Beeldende kunst

Koninklijk slapen. Het mahoniehouten staatsiebed van koning Willem I, het hemelbed in Lodewijk XVI-stijl van koningin Emma en het Empire-ledikant van koningin Wilhelmina, ze laten allemaal wat zien van de wijze waarop het Huis van Oranje in het verleden de nacht doorbracht. Al die bedden zijn bijeengebracht op een interessante tentoonstelling in Paleis het Loo in Apeldoorn. Dat wil onder de titel 'Het ledikant des Konings' een indruk geven van het koninklijk slaapkamermeubilair uit de 19de eeuw. Duidelijk wordt dat het meubelontwerp in deze tijd geen echte vaste stijlontwikkeling doormaakt. Er staan op de tentoonstelling de meest uiteenlopende slaapkamerameublementen, van een eenvoudig veldbed dat koning Willem II tijdens de Belgische Opstand gebruikte tot het curieuze ameublement van koning Willem II dat in Noord-Italië met veel gevoel voor luxe en rijke decoratie werd gemaakt. Er zijn niet alleen bedden te zien, ook kleedspiegels, scheerstandaards en commodes met toiletserviezen, ooit gebruikt door inwonende hovelingen, trekken de aandacht. De expositie loopt vanaf zaterdag t/m 4 maart.

Prijswinnaars. Jong en veelbelovend, zo kan het werk van de schilderes Mai van Oers en aquarellist Reinoud van Vught worden omschreven. Beiden ontvingen begin vorige maand de Jeanne Oosting Prijs 2000. Voor Museum De Buitenplaats in Eelde (Hoofdweg 76) vlakbij Groningen was dat een mooie aanleiding om hun werk een museaal kader te verschaffen. T/m 19 november.

Zeldzame landschappen. 'Reizen door stad en land' is het thema van een breed opgezette expositie van Noord- en Zuid-Nederlandse landschapstekeningen uit de periode van 1550 tot 1830 in Teylers Museum in Haarlem (hoek Damstraat-Spaarne). Nederlands oudste museum heeft voor deze presentatie de meest zeldzame en oude tekeningen van landschappen en stadsgezichten uit zijn collectie opgediept. Het gaat om honderd bladen, van bekende namen als Rembrandt, Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael en Jacob Cats, maar ook van Hans Bol, David Vinckboons, Gerrit Battem en Aert Schouman. De expositie ontleent haar bijzondere karakter aan het feit dat veel tekeningen nog nooit in het openbaar zijn getoond en dat ondanks het gegeven dat ze deel uitmaken van een wijd en zijd bekende verzameling. T/m 3 december.

Fotografie

Japan. Stichting De Pont in Tilburg (gevestigd in een voormalige spinnerij, Wilhelminapark 1) wilde haar eigen invulling geven aan de festiviteiten ter herdenking van het feit dat Nederland en Japan 400 jaar betrekkingen met elkaar onderhouden. De Pont koos ervoor om het werk van elf Japanse fotografen te tonen, op grond van het feit dat hun werk eigenzinnig en verrassend is en toch goed aansluit bij heersende ontwikkelingen. Meer dan de schilder- of beeldhouwkunst in Japan, die door de onbedwingbare lust tot navolging en klakkeloze imitatie nooit een behoorlijk niveau heeft bereikt, heeft de Japanse fotografie wel een eigen plek veroverd in de internationale beeldende kunst. De Pont koos voor een aantal grote namen, die worden afgewisseld met veel minder bekende fotografen. Tot de eerste categorie behoren Nobuyoshi Araki (de meest aansprekende fotograaf in Japan, in het Westen bekend door zijn vrijmoedige en rauwe opvattingen over het grotestadsleven in Tokio), Mariko Mori, Hiroshi Sugimoto en Kenji Yanobe. Hun foto's tonen facetten van een samenleving waarin eeuwenoude tradities botsen op nieuwe ontwikkelingen. T/m 18 februari.

Lezing en debat

Openbare ruimte. Over actuele beeldende kunsttoepassingen in de openbare ruimte in Amsterdam gaat de lunchlezing die beeldend kunstenaar Peter van der Heijden vanmiddag houdt in het Amsterdams Historisch Museum (ingang Nieuwezijds Voorburgwal 359 of via de Kalverstraat) in Amsterdam. Van der Heijden praat vanuit zijn ervaringen als beeldend kunstenaar én als adviseur bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De lunchlezing wordt georganiseerd door het Genootschap Amstelodamum die daarvoor wekelijks onderdak krijgt in het Amsterdamse museum. Aanvang 12.30 uur.

Museumcollecties. Het jaarlijkse debat van de Boekmanstichting staat vanavond in het teken van de vraag 'Museumcollecties op het web: cultuurspreiding of piraterij?'. Deelnemers aan het debat zijn Kees Berendsen (directeur Stichting Beeldrecht), Annemarie Beunen (onderzoekster), Hugo Bongers (zakelijk directeur Boijmans Rotterdam), Madelein de Cock Buning (advocaat) en Marco de Niet (Koninklijke Bibliotheek Den Haag). Aanvang 16 uur in het café van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Smalle wegen. Komende zondag en ook volgende week woensdag wordt in Museum Het Catharijneconvent in Utrecht (ingang Lange Nieuwstraat 38) een bijzondere rondleiding gegeven. Het thema van beide middagen (aanvang 14 uur), is 'de brede en de smalle weg', en gaat over beelden en schilderijen die de kijker iets vertellen over goede en slechte eigenschappen. De rondleiding eindigt bij een schilderij uit de 17de eeuw waar alle besproken thema's op een bijzondere manier bij elkaar komen. Reserveren bij Oculare/Wil van der Mark, tel. 030-2883261 of per email (info@oculare.nl).

Theater

Paardenkathedraal. Onder regie van voormalig acteur Mark Rietman speelt De Paardenkathedraal Hugo Claus' 'De vossejacht'. Over de vrek, die alle andere vrekken de loef wil afsteken met dus een fatale ontmaskering. Met onder anderen Leike-Rosa Altink, Arthur Roffelsen, Harriët Stroet en Robin van der Velden. 14/11 t/m 30/12 in het Paardenkathedraaltheater aan de Utrechtse Veearstenijstraat 155.

Nagelaten bekentenis. Ger Thijs bewerkte en speelt 'Een nagelaten bekentenis' van Marcellus Emants onder regie van Frans Strijards. 'Mijn vrouw is dood en al begraven', luidt Emants' beginzin, en van een natuurlijke dood is geen sprake. ,,Thijs en Strijards zijn erin geslaagd'', oordeelde Trouw-recensent Hanny Alkema, ,,om, net als in de roman, het accent van de anekdote van de gifmoord te verleggen naar de tragiek van de zichzelf tot mislukken verdoemde mens. Intelligent gedaan met een prettig vleugje onderhuidse humor.'' Vanavond Utrechtse Schouwburg, 10 en 11/11 Haarlemse Toneelschuur, 18/11 Arnhemse Schouwburg.

Hollandia herneemt 'Vermoorde onschuld' naar de gelijknamige roman van Karin Overmars. Onder regie van Jan van den Berg speelt Carola Arons de heldin Eva, die zich tussen geld, psychologen, seks en drugs staande poogt te houden. 14/11 schouwburg Tilburg, 15/11 Zaantheater te Zaandam, 16/11 Eindhovens Futura, 17/11 Leeuwarder Harmonie, 23 t/m 25/11 Haarlemse Toneelschuur, tournee t/m 9/12.

Het Volk speelt het quasi-realistisch reportagedrama 'Een zomerjurk vol verdriet'. Drie zusjes verloren elkaar uit het oog. Riet runt het Kantoortje Lullemans & Co in Amsterdam, Pluis kwijnt weg in Sluiskil, Aafje tobt voort bij de monniken van Boesingheliede. Met Bert Bunschoten, Joep Kruijver en Wigbolt Kruijver. 9 t/m 11/11 Amsterdam, 14/11 Sittard, 16/11 Heerenveen, 17/11 Heemskerk, t/m 30/5 tournee.

Zonder titel is de titel van Wim T. Schippers' nieuwe toneelstuk dat hij voor Toneelgroep Amsterdam schreef. Regisseur Titus Muizelaar houdt de chaos nog knap in de hand, maar ook voor de geharnaste Schippersliefhebber is 'Zonder titel' zwaar zwoegen geblazen. In onverdroten mallotigheid die weigert geestig te worden, gaat het maar door en houdt het pas aan het eind van de avond op. T/m 18/11 in het Transformatorhuis op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein.

Het Vervolg uit Maastricht bewerkte de roman 'De gelukkige huisvrouw' van Heleen van Royen tot een toneelstuk onder regie van Léon van der Sanden. Ooit gelukkkig raakt de huisvrouw na de geboorte van haar zoon in een psychose. Met de Jonge Gasten Hadewych Minis, Bram Coopmans, Edo Brunner en Annelies van der Bie. T/m 9/12 in het Maastrichtse Derlontheater. Op 16/11 interview met de schrijfster.

De kale zangeres is een absurdistische klassieker uit 1949 van Eugène Ionesco, die zich liet inspireren door een conversatiecursus Engels voor beginners. Regisseur Allan Zipson heeft het stuk (met, onder anderen, Theo Franzs, Ad van Kempen en Olaf Malmberg) bewerkt. Vertaling: Jos en Willem Karel van Loon. 9/11 in Schouwburg Tilburg, 10/11 in Stadsschouwburg Eindhoven, 15/11 in De Vest (Alkmaar).

Kleinkunst

Herman van Veen Vanavond speelt Herman van Veen voor de 366ste keer in theater Carré. Zijn voorstelling bestaat uit oud en nieuw repertoire. Tot en met 2/12 in theater Carré in Amsterdam.

Lebbis en Jansen toeren door het land met hun nieuwe programma 'Hoogwoord'. Ze beloven u de waarheid te vertellen. Op 9/11 in Theater De Purmaryn (Purmerend), 15 en 16/11 in de Leidse Schouwburg. Tournee t/m februari 2001.

Hugo Konings speelt de solo-voorstelling 'Co-starring' (vanaf 12 jaar), waarin de jonge anti-held Co met buikkramp zijn geliefde ten dans vraagt. Idee en tekst: Theo Fransz en Hugo Konings, regie: Theo Fransz, (live-)muziek: Hugo Konings, Jan-Willem van Kruyssen en Jan Rijnsoever. Op 14 en 15/11 in Grand Theater (Groningen), tournee t/m februari 2001.

Literatuur

Schrijfdag. Op 11/11 organiseert Stichting Schrijven voor de vijfde keer de Nederlandse Schrijfdag, dit jaar gehouden in Paradiso en het Barlaeusgymnasium te Amsterdam. De hele dag door geven diverse literaire organisaties, uitgeverijen, particulieren, en schrijfopleidingen op de 'Schrijfmarkt' informatie over hun activiteiten. Deelnemers kunnen schrijfblokken volgen, werk laten beoordelen tijdens literaire spreekuren, optredens bijwonen. Docenten zijn o.a. Nelleke Noordervliet, Levi Weemoedt, Renate Dorrestein en Karel Glastra van Loon. Informatie: 020/4208658 of www.schrijfdag.nl.

Lezersfeest. Staat in Amsterdam op die dag het schrijven centraal, Rotterdam organiseert op 11/11 in de Centrale bibliotheek een lezersfeest. Vanaf 20.00 uur treden op diverse podia meer dan 50 schrijvers uit binnen- en buitenland op, aangevuld met muziek, interviews, theater, side-acts van cabaretiers. Het lezersfeest is de afsluiting van de 'Dag van de Lezer' waarbij overdag vele cultuurinstellingen te Rotterdam gratis toegankelijk zijn en een literair programma aanbieden. Informatie: 010/2816239.

De Spaanse schrijfster Josefina Aldecoa geldt op dit moment als een sterke vertegenwoordiger van het realisme in de Spaanse vertelkunst. Op 10/11 houdt zij een lezing in het Utrechtse Instituto Cervantes. Aanvang 17.00 uur.

Kester Freriks geeft op 13/11 een lezing over zijn biografie van de Nederlands-Indische romancier Maria Dermoût. Kennemer boekhandel, Haarlem. Aanvang: 20.15 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden