Beeldende kunst
Affiches. De Franse reclame-ontwerper A. M. Cassandre was een typische representant van het art déco tijdperk gedurende de jaren '20 en '30. Hij werd vooral beroemd door zijn affiches voor rederijen en toeristische organisaties, die hij in een heldere, doeltreffende stijl ontwierp. Minder bekend is dat Cassandre ook voor Nederlandse bedrijven heeft ontworpen. Over dat aspect gaat een expositie in het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht (Maliebaanstation). Daar zijn ontwerpen voor de Holland-Amerika Lijn uit 1929 en diverse affiches voor bedrijven als Droste, Gazelle, BK Emaille en Philips te zien. Aandacht is er ook voor de invloed van Cassandre op de Nederlandse typografie. T/m 3 januari.
Verstilling tot de hoogste macht verheven, zonder dat de werkelijkheid geweld wordt aangedaan. Die uitspraak, van kunstcriticus Wim van der Beek, slaat op het oeuvre van graficus Reinder Homan dat te zien is in raadhuis De Pauw in Wassenaar (Raadhuislaan 22). Van der Beek is een groot liefhebber van Homan, die hij roemt vanwege 'de puurheid die de kunstenaar signaleert in natuurlijke elementen, waar de meeste mensen achteloos aan voorbijgaan, geïntensiveerd in prentkunst die de nuance zoekt'. T/m 16 januari.
Glas en keramiek
Bouwwerken. De keramische beelden van Amy van Son vertonen een grote voorliefde van de maker voor architectuur. Met behulp van kleiplaten die een harde, maar toch soepele uitstraling hebben maakt ze constructies die ze vervolgens met engobes, oxides en glazuren beschildert. Van Son exposeert haar bouwwerken bij Galerie de Tweeling in Weurt (Jonkerstraat 1). T/m 19 december.
Huizen. Ook in het werk van Jan Warnaar speelt de architectuur een belangrijke rol. De inspiratie vond hij in twee reizen die hij respectievelijk door de Amerikaanse staat New Mexico en door Indonesië maakte. Hij raakte gefascineerd door de verschillende wijzen waarop mensen kunnen wonen. Daarna namen zijn objecten de vorm aan van torens of huizen. Samen met grafiek van Hans Buining in Galerie Lughien in Amsterdam (Reestraat 17). T/m 7 december.
Fusing. De Utrechtse glasmaker Frank van der Ham zoekt zijn specialisme in de fusing-techniek, die het mogelijk maakt dat de ontwerper met glas kan schilderen. Kleur speelt in zijn werk een belangrijke rol. Dat blijkt ook uit de wijze waarop Van der Ham erin slaagt om uit verschillende lagen glas nieuwe kleuren te voorschijn weet te halen. Hij exposeert bij Galerie Braggiotti in Amsterdam (Singel 424) die hem ook op internet presenteert (www.Braggiotti.com). T/m 4 december.
Meer glas. Glas galerie Leerdam (Zuidwal 44) brengt werk van Floris Meydam en Menno Jonker. Meydam toont in Leerdam een nieuw object dat in een oplage van 80 stuks wordt uitgevoerd. De expositie gaat vooraf aan de verschijning van het boek 'Floris Meydam Glass' waarmee Meydams 80ste verjaardag op 29 december wordt opgeluisterd. T/m 19 december. De glasgalerie is donderdag tot en met zondag en op feestdagen van 13.30-17 uur geopend.
Fotografie
Portretten. Jocelyne Moreau maakt indringende foto's, die in de eerste plaats bedoeld zijn om het karakter van de geportretteerde mensen bloot te leggen. De portretten zijn te zien in de Vishal in Haarlem (Grote Markt 20). T/m 6 december.
Meer fotografie. Sara Blokland, een paar maanden geleden afgestudeerd aan de Rietveld academie in Amsterdam, gaat voor het eerst solo in Fotogalerie 21/2bij41/2 in Amsterdam (Prinsengracht 356). Blokland laat zich voor haar foto's en video-stills beïnvloeden door de wereld van de film en het theater: in haar zelfportretten refereert ze aan een privé-wereld die met theatrale middelen geënsceneerd werd. T/m 4 december.
Theater
De Rafaëls. Klaasje Postma, Aly Bruinsma en Marijke Geertsma spelen de hoofdrollen in de nieuwste Tryaterproductie 'De Rafaëls' in de bewerking van Bouke Oldenhof. Maria Hemelvaart, 15 augustus, ten tijde van de Duitse bezetting. Drie vrouwen streven naar het beste, maar stuikelen steeds over wat hun pad kruist. 19/11 De Skâns in Gordyk, 20/11 It Sintrum van Holwert, 24/11 It Waed in Seisbierrum, tournee door Friesland t/m 18/2.
Wittenbols/Ligthert. Voordat regisseur Rob Lighert en dramaschrijver Peer Wittenbols met hun Limburgse Federatiegezelschap naar Arnhem vertrekken, presenteren zij hun 'Erfdragers - onstuitbare verlangens in een familiezaak'. Wie zorgt voor een nakomeling annex troonopvolger in de wasserij? T/m 20/11 Bellevue in Amsterdam, 22/11 De Garage in Venlo, 24/11 Groningse schouwburg, 25/11 042 in Nijmegen. Tournee t/m 11/12.
Mannenschool. Het gelegenheidsgezelschap Golden Palace onder leiding van Ingrid Kuijpers beijvert zich voor 'lichamelijk acteren, een zweem van musical en de humor van het pijnlijke'. 'Mannenschool' is de nieuwste productie. Over mannen in het keurslijf van de aanpassing; welke opoffering vergt het om bij het aankleden slechts te kunnen kiezen uit verschillende kleuren grijs, wat speelt zich af binnenin dat driedelig pak? T/m 20/11 Haarlemse Toneelschuur, 26/11 Gruitpoorttheater Doetinchem, 27/11 Plaza Futura in Eindhoven. Tournee t/m 31/1.
Jean Claude Carrière. Met 'Het terras' van Jean Claude Carrière maakt actrice Catherine ten Bruggencate haar regiedebuut bij het RO-theater. Een koppel gaat uit elkaar, een minnaar daagt niet op, een jongeman wordt verliefd op elke passerende vrouw, een blinde generaal met zijn ongelukkige vrouw: drama dus. T/m 11/12 uitsluitend in het Ro-theater aan de Rotterdamse William Boothlaan.
Gustav Ernst. Vier 'jonge gasten' (acteurs-in-opleiding bij het Limburgse gezelschap Het Vervolg) spelen onder regie van Léon van der Sanden de boosaardige komedie 'Duizend rozen' van de Oostenrijker Gustav Ernst. T/m 26/11 uitsluitend in het eigen Derlontheater aan de Maastrichtse Maasoever. T/m 26/11.
Julius Caesar. Het gezelschap Dood Paard speelt 'J.C.' naar Shakespeare's 'Julius Caeser'. Dood Paard-tips: De onderste steen is het veiligste, en: De klimop gedijt het best als ze in het wild groeit. T/m 20/11 Frascati in Amsterdam, 24/11 LAKtheater Leiden, 25 t/m 27/11 Antwerpse Monty, 30/11 en 1/12 schouwburg Rotterdam, tournee t/m 29/1.
Keefman. Onder regie van Alize Zandwijk speelt Jack Wouterse even intens als meeslepend Jan Arends' monoloog 'Keefman'. ,,Ik ben blij dat je het goed vindt dat ik weer gek ben. Een mens moet per slot eten en drinken. Jij hebt mij weer in jouw gekkenhuis opgesloten. Ik zie een duidelijke taak voor mij. Je weet toch dat ik me geheel wil inzetten voor de psychiatrisch gestoorde medemens.'' Gedeeltelijk op locatie: t/m 19/11 Frascati Amsterdam, 21/11 Rotterdams Bibliotheektheater, 24 en 25/11 't Stuc in Leuven, 10/12 De Tamboer in Rotterdam.
Kleinkunst
Julya Lo'ko zong lange tijd vooral ten dienste van anderen, zoals Astrid Seriese en Matilde Santing. Pas met haar eerste solo-tournee en solo-album, 'Colour me forever' kreeg ze bij een breder publiek bekendheid. A.s. zondag, 21/11, is in De Kleine Komedie (Amsterdam) de première van 'Heartland', zoals de titel van haar nieuwe tournee en gelijknamige cd luidt.
Koopmans & Gunning, cabaretduo, wonnen op het Amsterdams Kleinkunstfestival 1998 de tweede prijs met 'Polderland'. Met hun inmiddels avondvullende programma spurten ze nu langs klungelende medemensen in het hele land. Vanavond Stadsschouwburg Heerlen, vrijdag 19 Stadsschouwburg Eindhoven. Tournee tot juni 2000.
Crème Fraîche overbrugt de eeuwwisseling met 'Fin de siècle'. Ook in hun vierde programma brengen de Limburgers Patrick Hesdahl, Jacques Lucassen, Pieter van Santen en John Schleipen een mix van close harmony, surrealistische sketches en muzikale persiflages. Te zien in Drunen (De Voorste Venne, 19), Bergeijk (De Kattendans, 20 en 21), Den Bosch (Koningstheater, 24).
Literatuur
Schrijfdag. Zaterdag 20 november vindt in Roeterseiland, Roetersstraat 11 in Amsterdam, het grootste literaire schrijfevenement van Nederland plaats: de Nederlandse Schrijfdag. Ruim honderd schrijvers, dichters, recensenten en uitgevers treden op. Er zijn talloze schrijfworkshops, lezingen en interviews te volgen. Mireille Geus, docente aan de schrijversvakschool 't Colofon, geeft om 10 30 uur het startschot met een openbare schrijftraining en 's avonds vindt ter afsluiting een literair diner plaats, waar Remco Campert voorleest en Martin van Amerongen en de Willem Kloos Groep hun bijdrage leveren. Meer info: 020/6254141 of www.xs4all.nl/schrijven.
Antiquarenbeurs. In de Beijnishal op het Stationsplein in Haarlem wordt van 19 tot en met 21 november de 18de Nederlandse antiquarenbeurs plaats. In totaal bieden 72 handelaren uit het hele land hun prenten, boeken en grafiek te koop aan.
Saint-Amour. Het Vlaamse bureau Behoud de Begeerte presenteert op dinsdag 23 november om 20.15 in de Stadsschouwburg in Amsterdam 'Saint-Amour', een internationaal literair programma rond liefde en begeerte. Optredens van onder anderen Hugo Claus, Jules Deelder, Bernard Mac Laverty, Rosa Montero, Bart Moeyaert, Cees Nooteboom en Carl Norac, het tot de verbeelding sprekende decor van Jan Vanriet en de ravissante entr'actes vormen 'de Heilige Drievuldigheid die de Stadsschouwburg zal omtoveren in een tempel ter ere van Amor'.