Beeldende kunst

Het Groninger Museum stelde Henk van Ulsen (dit jaar een halve eeuw acteur) in de gelegenheid om op basis van de eigen collectie een gastexpositie te maken. Deze tentoonstelling vloeide voort uit een afspraak die Van Ulsen begin van dit jaar op de televisie moest aangaan in het programma 'De show van je leven'. In het Groninger Museum heeft Van Ulsen het Mendini-paviljoen tot zijn beschikking. Zíín keus: werk van Anselm Kiefer naast dat van Edgar Fernhout, Floris Verster en Lucas van Leyden. En vier doeken van Jan Voerman, de grote favoriet van Van Ulsen. En natuurlijk Anton Pieck, want dat was part of the deal die de acteur met Astrid Joosten aanging. De tentoonstelling die enigszins verwarrend 'Kijkdagen' heet - er wordt echter niets geveild of verkocht - loopt tot en met 20 juni. Het Groninger Museum staat bij het NS-station.

Open ateliers. Elf kunstenaars in Amsterdam-Noord, aangesloten bij de stichting 't Kan, stellen komend weekeinde hun atelier open. De manifestatie wordt morgen (11.30-12.30 uur) feestelijk geopend in de Buiksloterkerk, Buiksloterkerkpad 10 in Amsterdam-Buiksloterdijk. Daar wordt ook een overzicht gehouden van de deelnemende kunstenaars. De ateliers zijn morgen en zondag van 13-18 uur open.

In gevangenschap. Als eerste (blanke) ambassadeur onder de nieuwe regering van Nelson Mandela in Zuid-Afrika geniet Carl Niehaus inmiddels aanzienlijke faam in ons land. Minder bekend is dat Niehaus en zijn vrouw Jansie ten tijde van de apartheid in de gevangenis zaten vanwege hun activiteiten voor het ANC. Daar maakten ze beeldende kunst die in dienst van hun strijd tegen de onrechtvaardigheid in Zuid-Afrika stond. Hun eerste voorstellingen waren potloodtekeningen op weggooimaterialen als toiletpapier, enveloppen, verpakkingspapier en oud karton. De voorstellingen, meestal in de kleuren groen, zwart en geel (van het ANC), gaan over politieke situaties. Veel van deze tekeningen gingen verloren, maar er is nog werk dat de moeilijke omstandigheden heeft weten te doorstaan. De expositie ervan onder de titel 'Moenie vrees nie' ('je hoeft niet bang te zijn') is in de Openbare Bibliotheek in Groningen (Oude Boteringestraat 18), tot 23 mei tijdens de normale openingstijden.

Frans Erkelens. Galerie Van Waning in Rotterdam (Westersingel 35) heeft in slechts twaalf dagen de expositie van Frans Erkelens tot een succes gemaakt. Dat lijkt kort, maar Erkelens beschikt over een ruime schare fans. Hij behoort met zijn fantastische stijl tot het meta-realisme, een stroming die sinds de jaren '70 van zich doet spreken. De meta-realisten (tot aan zijn dood onder aanvoering van schilder Johfra) schilderen een boven-natuurlijke wereld met sterk surrealistische trekken. Erkelens valt op door zijn exotische kleuren en een vrijmoedig gebruik van erotische symboliek, dat vooral volgers van de New Age beweging zal aanspreken. T/m 23 mei.

Beelden buiten. Het verdwijnen van de letter r in de maand opent elk jaar automatisch de deur naar exposities waarin de beeldhouwkunst in de open lucht wordt gezet. Een van de eerste buitenexposities is die in Galerie de Beerenburght in Eck en Wiel in de Betuwe (Wielseweg 31b). Daar zijn tot 24 oktober tientallen plastieken en installaties te zien van beeldhouwers als Paul Amey, Maurice Brams, Evert den Hartog, Gustav Meist en Ton Kalle. De Beerenburght bezit behalve een enorme tuin waar beelden in een natuurlijke omgeving tot hun recht komen, een goed ingerichte binnenruimte (met museale afmetingen). Daar zijn nu twee exposities samengesteld van sculpturen van Tamás Gaál en Antonie den Ridder (tot 6 juni) en van Joost Barbiers (tot 15 augustus). De Beerenburght is woensdag t/m zaterdag 11-18 uur geopend, zondag 13-18 uur.

Toneel

Brak. Frouke Fokkema schreef met 'Brak' een 'x-ray van de Hollandse ziel'. Een verjaardagsfeest op het landgoed van de gravin ontaardt. 'Brak' wordt gespeeld door de Trusttroupe met: Anneke Blok, Jappe Claes, Tijn Docter, Marisa van Eyle, Myranda Jongeling. Eerder werkte Fokkema samen met De Trust in haar films 'Kracht' en 'Wildgroei'. T/m 12 juni in het Trusttheater, Kloveniersburgwal, Amsterdam.

Blasted. Onder regie van Johan Doesburg speelt het Nationale Toneel 'Blasted' het debuut dat de Engelse drama-schrijfster Sarah Kane op 23-jarige leeftijd schreef. Verbaal en fysiek geweld, hoop en wanhoop, oorlogsgeweld. In maart pleegde Kane zelfmoord. In 'Blasted' spelen Jack Wouterse en Ariane Schluter. Vanavond Rotterdamse Schouwburg, 14 en 15 mei Stadsschouwburg Utrecht, 18 - 22 mei Brakke Grond in Amsterdam.

De woudduivel. Het Onafhankelijk Toneel speelt het vrij onbekende en zelden gespeelde stuk 'De woudduivel' van Anton Tsjechow (1889). Het valt als voorstudie van 'Oom Wanja' en 'De Kersentuin' te beschouwen. Hoewel het menselijk tekort en zwelgen in zelfmedelijden weer centraal staan, speelt het Onafhankelijk Toneel onder regie van Mirjam Koen 'De woudduivel' in meeslepende vaart en frisheid. Een verrukkelijke rol van Bert Luppes als de landgoedbeheerder Georg. Verder met Carola Arons, Michel van Dousselaere, Ria Eimers, Willem Kwakkelstein en Joke Tjalsma. T/m 22 mei in het OT-theater aan de Müllerpier, St. Jobsweg 3 in Rotterdam. Res: 010/4769020.

Anna Karenina. Het RO Theater herneemt Tolstoj's Anna Karenina onder regie van Guy Cassiers. Anna (Catherine ten Bruggencate) verlaat haar echtgenoot Karenin voor de jonge graaf Wronski. Het aanzoek dat zij verwacht blijft jammerlijk uit. In de bewerking van Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar. T/m 16 mei RO Theater Rotterdam, 18 mei Schouwburg Gouda, 21 mei Schouwburg Arnhem, 27 t/m 29 mei Stadsschouwburg A'dam.

De avonden. Als inwijding van het nieuwe Derlontheater in de nieuwe Maastrichtse wijk Céramique op de rechteroever van de Maas speelt het Limburgse gezelschap Het Vervolg onder regie van Léon van der Sanden opnieuw 'De Avonden' naar het romandebuut van Gerard Kornelis van het Reve. Met Erik de Visser als Frits van Egters, Mieneke Bakker, Marie-Christine de Both, Hans van Leipsig, Geert Jan Romeijn en Hans Trentelman. T/m 15 mei. Reserv: 043/3255333.

Virginia Woolf. Het Noord Nederlands Toneel speelt onder regie van Bert Geurkink 'De golven' van Virginia Woolf. Liefde, vriendschap, de vergankelijkheid van het leven, de dood en bovenal de schoonheid van taal. T/m 30 mei in de Groningse Machinefabriek. Reserv: 050/3113388.

Kleinkunst

Lenette van Dongen is niet alleen een uitstekend chansonnière van eigen en andermans repertoire, maar ook onze beste 'conferencière', die weet te vermaken en te ontroeren, niet in de laatste plaats door haar persoonlijke aanpak van zeer herkenbare problematiek. Haar programma 'Jagadamba' (het Indiase woord voor 'wereldmoeder') is nog tot en met 22 mei te zien in het Nieuwe De la Mar Amsterdam.

Richard Groenendijk maakt in zijn debuutprogramma 'Mind the gap' de indruk al jaren op het toneel te staan. Hij is geestig en ad rem als Paul de Leeuw, brengt typeringen en liedjes in de klassieke stijl van Wim Sonneveld, maar toont toch een geheel eigen stijl. Dat is zeker ook te danken aan Karin Bloemen, door wie hij zich liet coachen. Zijn programma werd positief ontvangen door 'zowel de pers als mijn moeder' meldt Groenendijk, maar de landelijke kranten zagen hem het afgelopen seizoen helaas over het hoofd. Vandaag en morgen in Theater Bellevue, Amsterdam.

Lebbis & Jansen heeft het actuele gesproken woord als handelsmerk, maar waagt zich nu aan een liedjesprogramma. Met vier gastmusici brengen ze grotendeels nieuw repertoire, aangevuld met oudere nummers en natuurlijk met samenspraken over het nieuws van de dag. T/m 22 mei in De Kleine Komedie, Amsterdam.

Literatuur

Miep Diekmann. Vanaf zaterdag 15 mei verhuist de tentoonstelling over het werk van de kinderboekenschrijfster Miep Diekmann van het Letterkundig Museum in Den Haag naar het Drents Museum in Assen. Diekmann werd in 1925 in Assen geboren, en 'Een mens tekort', een van haar romans voor volwassenen, speelt voor een gedeelte in het Drents Museum.

Vertalen. Naar aanleiding van het verschijnen van de bundel 'Al keert het grote zingen terug' van W.B. Yeats, in de vertaling van Jan Eijkelboom, start Stichting Perdu in Amsterdam een serie over de kunst van het vertalen. In 'Vertalingen I: het proces', vanavond om 20.25 uur, buigen Jan Eijkelboom, Barber van der Pol, Kiki Coumans en Jasper Henderson zich onder andere over de vraag: welke rol moet de creativiteit van de vertaler spelen tijdens het proces van vertalen?

Literaire boottocht. Op alle zondagmiddagen in de maanden mei en juni vaart een plezierboot met speciale bemanning door de wateren van Utrecht. Op 16 mei kunnen passagiers van de boot een literaire tijdreis door de stad van de tiende muze maken, die met de Bastaardgroep een nieuwe bloeiperiode beleeft. Gast aan boord is de Utrechtse dichter Ingmar Heytze. Afvaart: 14.00 uur. Info: 030/2862214.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden