Beeldende kunst

Johan Breuker. Liefde voor de natuur in het algemeen en de boom in het bijzonder is de Haarlemse kunstenaar Johan Breuker niet vreemd. In installaties en tekeningen legt hij al dertig jaar lang zijn fascinatie voor de groeiprocessen van bomen en planten vast, steeds nieuwe facetten van het natuurlijk bestaan belichtend. Op zijn tentoonstelling in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp (Kruisweg 1403) laat Breuker recent werk zien. Gaat het in de zwart-wit tekeningen om stemmingsvolle voorstellingen die dichtbij de werkelijkheid staan, in de objecten staan persoonlijke fantasieën centraal. T/m 2 januari.

Meer beeldhouwkunst. 'Zonder eikels geen hakhout' is de intrigerende titel die Bart Scheerder aan zijn installatie heeft gegeven in zaal De Loge in Haarlem (Minckelersweg 6sub). Scheerder is een getalenteerde beeldhouwer die vijf jaar geleden van de Rietveldacademie in Amsterdam kwam, waar hij met de Prix d'honneur werd onderscheiden. Zijn beelden worden ongelikt en direct genoemd; menselijke en dierlijke figuren, uit weerbarstig gips gehaald, worden neergezet in een ijle constructie van afvalhout. De Loge is een nieuwe ruimte voor beeldende kunst: een intieme zaal van achttien vierkante meter die ooit gediend heeft als portiersverblijf van een regionaal energiebedrijf. De aanwezigheid van een groot aantal ramen maakt het mogelijk om de expositie buiten de openingsuren te zien. De Loge is donderdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur toegankeljk. Opening zondag 15 uur. T/m 26 december.

Fred Carasso. Honderd jaar geleden, op 2 juni 1899, werd in het Italiaanse Carignano, dichtbij Turijn, Federico Antonio Carasso geboren. Hij zou een van Nederlands bekendste beeldhouwers worden: toen hij in op 7 september 1969 overleed, liet hij een indrukwekkend oeuvre na. Carasso, die in 1933 naar Nederland vluchtte, heeft in ons land een welgevulde opdrachtenportefeuille gehad. Bekend is het metershoge beeld waarmee in Rotterdam de rol van de koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Daarnaast heeft Carasso veel vrij werk gemaakt, kleinplastiek maar ook tekeningen en penningen. Dat werk is voor twee samenwerkende kunsthandels aanleiding geweest er een dubbel-expositie over te maken. De presentatie vindt plaats bij M. L. de Boer in Amsterdam (Keizersgracht 542) en bij Borzo in Den Bosch (Verwersstraat 21). Beide kunsthandels heben in het verleden aandacht besteed aan het werk van Carasso. M. L. de Boer deed dat twee keer, in 1963 en in 1971 voor het laatst, Borzo in 1989. Deze dubbelpresentatie wordt door de beide kunsthandels beschouwd als een bescheiden hommage. T/m 18 december bij M. L. de Boer, t/m 8 januari bij Borzo.

Fotografie

Oost-Groningen. 'Langs de rand' heet de tentoonstelling van foto's die Bert Veeman in het Veenkoloniaal Museum in Veendam (ingang Winkler Prinsstraat 5) heeft ingericht. Veeman laat beelden zien die hij heeft gemaakt in het oostelijk deel van Groningen en in de poolstreken waar hij de Noordelijke IJszee in de richting van Alaska, Groenland, IJsland en Nova Zembla heeft bevaren. T/m 27 februari. Opening zondag 14.30 uur met een woord van kunstcriticus Friggo Visser.

Meer fotografie. 'Het fotoboek van de eeuw' was het afgelopen jaar een aardig initiatief om gewone mensen hun visie op hun eigen samenleving te laten geven. Tienduizenden krantenlezers reageerden de afgelopen maanden op het verzoek om hun omgeving vast te leggen. Wie een foto wilde inzenden, moest zich overigens wel aan een tevoren bepaald thema houden. Dat gebeurde veertig keer: zo konden er foto's worden gemaakt naar aanleiding van de wintervakantie, op sportgebied of van het koninklijk huis. Een selectie uit het enorme aanbod is nu te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn (Bierkade 4). Het gaat om maar liefst 400 foto's die uiteindelijk ook worden openomen in het boek 'Fotoboek van de Eeuw'. T/m 12 maart.

Lezingen

Marjolein van den Assem. In het kader van de expositie 'Marjolein van den Assem in Museum het Catharina Gasthuis' in Gouda (Oosthaven 9/Achter de Kerk 14) houdt kunsthistoricus Carel Blotkamp komende zondag (15 uur) een gesprek met de kunstenares. Het Goudse museum volgt de schilderes sinds een kwart eeuw op de voet. Dat heeft geleid tot de aankoop van zo'n vijftig werken, in de vorm van schilderijen, werken op papier en objecten. De expositie loopt tot en met 9 januari.

Theater

Gebroeders Flint. Met 'Het menselijk bestaan' naar de sonnettencyclus van Ed. Hoornik speelt Gebroeders Flint een uiterst verfijnde, sombere maar elegante literaire muziektheaterproductie. De dialogen van Justus van Oel combineren harmonieus met de gelaten toonzetting van Hoornik. 9 en 10/12 Laktheater Leiden, 11/12 Deventer, 15/12 Enkhuizen, tournee t/m 29/1.

Huis vol stemmen.In opdracht van het Theaterinstituut stelde theatergroep Orkater de tentoonstelling/voorstelling 'Een huis vol stemmen' in het Amsterdamse Theatermuseum samen. Stemmen uit een koptelefoon leiden de bezoeker door het Huis vol stemmen. Wat is illusie, wat is werkelijkheid? Stuit ik daar op mijn eigen spiegelbeeld, of werd ik heimelijk gefilmd? Zijn of niet zijn; daar ging het toch maar om. Theatermuseum aan de Amsterdamse Herengracht 168, t/m 5/9 2001. Di-vr 11-17 uur, za-zo 13-17 uur.

Dogtroep. De bijna voltooide Passagiers Terminal aan de IJ-oever bij het Amsterdamse Centraal Station vormt de locatie van de nieuwe Dogtroep-voorstelling Atom Tattoo, 'een zoektocht naar passie in een door technologie gecontroleerde wereld'. t/m 23/1.

Jean Claude Carrière. Met 'Het terras' van Jean Claude Carrière maakt actrice Catherine ten Bruggencate haar regiedebuut bij het RO-theater. Een koppel gaat uit elkaar, een minnaar daagt niet op, een jongeman wordt verliefd op elke passerende vrouw, een blinde generaal met zijn ongelukkige vrouw: drama dus. T/m 11/12 uitsluitend in het RO-theater aan de Rotterdamse William Boothlaan.

Huis van Bourgondië. Met 'Wisselwaarde' houdt het Huis van Bourgondië, Hoogfrankrijk 27 in Maastricht, een reeks theatersalons over deze en over de volgende eeuw. Beeldend kunstenaar Hannie van den Bergh veranderde het Huis van Bourgondië in een 'groot archief van toekomstverkenners en geheugenbewaarders'. In elke theatersalon een nieuwe gast. 10/12 met staatssecretaris Job Cohen, 11/12 met theologe Els Maeckelberghe, 12/12 europarlementariër Patsy Srensen, 15/12 hoogleraar kunstmatige intelligentie Jaap van den Herik, 16/12 hoofdredacteur Nico Haasbroek van het Journaal.

Kleinkunst

Richard Groenendijk haalde met 'Mind the gap' de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival 1998. Nu brengt hij - begeleid door Jeroen Linnenbank op piano, gitaar en accordeon - zijn tweede soloprogramma, 'Gluur'. Met een hedendaags tempo bouwt Groenedijk voort op de traditie van het klassieke cabaret: mooi gezongen liedjes (met een bovenmodale zangstem) en gekke typetjes. Deze week te zien in Zaandam (De Burcht, 10) en Zoetermeer (Stadstheater, 14); tournee tot eind mei.

Lebbis en Jansen presenteren al een aantal jaren een speciaal eindejaars-programma. Dit keer gaan ze, hoe kan het anders, 'Einde-eeuws', zoals de titel van hun programma luidt. Geëngageerd en met verbaal spervuur zappen ze door de eeuw. In De Kleine Komedie (Amsterdam), van 14 t/m 23 en 26 t/m 30 december (gewoon 's avonds), op 31 december om 15.00 uur 's middags.

Het groot niet te vermijden brengt muziektheater uit alle windstreken. Ook in hun 'Tour unlimited' schuwen ze geen enkele muziekstijl, dikwijls parodiërend aangepast aan hun eigen vakmanschap. Dit zesde programma is te beleven in Purmerend (Theater De Purmaryn, 10 en 11/12), Gorkum, (De Nieuwe Doelen, 14 en 15), Barendrecht (Het Kruispunt, 16 en 17). Tournee tot juni.

Literatuur

Grote Gerard Reve Dag. Op 12 december organiseert het Gerard Reve Genootschap de Grote Gerard Reve Dag in de Koningszaal van het Artis Partycentrum. Van 13 00 tot 17 00 uur kunnen alle verstokte Revianen elkaar ontmoeten. Er zal een muzikaal gezelschap liederen uit 'Nader tot U' voordragen en het allereerste interview dat ooit met Reve op band werd opgenomen, kan worden beluisterd. Ten slotte wordt er een Reve-quiz gehouden, waar alle bezoekers kandidaat voor kunnen zijn.

Op Nul. De redactie van MilleniuM, dat in 1993 werd opgericht, kondigde in het eerste nummer aan uiterlijk in 2000 weer met het tijdschrift te stoppen. Zij houden woord. Vrijdag 10 december gaat in de Melkweg in Amsterdam de eerste van een reeks slotmanifestaties van start onder de titel 'Reset: alles weer op nul'. Het allerlaatste nummer van het tijdschrift wordt gepresenteerd en de schrijvers die een bijdrage hebben geleverd - onder wie Pieter Boksma, Hagar Peeters en Adriaan Bontebal - treden vanaf 21.30 uur op. Na middernacht 'barst de dance-hel los'.

Dirk van Weelden. In Schouwburg Odeon in Zwolle kunt u op woensdag 15 december antwoord krijgen op de vraag: is Dirk van Weelden de mannelijke Connie Palmen? ,,Twee weken voor het eind van de eeuw maakt Dirk van Weelden, die zijn kwalificatie als een van de belangrijkste jonge auteurs meer dan waarmaakt, in Zwolle zijn stand van zaken op.'' Aanvang: 20 00 uur. Entree: ¿ 12,-

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden