Beeldende kunst

Bunkerkunst. Als onderdeel van het literair festival 'De ontregeling' dat op verschillende locaties in en rond de stad Alkmaar wordt gehouden, is de bunker aan de Kennemerstraat (halverwege centrum en het Medisch Centrum Alkmaar) met een totaal-installatie ingericht. Vier vrouwen, die samen het kunstenaarscollectief The Artsisters vormen (Mans Lenards, Tineke Tukker, Ingerid Opstelten en Karen Opstelten) hebben de bunker, die jarenlang hermetisch voor de buitenwacht was afgesloten, omgetoverd in een omgeving voor bijzondere ervaringen. Door middel van foto's, schilderingen, beelden en video's (van Ton Mulders) wordt een sfeer opgeroepen die beurtelings erotisch, militaristisch of exotisch aandoet. De bunker gaat komende zaterdag gelijktijdig met de literaire manifestatie open en blijft tot en met 4 juni in de weekeinden toegankelijk. Deze zaterdag is de bunker van 10-17 uur geopend, zondag van 11-17 uur en in de daaropvolgende zaterdagen en zondagen steeds van 12-17 uur.

Licht op tafel heet een kortlopende tentoonstelling in het schilderachtige Oude Kerkje van Kortenhoef (Kortenhoefsedijk), die ingaat op het fenomeen van het stilleven. Schilderijen met dit thema zijn onverbrekelijk verbonden aan de kunst van de 17de of Gouden Eeuw toen een massaal publiek belangstelling voor composities met 'dode' voorwerpen had. Helemaal weg uit de kunstbeweging is het onderwerp nooit geraakt. Zeker niet in de 20ste eeuw, toen vele schilders zich bekwaamden in een min of meer realistische weergave van veelal op een tafel of console gerangschikte voorwerpen. Op de expositie in het Oude Kerkje hangen werken van bekende schilders als Floris Verster, Jan Mankes, de magisch realisten Dick Ket en Raoul Hynckes en de fel bewogen expressionist Kees van Bohemen, maar ook van levende schilders als Henk Helmantel, Klaas Gubbels en Jan Roeland. Deze zomerexpositie, als gebruikelijk georganiseerd door de stichting 'Kunst aan de Dijk' in Kortenhoef, is vanaf komende maandag tot en met 27 mei open, dag. (maar niet op zondag) van 10-21 uur.

Groninger Museum. Onder de directie van Kees van der Twist gaat het Groninger Museum een nieuw collectiebeleid voeren. Zo is al een begin gemaakt met een herinrichting van de collectie eigentijdse kunst die in enkele gevallen werd aangevuld met werken die deel uitmaken van de Collectie Nederland. Dat zijn dus werken die afkomstig zijn uit andere musea. Het museum garandeert wel dat de onbetwiste toppers uit de eigen verzameling doorgaand te zien zijn. Onder toppers verstaat het museum bijvoorbeeld een olieverfschets van Rubens, het portret 'Man met helm' van Carel Fabritius, maar ook een werk van Jacob Jordaens, impressionisten als Paul Gauguin, Matthijs Maris en Floris Verster en 20ste-eeuwers als Andy Warhol en Jeff Koons. Speciaal deze laatsten worden op zaal aangevuld met belangrijke en representatieve werken die uit andere musea komen. Zo is van Jeff Koons, van wie het museum zelf de tekening 'Christ and the Lamb' bezit, ook zijn befaamde varken, 'Ushering in Banality' uit het Stedelijk in Amsterdam te zien. De opstelling blijft een halfjaar gehandhaafd.

Fotografie

Sociaal leven. Met zijn indringende beelden wil de Franse fotograaf Eric Larrayadieu aanzetten tot denken over het sociale leven. Op de foto's die hij in de fotogalerie van de USVA Noorderlicht in Groningen (Munnekeholm 10) laat zien, ontrafelt hij de grenslijn tussen twee verschillende werelden, die van het zekere en het onzekere bestaan. Gedreven door een sterk engagement kiest Larrayadieu voor mensen die zich in een wankele privé-situatie bevinden. T/m 16 juni.

Burma. De Franse fotograaf Muriel Braconnier keerde uit Burma terug met een schat aan schitterende kleurfoto's die hij samenvoegde voor een tentoonstelling die vanaf morgen tot en met 9 juni is te zien in het Maison Descartes in Amsterdam (Vijzelgracht 2A). Hij maakte uiteenlopende onderwerpen, zoals de tempels en de boeddhistische monniken, maar ook portretten.

Lezingen

Ontmoeting. In de serie 'Fotograaf te gast' stelt het Amsterdams Centrum voor Fotografie in de Bethaniënstraat 9 het publiek in de gelegenheid om fotografen informeel te ontmoeten. Vanavond zijn twee jonge talenten uitgenodigd die elkaar zowel als het publiek hun werk laten zien, daar vervolgens over discussiëren en ten slotte ook het publiek om commentaar vragen. Edwin Zwakman en Saskia Janssen zijn spraakmakende fotografen die al met verschillende prijzen zijn onderscheiden. Hun werk vertoont veel raakvlakken: ze stellen werkelijkheid en illusie aan de orde en spelen met begrippen als realisme en objectiviteit in de fotografie. Aanvang 20.30 uur.

Literatuur

Berlijn in de literatuur. Het staat buiten kijf dat 'Berlin Alexanderplatz' tot een synoniem geworden is, niet alleen voor Alfred Döblin, maar ook voor het begrip van de 'Großstadroman' en de moderne literaire stijl in Duitsland. Mathias Prangel spreekt in het Goethe-Institut over de overweldigende complexiteit van de stad in 'Berlin Alexanderplatz'. 12/5, 16.30 uur. Ook in drie andere lezingen die dag in het Goethe-instituut staat de stad Berlijn centraal. Theo Kramer spreekt over Christa Wolfs roman 'De geteilte Himmel', een verhaal over een liefdesgeschiedenis die gedwarsboomd wordt door de bouw van de muur. Aanvang 19.30 uur. Alexander von Bormann vergelijkt Nootebooms 'Berlijnse notities' met zijn tweede Berlijn-roman 'Allerzielen'. Aanvang 21.00 uur. Hans Ester stelt de vraag naar de ontwikkeling van Berlijn tot onderwerp van de Duitse literatuur. Wanneer werd het sociale leven zelf tot object van romans en novellen? En waarom mag Theodor Fontane zich met recht de vader van de Berlijnse roman noemen. Aanvang: 15.00 uur.

MEP Festival. In het Amsterdamse Nieuwe de la Mar Theater vindt op 12/13/14 mei het MEP Festival plaats, voor de zevende en laatste keer in Amsterdam. Een keur aan schrijvers, dichters en stand-up comedians uit onder meer Engeland, de Verenigde Staten, Aruba, Curaçao en Nederland dragen voor uit eigen werk. Tussen de literaire activiteiten door vinden er optredens plaats van zang- en dansgroepen uit alle windstreken. Het MEP Festival (Multi Etnisch Podium) begint vrijdag en zaterdag om 20.30 uur en zondag om 14.00 uur.

De Ontregeling is het thema van een groots opgezet festival in Alkmaar, waar literatuur gecombineerd wordt met dans, theater, muziek, film/video en beeldende kunst. Het festival vindt plaats op ongewone locaties in de Alkmaarse binnenstad, waaronder een trouwzaal, het dak van een parkeergarage, een molen, een autohandel, een hofje, en een kachelmuseum. Met onder anderen Robert Anker, Oscar van den Boogaard, Martin Bril, K. Michel, en Mustafa Stitou, Vonne van der Meer, die in opdracht van het festival geschreven werk presenteren. 12/13/14 mei. Info: 072/5127586 of e-mail ontregeling@dekunst.demon.nl.

Theater

Ramsey Nasr, acteur en dichter, houdt vrijdag 12/5 de Van Goghlezing 2000. Nasr spreekt over 'De mythe en Orpheus - Van sjamaan tot wetenschapper', over de visies op Orpheus door de eeuwen heen. Onlangs publiceerde Nasr zijn poëziedebuut '27 Gedichten & Geen Lied' en ontving hij de Mary Dresselhuysprijs 2000. Koningstheater in Den Bosch, 20.00 uur.

Eriek Verpale. Onder regie van Fred Goessens speelt Thomas Oerlemans de monoloog 'Olivettti 82' van de Vlaamse auteur Eriek Verpale. Hoofdpersonage Bernard van de Wiele leidt een zorgeloos bestaan met zijn moeder en halfzusje. Totdat zich een dubbele pijnlijke geschiedenis openbaart. T/m 13/5 in de oude foyer van de Arnhemse Schouwburg, daar ook van 18 t/m 20/5.

Theatermarathon. Het Marathonfestival 2000 van het Noord Nederlands Toneel nadert zijn einde. Jan van den Berg en Rien Stegman onderzoeken in 'Het Luciferprincipe' met gasten als predikant Nico ter Linden, regisseur Frans Weisz, Ajax-voorlichter Eric van Leeuwen en generaal-bevelhebber Dick Berlijn de retoriek van oorlogswoordvoerders. T/m 13/5 in de Groningse Machinefabriek, om 20.30 uur. Tot diezelfde datum maar dan om 22.30 uur spelen Hans Sibbel en Margot Ros 'Wachten op Godot' op het snijvlak van toneel en cabaret.

Peter de Graef regisseert bij de Trust de tragikomedie 'India' van het Oostenrijkse cabaretduo Josef Hader en Alfred Dorfer. Jappe Claes en Harry van Rijthoven controleren de schnitzels en het sanitair van Oostenrijkse restaurants. Een aanvankelijk aanhoudende kibbeling mondt uit in mannenvriendschap. Een sobere enscenering met ingetogen spel. T/m 20/5 in het Trusttheater, Kloveniersburgwal, Amsterdam.

Mike Leigh. Theatergezelschap Carrousel speelt 'Abigails Party' van de Britse filmregisseur Mike Leigh. Een avondje 'huiskamervoyeurisme' in oogverblindende vloeistoflampenenscenering van de jaren zeventig. Met Marlies Heuer, Maureen Teeuwen, Mijs Heesen, Dic van Duin en Marcel Faber. Laatste voorstellingen: t/m 13/5 en van 16 t/m 20/5 in het Amsterdamse Bellevuetheater.

Wetten van Kepler. Met 'Everzwijn' bewerkte Hugo Claus Shakespeare's 'Richard III': ,,En nu het vrede is, een slappe tijd, een zwak gepiep, wat moet ik met die tijd? Staan loeren naar mijn kromme schaduw in de zon? Nee, als ik geen vrijer kan zijn, niet in de mode, dan zal ik slecht zijn, een nette rotzak, want, hou je vast, ik heb strikken uitgezet.'' Onder regie van Dominique Hoste speelt het gezelschap De wetten van Kepler 'Everzwijn' t/m 27/5. T/m 6/5 Amsterdamse Brakke Grond, 9/5 Schouwburg Cuijk, 10/5 Schouwburg Arnhem, 11/5 Haarlemse Toneelschuur, 14/5 Shakespearement 2000 in het Noord-Brabantse Zundert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden