Beeldende kunst

Twentse Kunstbeurs. In het Expocenter in Hengelo (afslag 30 van de A1) breekt dit weekeinde voor de tweede keer Art Twente los. De charmant opgezette beurs, die vorig jaar al direct een behoorlijk succes bleek te zijn, kan beschouwd worden als de tegenhanger van kunstbeurs in de Rai, zeker door het afwezig zijn van een provinciaal stempel. Aan Art Twente 2 doen gerenommeerde galerieën mee als Serieuze Zaken, Witte Voet, Lambert Tegenbosch, Resy Muysers, Rob Jurka, Berengo Fine Arts en Rob de Vries. Op een bijzondere tentoonstelling binnen het beursterrein wordt aandacht besteed aan tien kunstenaars uit de provincie Overijssel. De samenstelling van deze presentatie lag bij kunstcriticus Wim van der Beek. Art Twente loopt tot en met 17 oktober, vrijdag geopend van 11-22 uur, de overige dagen 11-18 uur.

Cobra. Het Kunstcentrum Hengelo (Industriestraat 17a) is begonnen aan een reeks tentoonstellingen waarin het werk van Cobra-schilder Theo Wolvecamp geconfronteerd wordt met dat van zijn tijd- en geestgenoten. De eerste presentatie in deze reeks laat gedurende de hele maand oktober schilderijen van de Deense Cobra-collega's van Wolvecamp zien, uiteraard in samenhang met wat Wolvecamp zelf maakte. Onder de Denen bekende namen als Asger Jorn, Else Alfelt en haar man Carl-Henning Pedersen, Erik Ortvad, Henry Heerup, en Ejler Bille, de voorloper en geestelijke vader van de Deense tak van de Cobra-beweging. De meeste werken vormen het bezit van Cobra-verzamelaar Karel van Stuijvenberg (die zijn collectie in beheer aan het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen heeft gegeven), maar enkele schilderijen komen uit Denemarken. Zo heeft het Kunstmuseum in Silkeborg twee relatief onbekende doeken van Wolvecamp uitgeleend. Tot 29 oktober.

Laatste kans. Nog twee weken, t/m 29 oktober, is de reeds verlengde expositie van stadsgezichten in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden (Westwalstraat 6) te zien. 'Naarden blijft eeuwig' wil een heel divers beeld geven van de geschiedenis van het zo puur Hollandse vestingstadje dat in het verleden menigmaal door vreemde troepen werd bezet. Hoogtepunt zijn de doeken van Isaack en Salomon van Ruisdael.

Theater

Ellen Vogel speelt samen met Roos Ouwehand 'Verzameld werk' van Donald Margulies. De schrijfster Jacobsen vertelt haar pupil over haar werk, inspiratiebronnen en leven. De vriendschap tussen schrijfster en pupil raakt bekneld als de jonge schrijfster het leven van de oudere wil gaan beschrijven. Is dat plagiaat of mag een kunstenaar gebruiken wat haar maar ter ore komt? 13/10 Junushof in Wageningen, 14/10 de Gorkumse Nieuwe Doelen, 17/10 Theater Kerkrade, 18/10 Baarnse Speeldoos, tournee t/m 8/2.

Golden Palace. 'De humor van het pijnlijke' noemt het bewegingstheater Golden Palace hun nieuwe voorstelling 'De buikspreekster', waarin opnieuw anti-helden vergeefs naar het volmaakte stumperen. 12/10 't Beest in Goes, 13/10 Weesper Wesopa. Tournee t/m 10/11.

René Eljon schreef de komedie 'Briefopbrengers', over twee stumpers die in de coulissen van het theater en van het leven terecht zijn gekomen. Wat doen acteurs die maar een paar zinnen tekst in een toneelstuk hebben? Met Maarten Wansink en René Eljon onder regie van Dick Hauser. Tot 21/10 in het Amsterdamse Betty Asfaltcomlex.

Fact speelt onder regie van Ola Mafaalani 'Ajax' van Sophokles. Een op een podium zittende jury van toeschouwers oordeelt over straf en rechtvaardigheid. 12/10 Rotterdamse schouwburg, 17/10 schouwburg Enschede, 18 en 19/10 schouwburg Utrecht, 20/10 schouwburg Groningen.

Literatuur

Literair Podium met Manon Uphoff. Alkmaar, Theater De Vest; 11/10; aanvang 20.00

Het beste van Bernlef volgens Robert Anker, J. Bernlef, Daan Cartens, Geertrui Daem, Tomas Lieske en Joris Note, een avond ter gelegenheid van het veertigjarig schrijversschap van Bernlef en de verschijning van het gelegenheidsboek 'Bernlefs Beste volgens Bernlef'. Tussen de lezingen door worden fragmenten vertoond uit de documentaire over Bernlef 'Op de hoogte'. Amsterdam, De Balie; 17/10; aanvang 20 uur.

Kristien Hemmerechts houdt samen met journalist Frénk van der Linden een literaire salon. In de Waalse kerk van Delft, op 12 oktober, 20.30 uur. Op 17/10 houdt Hemmerechts een lezing over haar nieuwe boek 'Kinderen van Arthur'; Leiden, boekhandel Kooyker Ginsberg, Leiden.

Cabaret

Jelle Kuiper trok deze zomer langs Nederlandse campings met zijn debuutsolo 'Herrie in de tent'. Dit najaar verruilt Kuiper de groene weiden voor het theater met zijn nieuwe programma 'Hulde'. Hij treedt op in een glimmend pak en keyboard, zingt bruiloftsliederen voor het verkeerde bruidspaar en doet een spelletje spijkerpoepen met de bruid. 13 en 14 oktober in Polanentheater (Amsterdam), 17/10 in Thalia (IJmuiden), toernee t/m april 2001.

Southern fever In de muzikale show 'Southern fever-Something New Orleans' is de etnische en culturele smeltkroes van New Orleans te beluisteren waaruit onder andere de jazz, funk en soul zijn voortgekomen. De muziek wordt uitgevoerd door Amerikaanse artiesten, onder wie de vocalisten Topsy Chapman, Kim Prevost en Leon Brown (zang/ trompet). 12-10 in De Meervaart (Amsterdam), 13-10 in C.C. de Maaspoort (Venlo), 14-10 in de stadsschouwburg van Sittard.

Marlies Helder Zangeres en performer Marlies Helder schreef nummers gebaseerd op de verhalen van haar vriendinnen over opgebrandheid, eenzaamheid en de vicieuze cirkel van de liefde. Met rauwe stem in blues, rock en country neemt ze je mee in haar muzikale sprookjeswereld. Bas Odijk op vleugel en toetsen, Pierre van der Linden op drums, Eric Rutjes op gitaar en Simon Planting op bas in 'Out of the blue'. 12-10 in Theater aan de Schie (Schiedam), 13-10 in De Schalm (Veldhoven), 15-10 in de Kleine Komedie (Amsterdam), 19-12 in C.C. de Kolk (Assen). Toernee t/m november.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden