Beeldende kunst

Installaties. Vijftien ton leem heeft beeldhouwster Joos Clijsen uit Haarlem gebruikt voor twee imposante installaties die op lokatie in de provincie Overijssel staan opgesteld. Clijsens werk gaat over het thema 'aards', waarvoor ze letterlijk aarde (in de vorm van klei, leem) gebruikt. Een van de twee installaties bevindt zich tijdelijk in de Bergkerk in Deventer (Bergkerkplein 1) waar Clijsen onder de indruk raakte van de monumentale spitsbooggewelven. Ze heeft voor deze installatie de gewelven als het ware in de aarde afgedrukt en die vervolgens op de tegels neergezet. De gesloten halve bollen variëren in formaat: de grootste is vijf meter in doorsnee bij een hoogte van 2,5 meter. Door dat formaat lijkt de ruimte benauwend klein te zijn gemaakt. Dat is althans de bedoeling van de maakster, die 'een massieve sculpturale beweging in de ruimte' wilde scheppen. Ook de installatie bij kasteel Het Nijenhuis in Heino valt op door zijn zwaarwichtige formaat. Clijsen zette daar een optocht van schildpad-achtige vormen neer: 130 dieren behorend tot de Leanchoilia-groep, die ten tijde van het Cambrium leefden, maar al sinds lang zijn uitgestorven. Net als de gewelf-afdrukken zijn deze objecten in leem uitgevoerd. Hoewel ze in vergelijk met de kerk-objecten een heel ander karakter hebben, valt ook in deze vormen de organische structuur op die Clijsen toepast om de beelden zo volumineus te maken.

Op locatie. De bekende Rotterdamse galerie De Brieder verlaat deze week haar vertrouwde vaste ruimte in het metrostation Oost in Rotterdam en zal in het vervolg haar kunstenaars op bijzondere locaties laten exposeren. De eerste locatie is een pand gevestigd aan de Provenierssingel 42 in Rotterdam waar drie etages met kunst worden gevuld, terwijl de tuin door de galerie wordt gebruikt voor beelden en installaties. Er is werk te zien van onder anderen Darryl de Bies, Stefan Belderbos, Lex Hameetman, Ineke Otto en Juan Carlos Staudacher. De expositie gaat zondag om 16 uur open en duurt drie weekenden (za en zo 13.30-17.30), t/m 14 november.

Fotografie

Op herhaling. Bij het zien van de wintergezichten van schilder Fred Arends denk je als kijker aan vermaarde schilders als Schelfhout, Leickert, Springer, Koekkoek en Spohler, die in de vorige eeuw allemaal deel uitmaakten van de romantische beweging. Dat is niet ten onrechte: Arends (1949) blijkt zich uitvoerig te hebben verdiept in de zienswijze en techniek van zijn roemruchte voorgangers, die op hun beurt de Gouden Eeuw lieten herleven. Onder de titel 'De 19de eeuw op herhaling' laat Arends een overzicht van zijn schilderijen zien bij Kunsthandel Wim de Boer in Alkmaar (Huigbrouwerstraat 24). Vanaf zaterdag t/m 20 november. De kunsthandel is dinsdag t/m zaterdag van 12-17 uur geopend en aanstaande zondag van 13-17 uur.

Verloren onschuld. Niet eerder getoonde foto's van Lieve Prins zijn te zien in 'In Beeld', galerie voor fotokunst in Vlaardingen (Landstraat 57). Lieve Prins, die zich heeft gespecialiseerd in copy art (waarbij ze gebruikmaakt van een kopieermachine), maakt al jaren technisch-traditionele opnamen in huiselijke kring. Deze foto's, in cibachrome-techniek, laat ze nu onder de titel 'Verloren onschuld' zien. T/m 11 november.

Afrika. Het in Apeldoorn (Churchillplein 2) gevestigde Van Reekum Museum gaat zich steeds meer specialiseren in niet-westerse kunst met een voorkeur voor het Afrikaanse continent. Al eerder werd met een groot overzicht aandacht gevraagd voor eigentijdse kunst uit Zuid-Afrika. Nu exposeert de uit Kameroen afkomstige fotografe Angèle Etoundi Essamba haar werk, in combinatie met een presentatie van maskers die in West-Afrika zijn gemaakt. Het zijn deze maskers die een belangrijke plaats in het werk van Essamba innemen. T/m 2 januari 2000.

Meer fotografie. Amazone Nativel, een Franse fotografe die zich in Amsterdam heeft gevestigd, gaf haar tentoonstelling in het Stadsdeelkantoor Amsterdam Oud Zuid (Koninginneweg 1) de titel 'Revanche' mee. Ze laat foto's in science-fictionachtige sfeer zien van monumentale bomen in het Vondelpark in Amsterdam. T/m 8 november. Martine Stig toont beelden van wat ze zelf 'verloren liefdes' noemt in het Fries Museum in Leeuwarden (Turfmarkt 11). De expositie is een initiatief van de stichting Noorderlicht in Groningen die elke twee jaar een grote fotomanifestatie organiseert. T/m 12 december. Noorderlicht zelf beleeft dit weekend in Groningen zijn laatste openingsdagen.

Theater

Kwartetten. Onder regie van Gijs de Lange spelen Toneelgroep Amsterdam en het Mondriaan Kwartet het toneeldebuut 'Kwartetten' van componist Elmer Schönberger. Over de muzikale en persoonlijke verhoudingen in een strijkkwartet. Met de acteurs Pierre Bokma, Fred Goessens, Hein van der Heijden, Lineke Rijxman en de muzikanten Jan Erik van Regteren Altena, Edwin Blankenstijn, Annette Bergman, Eduard van Regteren Altena. 28 t/m 30/10 Haarlemse Toneelschuur, 1/11 schouwburg Rotterdam, 3 t/m 6/11 Transformatorhuis Amsterdam.

Feike Boschma. De 78-jarige poppenspeler Feike Boschma is in het Amsterdamse Nieuwe de la Mar Theater zijn afscheidstoernee begonnen. Feike Boschma geldt als de peetvader van het Nederlandse marionettentheater. Boschma creëert zelf zijn poppen uit lapjes stof en frutseltjes die in zijn handen tot leven komen tot zwevende gedaanten, waarmee hij een surrealistisch beeld weet op te roepen. Ook in zijn laatste voorstelling weet hij een sprookjesachtige sfeer op te roepen. Boschma gaat hierin met een transparante, levensgrote figuur op reis, waarbij hij allerlei imaginaire figuren tegenkomt. 29/10 De Speeldoos in Baarn, 30/10 de Klamaere in Workum, 2/11 theater Bouwkunde in Deventer. Toernee t/m 9/12.

Srbljanovic. Art & Pro speelt 'Familiegeschiedenis Belgrado' naar het werk van de Servische schrijfster Biljana Srbljanovic. Onder regie van Frans Strijards, met Arnoud Bos, Nina Deuss, Rian Gerriten en Jan Kruit. T/m 30/10 (behalv zo) in het Rozentheater aan de Amsterdamse Rozengracht 117, 20.30 uur; 3en4/11 Saskiatheater Arnhem, 5 en 6/11 Toneelschuur Haarlem.

Keefman. Onder regie van Alize Zandwijk speelt Jack Wouterse even intens als meeslepend Jan Arends' monoloog 'Keefman'. ,,Ik ben blij dat je het goed vindt dat ik weer gek ben. Een mens moet per slot eten en drinken. Jij hebt mij weer in jouw gekkenhuis opgesloten. Ik zie een duidelijke taak voor mij. Je weet toch dat ik me geheel wil inzetten voor de psychiatrisch gestoorde medemens.'' Gedeeltelijk op lokatie: 28 Leids Laktheater, 29 Rotterdamse Pier 80, 31/10 Oud-Charlois in Rotterdam, 4/11 De Esch in Rotterdam.

Kleinkunst

Purper bestaat volgend jaar twintig jaar. In het nieuwe programma, dat heel verrassend Purper XX heet, blikken de leden van het eerste uur (Frans Mulder en Alfred van den Heuvel) terug op hoe alles zo gekomen is. Dat is een hele kluif, want de groep is inmiddels aan zijn dertiende bezetting toe. Naast de eerste twee maken nu Perry Dosset, Martin van Dijk en Tom Barlage deel uit van Purper. Regisseur Lodewijk de Boer regisseerde het vijftal, dat volgens hem werkt ,,als improviserende musici, met een perfect gevoel voor ritme''. Vanavond in Hoorn (Het Park), verder deze week nog in Sijkenisse (De Stoep, 29 en 30).

Bolder & Plante stonden anderhalf jaar terug in de finale van het Leids Cabaret Festival. Hadden ze toen nog maar een programmaatje van 15 minuten, nu, laten ze weten, 'staan we 75 minuten te zweten in de ring, voor jou'. Première van 'Wannabe' op 4/11 in Theater Bellevue, Amsterdam.

Literatuur

Bakenesseravonden. Oud-staatssecretaris en criticus Aad Nuis interviewt de Engelse schrijfster Lisa St. Aubin de Teran en haar dochter Iseult Teran op woensdag 3 november in de Bakenesser Kerk in Haarlem voor publiek. De bijeenkomst maakt deel uit van de zogenaamde Bakenesser Avonden van de Stichting Haarlem Boekenstad. Nuis heeft enkele boeken van St. Aubin de Teran vertaald. Haar werk omvat romans zoals 'Joanna', reisverhalen ('Op doorreis') en autobiografisch werk ('De haciënda' en 'Een huis in Italië'). Haar dochter Iseult debuteerde onlangs met het boek 'Dolce Vita', dat het Parijse bestaan beschrijft van een zestienjarige seksuele fantaste. Nuis zal het duo aan de tand voelen over hun onderlinge relatie en hun werk als auteur. Vrouwestraat 12. Aanvang 20.15 uur. Toegang ¿ 15,-. Voertaal Engels. Inlichtingen: 023/5257150.

Het Wereldraadsel. In muziekcentrum Vredenburg wordt op zaterdag 30 oktober het achtste 'Recht uit het Hart' festival georganiseerd met als titel 'Het Wereldraadsel', een literair antwoord op de levensvragen van het moderne Fin de Siècle mmv de schrijvers Harry Mulisch, Adriaan van Dis, Karin Spaink, Vincent Bijlo, Sevtap Baycili, Natasha Gerson, Tommy Wieringa, Elsbeth Etty en Désanne van Brederode. Verder muzikale entr'acts, hapjes en drankjes en presentatie van de festivalbundel 'Het Wereldraadsel'. Presentatie Michaël Zeeman. Toegang ¿ 25,-. Info en reserveringen: 030/2314544.

Grote liefdes. In de serie 'grote liefdes' van de Groene Amsterdammer geeft Hans Goedkoop op maandag 1 november de lezing 'De verheffing van een kermiskind: Herman Heijerman's liefde voor Marie Peers'. Na de pauze volgt een gesprek met Martin van Amerongen. De serie wordt op 22 november en 20 december vervolgt met respectievelijk Frédéric Bastet en Elsbeth Etty. Bloemgracht 116, Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur. Toegang ¿ 5,-.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden