Beeldende kunst

Hildo Krop. Wie een wandeling maakt door een vroeg-20ste-eeuwse buurt in Amsterdam, komt binnen een kwartier een beeld van Hildo Krop tegen. Deze beeldhouwer heeft zijn stempel gezet op de uitbreidingswijken van Amsterdam die in een halve cirkel om de grachtengordel liggen. Op tal van openbare gebouwen en aan bruggen zitten hoek-en gevelstenen die van de voor hem zo typerende gedrongen mens- en dierfiguren zijn voorzien. Krop kan als beeldhouwer tot het expressionisme worden gerekend, zijn vormen zijn zeer uitgesproken en kunnen 'van binnenuit' beleefd worden. Die stijl is ook terug te vinden in de objecten die kunsthandel Fijnaut & Paol Fine Art in Amsterdam (Nieuwe Spiegelstraat 31) uit de nalatenschap van Krop heeft weten bijeen te brengen. Het gaat in totaal om 46 werken in brons, keramiek en steen naast een aantal ontwerpen, voor het Monument op de Afsluitdijk en de Berlagebrug in Amsterdam. Kortom, een (verkoop)expositie voor de liefhebbers van Krop die zich graag laten verrassen door onbekende werken. T/m 22 december, dinsdag tot en met zondag 11-18 uur.

Muiderslot. De sfeer van Kerstmis in vroegere eeuwen herleeft in een nieuwe inrichting van het beroemde Muiderslot in Muiden (Herengracht 1). Het kasteel is vanaf het komende weekeinde feestelijk opgetuigd met in de benedenzalen een 17de-eeuwse inrichting en in de wapenzaal tal van herinneringen aan de Middeleeuwen. Stijlvolle tafels (in de wapenzaal een lauwerbanket op 17de-eeuws damast en in de benedenzalen een sobere maar toch elegante uitstalling) laten zien hoe in vroeger tijden op het slot werd gedineerd. De voorbereidingen voor een dergelijk festijn worden in de keuken in beeld gebracht. Daar is zojuist een banket aangericht ter gelegenheid van Driekoningen, waarvoor een duivenkater (een zoet smakend wittebrood) en een bonenkoek moesten worden gebakken. Het Muiderslot blijft slechts tien dagen in feestelijke kersttooi: van 18 tot en met 27 december. Dagelijks geopend van 12 tot 17 uur, maar op eerste kerstdag gesloten.

Architectuur

Maquettes. Het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam (Museumpark 25) heeft de permanente presentatie van 'Twee eeuwen architectuur in Nederland' fors uitgebreid. Bijna dertig maquettes zijn uit het depot gehaald om voortaan meer te laten zien van belangrijke stromingen als neomodernisme en supermodernisme. Daar zijn bouwplannen bij van de 19de-eeuwse architecten Pierre Cuypers en Abraham van der Hart en de 'modernist' J. P. Oud.

Van deze architect wordt het woonhuis Plate getoond - de in primaire kleuren uitgevoerde directiekeet van het Witte Dorp - en een rij nagemaakte woningen van dit niet meer bestaande dorp. Ook ontbreekt het Nederlandse werk van Rem Koolhaas niet. Nederlands beroemdste bouwer is voortaan in het Architectuurinstituut vertegenwoordigd met zijn ontwerpen voor het Danstheater aan het Spui in Den Haag en de Kunsthal in Rotterdam, een gebouw dat overigens vanuit het NAi duideljk zichtbaar is.

Lezingen

Jozef Israëls. Direct al in het eerste weekeinde van de openstelling van de dubbelexpositie houdt prof. Evert van Uitert een voordracht over de Haagse School-schilder Jozef Israëls. Dat gebeurt komende zondag in het Joods Historisch Museum in Amsterdam (J. D. Meijerplein 2) waar op de tentoonstelling de joodse onderwerpen in Israëls werk worden getoond. Liefhebbers van het werk van de 19de-eeuwse schilder kunnen ook nog naar Groningen. In het Groninger Museum wordt de expositie voortgezet met een dwarsdoorsnee uit het oeuvre. De lezing begint om 14.30 uur.

Zeekastelen. Ter toelichting op de expositie 'Scheepvaart in de reclame' die tot en met 7 mei in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam (Kattenburgerplein 7) is te zien, geeft de cultuurhistoricus Pim Reynders komende zondag een lezing in het museum. Onder de titel 'Een zeekasteel als visitekaartje' gaat de lezing over de vraag hoe Nederlandse rederijen reclame maakten, in het bijzonder voor de passagiersvaart. De schepen, die niet zelden als zeekastelen in de reclame werden opgevoerd, moesten, aldus Reynders een sfeer van betrouwbaarheid, veiligheid en dienstverlening uitstralen. Aanvang 15.00 uur.

Toneel

Mooi weer. Toneelgroep Amsterdam herneemt 'Mooi weer vandaag' van David Storey met de bijna gepensioneerden bij Toneelgroep Amsterdam Kitty Courbois, Sigrid Koetse, Joop Admiraal en Jacques Commandeur. Twee oude mannen proberen keuvelend langs de klippen van het leven te laveren, twee vrouwen houden er met een lach en een traan de moed in. 20/12 Middelburg, 21/12 Roosendaal, 22/12 Oss, 23/12 Dordrecht, 25 en 26/12 Amsterdam, tournee t/m 9/5.

Oude mensen. De tournee van 'Oude mensen', naar Couperus' roman 'Van oude menschen, de dingen die voorbijgaan' loopt ten einde. De Nationale Toneelproductie onder regie van Ger Thijs is tot en met de matinee van zondag 19/12 nog in de Haagse Schouwburg. Met Elisabeth Andersen, Joop Doderer, Gees Linnebank, Rik Launspach.

Maxim Gorki. Onder regie van Theu Boermans speelt gezelschap De Trust 'De laatsten' van Maxim Gorki. Vlak voor de mislukte revolutie van 1905: een samenleving waaruit de bovenlaag zich heeft teruggetrokken in een beschermde omgeving, waartegen de onderlaag zich met toenemend geweld verzet. Met de voltallige Trusttroupe. T/m 4/3 in het eigen Trusttheater.

Winterparade. Ter gelegenheid van de eeuwwisseling komen artiesten van de Parade, Boulevard of broken dreams en Orkater in de Amsterdamse Westergasfabriek bijeen voor een 'Winterparade'. Het Orkaterorkest speelt zijn wereldrepertoire, waaronder het roemruchte 'Azijn'. Galavoorstellingen met Jim van der Woude, Van Houts en De Ket, de Gebroeders Flint, Growing up in Public, De Levende Jukebox, Jan Rot. Alle avonden besluiten met feest. 17/12 t/m 30/12.

Om de macht. Elsje de Wijn en Hans Leendertse spelen in 'Om de macht' een gevallen dictator en zijn vrouw, die in hun paleis op de verlossende helikopter wachten. Ze lijken op alle dictatorparen: zij houdt van schoenen en van verborgen microfoons; hij van zijn hondje Nero en van alles wat glimt. Onder regie van Niek Barendsen, die ook het script schreef. T/m 22/12 Haarlemse Toneelschuur, 27 en 28/12 Rotterdam, 4 t/m 23/1 Amsterdamse Bellevue, 27/1 Zoetermeer, 29/1 Wormer, tournee t/m 17/2.

Gebroeders Flint. Met 'Het menselijk bestaan' naar de sonnettencyclus van Ed. Hoornik speelt Gebroeders Flint een uiterst verfijnde, sombere maar elegante literaire muziektheaterproductie. De dialogen van Justus van Oel combineren harmonieus met de gelaten toonzetting van Hoornik. 17/12 Eindhoven, 18/12 Wadway, 20/12 Hoofddorp, 23/12 Alkmaar.

Dogtroep. De bijna voltooide Passagiers Terminal aan de IJ-oever bij het Amsterdamse Centraal Station vormt de locatie van de nieuwe Dogtroep-voorstelling Atom Tattoo, 'een zoektocht naar passie in een door technologie gecontroleerde wereld'. T/m 23/1.

Huis van Bourgondië. Met 'Wisselwaarde' houdt het Huis van Bourgondië, Hoogfrankrijk 27 in Maastricht, een reeks theatersalons over deze en over de volgende eeuw. Beeldend kunstenaar Hannie van den Bergh veranderde het Huis van Bourgondië in een 'groot archief van toekomstverkenners en geheugenbewaarders'. In elke theatersalon een nieuwe gast; 16/12 journaalhoofdredacteur Nico Haasbroek.

Kleinkunst

Plien & Bianca staan weer met een nieuwe programma op de planken: 'Biks!', een sterk visueel en muzikaal programma in een hoog tempo. Deze week in Hoofddorp (De Meersse, 17 en 18/12) en Terneuzen (Zuidlandtheater, 21/12). Daarna vanaf 5 januari in het land.

Het groot niet te vermijden maakt een Tour Unlimited door Nederland. De theaterband verrast en swingt deze week in Barendrecht (Het Kruispunt, 16 en 17/12) en Papendrecht (De Willem, 18 en 21/12).

Hans Dorrestijn viert Oud en Nieuw met Frans Ehlhart. Met Onvervuld Verlangen het nieuwe millennium in. Deze week in Groesbeek (De Mallemolen 18/12), Gorinchem (De Nieuwe Doelen, 22/12) en Gouda (Goudse Schouwburg, 23/12).

Literatuur

Lof der Nederlandse taal. Vrijdag 17 december om 15.45 neemt prof. dr. A. M. Hagen, hoogleraar dialectkunde, afscheid van de KU Nijmegen in de aula van de Universteit. Zijn laatste college is gewijd aan de uitbundige lof die de Nederlandse taal in vroeger eeuwen is toegezwaaid. Het afscheidscollege is meer dan een nostalgische terugblik. Ondanks De Genestets woorden - 'Wat zangen die men zong, wat strijden die zij streden... / Maar jammer dat het al zoo'n poosje is geleden' - is volgens Hagen uit de lof op het Nederlands een bemoediging te putten voor het nieuwe millennium van onze taal.

Werk in uitvoering. In Perdu, in Amsterdam, zullen op 17 december vanaf 20.15 uur zes schrijvers en dichters voordragen uit zeer recente publicaties of werk in uitvoering. Zo opent Victor Schiferli de avond met poëzie uit zijn binnenkort te verschijnen bundel 'Aan een open raam', Sabine van der Berg leest voor uit haar debuutroman 'De naam van de vader' en Adriaan Jaeggi uit zijn roman 'Held van beroep'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden