Beeldende kunst

Mexico. Driekwart jaar lang staat het Amerika Museum Cuijk (gevestigd in de Schouwburg van Cuijk in de Grotestraat 62) in het teken van de Indiaanse culturen in Mexico. Het dagelijkse leven in het oude Mexico wordt aan de hand van antieke voorwerpen opgeroepen. Daarbij kan gedacht worden aan de verschillende kunstvormen, zoals die door de Maya's, maar ook de Azteken en de Olmeken werden bedreven. De meeste voorwerpen werden gebruikt voor rituelen. In samenhang met deze Mexico-tentoonstelling zijn in de bovenfoyer van de schouwburg foto's te zien, gemaakt door Maya-Indianen uit Chiapas. T/m 6 januari.

Kunst-Ahoy. Het belooft de grootste overdekte kunstmarkt van het jaar te worden. Vrijdag, zaterdag en zondag, slechts drie dagen lang, staan in de Ahoyhal in Rotterdam-Zuid maar liefst 900 kunstenaars hun werk te verkopen. Elke kunstenaar verkoopt zijn werk op individuele basis en is op deze beurs dus niet verbonden aan galerie of kunsthandel. Dat moet doorwerken in de verkoopprijzen, Kunst-Ahoy wil nadrukkelijk kunst voor-de-gewone-man met een slechtgevulde portemonnee bieden. Kunst-Ahoy gaat morgenavond van 19-22.30 uur open, zaterdag 10-22.30 en zondag weer wat korter, van 10-18 uur.

Laatste kans. Het Singer Museum in het Noord-Hollandse Laren besloot op grond van het grote succes om de tentoonstelling van de beeldhouwwerken van Camille Claudel 'Uit de schaduw van Rodin' met een week te verlengen. Tot en met 29 april bestaat nu nog de mogelijkheid om de prachtige beelden van Rodins beroemdste leerling (en vriendin) in ogenschouw te nemen. Druk zal het dit weekeinde zeker worden; in de afgelopen dagen werd de honderdduizendste bezoeker ontvangen.

Glas en keramiek

Beeldhouwster. In de pas geopende galerie Dutch-Art in Rotterdam (Coolhaven 50) gaat zondag een tentoonstelling open die niet gewijd zal zijn aan Nederlandse maar aan moderne kunst van Hongaarse origine. Naast schilderijen en tekeningen van Beaty Czetö exposeert Mari Mészáros nieuwe sculpturen die ze uit koud glas optrekt. Mészáros' thema is de klassieke torso, die ze in glas (helder zowel als opaak) een kwetsbaar en breekbaar karakter geeft. De opening komende zondag (16 uur) wordt dansend ingezet met een bijdrage van twee leden van de dansgroep van de Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel. T/m 20 mei.

Tafelgoed. Nog t/m 11 mei presenteert Galerie Terra Keramiek in Delft (Nieuwstraat 7) de serie Tableware (tafelgoed) van keramist en vormgever Vincent de Rijk. Voor deze serie is De Rijk uitgegaan van een basismodel dat hij volgens een vast patroon in steeds grotere maten heeft ontwikkeld. De nu voltooide serie bestaat uit archetypische keramische vormen die een geglazuurde binnenwand hebben en die aan de buitenzijde gepolijst werden. De kleur van de klei beïnvloedt de kleur van de glazuren. Zo is voor de lichte kleuren aan de binnenzijde witbakkende klei gebruikt, terwijl voor de donkere kleuren grijsgetinte klei werd gekozen. T/m 11 mei.

Veilingen

Tuinen. Volgende week dinsdag staat bij Sotheby's in Amsterdam (De Boelelaan) voor het eerst de tuin centraal. Onder de hamer komen tuinbeelden, poorten, urnen, zonnewijzers, stoelen, fonteinen en andere tuinobjecten. Het meest opvallende object is een 90 meter lange balustrade, afkomstig van kasteel Ochain in België. De balustrade, die een kwart miljoen moet opbrengen, is vervaardigd van hardsteen, met in ieder element elf gietijzeren balustervormige zuiltjes. Uit het Belgische kasteel van Beloeil zijn twee 18de-eeuwse bekroningen afkomstig. Geschatte opbrengst 32000 tot 36000 gulden. Twee hardstenen poortwachters in de vorm van sfinxen, daterend uit 1810/1820, komen uit een kasteel in de omgeving van de Belgische stad Mons. Beelden zijn er in overvloed, van brons, steen, lood en gietijzer. Een twee meter hoge bronzen allegorische groep van een vrouw en vier putti, die de vier seizoenen symboliseren, brengt vermoedelijk 20000 gulden op. Een gietijzeren beeld van een neoclassicistische vrouw met bloemenmand, vervaardigd aan het eind van de 19de eeuw, is gestempeld 'Durenne, Paris' (32000 tot 36000 gulden). Historisch interessant is een kubusvormige zandstenen zonnewijzer, die is gevonden in de oever van de IJssel bij Deventer. Prijs rond de 2500 gulden. De veiling omvat voorts een ruime keuze aan originele Victoriaanse en Jugendstil gietijzeren tafels, stoelen en tuinbanken, loden plantenbakken en potten op zuiltjes en jardinières uit het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Kijkdagen morgen 10 tot 20 uur, 28 en 29 april 10-16 uur. De veiling begint 1 mei 14 uur.

Theater

Vlaamse Macbeth. Voor de Koninklijke Vlaamse Schouwburg ensceneert de Nederlandse regisseur Ola Mafaalani 'Macbeth' in een Vlaamse bezetting. Als koning Duncan wordt doodgeschoten, reageert hij furieus: 'Wàhblief? WahBLIEF!' De koning is niet verontwaardigd omdat hij sterft, maar omdat zijn rol zo vroeg in het stuk al is uitgespeeld. ,,'t Is nie waar. Ik ben er nie. Al in drie scènes ben ik dood!' De Bottelarij, Delaunoystraat 58 in Brussel. 02 - 412 70 70, www.kvs.be, t/m 5/5, (3/5 ook matinee.)

Macbeth. Pierre Bokma is bij Toneelgroep Amsterdam onder regie van Gerardjan Rijnders de Schotse moordende koning. Met Marieke Heebink als Lady Macbeth aan zijn zijde. ,,Hun huwelijk, dat merkwaardig genoeg het gelukkigste is in Shakespeare's oeuvre, eindigt in waanzin, eenzaamheid en onthechting.'' T/m 28/4 Amsterdamse stadsschouwburg, 2/5 Chassétheater Breda, 5 t/m 8/5 Amsterdamse stadsschouwburg, tournee t/m 23/5. 28/4 voorbespreking met dramaturg Janine Brogt en Gerardjan Rijnders, 6/5 met Titus Muizelaar, steeds om 19.15 uur.

Macbeth I t/m IV. Het RO-theater brengt vier voorstellingen van Shakespeares Schotse bloeddrama 'Macbeth'. In de tekst van Jan Decorte regisseert Guy Cassiers 'Bloetwollefduivel'. Eerst een 'Bloetwollef' met acterende kinderen, dan een met volwassen acteurs, vervolgens een opera. In de Grote Zaal ensceneert Alize Zandwijk 'Macbeth' in de vertaling van Hugo Claus. Met Catherine ten Bruggencate, Guus Dam, Joop Keesmaat en Steven van Watermeulen. T/m 28/4 in het Rotterdamse RO-theater.

't Barre Land. Het theatercollectief 't Barre Land herneemt de bewerking Hamle't, die het samen met regisseur Jan Ritsema van Shakespeares drama maakte. 26/4 Haarlemse Toneelschuur. 28/4 aldaar het 'nog nooit gerecenseerde' stuk 'Congo' van Paul Pourveur met Barre Lander Martijn Nieuwerf.

Hendrik en Wilhelmina. Ton Vorstenbosch schreef de toneeltekst 'Hendrik en Wilhelmina' en speelt zelf de rol van koningin Wilhelmina. Hoewel: speelt, hij léést 'Wilhelmina' want zijn toneeltekst wordt niet gespeeld maar voorgelezen. Jan Derksen is Prins Hendrik, Annemarie Oster leest Mevrouw Van 't Sant. 27/4 stadsschouwburg Sittard, 1/5 IJmuiden, 5/5 Heerhugowaard, 8/5 Kerkrade.

Kleine Alice. Onder regie van Victor Löw speelt het Nationale Toneel Edward Albee's 'Kleine Alice'. Worsteling met geld, geloof, seksualiteit en martelaarschap. Met Joseé Ruiter, Carol Linssen en Vincent Croiset. T/m 5/5 in het Haagse Theater a/h Spui.

Marleni. Onder regie van Agaath Witteman spelen Sacha Bulthuis en Marie Louise Stheins 'Marleni' van Thea Dorn. In haar sterfnacht ontmoet Marlene Dietrich cineaste Leni Riefenstahl. Twee diva's over geld, macht, mannen en kunst. Schevenings Appeltheater, t/m 12/5.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden