Beeldende kunst

Historisch Nederland. De Synagoge Folkingestraat in Groningen laat de sfeer van Nederland rond begin 20ste eeuw herleven. Het kunstcentrum zocht werk bijeen van de schilders Dirk Nijland (1881-1955) en Willem Bastiaan Tholen (1860-1931), dat afkomstig is uit de collectie van R.J. Steendorp (thans in beheer bij het Groninger Museum). Het gaat om schilderijen die in hun titel verwijzen naar plaatsen in Nederland. Om de kijker houvast te geven moesten de voorstellingen gemakkelijk te traceren zijn. Zodat er nu een goede indruk is te krijgen van bijvoorbeeld de haven van Hellevoetsluis die Nijland in 1934 vastlegde en de bomschuiten die in Scheveningen op het strand dichtbij het oude dorp werden getrokken, zoals Tholen op een olieverf uit 1899 liet zien. Het werk van beide schilders loopt naar de aanpak gekeken, erg uiteen. Tholen is een laatbloeier in de stijl van de Haagse School. Nijland is, hoewel realistisch, meer geraakt door opvattingen in de moderne kunst. T/m 4 febr. Geopend zo en di t/m vr 13-17 uur, gesl. za en ma.

Antiek damast. Sinds twee weken heeft de Brabantse gemeente Waalre een eigen museum (Dreefstraat 22). Het Waalres Museum opent met een ambitieus overzicht van antiek damast dat de titel 'Gezicht op stad en dorp' draagt. Damast is stof (zijde, katoen of wol) waarin uiteenlopende figuren zijn geweven. De stof heeft meestal maar één kleur, waardoor de voorstellingen een grafisch effect krijgen. De tentoonstelling gaat over stedelijke afbeeldingen op damast uit de 17de en 18de eeuw. Het oudste textielfragment stamt uit 1613 en laat de inname van de Egyptische stad Damietta zien. De 'jongste' voorstelling werd in 1760 gemaakt: een gezicht op de Duitse stad Bremen. Op de tentoonstelling zijn de stadsgezichten op damast gecombineerd met tekeningen van dezelfde onderwerpen, met daarnaast op de computer gegenereerde skylines van de huidige stad. T/m 11/3.

De Stadshof dicht. Nog welgeteld vier dagen en dan telt de stad Zwolle een museum minder. Zondag is de laatste dag dat Museum De Stadshof op de Blijmarkt zijn deuren opent. Liefhebbers van zondags-, naïeve en outsiderkunst staan dit weekeinde waarschijnlijk in dikke rijen voor het museum om een laatste blik op de collectie én de tentoonstelling 'Russische naïeven' te werpen. Open van 13-17 uur.

Fotografie

Jungles. Het oerwoud in Azië, Amerika en Afrika staat centraal in de foto's van natuurfotograaf Frans Lanting, zoals ook blijkt op de expositie 'Jungles' die in Museum Naturalis in Leiden (Darwinweg 2) is te zien. Lanting (1951) wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste natuurfotografen. Zijn werk verschijnt in alle belangrijke (natuur)tijdschriften, van de National Geographic tot Life, Stern en GEO. In Naturalis toont hij zijn bezorgdheid voor het steeds sneller verdwijnende oerwoud. T/m 15 januari.

Erwin Olaf. Op minstens twee plaatsen is deze maand werk van fotograaf Erwin Olaf te zien. In Galerie Reflex in Amsterdam (Weteringschans 79a) hangt zijn nieuwste drieluik 'Violence and Passion' dat thema's als dood, sex en geweld op gestileerde wijze in beeld brengt. T/m 16 jan. Galerie Flatland in Utrecht (Lange Nieuwstraat 7, Abraham Dolehof) koos voor minder bekend werk van Olaf. Uit 1997 dateert zijn opdracht om voor een platenlabel een serie van tien cd-covers te maken voor de 'Ring des Nibelungen' van Wagner. Humor, vervat in een verwijzing naar de verbeeldingsvormen van kunst en subculturen, is een essentiëel onderdeel van dit werk. Tot 20 jan.

Concertmuziek

Nationaal Jeugd Orkest. Dirigent Mark Wigglesworth leidt dit orkest van honderdtwintig musici tussen de achttien en achtentwintig jaar in de Zesde Symfonie van Mahler en de 'Sieben frühe Lieder' van Alban Berg. Haarlem, Conertgebouw: 4/1; Tilburg, Concertzaal: 5/1; Zutphen, De Hanzehof: 7/1, 16.00 uur; Antwerpen, De Singel: 8/1; Antwerpen, Koningin Elisabeth Zaal: 9/1; Amsterdam, Concertgebouw: 12/1; Utrecht, Vredenburg: 13/1; Groningen, Oosterpoort: 14/1.

Misa Criolla. Het Nederlands Kamerkoor heeft een programma samengesteld van Zuid-Amerikaanse koormuziek. In zo'n programma mag de 'Misa Criolla' van Ariel Ramirez natuurlijk niet ontbreken. Het Nederlands Kamerkoor brengt ook de première van een nieuw werk van Theo Loevendie, 'Suite van Zuidamerikaanse liederen'. Maastricht, Theater aan het Vrijthof: 6/1; Den Haag, Anton Philipszaal: 7/1, 14.15; Rotterdam, De Doelen: 8/1; Utrecht, Vredenburg: 10/1; Eindhoven, Muziekcentrum Frits Philips: 11/1; Groningen, De Oosterpoort: 12/1; Enschede, Muziekcentrum: 13/1; Amsterdam, Concertgebouw: 14/1, 15.00 uur.

Hartmut Haenchen dirigeert in drie seizoenen alle Mahler-symfonieën bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Deze week is de vierde symfonie, de meest hemelse van alle tien, aan de beurt. Amsterdam, Concertgebouw: 8/1.

Opera

De Nationale Reisopera bracht ruim een jaar geleden een veel bejubelde enscenering van Monteverdi's 'L'Orfeo' in theater Carré. Erik Vos tekende voor de regie, Jan Willem de Vriend had de muzikale leiding. Nu is hij elders te zien met dezelfde cast. Lawrence Dale is Orfeo, Johannette Zomer is Euridice. Hubert Claessens en Xenia Meijer stalen vorig jaar de show als hevig vrijende Plutone en Proserpina. Den Haag, Danstheater a/h Spui: 6 en 7/1; Zoetermeer, Stadstheater: 9/1; Utrecht, Stadsschouwburg: 12 en 13/1; Eindhoven, Stadsschouwburg: 16/1; Maastricht, Theater a/h Vrijthof: 23/1; R'damse Schouwburg: 25 en 26/1.

Jazz

Eric van der Westens Quadrant speelt zaterdag in Utrecht (SJU Jazzpodium). In zijn muziek laat bassist Van der Westen zich niet alleen inspireren door de muziek van Charles Mingus, maar ook door die van Zuid Afrika. Vanuit al deze invloeden probeert hij met de musici van zijn band in alle vrijheid zowel traditioneel als vernieuwend bezig te zijn.

Hij Speelt Met Hout is een leuke, ludieke naam voor een groepsnaam. De Hij in de groepsnaam is gitarist Wiek Hijmans, Hout is saxofonist Luc Houtkamp. Hijmans en Houtkamp zijn allebei eigenzinnige musici die zich niet laten ringeloren door conventies. Zondag tussen 17.00 en 19.00 uur in Amsterdam in de ASCII-Werkplaats aan de Jodenbreestraat 24.

Pop

Eurosonic. EuroSonic wordt steeds belangrijker. Wat ooit begon als een tegendraads festivalletje om de professionele bezoekers van het Noorderslag Seminar te vermaken met Groninger bands, is uitgegroeid tot een belangrijk platform voor bekende en minder bekende groepen uit heel Europa. Optredens van Phoenix, Arling & Cameron, JJ72, Hooverphonic, Liquido en Meinder Talma. Vrijdag 5/1 in de binnenstad van Groningen. Info: 'www.eurosonic.nl'.

Noorderslag biedt een avond later uitsluitend ruimte aan Hollandse bands. Optredens van Brainpower, Flemming, Racoon, Seedling, Twarres, Beef, Green Lizard en Grote Prijs-winnaar Incense. 6/1 in de Groningse binnenstad. Info: 'www.noorderslag.nl'.

Dans

Compagnie Montalvo-Hervieu doet op 4, 5 en 6/1 het Muziektheater in Amsterdam aan met 'Le jardin IO IO ITO ITO'. Motalvo creëerde een soort 'tuin van Eden', die staat voor een gelukkige kindertijd. Zijn tuin, geschikt voor alle leeftijden, wordt bevolkt door fantasiebeesten, hiphoppers, circusartiesten, klassieke ballerina's en Afrikaanse en Chinese dansers. De titel is ontleend aan de schreeuw van de vogelmens.

Krisztina de Châtel confronteert in 'Dynamix' de snelheid van skaters met de menselijke maat van de dans. De Châtel creëerde het stuk voor vijf dansers en twee skaters, en werkte samen met Marco Gerris (theatermaker/freestyle skater), Daniel Dekkers (videoprojecties) en Dirk Haubrich (muziek). Het toneelbeeld bestaat uit twee ronddraaiende projectieschermen, waardoor de ruimte steeds verandert. Vanavond in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 5/1 Enschede (Twentse Schouwburg), 9/1 Groningen (Stadsschouwburg), 12/1 Alkmaar (Theater De Vest). Tournee van 3/1 tot begin maart.

Theater

Manfred. Als een na laatste Trustproductie regiseert de Vlaamse acteur en auteur Peter de Graef zijn eigen nieuwe stuk 'Manfred' over 'willekeurige brokken onbehouwen mensendrama'. Met Jappe Claes, Bert Geurkink, Myranda Jongeling en Marie Louise Stheins. T/m 10/2 in het Trusttheater aan de Amsterdamse Kloveniersburgwal 50.

Slot Trust. Sylvia Poorta speelt in de solovoorstelling 'So long, farewell, aufwiederseh'n, goodbye' de laatste Trust-voorstelling. Per 1 januari fuseerde de Trust met Art & Pro tot de Theatercompagnie. Vrouw zag 904 keer 'The Sound of Music'. T/m 6/1 in het Amsterdamse Trust theater, 12/1 Schouwburg Utrecht, 16/1 Schouwburg Arnhem, 17/1 Kruithuis in Groningen, 7 t/m 10/2 Rotterdamse Schouwburg.

Kleinkunst

She got the game Astrid Seriese, Rocq-E Harrell, Leonie Jansen en Lucretia van der Vloot zingen over de grootse liefde, het diepste verdriet, de vurigste strijd en het hoogste geluk in de voorstelling 'She got the game'. De dames worden begeleid door Onno Krijn, Lucas van Merwijk, Arnold van Dongen en Wilbrand Meischke, de regie is in handen van Marino Westra. 5/01 in CC De Hofnar (Valkenswaard), 6/01 in de Goudse Schouwburg, 7/01 in Theater aan het Vrijthof (Maastricht), 10/01 in Zeeuwse Theater Stichting (Middelburg).

Arthur Umbgrove Samen met pianist en mede-componist Alberto Klein Goldewijk schreef Arthur Umbgrove de voorstelling '100 Helden' met veel zang, gitaar en percussie op onverwachte instrumenten. 7/01 t/m 10/01 (première 9/01) in De Kleine Komedie (Amsterdam).

Jeugd

Vers Bloed is een filmische thriller van Theatergroep De Kaap over twee broers. Als hun ouders met de noorderzon vertrekken begint in een afgelegen huis een spannende overlevingstocht vol vreemde spelregels. Te zien, vanaf 12 jaar, van 9 t/m 13/1 in het Gasthuis, Amsterdam.

Pinokkio. In een Italiaans vissersdorpje verlangt de houtsnijder Geppetto wanhopig naar een zoon. Als een goede fee zijn lievelingspop tot leven brengt, lijkt zijn wens in vervulling te gaan. Maar de houten held met de lange neus heeft in de musical 'Pinokkio' een eigen wil. De grootschalige familievoorstelling, met Ben Cramer in de rol van Geppetto, speelt nog t/m 7/1 in het theater van de Amsterdamse RAI.

Teneeter brengt voor jongeren twee delen uit de meeslepende Troje-trilogie van Koos Terpstra. In 'Troje' lijden de vrouwen tijdens de oorlog met de Grieken een ogenschijnlijk beschermd leven. Maar als in 'Andromache' de stad is gevallen, neemt de vijand hen als oorlogsbuit mee naar Griekenland. Te zien op 8 en 9/1 in Theater Het Badhuis, Nijmegen.

'X' is een mysterieuze jongen die over de sneeuwvlakte van Siberië zwerft en per e-mail berichten verstuurt naar de bewoonde wereld. Het avontuurlijke e-mail-verkeer met 'X' is te lezen in de interactieve boeken 'Noodkreet uit de sneeuw' en 'Verdwenen in de nacht' van uitgeverij Elzenga . Op de website 'www.x-1.nl.' is de jonge reiziger op te sporen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden