Beeldende kunst

Grafiek. In het Streekmuseum 'Land van Valkenburg' in het Limburgse Valkenburg (Grotestraat Centrum 31) opent komende zondag een interessant overzicht van hedendaagse grafiek. Voor deze presentatie zijn acht grafici uitgenodigd uit België, Duitsland en Nederland. Het gaat om de Belgen Guilmot, Erna Peeters en Jan Vermeulen, de Duitse Sally Tsange en de Nederlanders Erik Kierkels, Esther Levigne, Diana Ramaekers en Yvonne van der Veer. Zij tonen werk dat in beproefde technieken als zeefdruk, droge naald en ets is gemaakt, maar ook door middel van nieuwe technieken als fotografie, inktjetprinter en computer. T/m 4 juni.

Fotografie

Aurabeelden. Voor het Zaans Museum op de Zaanse Schans (Schansend in Zaanstad) is het komende Museumweekeinde geen aanleiding de deuren gratis open te stellen. Wel wordt de entree verlaagd tot een rijksdaalder, waarmee voor weinig geld een blik kan worden geworpen op de expositie 'FotoMonument 2000'. Op de Zaanse Schans zijn alle foto's te zien, die werden toegezonden na een verzoek om het dagelijkse leven in beeld te brengen. Het is een bonte collectie beelden die varieert van het simpele vaatwassen tot de dagelijkse ergernis van het in de file staan. T/m 3 juni. Een bijzonder evenement in het Zaanse Museum belooft de komst van een aurafotograaf te zijn. Op verzoek (en tegen betaling van een tientje) maakt deze fotograaf hoogst individuele 'portretten'. Hij gebruikt daarvoor geen standaard camera maar vangt trillingsfrequenties op (door middel van echografie) die een afdruk geven van elektromagnetische energievelden. Het menselijk lichaam biedt daarvoor ijk- of energiepunten, die ook wel chakra's worden genoemd. De aurafotograaf werkt uitsluitend zondag, van 12-17 uur.

Glas en keramiek

Gouds plateel. 'Van decor naar design' is de titel van een historisch overzicht in Museum het Catharina Gasthuis in Gouda (Oosthaven 9/Achter de Kerk 14). De expositie laat de rol van de kunstenaars in de Goudse aardewerkindustrie zien. Gouda kreeg in de 20ste eeuw grote vermaardheid op gebied van zijn aardewerkindustrie, ook wel plateel genoemd. Plateel is bont gedecoreerd sieraardewerk dat voorzien werd van een mat of glanzend glazuur. Voor de beschildering huurden de diverse bedrijven (waar onder de NV Koninklijke Goedewagen die Plateelbakkerij Distel overnam, maar ook Zenth, Regina en Ivora) bekende kunstenaars in. Op de tentoonstelling wordt ingegaan op de vele vernieuwende modellen die in de jaren '20 en '30 werden ontwikkeld. De productie van het plateel bereikte in die tijd onbetwistbaar een artistiek hoogtepunt. T/m 10 juni.

Nog meer plateel. Wie toch in Gouda is, gaat even langs in Museum de Moriaan (Westhaven 29, niet ver van het Catharina Gasthuis) om daar de collectie Gouds plateel van de Haagse verzamelaar Rob Hageman (1933-1986) te bekijken. Hageman begon in de jaren '70 met het aankopen van het destijds zeer ondergewaardeerde Goudse plateel. Hij bracht in korte tijd een duizendtal objecten bijeen, gemaakt in bedrijven die op een enkele na niet meer bestaan. Veel belangstelling had Hageman voor één ontwerper wiens ontwerpen hem gaandeweg zeer aan het hart lagen. Dat was Henri Breetvelt, die lange tijd verbonden was aan de Plateelbakkerij Zuid-Holland. Daar schilderde hij aanvankelijk in een expressionistische stijl, om zich later meer op de natuur te richten. T/m 2 september.

Bernard Heesen. De Haagse galerie Etienne & Van den Doel (Anna Paulownastraat 105 A, vrijwel recht tegenover het Vredespaleis) ontsluit de barokke vormenwereld van de Leerdamse glasmaker Bernard Heesen. ,,Een tentoonstelling van Bernard Heesen'', zo stelt galeriehouder Rob van den Doel, ,,is altijd anders dan welke tentoonstelling dan ook. Wie Bernard Heesen is en wat hij maakt, laat zich moeilijk met woorden vangen. Als zoon van de beroemde glaskunstenaar Willem Heesen moest Bernard zijn eigen weg vinden.'' Mooi staat niet centraal in het werk van deze Heesen. Mooie vaasjes zijn er genoeg, vindt hij, voor hem gaat het om barokke vazen en bokalen, bijeengebracht in een bizarre uitstalling. T/m 6 mei.

Lezing

In beheer. In het kader van het Museumweekend geeft Irene Faber komende zondag (14.30 uur) een lezing in het Joods Historisch Museum in Amsterdam (Jonas Daniël Meijerplein 2-4). Faber, die belast is met het collectiebeheer in het Joods Museum, heeft uit de enorme verzameling een aantal objecten opgediept die nooit te zien zijn. Ze projecteert deze objecten op scherm en legt uit waarom ze op een andere manier dan doorgaans gebruikelijk is, zichtbaar worden gemaakt.

Theater

't Barre Land. Het theatercollectief 't Barre Land herneemt de bewerking Hamle't, die het samen met regisseur Jan Ritsema van Shakespeare's drama maakte. 25 en 26/4 Haarlemse Toneelschuur. 28/4 aldaar het 'nog nooit gerecenseerde' stuk 'Congo' van Paul Pourveur met Barre Lander Martijn Nieuwerf.

Macbeth. Pierre Bokma is bij Toneelgroep Amsterdam onder regie van Gerardjan Rijnders de Schotse moordende koning. Met Marieke Heebink als Lady Macbeth aan zijn zijde. ,,Hun huwelijk, dat merkwaardig genoeg het gelukkigste is in Shakespeare's oeuvre, eindigt in waanzin, eenzaamheid en onthechting.'' 24/4 t/m 28/4 Amsterdamse stadsschouwburg, 2/5 Chassétheater Breda, 5 t/m 8/5 Amsterdamse stadsschouwburg, tournee t/m 23/5. 28/4 voorbespreking met dramaturg Janine Brogt en Gerardjan Rijnders, 6/5 met Titus Muizelaar, steeds om 19.15 uur.

Macbeth I t/m IV. Het RO-theater brengt twee voorstellingen van Shakespeare's Schotse bloeddrama Macbeth. In de tekst van Jan Decorte regisseert Guy Cassiers 'Bloetwollefduivel'. Eerst een 'Bloefwollef' met acterende kinderen, dan een met volwassen acteurs, vervolgens een opera. In de Grote Zaal ensceneert Alize Zandwijk 'Macbeth' in de vertaling van Hugo Claus. Met Catherine ten Bruggencate, Guus Dam, Joop Keesmaat en Steven van Watermeulen. T/m 28/4 in het Rotterdamse RO-theater.

Hendrik en Wilhelmina. Ton Vorstenbosch schreef de toneeltekst 'Hendrik en Wilhelmina' en speelt zelf de rol van koningin Wilhelmina. Hoewel: speelt, hij léést 'Wilhelmina' want zijn toneeltekst wordt niet gespeeld maar voorgelezen. Jan Derksen is Prins Hendrik, Annemarie Oster leest Mevrouw Van 't Sant. 19/4 Het Kruispunt, Barendrecht, 20/4 Zaandams Zaantheater, 27/4 stadsschouwburg Sittard, 1/5 IJmuiden, 5/5 Heerhugowaard, 8/5 Kerkrade.

Kleine Alice. Onder regie van Victor Löw speelt het Nationale Toneel Edward Albee's 'Kleine Alice'. Worsteling met geld, geloof, seksualiteit en martelaarschap. Met Joseé Ruiter, Mirjam de Rooij, Carol Linssen en Vincent Croiset. T/m 5/5 in het Haagse Theater a/h Spui.

Marleni. Onder regie van Agaath Witteman spelen Sacha Bulthuis en Marie Louise Stheins 'Marleni' van Thea Dorn. In haar sterfnacht ontmoet Marlene Dietrich cineaste Leni Riefenstahl. Twee diva's over geld, macht, mannen en kunst. Schevenings Appeltheater, t/m 12/5.

Orkater. Gebaseerd op een idee van Peter Blok speelt theatergezelschap Orkater 'Rosabelle believe - Houdini'. Een fysieke muziektheatervoorstelling over de raadselachtige optredens van de ontsnappingskunstenaar Harry Houdini (1874 - 1926), over ongrijpbaarheid en onsterfelijkheid, over bedrog en over waarheid. Met Porgy Franssen als Houdini, muziek Vincent van Warmerdam. T/m 20/4 schouwburg Groningen, 21/4 Oss, 25/4 Schiedam, 26/4 Zaandam, tournee t/m 31/5.

De Trojaansen. Onder regie van Mirjam Koen soldeert het Onafhankelijk Toneel 'Trojaanse vrouwen' en 'Hekabe' van Euripides tot de locatievoorstelling 'De Trojaansen'. Tien actrices (Ria Eimers, Joke Tjalsma, Antoinette Jelgersma) en gastrollen voor Marlies Heuer en Els Ingeborg Smits. T/m 28/4 Haagse schouwburg.

Literatuur

Poëzie. Op het vierde PEN-poëziefestival lezen achttien dichters en dichteressen voor uit eigen werk en uit Liefde kon maar beter naamloos zijn, een bloemlezing van Amnesty International/De Geus. Met onder anderen Jana Beranová, Ruben van Gogh en Rene Puthaar. Rotterdam, Bibliotheektheater, 20/04. Aanvang: 20.00 uur.

Kafka. 'De onbekende Kafka', minder bekende aspecten uit het werk van Franz Kafka door schrijver en Kafka-vertaler Willem van Toorn verklaard. Den Haag, literair theater Branoul. 25/04. Aanvang: 20.30. Op de grens van literatuur en toneel speelt Boris van den Wijngaard Kraai, een collage teksten van Kafka. Den Haag, Branoul, 26 t/m 28 april. Aanvang: 20.30.

Debat. Discussie n.a.v. het boek 'Verboden te lezen!' van Dubravka Ugresic. Commentaar op deze aanklacht tegen 'de verloedering en de vercommercialisering van de lees- en uitgeefcultuur' komt van Rudy Kousbroek, H.J.A. Hofland, Dubravka Ugresic, Paul Scheffer en Michaël Zeeman. Amsterdam, Felix Meritis. 20/04. Aanvang: 20.30 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden