Beeldende kunst

Zwartwit. Het Hooghuis in Arnhem (Vossenstraat 10) nodigde zeven kunstenaars uit om op locatie werk te maken waarin geen kleur mocht voorkomen. Alleen zwart en wit waren de (niet-)kleuren die zij mochten toepassen. Bart Verburg, Loes van Schaaijk, Elka Oudenampsen, Alphons ter Avest, Carel Lanters, Hans Wijninga en Aafke Bennema bedachten elk op hun beurt originele oplossingen voor het gestelde probleem, zonder dat ze daarbij in de tevoren verwachte (zwartwitte) clichés vervielen. Zo valt het in hun werk op hoeveel gradaties in grijs kunnen worden opgeroepen. Als vervanger van kleur blijkt grijs voor een zeer redelijke oplossing te zorgen. T/m 9 april.

Bespiegeling. 'Yansitmak' oftewel 'bespiegeling' is de titel die is meegegeven aan een expositie van vijf jonge kunstenaars uit Turkije. De presentatie, die tot en met 1 april in Museum Het Oude Raadhuis in Leerdam (Kerkstraat 18) is te zien, heeft als thema de relatie tussen het moederland Turkije en West-Europa. De vijf Turken blijken allemaal beïnvloed te zijn door de betrekkingen van hun land met de rest van Europa. Zo onderzoekt Gonca Ilbeyi de kwaliteit van de modernisering van hun samenleving aan de hand van technologische en poogt Kemal Uludag een uitweg te vinden uit de steeds complexere globaliserende cultuur. De andere deelnemers zijn Bilgehan Uzuner, Erçan Yilmaz en Selçuk Yilmaz.

Cromhouthuizen. Sinds vorige week zijn de twee monumentale panden aan de Herengracht 366 en 368 in Amsterdam gerestaureerd. In deze panden, die beter bekend zijn als de 'Cromhouthuizen', is sinds jaar en dag het Bijbels Museum gevestigd. Janrense Boonstra, directeur van het Bijbels Museum, zal daarover tijdens een dubbellezing het een en ander uitleggen. Dat gebeurt komende zaterdag (15.00 uur) in het museum, niet nadat Martin Pruijs, architect-historicus, ook zijn licht heeft laten schijnen over deze restauratie. De Cromhouthuizen dateren uit 1662 (naar een ontwerp van de beroemde architect Philips Vingboons) en bevatten bijzonder mooie plafondschilderingen die van de hand zijn van de 17de- eeuwse schilder Jacob de Wit. Over De Wit gaat een expositie in het Bijbels Museum.

Glas en keramiek

Slibdecoratie. Pottenbakker Niek Hoogland exposeert in de twee Goudse musea De Moriaan en Het Catharina gasthuis (respectievelijk Oosthaven 29 en Oosthaven 9) een omvangrijke collectie nieuwe stukken, waar onder schalen, borden, terrines en tegels. Opvallend is dat Hoogland alle stukken heeft gedecoreerd met zowel bloem- en decormotieven als met abstracte patronen. Hoogland heeft zijn atelier in het Limburgse stadje Tegelen, waar de pottenbakkers naar goed gebruik in roodbakkende klei werken. Hij voegt daar de 17de- en 18de-eeuwse traditie van het slibdecoreren aan toe, wat voor een schilderachtig effect zorgt. T/m 4 juni.

Oost-Europees. Andermaal laat de Haagse galeriehouder Rob van den Doel (Anna Paulownastraat 105A) zien dat hij goed thuis is in de Oost-Europese glaswereld. Komende zaterdag gaat in zijn onlangs met een kleine beeldentuin uitgebreide galerie een expositie open, waar nieuw werk is te zien van de fameuze glasontwerper Yan Zoritchak en diens collega Vladimir Zbynovsky. Beiden komen uit Slowakije en gelden als belangrijke representanten van het moderne Boheemse glas dat op grond van complexe technische methodes totstandkomt. T/m 16 april, opening zaterdag 15.00-17.00 uur.

Nog meer glas. In zijn galerie de Compagnie in Dordrecht (Kuipershaven 21) opende Victor Deconinck afgelopen zaterdag een expositie van nieuwe glassculpturen en tekeningen van Antoon van Wijk, samen met werken op papier van Ignacio Mérida. Van Wijk maakt beelden in glas met een barokke uitstraling. T/m 7 mei.

Theater

Dumas jr. Ivo van Hove regisseert bij zijn Zuidelijk Toneel 'De dame met de camelia's' van Alexandre Dumas jr. In de vertaling van Judith Herzberg, met Chris Nietvelt, Steven van Watermeulen, Joost Prinsen, Maarten Claeysens en Laus Steenbeeke. 23/3 Den Haag, 24 en 25/3 Groningen, 27 en 28/3 Amsterdam.

Pjeroo Roobjee. Op tekst van Pjeroo Roobjee speelt het Vlaamse Toneelhuis (voorheen de Blauwe Maandag Compagnie) Kathalzen. Een familiedrama over fabrikanten van priesterkleding naar 'De hertogin van Malfi' van John Webster. Met Rik van Uffelen, Vic de Wachter, Sien Eggers, Peter Seynreve. 24/3 Dordrecht, 28/3 Breda.

Oresteia. Onder regie van Alize Zandwijk speelt het ROtheater Aischylos' 'Oresteia'. Met Jack Wouterse, Catherine ten Bruggencate, Mark Rietman en Herman Gilis. T/m 1/4 Rotterdamse Schouwburg.

Orkater. Naar het idee van Porgy Franssen speelt Orkater het 'morbide drieluik Petomaan, Necrofiel, Trompettist'. Luchtig muziektheater voert de wind door de geschiedenis. Met lucht als hoofdrolspeler: uit de bombardon van de petomaan, de mond van de zangeres en de trompet van de jammerlijk uit het raam gewaaide muzikant. Naast Franssen met Saskia Temmink en Roef Ragas en het Amsterdams Gitaartrio. T/m 25/3 Amsterdamse Bellevue, 29/3 Hoofddorp, 31/3 t/m 2/4 Groningen.

De Trust herneemt de monoloog 'De koorts' van Wallace Shawn. Sylvia Poorta komt de toeschouwer in meer opzichten dicht op de huid. Met onderbreking t/m 1/4 in het Amsterdamse Trusttheater.

Henrik Ibsen. Het Groningse gezelschap Het Oranjehotel speelt Henrik Ibsens gitzwarte sprookje over lust en schuld 'Kleine Eyolf of de menselijke verantwoordelijkheid'. Ivar van Urk regisseert Renée Fokker, Johanna ter Steege, Maarten Wansink, Christiaan Montanus en Kyra Macco. 23/3 IJmuiden, 26/3 Utrecht, 27/3 t/m 29/3 Bellevue, Amsterdam, tournee t/m 3/5.

Het geheugen van water. Onder regie van Antoine Uitdehaag speelt Het Nationale Toneel 'Het geheugen van water' van de Engelse schrijfster Shelagh Stephenson. Na het overlijden van hun moeder keren drie dochters terug naar het ouderlijk huis. Ontaardende herinneringen met Will van Kralingen, Antoinette Jelgersma en Oda Spelbos. t/m 25/3 Stadsschouwburg Amsterdam.

Carver. Leny Breederveld, Ria Eimers, René van 't Hof, Beppie Melissen en Jim van der Woude maakten en spelen de nieuwe Carverproductie 'Het weer'. Dwaal- en scharreltocht door een bejaardengesticht met sublieme dooddoeners als: 'Nou, het is vast wel weer tijd voor iets' of 'Je kunt ook nooit op stap gaan zonder dat er iets niet begint te kloppen'. 23/3 Leeuwarden, 24/3 Arnhem, 29/3 t/m 1/4 Laktheater Leiden, tournee t/m 28/4.

Kleinkunst

Hans Liberg toert alweer geruime tijd met zijn 'Nieuwe Show' door het land. Virtuoos als altijd, met een hoog lachgehalte, en met meer improvisatie dan in vorige programma's. Vanavond en morgenavond in Leiden (Stadsgehoorzaal), daarna van 4 t/m 9 april in Carré, Amsterdam.

Zin heeft Sanne Wallis de Vries nog steeds. Zin in cabaret en zin in het leven. In haar tweede cabaretprogramma toont zij zich een vrouw met een missie. Met rake observaties zorgt zij voor veel lachsalvo's in een sprankelende voorstelling. Op 23 t/m 25/3 in Den Haag (Diligentia), 28/3 Assen (De Kolk), 29 en 30/3 Haarlem (Stadsschouwburg).

Najib Amhali blijft in zijn eerste avondvullende programma de stand-up comedian die hij was. Veel zelfspot, hoog tempo, perfecte vocale imitaties en een beetje onkwetsbaar. Met 'Veni, vidi, vici' overwint hij deze week harten in Veghel (De Blauwe Kei, vanavond), Goirle (Jan van Besouwhuis, 25) en Dieren (Theotorne, 30). Tournee tot eind mei.

Literatuur

Reisleider. De schrijver als reisleider is de eerste van een reeks programma's die Stichting Perdu zal wijden aan het thema: 'De schrijver als...' De reeks is bedoeld om een bepaald perspectief, invalshoek of vermomming van de schrijver nader te onderzoeken. Vanaf welke positie en in welke gedaante beziet hij of zij de wereld. Heeft dit invloed op het geschrevene? Is het de tekortschietende fantasie die de schrijver doet bewegen? Schrijvers, dichters en journalisten gaan in op de functie van het reizen voor hun werk. Met medewerking van Emma Crebolder en Laura Starink. 24/3, Perdu, Amsterdam.

Dante. In het tweede deel van het Dante-tweeluik zullen de vertalers op basis van één tekstfragment hun vertaalopvattingen toelichten. Na deze 'tekstbehandeling' gaan zij met elkaar in gesprek over de keuzes die ze maakten bij hun vertaling. Het gesprek wordt geleid door Arnan Oberski, die de avond ook zal inleiden. De vertalingen worden aan het publiek uitgereikt, de Italiaanse tekst is beschikbaar. Om de aandacht niet al te eenzijdig op 'De hel' te richten wordt na afloop een fragment uit 'Het Paradijs' in vier verschillende vertalingen uitgedeeld. Over hun vertaalopvattingen zullen spreken: Rob Brouwer, Ike Cailona, Frans van Dooren, Jacques Janssen en Peter Verstegen. Slaa, Amsterdam; 24/3, 20.00 uur.

Gedicht. Poëzie, swingen, en gezelligheid tijdens 'De Nacht van het Gedicht' in Goirle. Veertien dichters uit Nederland en Vlaanderen lezen voor uit eigen werk. Jan van Besouwhuis, 24/3, 20.00 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden