Beeldende kunst

Realisme. Getuige het grote aantal tentoonstellingen, is het fantastisch of verhalend realisme een populaire stijl bij de hedendaagse schilders. Voorbeelden: in het museum en galerie van Rob Mohlmann in het Noord-Hollandse Venhuizen (De Buurt 60) opent dit weekeinde een expositie van Tobias Baanders. De beeldtaal die de van oorsprong meta-realistische schilder hanteert is even bizar als reëel; ze gaat uit van het menselijke onvermogen om de dingen te zien zoals ze zijn. T/m 29 april.

Galerie Wiek XXX in het Groningse Nieuweschans (Voorstraat 32) is net als Mohlmann gespecialiseerd in het fijnere schilderwerk. Daarvan getuigt het werk van Gerrie Wachtmeester en Martin Mondeel, die samen met de schilder Joggem de Graaf en beeldhouwster Anita Franken een expositie vormen die zondag om 15 uur wordt geopend. T/m 29 april.

Dertien nieuwe schilderijen telt de expositie van Michaël Hiep voor Joconde's kabinet, een galerie voor symbolistische kunst in Den Haag (Laan Copes van Cattenburch 42-44). Hiep schildert allegorische thema's die hij voorziet van dubbele betekenissen. T/m 1 april.

Leendert van Dijk, afkomstig uit het Limburgse Schin op Geul exposeert op twee plaatsen. In het Westfries Museum in Hoorn (Rode Steen 1) heeft hij t/m 22 april een groot overzicht, bij Smelik & Stokking in Den Haag (Noordeinde 101-150) t/m 8 april een verkoopexpositie van onder meer zijn olieverven. Anders dan de hier genoemde schilders is Van Dijk geen echte fantastisch-realist. Wel schept hij een heel eigen wereld, opgebouwd uit elementen die een bijzondere betekenis voor hem hebben. In de olieverven van Van Dijk heerst de intimiteit van het atelier waar een allang niet meer bereden hobbelpaardje op definitieve opruiming wacht, een pot met rozen rijp voor de vergankelijkheid is. Melancholie sijpelt over het doek bij Van Dijk die een meester in het bespelen van romantische gevoelens is.

Fotografie

Jean Ruiter. Stichting Beeldende Kunst in Haarlem (Gedempte Oude Gracht 117) ontruimt deze week de begane grond voor een expositie van nieuwe foto's van Jean Ruiter. Naar goed gebruik heeft Ruiter de afgelopen tijd weer flink gereisd. Voor zijn foto's, die meestal collages zijn van zaken die hij op reis aantreft, was hij zowel in Japan als in Californië. Elke streek stelt zijn eigen eisen aan de uiteindelijke foto, die kan uitgroeien tot een abstract beeld, een metafoor van het moderne bestaan. Vanaf zaterdag t/m 14 april.

Intimiteit. Nog een week duurt de expositie van Miloushka Bokma in het cultureel centrum De Balie in Amsterdam (Kleine Gartmanplantsoen 10). Te zien zijn bijzondere foto's van een kunstenares die de nadruk legt op de taal van het lichaam. Bokma, jaargang 1971, onderzoekt in haar foto's emoties en de wijze waarop de mens zijn gevoelens poogt te vertalen in het lichaam en naar zijn omgeving toe. Bokma stuit niet zelden op de grenzen van intimiteit en voyeurisme wat haar beelden heel spannend maakt. Tot 27 maart.

Papoea's. In opdracht van het Nederlands Foto Instituut in Rotterdam (Witte de Withstraat 63) zijn drie fotografen een jaar beziggeweest. De Nederlander Jannes Linders fotografeerde de wereld van de explosief groeiende ict-sector. Zijn Amerikaanse collega Susan Meiselas daarentegen toog naar Nieuw-Guinea om de geschiedenis van de Papoeastam de Dani in de Baliemvallei te documenteren. Haar landgenoot Fazal Sheikh tenslotte richtte zich in beeld en woord op de vrouwelijke Somalische vluchtelingen zoals die in Nederland worden opgevangen. Het werk vormt tesamen de expositie 'Photoworks in Progress III' in het Foto Instituut. T/m 6 mei.

Kunstenaarsportretten. Gevraagd naar de reden waarom ze eigenlijk fotografeerde, antwoordde de Zwitserse fotografe Sabine Weiss kort en krachtig ,,Omdat ik alles wil zien, overal binnen wil komen en iedereen wil spreken. Kortom, de fotografie is mijn alibi!'. Sabine Weiss werd bekend vanwege haar kunstenaarsportretten die in de afgelopen vijftig jaar heeft gemaakt. Daar waren beroemde figuren bij zoals Kees van Dongen, Jean Tinguely, Ossip Zadkine, Hans Arp, Georges Braque en Henry Moore. In galerie Quintessens in Utrecht (Nieuwegracht 53) is een doorsnee van de beste foto's van Weiss te zien. T/m 31 mei.

Literatuur

Antilliaanse en Arubaanse literaire driedaagse. In het kader van de Boekenweek vinden er van 22/3 t/m 24/3 in het Amsterdamse theater Cosmic readings plaats van werken uit de Antilliaanse / Arubaanse literatuur. De Antilliaanse/Arubaanse driedaagse zal op donderdag worden geopend door de gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen, de heer Carel de Haseth. De driedaagse wordt zaterdag afgesloten door de nieuwe Tumba-koningin, zangeres Izaline Calister.

Op 22/1 vindt er een reading plaats van Yaya; zwarte mama van Susan Glimmerveen. In de Antilliaanse literatuur komt ze veel voor: de yaya, de zwarte voedstermoeder, die net als de baboe in Indonesië het kind warmte gaf en vertrouwen, het beschutte tegen het boze oog en tegen boze vaders. Susan Glimmerveen stelde aan de hand van interviews, liedjes en fragmenten uit het werk van Boeli van Leeuwen een programma samen over deze oervrouwen. 'Tetechi, mijn yayachi, zwarte moeder die me heeft bemind, je liefde wordt beantwoord, hoor je!' Aanvang 19.00.

Ook op 22/3 een reading van 'Vreemdeling op aarde' van Boeli van Leeuwen. Daarin staat kai centraal, een blanke man uit Curacao, wiens moeder afkomstig is uit Zuid-Amerika. Een vreemdeling op aarde geworden, vlucht hij via het kille Holland, het land van zijn vader, naar Spanje, waar hij zijn vriendin Maria vertelt over zijn leven en het eiland waar hij zich veilig voelde aan de hand van zijn oude 'yaya' met de onmetelijke troostende boezem.

Op 23/3 wordt de reading 'De morgen loeit weer aan' van Tip Marugg opgevoerd, in een bewerking van Susan Glimmerveen. Aanvang 20.30. En op 24/3 staat de reading 'Dubbelspel' van Frank Martinus Arion centraal.

Informatie: www.cosmictheater.nl of 020-6237234

Theater

Vita & Virginia. In de vertaling en regie van Matin van Veldhuizen spelen Netty Blanken en Trudy de Jong in de nieuwe Carrouselproduktie de schrijfsters en minnaressen Virginia Woolf en Vita Sackville-West. Virginia over Vita: ,,Ze ziet eruit als een overrijpe druif met een snor. Een beetje mollig en ze heeft geweldige benen, in een goed gesneden rok.' 23 en 24/3 Laktheater, Leiden, 27/3 Groningse schouwburg, tournee t/m 18/5.

Virginia & Vanessa. Theatergroep De Kern speelt 'Een hechte samenzwering' over de zussen Virginia Woolf en Vanessa Bell, geschreven door Ineke ter Heege. Over zwanger zijn van kinderen en van boeken, over mannen, over de angst voor de waanzin. 22/3 Hof 88, Almelo, 23 en 24/3 Bibliotheektheater Rotterdam, 27 en 28/3 schouwburg Haarlem, 30/3 cultureel centrum Beverwijk. Tournee t/m 25/5.

Orkater. Gebaseerd op een idee van Peter Blok speelt theatergezelschap Orkater 'Rosabelle believe - Houdini'. Een fysieke muziektheatervoorstelling over de raadselachtige optredens van de ontsnappingskunstenaar Harry Houdini (1874-1926), over ongrijpbaarheid en onsterfelijkheid, over bedrog en over waarheid. Met Porgy Franssen als Houdini, muziek Vincent van Warmerdam. 22/3 Arnhemse schouwburg, 23/3 Deventer schouwburg, 27/3 Tilburgse schouwburg, tournee t/m 31/5.

De Trojaansen. In vertaling van Gerard Koolschijn en onder regie van Mirjam Koen soldeert het Onafhankelijk Toneel 'Trojaanse vrouwen' en 'Hekabe' van Euripides tot de locatievoorstelling 'De Trojaansen'. Tien actrices (Ria Eimers, Joke Tjalsma, Antoinette Jelgersma) en gastrollen voor Marlies Heuer en Els Ingeborg Smits. 28/3 t/m 31/3 en 4 t/m 7/4 in de Rotterdamse Schiecentrale. Tournee t/m 16/6.

FACT. Onder regie van Arie de Mol speelt FACT 'Remember me!' van Gerardjan Rijnders. ,,Een hart, hoofd en ziel verwarmende voorstelling', oordeelde theatercriticus Hans Oranje, ,,over de ouderdom, over het leven en de dood, en dat met zo veel compassie, met zo veel ontroering en liefde verbeeld, dat je de tranen vanzelf in de ogen schieten.' 22/3 Futura, Eindhoven, 23 en 24/3 schouwburg Utrecht.

Lucifer. Voor de vijfde keer ensceneert Hans Croiset Vondels hemeldrama 'Lucifer' (1654). Nu met hoofdzakelijk jonge, net afgestudeerde acteurs. Met hemelse belichting van Reinier Tweebeeke. 22/3 Haagse schouwburg, 23/3 De Lawei, Drachten.

Mijn Elektra. Het Noord Nederlands Toneel speelt onder regie van Koos Terpstra 'Mijn Elektra'. Met Veerle van Overloop, Joost Prinsen en Camilla Siegertsz. 22/3 De Muzeval, Emmen, 24/3 stadsgehoorzaal, Vlaardingen.

Jeugd

Gast-Arbeider. Toneelgroep Amsterdam brengt elk jaar een grote jongerenproduktie uit. In de regie van de Algerijn Karim Traidia, bekend van de film 'De Poolse Bruid', speelt een dertiental jongeren 'Gast-Arbeider' naar de tekst van Fassbinder. In een dorp waar het leven stil lijkt te staan raken de verhoudingen verstoord na de komst van een Griekse gastarbeider. Te zien 22-3 t/m 24-3 in De Melkweg, Amsterdam, 28-3 t/m 8-4 in Theater de Engelenbak, Amsterdam.

Bambie 7. ,,Men neme een lichaam. Geef het een hart en een hoofd. Voeg er de diepste menselijke emoties aan toe en het gaat bewegen, op alle mogelijke manieren.' Zo omschrijven mimespelers Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan van de opvallende theatergroep Bambie de basis van hun theaterkunst. In de voorstelling 'Bambie 7' draait het om het ultieme gebaar, het ultieme beeld en de ultieme muziek. Te zien, voor jongeren, 23 en 24-3 in het Korzo Theater, Den Haag.

'Nu, nu, nu' is een voorstelling van Theater De Citadel over heimwee. In een levensgrote kijkdoos proberen drie zussen met spelletjes en verhalen grip te krijgen op de tijd. De Citadel speelt de voorstelling op scholen in het noorden van het land en op 25-3 en 29-3 in het huistheater De Studio, Groningen.

Tante en het wonderkind. Zanger Eric Beekes treedt sinds geruime tijd op met solovoorstellingen als 'Droomwolken', rond de liedjes van bekende Nederlandse tekstschrijvers. In de muzikale komedie 'Tante en het wonderkind' speelt hij samen met cabaretière Sylvia Alberts. Te zien 23, 26 en 27-3 in Schouwburg Ogtreop, Meppel.

De tentoonstelling 'Dat kan mijn kind ook. Kindertekening of kunst?', in Universiteitsmuseum Utrecht, zet kindertekeningen en kunstwerken van hedendaagse kunstenaars naast elkaar. Elke woensdagmiddag kunnen kinderen een rondleiding volgen door de expositie en vervolgens zelf experimenteren met vreemde materialen als suikerwater en telefoonboeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden