Beeldende kunst

Catharijneconvent. In Utrecht is het zaterdag groot feest. Aan de Lange Nieuwstraat gaat dan het ingrijpend vernieuwde Musuem Catharijneconvent open. Door de verbouwing van de bekende architect Hubert-Jan Henket, die eerder prachtige verbouwingen, c.q. geheel nieuwe vleugels van musea als Boijmans, Teylers en Singer op zijn naam bracht, is er nu eigentijdse architectuur te zien die een middeleeuwse ambiance krijgt. Het Catharijneconvent viert de opening met de interessante expositie 'De weg der wonderen', beelden van een reis door Italië, langs de Via Francigena, van Pavia naar Rome. Vanaf 13.30 uur is het museum gratis en voor niets toegankelijk.

Veilingen

Foto's. Normaal toont een veilinghuis de te verkopen kunst en antiek op kijkdagen, maar het van oorsprong Britse veilinghuis Sotheby's in Amsterdam laat nu een selectie uit zijn te veilen aanbod van fotografie zien op een expositie. Een hele week lang, t/m vrijdag 26 mei, exposeert Sotheby's aan De Boelelaan 30 een selectie van de foto's die deel uitmaken van de veiling van moderne en hedendaagse kunst op 7 juni. Het gaat om werk van de oudere generatie Nederlandse fotografen als Ed van der Elsken, Emiel van Moerkerken, Sanne Sannes en Eva Besnyö. Van Paul Huf is er werk te zien uit de jaren '50 en '80. Een zwartwitportret van de kunstenaar Charles Roelofs door Paul Citroen (1896-1983) dateert van 1950. In de veilingcatalogus wordt de opbrengst geschat op fl3000,- tot fl5000,-. Daarnaast zijn er beroemde namen zoals Eugène Atget (Le Chateau Rouge, uit 1900), André Kertèsz (Washington Bridge, 1962) en Albert Renger-Patzsch. Van de levende fotografen mag Vincent Mentzel worden genoemd, die vertegenwoordigd is met portretten van de dirigenten Valery Gergjev en Riccardo Chailly. Die moeten zo'n fl1500,- opbrengen. Onder de buitenlanders bevinden zich Sandy Skoglund (Walking on Eggshells uit 1997, fl15000.- tot fl20000,-) en Cindy Sherman met de kleurenfoto Fortune Teller uit 1993 (waarde circa 4000 tot 6000 gulden). Annie Leibovitz, die zoveel beroemde mensen heeft gefotografeerd, portretteerde ook het vroegere kunstenaarsduo Jeff Koons en Ilona Staller; deze foto werd gebruikt op de menukaart van het huwelijksdiner van dit illustere paar op 1 juni 1991 (editie van 40, 1000 tot 1500 gulden). De tentoonstelling is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur, vrijdag 10.00 tot 20.00 uur. Op de veiling van 7 juni komen verder nog foto's ter tafel van Cecil Beaton, Ger van Elk, Jan Fabre, Gunther Förg, Gerald VanderKaap, Daniëlle Kwaaitaal, Man Ray, Gerhard Richter, Jean Ruiter, Paul Strand en Wolfgang Tillmans.

Lezingen

Bruggen. In het ABC Architectuurcentrum van Haarlem (Groot Heiligland 47) staat dezer weken alles in het teken van de bruggen die in Haarlem en de Haarlemmermeer op de tekentafels staan om tussen nu en de komende jaren te worden uitgevoerd. Over deze nieuwe bruggen gaat een informatieve middag in het ABC die komende maandag om 16.30 uur begint. Maquettes zijn aanwezig om als bron voor verhitte discussies te zorgen. Over welke bruggen het gaat? Haarlem heeft diverse plannen om de afstand over het Spaarne te verkleinen. Van het gemeentebestuur mag er een brug komen over het Spaarne ter hoogte van de Spaarndamseweg, maar anderen zien weer graag een verbreding van de Waarderbrug in de Waarderweg. En dan kan er ook nog een brug komen van de Vondelweg naar de Waarderweg, een variant trouwens die in een tunnel kan worden veranderd. Genoeg stof derhalve om er urenlang over te strijden.

Schwitters. Over Kurt Schwitters, de Duitse avant-gardist tussen de twee wereldoorlogen gaat een retrospectieve tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Over Schwitters gaat ook de lezing die museumdirecteur Rudi Fuchs komende zondag houdt in het museum, een van die zeldzame keren dat de directeur zelf tekst en uitleg over zijn expositie houdt. Aanvang 12.00 uur.

Theater

Onafhankelijk Toneel. In regie van Mirjam Koen speelt het Onafhankelijk Toneel 'Het ongeluk/Camus déjà vu' van Erik-Ward Geerlings. Eerder schreef Geerlings toneelstukken over de vriendschap tussen Wagner, zijn vrouw Cosima en Nietzsche. Nu neemt hij het auto-ongeluk waarbij Camus in 1960 omkwam, als uitgangspunt. Camus was op weg naar zijn minnares de actrice Maria Casarès. Met Romana Vrede, Dimme Treurniet, José Kuijpers en Paul Kooij. T/m 10/6 in het OT-theater aan de Rotterdamse Müllerpier, 14 t/m 24/6 Haarlemse Toneelschuur.

Eriek Verpale. Onder regie van Fred Goessens speelt Thomas Oerlemans de monoloog 'Olivettti 82' van de Vlaamse auteur Eriek Verpale. Hoofdpersonage Bernard van de Wiele leidt een zorgeloos bestaan met zijn moeder en halfzusje. Totdat zich een dubbele pijnlijke geschiedenis openbaart. T/m 20/5 in de oude foyer van de Arnhemse Schouwburg.

Peter de Graef regisseert bij de Trust de tragikomedie 'India' van het Oostenrijkse cabaretduo Josef Hader en Alfred Dorfer. Jappe Claes en Harry van Rijthoven controleren de schnitzels en het sanitair van Oostenrijkse restaurants. Een aanvankelijk aanhoudende kibbeling mondt uit in mannenvriendschap. Een sobere enscenering met ingetogen spel. T/m 20/5 in het Trusttheater aan de Amsterdamse Kloveniersburgwal 50.

Mike Leigh. Theatergezelschap Carrousel speelt 'Abigail's Party' van de Britse filmregisseur Mike Leigh. Een avondje 'huiskamervoyeurisme' in oogverblindende vloeistoflampenenscenering van de jaren zeventig. Met Marlies Heuer, Maureen Teeuwen, Mijs Heesen, Dic van Duin en Marcel Faber. Laatste voorstellingen: t/m 20/5 in het Amsterdamse Bellevuetheater.

Zout. Als slotvoorstelling van de theatermarathon MF2000 van het Noord Nederlandse Toneel spelen Jack Vecht en Veerle van Overloop 'Zout' van Judith de Rijke naar Benoîte Groult. Een hartstochtelijke verhouding tussen een intellectuele Parisienne en een Bretonse visser. T/m 20/5 en van 23 t/m 27/5 in de Groningse Machinefabriek.

Orkater. Naar het idee van Porgy Franssen speelt Orkater het 'morbide drieluik Petomaan, Necrofiel, Trompettist'. Luchtig muziektheater voert de wind door de geschiedenis. Met lucht als hoofdrolspeler: uit de bombardon van de petomaan, de mond van de zangeres en de trompet van de jammerlijk uit het raam gewaaide muzikant. Naast Franssen met Saskia Temmink en Roef Ragas en het Amsterdams Gitaartrio. 19 en 20/5 Rotterdamse Schouwburg, 23/5 Zaantheater in Zaandam, 25 en 26/5 Amsterdamse Meervaart.

Literatuur

De Annie M.G. Schmidt-dag is uitgegroeid tot de Koninginnedag voor kinderen. Landelijk vinden er op school, in de bibliotheek en in de boekhandel verschillende conferenties plaats over de boeken van de Echte Koningin van Nederland, de Oma van alle dichters, of de Zwaan van de Vossiusstraat - alleen al aan het aantal bijnamen valt haar grootsheid af te leiden. Het Kinderboekenmuseum, onderdeel van het Letterkundig Museum in Den Haag, staat de hele dag in het teken van Annie M.G. Schmidt. Er vinden verkleedwedstrijden plaats, allerlei quizzen en er is muziek. Letterkundig Museum, Den Haag; 20/5 van 12.00-17.30 uur.

Dada. Uit recente publicaties van K. Schippers en Wies van Moorsel blijkt dat Dada niet dood is maar springlevend. Reden voor de SLAA een programma samen te stellen rond een aantal 'makers' die zich bezig hebben gehouden met de avant-gardekunst uit de jaren twintig. Zo zal Evert van Straaten (directeur Kröller-Müller Museum) in een inleiding met beeldmateriaal laten zien hoe de recente Theo van Doesburg-tentoonstellingen totstandkwamen. K. Schippers en Wies van Moorsel spreken in een interview met Betty van Garrel over hun boeken. De Balie, Amsterdam; 21/5; 20.00 uur.

Nexus Conference 2000. Onder de nogal pompeuze titel 'The Legacy of the 20th Century. Part 3' vindt op 24 mei de jaarlijkse Nexus-conferentie plaats. Na de eerste conferentie 'Strategieën van vergetelheid', over de kennis van het Europese cultuurgoed, en de tweede conferentie die in 1998 werd gewijd aan 'Afgoderij' zal de derde en laatste conferentie in deze reeks zich concentreren op de crisis waarin de Europese cultuur in de twintigste eeuw terecht is gekomen. ,,Wat is er met de Europese waarden, wat is er met de betekenis die zij bieden gebeurd?'' vraagt de organisatie zich af. ,,Is de Europese cultuur nog steeds in een crisis of is zij al een dode cultuur, het ultieme resultaat van de 'dood van God'?'' Over deze vragen buigen zich onder anderen cultuurfilosoof George Steiner, journalist en schrijver Ian Buruma, schrijfster Susan Sontag en filosoof/dichter Roger Scruton. Aula van de Katholieke Universiteit Brabant, Tilburg; Aanvang 9.30 uur. Kosten fl100,- voor abonnees op het tijdschrift Nexus en fl200,- voor niet-abonnees.

Kleinkunst

Richard Groenendijk bouwt voort op de traditie van het klassieke cabaret, met snelle grappen, mooi gezongen liedjes en gekke typetjes. In 'Gluur' zapt hij door zijn eigen bevindingen als de man die alles wil weten en alles wil meemaken, begeleid door Jeroen Linnenbank. T/m 20/5 in Theater Bellevue, Amsterdam.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden