Beeldende kunst

Hendrik Mesdag. Eén thema is de Haagse School-schilder Hendrik Willem Mesdag zijn leven lang trouw gebleven. Verknocht aan het water en de schepen die erop varen, heeft hij altijd zeetaferelen gemaakt. De Hollandse kust, het vissersdorp Scheveningen met zijn haven en strand, en dat alles onder wisselende weersomstandigheden, hield hem in de ban. Mesdag was een veelschilder, zijn oeuvre omvat honderden olieverven en een ongekend groot aantal tekeningen. Met behulp van bruiklenen uit een omvangrijke particuliere verzameling heeft het Fries Museum in Leeuwarden (Turfmarkt 11) een overzicht gemaakt dat recht moet doen aan Mesdags grote fascinatie. Naast deze expositie toont het Fries Museum een keus uit eigen bezit op het thema zeegezicht. Daar zitten Friese kunstenaars bij als Wigerus Vitringa, Pieter Portier en Nicolaas Baur, maar ook schilders van buiten Friesland, zoals Gerrit Groenewegen, Hermannus Koekkoek en Martinus Schouman.

St. Nicolaaskerk. De vrijwel voltooide bouwkundige restauratie van de Sint Nicolaaskerk op de Prins Hendrikkade in Amsterdam is voor het Amsterdams Historisch Museum (Kalverstraat 92) aanleiding geweest om eens dieper in te gaan op de bouwgeschiedenis van dit godshuis, dat zo vaak voor een kathedraal wordt aangezien. Weinig bekend is het feit dat de kerk pas een goede eeuw oud is. Ze werd tussen 1884 en 1887 gebouwd naar een ontwerp van de architect A. C. Bleijs (en dus niet door P. J. H. Cuijpers, zoals nog wel eens wordt gedacht). Bleijs was sterk beïnvloed door de barok toen de kerkenbouw een ongekende groei doormaakte. De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan een voor de kerk bijzondere aanwinst. Tijdens de restauratie werden namelijk nieuwe ramen aangebracht, naar een ontwerp van de schilder Jan Dibbets. T/m 13 juni.

In juni worden in de kerk weer diensten verzorgd. De gehele restauratie, inclusief die van het 19ste-eeuwse orgel, zal in 2001 voltooid zijn.

Vogels. Het onderwerp vogels komt deze maand op twee aardige tentoonstellingen aan bod. Vogels in de kunst van Indonesië is het thema voor een tentoonstelling die het Tropenmuseum in Amsterdam heeft georganiseerd. Vogels zijn te zien op rijkversierde weefsels, op gebruiksvoorwerpen, tempelbeelden, wajanglampen en rituele lepels, kortom eigenlijk op alles wat het leven in dit eilandenrijk betreft. Zoals altijd hebben vogels een specifieke betekenis in de Indonesische cultuur: ze worden geassocieerd met de bovenwereld en geven de kijker tekens uit de wereld van de goden en geesten. T/m 30 mei.

Daarentegen zijn de vogels die het Rijksmuseum in Amsterdam laat zien, allemaal afkomstig uit de westerse belevingswereld. Het museum heeft voor deze tentoonstelling een keus gemaakt uit zijn eigen collectie van prenten, tekeningen en foto's. Aanleiding was het eeuwfeest van de Vereniging Vogelbescherming Nederland, maar de visie van het Rijksmuseum reikt verder dan de Hollandse horizon: de tentoonstelling omvat afbeeldingen van zowel de doodgewone Nederlandse huismus (hoewel, die is over een poosje niet zo heel gewoon meer) als exotische paradijsvogels. T/m 27 juni.

Fotografie

Taco Anema. 'Verplaatsingen' zou een goede titel zijn voor de expositie van foto's van Taco Anema in de bovenzaal van Galerie Jos Art in Amsterdam (KNSM-laan 291). Anema fotografeerde in de jaren tussen 1990 en 1997 zijn dagelijkse reisjes van huis naar werk, naar de winkel, naar zijn moeder, een receptie en vervolgens weer naar huis terug. In welgeteld 68 beelden, door hem zelf 'samenraapsels' genoemd, laat hij zien wat er na zijn verplaatsing achterbleef: achteloze gebouwen, mensen en spulletjes. T/m 21 april.

Michel Szul-Krzyzanowski. De tuingalerij van het Noordbrabants Museum in Den Bosch (ingang Verwersstraat 41) laat grootschalige kleurenfoto's van de sequentie-fotograaf Michel Szul-Krzyzanowski zien. Szuls beelden roepen een sfeer op van ruimtelijkheid en vrijheid. Ze werden gemaakt op verlaten plekken langs de kust van Mexico, op een van zijn vele reizen van de laatste jaren. T/m 2 mei.

Nog meer foto's. De expositie 'A ticket to' van Teun Voeten in het Centrum Beeldende Kunst in Leiden (Hooglandse Kerkgracht 19/21) is verlengd t/m 10 april. Reisbeelden uit Bosnië, Rwanda, Soedan, Afghanistan en Sierra Leone, oftewel die landen waar het voor gewone bezoekers niet erg pluis is.

De tentoonstelling 'Utrechtse krop', een keus van Paul Kooiker uit de collectie medische fotografie van het Utrechts Universiteitsmuseum in de kabinetten van de Vleeshal in Middelburg (Zusterstraat 7) is t/m 2 mei te zien.

Conceptuele fotografie van Fons Brasser is t/m 9 mei te zien in de fotogalerie van het ABC Architectuurcentrum in Haarlem (Groot Heiligland 47). Samen met gefotografeerde dagboeknotities van beeldend kunstenaar Jan Willem Post.

Toneel

Jachtgeweer. Onder regie van Ger Thijs speelt Het Nationale Toneel 'Het jachtgeweer' van Yasushi Inouë. Gedoemde liefde in het Japan van de jaren veertig. Na de publicatie van een gedicht over een jager, krijgt de schrijver drie brieven van die jager, wiens leven door overspel verwoest werd. Met Geert de Jong, Antoinette Jelgersma en Bodil de la Parra. T/m 27 maart in het Haagse Theater aan het Spui, tournee t/m 8 mei.

Hitchcocks Driesprong. Art & Pro-regisseur Frans Strijards herneemt zijn familietragedie 'Hitchcocks driesprong' dat tussen thriller, psychologische roman en komedie in hangt. T/m 27 maart Oude Foyer, Arnhem. Tournee t/m 29 april.

Jim van der Woude. Zoeken en niet weten wat te vinden. Jim van der Woude citeert Pessoa om zijn voorstelling 'Nadorst' te duiden: ,,Mijn leven, een tragedie waarvan alleen het eerste bedrijf werd opgevoerd, waarna jammerlijk het doek viel onder het gejoel van de engelen.'' 27 maart Schiedam, 31 Groningen.

Carver. In ongekend hecht ensemblespel speelt toneelgroep Carver het even grimmige als kolderieke familiedrama 'Ex'. Leny Breederveld, René van 't Hof, Beppie Melissen en Helmert Woudenberg gaan een avondje vlees in de tuin braaien, maar verslikken zich in oplaaiende giftwist over de ex-vriendin van de mannelijke gast. Tot de kruin gevuld van afgunst en venijn maar o zo onaanraakbaar, is Beppie Melissen de serpent en ster van de voorstelling. T/m 27 maart in de Haarlemse Toneelschuur, tournee t/m 29 mei.

Filoktetes. De Verenigde Werkhuizen Thassos speelt in coproductie met Het Paleis 'Naar Filoktetes'. Toen halfgod Herakles dood wilde door zijn helse pijnen te verbranden, kon zijn zoon Hyllos het niet opbrengen de vlam in de brandstapel te steken. Daarentegen had de jonge Filoktetes de moed om Herakles uit zijn lijden te verlossen. Als dank gaf Herakles hem zijn magische boog met de onfeilbare pijlen, die hij ooit van de god Apollo had gekregen. Met Luk Nutens, Monika van Lierde en Viv van Dingenen. 28 maart in de Amsterdamse Brakke Grond, 19 uur. Tournee t/m 30 april.

Tweeduister. Op verzoek van Het Nationale Toneel schreef dramaschrijver Peer Wittenbols van het Limburgse gezelschap De Federatie 'Tweeduister', geënt op Euripides' Alkestis'.

Koning Admetus krijgt van Apollo het eeuwige leven op voorwaarde dat hij iemand moet vinden die in zijn plaats wil sterven. Niemand wil, behalve zijn beminde vrouw Alkestis, voor wie hij nou juist eeuwig in leven wil blijven. Onder regie van Federatie-regisseur Rob LIgthert, met de Federatie-troupe en Nationale Toneel-aanvulling. T/m 11 april in de Haagse Regentes, tournee t/m 29 mei.

Norén. Onder regie van Alize Zandwijk spelen Herman Gillis en Mark Rietman de dwangzieke vader en de opstandige zoon uit 'De moed om te doden' van Lars Norén. Wederzijdse en jarenlange irritatie, onverbrekelijke en ondefinieerbare familieband, een lange nacht vol drank op een zolderkamer tot het daglicht, en daarmee leven of dood aanbreekt.

T/m 10 april alleen in de Rotterdamse Schouwburg.

Kleinkunst

Amsterdams Kleinkunstfestival 1999 beleeft vanavond in Theater Bellevue de laatste halve finale van het Concours om de Wim Sonneveld-prijs, de jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor nieuw kleinkunsttalent. Maandag a.s., 29 maart, is de finale in het Nieuwe De la Mar-theater. Dolf Jansen presenteert de finaleavond en met Hans Sibbel - samen Lebbis & Jansen - verzorgt hij dan ook een gastoptreden.

Hetty Feteris, winnares van het Leids Cabaretfestival 1997, nam bijna twee seizoenen de tijd om haar theaterprogramma 'Klein Blond Leed' te ontwikkelen van een sterk halfuur tot avondvullend. Maar nu staat het dan ook. Ze treedt er vanaf vanavond drie dagen achtereen mee op in Theater Zuidplein te Rotterdam.

Hans Visser kwam onlangs negatief in het nieuws doordat hij een recensie uit NRC Handelsblad verknipte om een betere kritiek voor te wenden. Met gevoel voor humor noemt hij zich inmiddels in een adem 'muzikant en notoir vervalser'. Het muzikale programma waar het allemaal om te doen was, heet 'The Club' en Visser en zijn drie zangeressen en vier muzikanten staan er vanavond mee in Stadsschouwburg Arnhem. Vrijdag 26 maart in De Meulvliet, Tholen, zaterdag 27 maart in Zaantheater, Zaandam, zondag 28 maart in Thalia, IJmuiden en woensdag 31 maart in De Harmonie te Leeuwarden.

Literatuur

Vossius. Ter gelegenheid van het 350ste sterfjaar van de vermaarde geleerde Gerardus Joannes Vossius (1577-1649) is in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam tot en met 29 april de tentoonstelling 'Vossius in verleden en toekomst' te zien. De tentoonstelling geeft inzicht in het leven en werk van Vossius, de eerste rector van het Amsterdamse Athenaeum Illustre, de school waaruit de Amsterdamse Universiteit is voortgekomen. De handschriften, drukken, schilderijen en gravures van Vossius op de tentoonstelling vertellen niet alleen veel over de geleerde zelf, maar tonen tegelijk de arbeidsintensieve en kostbare conservering van zijn handschriften.

Claus. In literair theater Branoul in Den Haag speelt Het Toneel op vrijdag 26 en zaterdag 27 maart om 20 30 uur en zondag 28 maart om 14 30 uur 'Het Lichaam, Anders Niets', een literair programma over Hugo Claus, die 5 april zeventig wordt. Entree 22,50.

Uphoff. Zondag 28 maart organiseert SLAU weer een 'HuisKamerOnweer'-middag in café 't Hoogt in Utrecht, dit keer met Manon Uphoff, Hagar Peeters en Ingmar Heytze. Dichter Heytze draagt voor uit eigen werk, Peeters praat over haar dichtbundel 'Genoeg gedicht over de liefde vandaag' met collega Ruben van Gogh, Uphoff presenteert haar laatste verhalenbundel 'De fluwelen machine'. Aanvang 14 uur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden