij als warmtebron houtskool dient) wat aan de huid van haar objecten een typische kleur verleent. Dany Jung creëert sokkelbeelden in een wat popperige, figuratieve stijl die op het ogenblik erg populair is. Fabre en Jung exposeren samen in galerie 'Loes & Reinier' in Deventer (Korte Assenstraat 15). T/m 8 mei.

Toneel

Dogtroep. In de eigen werkplaats in Amsterdam-Noord, Gedempt Hamerkanaal 24, speelt Dogtroep t/m 1 mei de laboratoriumvoorstelling 'Me camera. You?' Met Udo Akemann, Csilla Lakatos, Thierry van Raay en Barbara Schröer. Hoewel uitverkocht, is er via de wachtlijst nog kans: 020/6321139.

Blasted. Onder regie van Johan Doesburg speelt Het Nationale Toneel 'Blasted', het debuut dat de Engelse dramaschrijfster Sarah Kane op 23-jarige leefdtijd schreef. Verbaal en fysiek geweld, hoop en wanhoop, oorlogsgeweld. In maart van dit jaar pleegde Kane zelfmoord. In 'Blasted' spelen Jack Wouterse en Ariane Schluter. T/m 8 mei in het Haagse Theater a/h Spui. Tournee t/m 22 mei.

Tweeduister. Op verzoek van Het Nationale Toneel schreef dramaschrijver Peer Wittenbols van het Limburgse gezelschap De Federatie 'Tweeduister', geënt op Euripides' Alkestis'. Koning Admetus krijgt van Apollo het eeuwige leven op voorwaarde dat hij iemand moet vinden die in zijn plaats wil sterven. Niemand wil, behalve zijn beminde vrouw Alkestis, voor wie hij nou juist eeuwig in leven wil blijven. Onder regie van Federatie-regisseur Rob Ligthert, met de Federatie-troupe en Nationale Toneel-aanvulling. 23 april De Lawei, Drachten, 1 mei Schouwburg Middelburg, 3 mei Schouwburg Eindhoven, 4 t/m 8 mei Stadsschouwburg Amsterdam.

De woudduivel. Het Onafhankelijk Toneel speelt het vrij onbekende en zelden gespeelde stuk 'De woudduivel' van Anton Tsjechow (1889). Het valt als voorstudie van 'Oom Wanja' en 'De Kersentuin' te beschouwen. Hoewel het menselijk tekort en zwelgen in zelfmedelijden weer centraal staan, speelt het Onafhankelijk Toneel onder regie van Mirjam Koen 'De woudduivel' in meeslepende vaart en frisheid. Een verrukkelijke rol van Bert Luppes als de landgoedbeheerder Georg. Verder met Carola Arons, Michel van Dousselaere, Ria Eimers, Willem Kwakkelstein en Joke Tjalsma. T/m 22 mei in het OT-theater aan de Müllerpier, St. Jobsweg 3 in Rotterdam. Reserv: 010/4769020.

Vroeger. Jacqueline Blom, Frieda Pittoors en Jeroen Willems spelen als Hollandia-triangel 'Vroeger' van Harold Pinter op locatie in de Haarlemse Lichtfabriek aan de Minckelersweg 2. Na twintig jaar komt Anna haar oude vriendin Kate opzoeken. Waren zij wel vriendinnen? Kate's echtgenoot Deeley probeert haar te verleiden. Maar bestaat Anna eigenlijk wel, of is zij een fantasie van Kate en Deeley om zo hun verdroogde huwelijk weer leven in te blazen? T/m 8 mei. Reserv: 075/6310231.

Hebriana. Onder regie van de Vlaamse acteur en regisseur Peter de Graef spelen studenten van de toneelopleiding Maastricht Hebriana van Lars Norén. Tegen de achtergrond van Tsjernobyl, de moord op de Zweedse premier Palme en de opkomst van aids vindt in een buitenhuisje op een Zweeds eiland een familiereünie plaats. Als vanouds bij Norén: een menselijke schroothoop. Hecht en fris ensemblespel van zeven studenten van de Maastrichtse toneelschool. 29 april Frascati Amsterdam.

Kleinkunst

Alex d'Electrique heeft een nieuwe voorstelling: 'Falling Apart Together', afgekort tot F.A.T. De voorstelling ontstond eind 1997 als locatieproject in het Amsterdamse theater Frascati. Drie vaste leden van de groep ontwikkelden het stuk: componist Wim Conradi en spelers Martin Hofstra en Raymond Spannet. Dat betekent dat spil Ko van den Bosch er deze keer niet rechtstreeks bij betrokken is. F.A.T. handelt over twee mannen die samenwonen. Ze zijn gelukkig en ze zijn goede vrienden. Alhoewel: de ene wil seks, maar de ander wapent zich daartegen met een scherpe schaar. 29 april Concordia, Enschede en zaterdag 1 en zondag 2 mei O 42, Nijmegen. Tournee t/m juni.

Guido Belcanto noemt zich de 'Vlaamse Koning van het Levenslied' en veel hoger zouden liefhebbers van het betere Nederlandse lied hem ook niet moeten inschatten. Zijn teksten over drankgebruik, verloren liefdes en seksuele hunkering en zo meer, zijn stuk voor stuk rijmelarijen van mindere garnituur. Maar de muziek klinkt zo lekker, waarmee de indruk wordt gewekt dat Belcanto wèl een chansonnier is. Met zijn nieuwe band, De Libido's, staat hij dan ook in de betere theaters, zoals zondag 2 mei in De Kleine Komedie, Amsterdam.

Marijke Boon noemde zichzelf jarenlang de 'Kroonprinses van het Levenslied'. Toch ontlokte het overlijden van de Zangeres Zonder Naam, koningin van het genre, nauwelijks een reactie. Terecht, want Boons artistieke pad liep inmiddels anders. Op het succes van haar literaire levensliederen met eigen accordeonbegeleiding kon ze teren, maar Boon wil niet voort, maar vooruit. Ze publiceerde verhalen en zocht nieuwe uitdagingen in het werken met andere acteurs en instrumenten in nieuwe omgevingen, zoals op zomertheaterfestival De Parade. Ook haar eerste theatersolo na vijf jaar is een bewuste zoektocht naar andere creatieve mogelijkheden, zoals hoe het is als vrouw te zingen, maar een man te spelen. One Man Show staat van 4 t/m 8 mei in De Kleine Komedie, Amsterdam.

Literatuur

Literaire genen. Vandaag wordt in het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven (AMVC), Minderbroedersstraat 22 in Antwerpen, een dag gewijd aan de 'genetische literatuurstudie'. Nederlandse en Vlaamse letterkundigen gaan niet op zoek naar de schrijver achter het werk, maar naar de genese, het werk dat de schrijver heeft geïnvesteerd om tot een boek te komen. Zij spreken onder andere over het ontstaan van 'De verlossing' van Elsschot, enkele gedichten an Gezelle en Samuel Becketts korte roman 'Worstward Ho'. Info: 0032/325580

Italië. In de reeks 'Schrijversgesprekken' zullen op zondag 2 mei om 20.30 uur in de Amsterdamse Balie de in Engeland geboren Lisa St Aubin de Terán en de Nederlandse schrijfster Rosita Steenbeek spreken over de literaire inspiratie die uitgaat van Italië. St Aubin de Terán publiceerde verscheidene romans die zich in Italië afspelen en stelde onlangs de bloemlezing 'De aarde, de lucht, het water en het vuur van Italië' samen, een keuze uit werk van onder anderen Thomas Mann, Lord Byron, Stendhal die door Italië diep werden 'geraakt'. Rosita Steenbeek putte in haar romans 'De laatste vrouw' en 'Schimmenrijk' inspiratie uit, respectievelijk, haar liefdesrelatie met Fellini en Moravia en de Etruskische dodensteden in Italië.

Schrijfgerei. Stenen en glazen inktpoten, penhouders, pennetjes, vloeischommels, linealen, schrijfmachines - het past allemaal in de collectie schrijfgerei van verzamelaar Frans Maathuis, die vanaf 2 mei in het Scryption in Tilburg wordt tentoongesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden