Beeldende kunst

Rembrandthuis. In Museum het Rembrandthuis in Amsterdam (ingang Jodenbreestraat 4) wordt de komende tijd de laatste hand gelegd aan de reconstructie van het atelier waar Rembrandt zijn schilderijen en etsen maakte. Het atelier zelf is al klaar, maar de inrichting kon nog niet worden afgerond. Om de reconstructie van het atelier te vieren, laat het museum elke zondag zien hoe in het verleden verf werd gemaakt. Het Rembrandthuis heeft daarvoor een beroep kunnen doen op Piet Kempenaar, die in het dagelijkse leven molenaar van verfmolen De Kat op de Zaanse Schans is.

Fotografie

De jonge Rotterdamse fotograaf Otto Snoek gaat dagelijks de straat op, zoekend naar gewone mensen van wie hij vindt dat ze de massa kleur geven. Snoek speelt graag met tegenstellingen tussen autochtonen en allochtonen, vooral als er feest is in Rotterdam. Zijn foto's hangen t/m 4 maart op een kleine expositie in Het Schielandhuis in Rotterdam (Korte Hoogstraat 31).

Meer fotografie. Foto's en documenten van de Italiaans-Amerikaanse fotografe Tina Modotti, wier leven en dood gekenmerkt worden door talloze mystificaties, zijn te zien in de Kunsthal in Rotterdam (Museumpark/Westzeedijk 341). Modotti, die in 1896 in Italië werd geboren, was in Amerika getrouwd met de schilder en dichter Roubaix de l'Abrie Richey, na zijn dood geliefde van de beroemde fotograaf Edward Weston en zeer bevriend met de Mexicaanse schilders Diego Rivera en Frida Kahlo. Ze stierf onder verdachte omstandigheden in 1942, na een periode van slechts zeven jaar waarin ze een kleine hoeveelheid werk heeft gemaakt. T/m 8 april.

Persona Non Grata. Onder de in zijn geval veelzeggende titel 'Persona Non Grata' oftewel 'ongewenst persoon', exposeert de Zweedse fotograaf ürjan Kristenson aangrijpende beelden bij de stichting Noorderlicht in Groningen (Munnekeholm 10). Kristenson brengt in beeld wat volgens hem behoort tot 'het onbespreekbare'. Het gaat om zijn eigen ervaringen, opgedaan in een relatie met een HIV-positieve vrouw, en na een ernstig ongeluk dat hem, mede door de verslaving aan de medicijnen, tot een outcast in de samenleving maakte. De foto's van Kristenson zijn om de confrontatie met zijn ervaringen te volgen, wel in scène gezet. T/m 16 maart.

Glas en keramiek

Leerdam. Glas Galerie Leerdam (Zuidwal 44) brengt drie kunstenaars wier werk een spannende confrontatie aangaat. Floris Meydam (1919), oud-ontwerper bij de Leerdamse Glasfabriek en al weer jaren 'vrij' kunstenaar, toont unica's die hij in 1996 op het eiland Murano bij Venetië maakte. Met Meydam exposeert voor het eerst in de Leerdamse galerie van het Franse echtpaar Patricia en Jean-Claude Yann, respectievelijk geboren in 1959 en 1946. Te zien t/m 11 maart.

Den Haag. Vier kunstenaars laten in Galerie Kadans in Den Haag (Maziestraat 13, hoek Noordeinde) hedendaagse objecten in porselein zien. Het gezelschap bestaat uit beeldhouwster Marijke de Goey en de keramisten Frans Ottink, Beatrijs van Rheeden en Henk Wolvers, aangevuld met Wieke Terpstra die een installatie in papier toont. T/m 25 februari.

Lezing

Van Abbe. De openstelling van stedelijk museum Van Abbe in Eindhoven laat nog geruime tijd op zich wachten (voorzien voor december 2002). Voor directeur Jan Debbaut is dat reden om interesse voor de omstreden nieuwbouw te wekken. Vanavond geeft Debbaut een lezing in gebouw MU-De Witte Dame in Eindhoven (Emmasingel 20), waarin hij vertelt over de nieuwe functie van zijn museum. Aanvang 20.00 uur.

Theater

Zevenkoppige Hamlet. Onder de spartaanse regie van Jan Ritsema speelt het theatercollectief 't Barre Land Shakespeares stuk der stukken. Taal is de hoofdrol in deze 'Hamlet', spel is ondergeschikt, alle zeven acteurs spelen alle rollen, elkaar overlappend en door elkaar heen. ,,Een innemende mislukking'', oordeelde theaterrecensent Hans Oranje. Mislukt: ,,Ik vind het wel een beetje dom van de makers om de band tussen een personage en zijn tekst zó door te snijden, dat de toeschouwer, gesteld dat hij toch het verhaal over Hamlet wil horen, drie uur lang tekst naar zich krijgt toegekeild die hij alleen met een stevige kennis van het stuk weer in het lid kan zetten.'' Innemend: ,,Het is een genot de inzet en het speelplezier van deze acteurs gade te slaan.'' 10/2 De Lieve Vrouw, Amersfoort, 13 t/m 17/2 Amsterdamse Brakke Grond. Tournee t/m 4/5.

Vlaamse Hamlet. In gastregie bij Het Toneelhuis speelt en regisseert Jan Decorte zijn zelfbewerkte Deense tragedie 'Amlett'. In zijn enscenering krijgt poëzie voorrang, poëzie als chaos. ,,Daddist / slape / drome / sterreve / wadde / gedacht / vanniks / komt niks / tizal'', aldus de Vlaamse Amlett. T/m 10/2 Antwerpse Bourla, 16 en 17/2 Rotterdamse schouwburg, 27/2 Haarlemse schouwburg, 28/2 Utrechtse schouwburg.

Lucifer. Voor de vijfde keer ensceneert Hans Croiset Vondels hemeldrama 'Lucifer' (1654). Nu met hoofdzakelijk jonge, net afgestudeerde acteurs en een hemelse belichting van Reinier Tweebeeke. 8/2 Amersfoorts De Flint, 9/2 De Naald, Naaldwijk, 10/2 Arnhemse schouwburg.

Minetti. Eric Schneider speelt de verdoelde acteur Minetti van Thomas Bernhard die nog steeds vergeefs op zijn grote Shakespearerol wacht en de tijd doodt met foeteren, schelden en razen op de wereld en op het kunstcircuit in het bijzonder. Onder regie van Aus Greidanus in het Scheveningse Appeltheater. Ook met Carline Brouwer, Sacha Bulthuis, Hubert Fermin en Carol Linssen. Laatste, ingelaste voorstellingen 8 en 9/2.

Independance. Guido Kleene, Hans Man in 't Veld en Paulien Geerlings spelen 'Paters in Congo' over de laatste missionarissen in het oerwoud. Wat doen die wilskrachtige oude mannen daar, die ondanks rebellie en ineenstorting van het land hun idealen niet verloren? 8/2 Gigant, Apeldoorn, toernee t/m 23/3.

Slot Trust. Sylvia Poorta speelt in de solovoorstelling 'So long, farewell, aufwiederseh'n, goodbye' de laatste voorstelling onder de Trustvlag. Per 1/1 fuseerde de Trust met Art & Pro tot de Theatercompagnie. Vrouw zag 904 keer 'The sound of Music'. T/m 10/2 Rotterdamse schouwburg.

Kleinkunst

Lebbbis. Hans Sibbel toert even alleen door het land met zijn programma 'Zwart'. Een schepje er bovenop? ,,Zeg maar gerust een laadschop'', weet de wervende folder. Onder regie van Koos Terpstra. Amsterdamse Kleine Komedie, t/m 21/2.

Schudden. De opvolgers van Waardenburg & De Jong worden Emiel de Jong en Noël van Santen genoemd, die als duo 'Schudden' hun voorstelling 'Dummy' presenteren. Van de biobak als badkuip, de badkuip als bobslee nu naar de twee parende kikkers op de snelweg. Kleine Komedie in Amsterdam, t/m 10/2.

Diana. De one-woman-muscial 'Diana' met Vera Mann als de populistische prinses van Wales. Zoekend naar de juiste jurk voor een liefdadigheidsveiling vliegen de herinneringen Diana om de oren. 11/2 schouwburg Groningen, 15/2 De Koornbeurs, Franeker, 17/2 de Tamboer, Hoogeveen, 20/2 De Speeldoos, Baarn, 21/2 De Vest in Alkmaar, tournee t/m 11/5.

Mathilde & Matilde. Met en zonder 'h' in haar voornaam toert Matilde Santing samen met 'The Oversoul 9' (onder wie dwarsfluiter Jan Kooper, trompettist Niels Tausk, saxofonist Bert Boeren en cellist Kris Barczweski) door het land. Aangezien zij 'toch ooit een keer de Shirley Bassey gaat uithangen' heet het programma alvast 'May be'. 9/2 Amsterdamse Meervaart, 10/2 Enschedese schouwburg, 13 en 14/2 Alkmaarse Vest, 16/2 Tilburgse schouwburg, 17/2 Rijswijkse schouwburg, 20/2 De Lawei, Drachten.

Leids Cabaret Festival. Donderdag 15/2 is de halve finale van het Leids Cabaret Festival, schouwburg Leiden.

Poëzie

Müller. Waar Schubert nog steeds geprezen wordt om zijn meesterlijke verklanking van de liedcyclus 'Winterreise', overheerst tegenwoordig de mening dat de poëzie van Müller, die ten grondslag ligt aan de 'Reise', niet veel meer is geweest dan een noodzakelijk kwaad voor de muziek van Schubert. De Huisdichters van de Rijksuniversiteit Groningen Daniël Dee en Petra Else Jekel, zullen dit hardnekkige misverstand trachten recht te zetten met een moderne hervertelling van Müllers gedichten. Met bariton Vic Diederen en pianobegeleider Geert Woltjer. 11/2, aanvang 14.30 uur Landgoed Ekenstein te Appingedam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden