Beeldende kunst

Stoelenkunst. Het Stedelijk Museum in Zwolle (tegenwoordig in een schitterend nieuw onderkomen, ingang Melkmarkt 41) vroeg aan dertien kunstenaars een stoel te maken. Het hoefde niet om een functioneel object te gaan, wel moest het de ideeën van de betreffende maker uitdragen. Zo ontstond een grote groep zitmeubelen die er weinig orthodox uitzien. Opvallend is het materiaalgebruik: kunstenaarsstoelen kunnen van papier, hout en touw zijn gemaakt, maar ook van klei, staal en hout. Onder de deelnemers figureren kunstenaars die al bekend waren vanwege hun 'stoel-achtige' beelden, zoals Thijs van Kimmenade, Dora Dolz, Marus van der Made en Klaas Gubbels. Verder onder de deelnemers Joyce Bloem, Ton Kraayeveld, Anja Krause en Guusje Beverdam. T/m 5 december.

Glaskunst. Zojuist geopend bij Galerie Rob van den Doel in Den Haag (Anna Paulownastraat 105a) een overzicht van beelden in glas van de Zweedse glaskunstenaar Kjell Engman. Verbonden aan de Zuid-Zweedse glasfirma Kosta Boda behoort Engman op dit moment tot de toonaangevende glasontwerpers in zijn land. In zijn vrije werk valt zijn surrealistische visie op, die niet in de laatste plaats wordt gedragen door een goed besef voor de mogelijkheden die het materiaal glas hem te bieden heeft. Engman houdt van sprookjes, mythen en sagen, die geworteld lijken te zijn in de Scandinavische geschiedenis, maar zeker ook deel uitmaken van zijn eigen gedachtegoed. Met Engman exposeert zijn landgenote Anna Carlgren bij Rob van den Doel. Haar verhaal is van een heel andere orde: Carlgren behoort tot die glasvormgevers die het zoeken in een strenge, geometrisch bepaalde orde waarin niets aan het toeval wordt overgelaten. Anders dan Engman woont Carlgren in Nederland en dat is wellicht de reden dat zij minder 'Scandinavisch' in haar werk is dan haar landgenoot. Carlgren kun je een kind van Rietveld en Mondriaan noemen: haar werk bevat dezelfde strenge overtuigingskracht van rechte lijnen en haakse hoeken. Tot en met 14 november.

Fotografie

Rock-and-roll. 'So you wanna be a rock-and-roll star' is de titel van een tentoonstelling van 'nieuwe eigenzinnige fotografie van vijf fotografen die de platgetreden paden mijden', aldus het Amsterdams Centrum Fotografie in Amsterdam (ingang Bethaniënstraat 9). Het ACF vraagt door middel van deze presentatie de aandacht voor het werk van respectievelijk Zan van Alderwegen, Jacqueline Gilbert, Dorothée Meyer, Onno Post en Daan Wormsbecher, die allemaal tot de categorie veelbelovend talent behoren. T/m 13 november. De expositie wordt zaterdag om 17 uur geopend.

Henk heet de goedmoedige bastaardhond die een belangrijke rol speelt in het leven van zijn baas, de fotograaf Goos Bronkhorst. Hij ziet in zijn hond zijn voornaamste inspiratiebron, reden dat het levendige beest in tal van zijn foto's figureert. Bronkhorsts stijl van werken wordt 'neo-biedermeier' genoemd, een evocatie van goed-burgerlijke ideeën als behaaglijkheid, betrouwbaarheid en intimiteit, zonder dat de maker in benauwdheid of benepenheid vervalt. De foto's met hond Henk in de hoofdrol zijn te zien in Fotogalerie 21/2bij41/2 in Amsterdam (Prinsengracht 356), t/m 6 november.

Lezingen

Wereldoorlog. Het Legermuseum in Delft (Korte Geer 1) houdt dit najaar een korte serie lezingen op de zondagmiddag die steeds een thema uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) bevatten. Ter opening van de reeks houdt oud-conservator J. Lensink aanstaande zondag een voordracht over de toepassing van strijdgassen en het gebruik van gasmaskers. Politiek tekenaar Albert Hahn staat zondag 31 oktober centraal, terwijl de eerste zondag van de maand november de mobilisatieperiode in Nederland ten tijde van de oorlog ter sprake komt. Aanvang van alle lezingen 14 uur.

Rijksmuseum. In de serie Lunchpauzelezingen in de filmzaal van het Rijksmuseum in Amsterdam (Stadhouderskade 52) vertelt keramiekconservator Jan Daan van Dam volgende week dinsdag in kort bestek over aardewerk uit Hollandse tegelfabrieken, onder de titel 'Delft uit de provincie'. Aanvang 12.30 uur.

Theater

Midzomernachtsdroom. Mark Rietman regisseert jonge acteurs en anciennes in Shakespeare's woudsprookje: liefde is krachtig, maar ook toevallig en wisselvallig; liefde is manipulatie en wraak; begeerte is iets anders dan liefde. T/m 23/10 Rotterdamse Schouwburg.

Keefman. Onder regie van Alize Zandwijk speelt Jack Wouterse even intens als meeslepend Jan Arends' monoloog 'Keefman'. ,,Ik ben blij dat je het goed vindt dat ik weer gek ben. Een mens moet per slot eten en drinken. Jij hebt mij weer in jouw gekkenhuis opgesloten. Ik zie een duidelijke taak voor mij. Je weet toch dat ik me geheel wil inzetten voor de psychiatrisch gestoorde medemens.'' Gedeeltelijk op locatie: 21/10 't Golden Zieltje in Termunterzijl, 22 en 23 Groningen, 24 Wehe den Hoorn, 28 Leids Laktheater.

Srbljanovic. Art & Pro speelt 'Familiegeschiedenis Belgrado' naar het werk van de Servische schrijfster Biljana Srbljanovic. Onder regie van Frans Strijards, met Arnoud Bos, Nina Deuss, Rian Gerriten en Jan Kruit. T/m 30/10 (behalve zo) in het Rozentheater aan de Amsterdamse Rozengracht 117, 20.30 uur; 3 en 4/11 Saskiatheater Arnhem, 5 en 6/11 Toneelschuur Haarlem.

Feike Boschma. De 78-jarige poppenspeler Feike Boschma is in het Amsterdamse Nieuwe de la Mar Theater zijn afscheidstournee begonnen. Feike Boschma geldt als de peetvader van het Nederlandse marionettentheater. Boschma creëert zelf zijn poppen uit lapjes stof en frutseltjes die in zijn handen tot leven komen tot zwevende gedaanten, waarmee hij een surrealistisch beeld weet te creëren. Ook in zijn laatste voorstelling weet hij een sprookjesachtige sfeer op te roepen. Boschma gaat hierin met een transparante, levensgrote figuur op reis, waarbij hij allerlei imaginaire figuren tegenkomt. 21/10 Leeuwarder Harmonie, 22 Schouwburg Arnhem, 29 De Speeldoos in Baarn, 30/10 de Klamaere in Workum, 2/11 Theater Bouwkunde in Deventer. Tournee t/m 9/12.

Kwartetten. Onder regie van Gijs de Lange spelen Toneelgroep Amsterdam en het Mondriaan Kwartet het toneeldebuut 'Kwartetten' van componist Elmer Schönberger. Over de muzikale en persoonlijke verhoudingen in een strijkkwartet. Met de acteurs Pierre Bokma, Fred Goessens, Hein van der Heijden, Lineke Rijxman en de muzikanten Jan Erik van Regteren Altena, Edwin Blankenstijn, Annette Bergman, Eduard van Regteren Altena. T/m 23/10 Transformatorhuis Amsterdam, tournee t/m 13/11.

Literatuur

Anders gestript. De striptekenaars Maaike Hartjes, Barbara Stok en Peter de Wit discussiëren op vrijdag 22 oktober over het bestaan van 'mannen-' en 'vrouwenstrips' sinds de opmars van vrouwen in dit genre. Voorafgaand aan die discussie vertonen de stripmakers hun werk via speciale dia's. Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam, aanvang 20.15 uur, toegang ¿10,-, info: 020/6276295.

Tulp hoe gaat het? Poetry International organiseert op 22 en 23 oktober in Theater Lantaren/Venster het programma 'Tulp hoe gaat het?', waar Turkse dichters zullen voordragen uit eigen werk en spreken over de hedendaagse poëzie in Turkije. Vrijdag spreken drie oudere, zaterdag drie jongere dichters. William Boothlaan 4, Rotterdam, aanvang 20.30, info: 010/2822777.

Dubbelliefde. Op 26 oktober is Adriaan van Dis te gast bij Literair café Helmond om te spreken over zijn nieuwe boek 'Dubbelliefdes'. 't Speelhuis, Helmond, aanvang 20.00 uur, alleen voor donateurs (vanaf ¿35,- per jaar), info: 0492/537346.

Kleinkunst

Genoeg. Lisa Portengen, Mirjam van Dam, Daniela Oonk en Evelyn Kallansee maken deel uit van de nieuwe nieuwe generatie kleinkunstenaars. Ze hebben zich verenigd in S.A.T. en brengen repertoire van Sondheim tot Randy Newman, met eigen werk en met teksten van Jurrian van Dongen, George Groot en Koen van Dijk. De première van 'Genoeg' is pas op 19 november in Hoofddorp, maar de tournee begint deze week in Voorburg (De Tobbe, vanavond) en Heerlen (Stadsschouwburg, 23).

Bram Vermeulen komt met een nieuwe cd, die hij, met ander werk, op een lange tournee door het hele land tot klinken brengt. De aftrap van 'De beuk erin' vindt op 26 oktober plaats in Theater Bouwkunde in Deventer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden