Beeldende kunst

Karel Appel. In het Baarnse Kasteel Groeneveld is het (gereconstrueerde) atelier te zien waarin Karel Appel in 1961 enige tijd werkte. Appel richtte indertijd in het kasteel een opvallende werkplek in - met een gigantische schildersezel, voor doeken van extreem formaat en twee werkbanken op wielen - en begon er te schilderen. De cineast Jan Vrijman legde dat alles vast in zijn film 'De werkelijkheid van Karel Appel'. De Amsterdamse fotograaf Joop Colson woonde in die dagen op het landhuis in Baarn en was nauw bij het project betrokken. De tentoonstelling omvat behalve het heringerichte atelier ook een aantal (werk)foto's. Simon Vinkenoog, de enige journalist die de opnamen voor de film op de set mocht meemaken, verricht zaterdag de opening. Tot 6 september.

Architectuur

Fortificaties. Over de bouwwijze van verdedigingswerken is, in tegenstelling tot de vele literatuur die erover verschijnt, niet zo vaak een tentoonstelling te zien. Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden (ingang Westwalstraat 6) mag dan ook geprezen worden voor het initiatief om een overzicht te maken van de forten die ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in de Oost zijn gebouwd. De expositie heet 'Impressies van een verre reis, van Fort Rammekens naar Fort Amsterdam'.

De forten in de voormalige kolonie, die in de vorm van foto's, kaarten, schilderijen en historische objecten in beeld komen, dienden ooit ter verdediging van het Nederlandse grondgebied in de vreemde, maar dienden ook de handelsbelangen en functioneerden in de eerste plaats als beveiliging van de scheepvaartroutes waarlangs de in de Oost gekochte goederen naar het moederland werden vervoerd. T/m 30 oktober.

Debat. Hij wordt (samen met zijn collega Peter Eisenman) als de geestelijke vader van het deconstructivisme beschouwd. Feit is dat architect Frank O. Gehry een van de meest interessante bouwers van deze tijd is, die met het Guggenheim in Bilbao, het Vitra Musuem in Weil, het Julian Schnabel House in Los Angeles en niet te vergeten zijn eigen (verbouwde) woonhuis, eveneens in LA, inmiddels een zeer aansprekende oeuvre heeft ontworpen. Gehry komt deze week naar Nederland. Vrijdagavond treedt hij in de Beurs van Berlage (20 uur) in debat met John Walsh, directeur van het Getty Museum in Malibu/Los Angeles. De Nederlandse architect Cees Dam werd gevraagd een inleiding op dit tweegesprek te houden.

Fotografie

Privé-collectie. 'Uitgangspunt: fotografie' heet een expositie die foto's uit een privé-collectie bevat van een verzamelaar die bijzonder door de fotografie is gegrepen. In 'Huis als museum' in Amersfoort (Nervistraat 3 in de wijk Zielhorst) laat Krynie Beyen zien wat zij de afgelopen jaren aan kunstfotografie bijeen wist te brengen. Op de expositie is werk te zien van drie Nederlandse en twee Ierse kunstenaars. Zij beschouwen hun foto's in de eerste plaats als hun creatief basismateriaal. De Nederlanders zijn Kristien Kerstens, Christine Linaris-Coridou en Marijke Schurink, de twee Ieren heten Pauline Cummins en Breeda Mooney. Beyen fotografeert ook zelf, ze laat op deze tentoonstelling foto's zien die ze als onderdeel gebruikt voor monumentale objecten. T/m 26 augustus.

Oorlogsbeelden. In de jaren vijftig was Alfred van Sprang (1917-1960) een begrip op het gebied van nieuwsverslaggeving voor de radio. Van Sprang was een der eerste journalisten die voor de radio verslag deed van het oorlogsgeweld: in de jaren '50 reisde hij naar vrijwel elk conflict. Zo maakte hij reportages van de onafhankelijksstrijd in het voormalige Nederlands Oost-Indië, was hij in Brits Malakka, in Frans Indo-China en in Burma en China. Ook de onafhankelijksstrijd in het voormalige Belgische Congo en in Kenia (waar de beruchte Mau-Mau van zich liet horen) waren onderwerp van zijn berichtgeving. Behalve geluidsreportages maakte Van Sprang ook foto's in de gebieden waar hij als radioverslaggever kwam. De negatieven van deze foto's (die onder meer in De Spiegel werden afgedrukt) leken verloren te zijn gegaan, maar doken vorig jaar plotseling op in de kast van een Amsterdams persbureau. In de Kunsthal in Rotterdam (Westzeedijk/Museumpark) zijn als keus uit de ruim 3 000 negatieven 65 afdrukken bijeengebracht. Ze dienen ook om een beeld te geven van het boek 'Alfred van Sprang. Het gezicht van de Koude Oorlog' dat ter gelegenheid van de vondst van de negatieven wordt uitgebracht. Het boek, geschreven door Louis Zweerts, is op de expositie verkrijgbaar. T/m 5 september.

Meer fotografie. Van Jurjen Drenth uit Haastrecht zijn de veertien foto's die in het stadsmuseum Het Oude Raadhuis in Leerdam (Kerkstraat 18, niet te verwarren met het beroemde Hofje van Aerden, Kerkstraat 67) zijn te zien. Drenth onderzoekt de relatie die de stad Leerdam met de glaskunst onderhoudt. Aansluitend op dit onderwerp zijn er in het museum beelden in glas van Bernard Heesen te zien. T/m 3 oktober. Het Oude Raadhuis is behalve op maandag elke dag geopend (di-za 10-17 uur, zo 13-17 uur). Bernard Heesen laat trouwens deze zomer in Leerdam meer glas zien: onder de titel 'Encyclopaedische gewrichten' exposeert hij naast Het Oude Raadhuis ook in het Nationaal Glasmuseum en Galerie Vlietskant. T/m 3 oktober.

Toneel

Panorama v/d eeuw. Op het Forteiland IJmuiden in de monding van het Noordzeekanaal presenteren regisseur Rieks Swarte en zijn Firma-acteurs een museaal-theatrale speurtocht door de eeuw. De nissen en kamers van het fort zijn volgepropt met opgerakelde voorvallen, vergeelde sketches, vergane gesprekken, verdwenen geluiden, uitgestorven spelletjes en vergeten geuren. Ook zeer aanbevolen voor kinderen (zondags ook matinee). T/m 24 juli. Kaarten en plattegrond via AUB Uitlijn 0900/0191. Vertrek boot in de

IJmuidense Vissershaven is aanvang voorstelling. De boot missen betekent ook de voorstelling missen. Stevige schoenen aan, trui mee.

Fin de saison. Maatschappij Discordia speelt t/m 18 juli het jaarlijkse fin de saison, dit keer onder de titel 'The Way of the World' naar de comedy of manners van William Congreve. Samen met 't Barre Land en De Republiek steeds wisselende voorstellingen in de Transformatorzolder op het Amsterdamse Westergasterrein. 1 juli 'Shakespeare Dringend Gesucht' en 'Soms mis ik je', vrijdag 2 juli 'Alaska, Unreal City', 'Silicone' en 'Pick Up', 3 juli 'Zelfbezichtiging', 'Unreal City', 4 juli 'Dossier Crisp', 'Gorilla meets Bambie', 'Nappie' en 'Hoeksteen'. Inlichtingen en reservering: 020/6271999.

Krambamboelie. Voor Orkater schreef Maria Goos ('Pleidooi', 'Oud Geld') het zomerspektakel 'Krambamboelie'. De gemeente Spanheeze gaat aan tal van schandalen ten onder. Met Loes Luca, Peter Blok en lokale figuranten. Van 2 tot 7 juli op de Parade in Den Haag.

InDependance. Goede schoenen zijn nodig om de InDependance-voorstelling 'De reis' te bezoeken. 'De snakkende mens heeft een honger naar ervaringen en een zucht naar het uitzonderlijke, het onontkoombare.' Dertig toeschouwers per voorstelling gaan mee op reis 'naar een plek waar de geest van de aarde zich openbaart'. 3 juli HIC in Borger, 4 juli 't Hek v/d Dam in Ekehaar, 7 t/m 10 juli Theater de Kolk, Assen.

Literatuur

Watou. 'Serendipiteit', de speculatie op intelligentie en toeval, is de inzet van de poëziezomer die weer is begonnen in het West Vlaamse dorpje Watou, op de grens van het Nederlandse en Frans taalgebied. Onder leiding van Giacinto Di Pietrantonio, curator beeldende kunst, wordt dit jaar niet langer alleen Nederlandstalige poëzie met beeldende kunst verbonden, maar ook Italiaanse, Franse, Spaanse, Griekse, Portugese en Engelse. Buitenlands werk is onder anderen afkomstig van monumentale dichters als Baudelaire, Kaváfis, Pessoa, Garcia Lorca en Philip Larkin.

Lust & Gratie. Vijftien jaar geleden werd Lust & Gratie, literair tijdschrift voor en door vrouwen, opgericht. Ter gelegenheid van het jubileum vindt er van 3 tot 17 juli in Galerie van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318 in Amsterdam, de tentoonstelling 'Dubbel & Dwars' plaats, waarin vijftien schrijfsters/kunstenaars hun dubbeltalent in tekst en beeld tonen. Aan de expositie nemen Pam Emmerik, Elma van Haren, Joke van Leeuwen en Chaja Polak deel.

Siegfried van Praag. Op zondag 4 juli wordt om 14.30 uur in het hoofdstedelijk Joods Historisch Museum de documentaire 'Siegfried van Praag in joods Amsterdam' uit 1984 vertoond. Het is een eerbetoon aan de schrijver Siegfried van Praag, die op 8 augustus 100 jaar wordt. Van Praag schreef zijn boeken in cafés in Brussel - waar hij nog steeds woont - maar putte rijkelijk uit zijn Amsterdamse ervaringen. In het Museum is ook een selectie van Van Praags boeken te zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden