Beeldende kunst

Globalisering. 'Airbag elders in de wereld' heet de tentoonstelling in Pand Paulus in Schiedam (Korte Haven 125).

Met deze expositie wil de organisator, de stichting Werkvorm in Schiedam, een bijdrage leveren aan de discussie over de toenemende globalisering van de beeldende kunst. Het maken (en tonen) van kunst is niet langer voorbehouden aan het Westen. Een voorbeeld daarvan werd al in de jaren tachtig geleverd, toen het Centre Pompidou in Parijs de expositie 'Les magiciens de la terre' organiseerde, spoedig gevolgd door allerlei overzichten van Zuid-Amerikaanse kunst (in het Stedelijk Museum in Amsterdam) en van kunst uit Afrika (in het Groninger Museum). De middelen die de Stichting Werkvorm ten dienste staan zijn niet zo grootschalig dat van een uitputtend aanbod gesproken kan worden. Maar de intentie om een zinnige indruk van niet-westerse ideeën te geven, is er wel zeker. Voor deze (eerste) tentoonstelling blijven de organisatoren evenwel dicht bij huis. De stichting vroeg aan vier Nederlandse kunstenaars te laten zien op welke wijze zij uit niet-westerse bronnen putten. De deelnemers zijn Paul Donker Duyvis, Fons van Laar, Sonja Oudendijk en Albert Verkade. T/m 29 april. Pand Paulus is geopend op do t/m zo van 13-17 uur, maar wie belt naar no. 010 246 54 71 kan een afspraak voor andere tijden maken.

Voorjaarsbloemen. Het voorjaar is nog maar een paar weken op dreef, maar in het Frans Halsmuseum in Haarlem (Groot Heiligland 62) is er nu al sprake van een en al bloemenpracht. Zo staan in de binnentuin, die wordt omgeven door de vier vleugels van het voormalige oudemannenhuis, al tal van zeldzame en kostbare bloemen in volle bloei. Inhakend op dit typische voorjaarsverschijnsel heeft het museum het hele gebouw volgezet met voorwerpen en kunst die met bloemen hebben te maken. In de talloze zalen en gangen staan de fraaiste bloemboeketten in vazen van ontwerpers als Jan van der Vaart, Bert Frijns en Erik-Jan Kwakkel, maar ook in originele tulpenvazen uit vroegere eeuwen. Daarnaast wordt er aandacht gevraagd voor bloemen op oude schilderijen en is een kleine expositie van twaalf doeken ingericht met het thema 'bloem' in het oeuvre van de schilder Erik Andriesse (1957-1993). T/m 6 mei.

Iconen. De geschiedenis rond Pasen is het hoofdthema in de iconen die de Nederlandse icoonschilder Henk Roersma in de expositieruimte in Lunteren (Stationsstraat 22) laat zien. Roersma (69) begon iconen te schilderen nadat hij op reis in Griekenland voor het eerst een oosters-orthodoxe kerk bezocht. Roersma besloot zich geheel aan dit onderwerp te wijden dat hij zich in een tijdsverloop van enkele jaren eigen wist te maken. Hij heeft een rijk oeuvre opgebouwd, waarin hij veel ervaring heeft verwerkt, zowel van Griekse, Slavische als van Russische iconen. Op de expositie in Lunteren zijn dertig iconen te zien, die samen een mooi beeld geven van de geschiedenis rond de opstanding van Christus. Ze zijn t/m 21 april te zien, vandaag en morgen van 13.30-17 uur, za 14 en 21 april en tweede paasdag 11-17 uur, wo tm vr 20 april 13.30-17 uur.

Perzië. Dat in Iran, het vroegere Perzië, schitterende keramiek is gemaakt, is een feit dat eigenlijk alleen bij de doorgewinterde liefhebbers van oud aardewerk bekend is. Om er meer aandacht voor te vragen, heeft Museum Princessehof in Leeuwarden (Grote Kerkstraat 11) voor het Perzische keramiek een nieuwe afdeling in het leven geroepen. De fascinerende collectie voorwerpen, die allemaal van islamitische signatuur zijn, vormt een welkome aanvulling op de al bestaande collectie islamica in het museum. Het gaat om zeer vroeg aardewerk, daterend van voor het jaar 622.

Fotografie

Kinderen. Over kinderen in Zuidelijk Afrika gaat de foto-expositie van Nicole Segers in het Stedelijk Museum in Zwolle, Melkmarkt 41). Nicole Segers bezocht voor haar opdrachtgevers als de Anti-Apartheidsbeweging, het blad Zuidelijk Afrika en het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika regelmatig de landen in deze regio, waarbij ze zich steevast liet begeleiden door jonge gidsen. Gaandeweg heeft ze haar vaste gezelschap gefotografeerd, kinderen uit de townships die al vroeg de verantwoordelijkheid dragen voor het hele gezin. T/m 20 mei.

Lezing

Geloofsbrieven. Volgende week dinsdag 17 april, houdt Sjarel Ex een lezing bij het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst in Amsterdam (Brouwersgracht 276, reserveren tel.nr. 020 523 1523). Ex, in het dagelijks leven directeur van het onlangs heropende Centraal Museum in Utrecht, ontvouwt deze avond (20 uur) zijn opvattingen over ontwikkelingen in het museum en de beeldende kunst. Dat alles onder de titel 'Tien geloofsbrieven'.

Theater

Hendrik en Wilhelmina. Ton Vorstenbosch schreef de toneeltekst 'Hendrik en Wilhelmina' en speelt zelf de rol van koningin Wilhelmina. Hoewel, speelt, hij léést 'Wilhelmina' want zijn toneeltekst wordt niet gespeeld maar voorgelezen. Jan Derksen is Prins Hendrik, Annemarie Oster leest Mevrouw Van 't Sant. 19/4 Het Kruispunt, Barendrecht, 20/4 Zaandams Zaantheater, 27/4 stadsschouwburg Sittard.

Kleine Alice. Onder regie van Victor Löw speelt het Nationale Toneel Edward Albee's 'Kleine Alice'. Met Joseé Ruiter, Carol Linssen en Vincent Croiset. T/m 5/5 in het Haagse Theater a/h Spui.

Marleni. Onder regie van Agaath Witteman spelen Sacha Bulthuis en Marie Louise Stheins 'Marleni' van Thea Dorn. In haar sterfnacht ontmoet Marlene Dietrich cineaste Leni Riefenstahl. Twee diva's over geld, macht, mannen en kunst. Schevenings Appeltheater, t/m 12/5.

Macbeth I t/m IV. Het RO-theater brengt twee voorstellingen van Shakespeare's Schotse bloeddrama Macbeth. In de tekst van Jan Decorte regisseert Guy Cassiers 'Bloetwollefduivel'. Eerst een 'Bloefwollef' met acterende kinderen, dan een met volwassen acteurs, vervolgens een opera. In de Grote Zaal ensceneert Alize Zandwijk 'Macbeth' in de vertaling van Hugo Claus. Met Catherine ten Bruggencate, Guus Dam, Joop Keesmaat en Steven van Watermeulen. T/m 28/4 in het Rotterdamse RO-theater.

Orkater. Gebaseerd op een idee van Peter Blok speelt theatergezelschap Orkater 'Rosabelle believe-Houdini'. Een fysieke muziektheatervoorstelling over de raadselachtige optredens van de ontsnappingskunstenaar Harry Houdini (1874-1926). Met Porgy Franssen als Houdini, muziek Vincent van Warmerdam. T/m 20/4 schouwburg Groningen, 21/4 Oss, 25/4 Schiedam, 26/4 Zaandam, tournee t/m 31/5.

De Trojaansen. Onder regie van Mirjam Koen soldeert het Onafhankelijk Toneel 'Trojaanse vrouwen' en 'Hekabe' van Euripides tot de voorstelling 'De Trojaansen'. Tien actrices (Ria Eimers, Joke Tjalsma, Antoinette Jelgersma) en gastrollen voor Marlies Heuer en Els Ingeborg Smits. T/m 28/4 Haagse schouwburg.

Paardenkathedraal. Dirk Tanghe regisseert het politieke gezinsdrama 'De familie Tót' van de Hongaarse dramaschrijver Istvan ürkény. 24/4 Breda, 25 Gouda, 26 Rotterdam, 28/4 Dordrecht, tournee t/m 2/6.

Art. Edwin de Vries, Hans Kesting en Paul de Leeuw spelen onder regie van Gijs de Lange de satirische komedie 'Art'. Een man koopt een duur schilderij en nodigt zijn vrienden uit het te komen bewonderen. De meningen lopen uiteen en de vrienden krijgen ruzie. Oude Luxor Theater in Rotterdam, t/m 1/6.

Literatuur

Poëzie. De organisatie van het Turks-Nederlands Poëziefestival beoogt een ontmoeting van Turkse dichters met elkaar. Ook krijgen de dichters de kans zichzelf voor te stellen aan een Nederlands publiek.

Gedicht wordt er in de eigen talen en het Nederlands. Onder andere door Bejan Matur, Sunay Akin en Mehmet Cetin. Amsterdam.

De Balie, Grote Zaal. 13/04. Aanvang: 19.30 uur.

VSB Poëzieprijs. De Rode Hoed biedt drie programma's en een foto-expositie rond de VSB Poëzieprijs.

Een theatershow van de Stichting School der Poëzie waarin jongeren tussen 14 en 18 jaar eigen gedichten voordragen. Amsterdam, Rode Hoed, 17/04, aanvang 13.30.

Reserveren nodig: 020-638 5606. 's Avonds volgt een programma met voor de VSB Poëzieprijs genomineerde dichters: Astrid Lampe, Kees Ouwens, Martin Reints, Patty Scholten en Marjoleine de Vos. 17/04, Aanvang 20.00 uur.

Een dag later presenteert Loes Luca een dichtprogramma voor kinderen van 8 tot 13 jaar, die dichtten op de titels van genomineerde bundels.

18/04, Aanvang 13.30 u., reserveren kan via tel. nr. 020-6385606.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden