Beeldende kunst

Stenen koppen. Met de portretten van de Duitse beeldhouwer Rainer Kriester is veel aan de hand. Geen van zijn koppen kan kijken, ze ontberen ogen, worden als het ware gebarricadeerd in hun blik of sluiten hun blik voorgoed af. Kriester (1935) is een echte beeldhouwer, die uit steen zijn vormen hakt. Zijn thematiek is echter weinig traditioneel: de ooit uit de DDR gevluchte kunstenaar maakt wat hem in de huidige tijd treft. Een overzicht met maar liefst 150 beelden is te zien in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen (Harteveltstraat 1). T/m 1 augustus.

Nog meer portretten. Het Westfries Museum in Hoorn (Rode Steen 1) was in de afgelopen anderhalf maand vanwege renovatie op slot. Nu het museum weer open is, wordt aandacht gevraagd voor een overzicht van portretten van de schilder Corstiaan de Vries. Het is de eerste keer na tien jaar dat er weer een retrospectief van deze voor G.J. Dröge's Glamourland zo belangrijke schilder is te zien. De Vries portretteerde tal van bekende Nederlanders en was en passant ook op Bali.

Keramiek

Te gast. Met een fikse lading potten, vazen en schalen is Museum Boijmans Van Beuningen uit Rotterdam te gast in het vernieuwde Drents Museum in Assen (Brink 1). Het Drents Museum kon Boijmans zo veel ruimte in eigen huis bieden omdat de eigen collectie is afgereisd naar het Nationaal Museum in het Poolse Poznan. Het verzamelen van keramiek is in Rotterdam door de jaren heen een belangrijk onderdeel van het museale beleid geweest. Vooral de laatste twee conservatoren, de dames De Neeve en Kuijcken-Schneider, hebben hun stempel op de collectie gezet. In het Drents Museum ligt de nadruk op de eeuwwende, met keramisten als Chris Lanooij, Chris van der Hoef, Joseph Mendes da Costa en Bert Nienhuis. Ook keramiekbedrijven als Amstelhoek, Rozenburg en Zuid-Holland worden belicht. T/m 2 mei.

Vergeten. Voor de tweede wereldoorlog bestond in Utrecht een kunstaardewerkfabriek die onder de naam St. Lukas kostbare siervazen vervaardigde. Het aardewerk van deze fabriek (die van 1904 tot 1932 bestond) vormt nu het onderwerp van een overzichtsexpositie in Museum Maarssen (Diependaalsedijk 19B). Er is werk te zien uit de hele geschiedenis van het bedrijf: van de luxe vazen tot en met het meer betaalbare gebruiksaardewerk. T/m 31 mei.

Denen. In Museum het Princessehof in Leeuwarden (ingang Grote Kerkstraat) staat vanaf morgen twee maanden lang Deense keramiek centraal. Voor deze expositie zijn vier Denen uitgenodigd die in Nederland door tentoonstellingen en museale aankopen over enige faam beschikken: Gertrud Vaasegaard, ook wel genoemd de grand old lady van de Deense keramiek, Gutte Eriksen, Alev Siesbye en Bodil Manz. T/m 9 mei.

Nog meer aardewerk. De Amerikaan Jeff Haines maakt eenvoudige objecten in wit porselein, als cylinders, kegels en bollen die hij vervolgens doorsnijdt en opnieuw assembleert. Hij toont zijn nieuwe werk in galerie De Witte Voet in Amsterdam (Kerkstraat 135). T/m 17 april. Drie visies op hedendaags gedecoreerd aardewerk zijn in galerie Loes & Reinier in Deventer (Korte Assenstraat 15) te zien. Ze worden gegeven door de Française Françise Dufayart, de Deen Jac Hansen en de Brit Godfrey. T/m 27 maart.

In galerie Carla Koch in Amsterdam (Prinsengracht 510 sous) worden de glasobjecten van Willem Heesen deze week verruild voor keramisch werk van Eduard Hermans en Henk Wolvers. Beiden zijn oudgedienden in deze galerie, ze brengen echter volop nieuw werk, zodat verrassingen niet zijn uitgesloten. T/m 22 mei.

Fotografie

Geënsceneerd. Het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem (Utrechtseweg 87) bezit een collectie fotografie die langzamerhand een indrukwekkend karakter krijgt. Drie maanden lang wordt een keus getoond uit deze verzameling, waarbij de nadruk ligt op geënsceneerde werken, werken met scènes of momentopnames die verwijzen naar menselijke verhoudingen. Een paar namen: Inez van Lamsweerde, Hans Aarsman, Cornelie Tollens en Lidwien van de Ven. T/m 30 mei.

Pubermeisjes. Galerie Dijk 1 op het gelijknamige adres in Alkmaar exposeert vanaf komende zaterdag werk van de Alkmaarse fotografe Hellen van Meene. Zij specialiseert zich in het fotograferen van meisjes die in leeftijd variëren van vroege pubertijd tot vroeg volwassen. Van Meene zegt gefascineerd te zijn door de schoonheid in de ontwikkelingsfase waarin meisjes zich rond de pubertijd bevinden. T/m 17 april.

Toneel

Jesaja, Jeremia. Growing up in Public-regisseur Jeroen Kriek wil weten hoe het met hedendaagse profeten staat. Zijn voorstelling 'Jesaja, Jeremia' gaat over goeroes, oorlog, Duitse porno, the meaning of life, liefde en terreur. Huis a/d Werf, Boorstraat 107 in Utrecht. 20 maart 20.30 uur, 21 maart 16.00 uur.

Jachtgeweer. Onder regie van Ger Thijs speelt Het Nationale Toneel 'Het jachtgeweer' van Yasushi Inouë. Gedoemde liefde in het Japan van de jaren veertig. Na de publicatie van een gedicht over een jager, krijgt de schrijver drie brieven van die jager, wiens leven door overspel verwoest werd. Met Geert de Jong, Antoinette Jelgersma en Bodil de la Parra. Tot en met 27 maart in het Haagse Theater aan het Spui, tournee t/m 8 mei.

Gebroeders Flint. Hoe klinkt Nederland anno 1999, willen de Gebroeders Flint weten. In 'Het orgaan van Corti' portretteren zij een winkelstraat in een stad. Dankzij het orgaan dat de Italiaanse markies Alfonso Corti in het oorslakkenhuis ontdekte, kunnen wij horen. Mandoline, samplers, wekkers, viool, radio, kanarie, dada, koektrommel, bestek, saxofoon, synthesizer, zakdoek, krant, burengerucht, vechtende katten en glasscherven zetten de toon. Vanavond Utrecht, 19 en 20 maart Alkmaar, 24 maart Zoetermeer. Tournee t/m 24 april.

Hitchcock's Driesprong. Art & Pro-regisseur Frans Strijards herneemt zijn familietragedie 'Hitchcock's driesprong' dat tussen thriller, psychologische roman en komedie inhangt. 23 tot en met 27 maart Oude Foyer, Arnhem, tournee t/m 29 april.

Norén. Onder regie van Katelijne Damen speelt het Vlaamse gezelschap Drie Vingers 'Een onderwereldse glimlach' van Lars Norén. Danseres Helena komt uit het krankzinningengesticht waar ze drie maanden opgenomen was na de bevalling van haar eerste kind. Tijdens haar afwezigheid begon haar man Edvard een verhouding met haar zus Elaine. 23 en 24 maart Theater Bellevue, Amsterdam.

Jim van der Woude. Zoeken en niet weten wat te vinden. Jim van der Woude citeert Pessoa om zijn voorstelling 'Nadorst' te duiden: ,,Mijn leven, een tragedie waarvan alleen het eerste bedrijf werd opgevoerd, waarna jammerlijk het doek viel onder het gejoel van de engelen.'' 24 en 25 maart Theater a/h Spui, Den Haag, 27 maart Schiedam, 31 Groningen.

Kleinkunst

Niet uit het raam (NUHR) is Nederlands veelzijdigste en meest productieve cabaretgroep. Na het succes met de theaterproductie 'De Ploeg' (NUHR + gastacteurs) is er nu weer een nieuw cabaretprogramma, waarin het trio wordt bijgestaan door percussionist Eddie B. Wahr (bekend van onder anderen Bram Vermeulen, het Werkteater en de Parade). 'Kruistocht' handelt over drie mannen, drie heel foute mannen. Dinsdag 23 maart tot en met zaterdag 10 april in De Kleine Komedie, Amsterdam. Première vrijdag 26 maart.

Het Amsterdams Kleinkunstfestival begint op zondagmiddag 21 maart met de uitreiking van de Annie M.G. Schmidt-prijs: de prijs voor het beste theaterlied van het jaar. Dit gebeurt als onderdeel van 'het Gala van het Nederlandse Lied', in Theater Orpheus te Apeldoorn. Van maandag 22 tot en met donderdag 25 maart spelen zich vervolgens de halve finales af van het concours om de Wim Sonneveldprijs, in Theater Bellevue. De finale is op maandag 29 maart in het Nieuwe De la Mar-theater. Daarnaast kent het festival op zondag 28 maart een hommage-avond aan literair liedauteur Jan Boerstoel. Alle grote namen uit het Nederlandse lied voor wie Boerstoel schreef, werken mee, zoals Jenny Arean, Karin Bloemen, Adèle Bloemendaal en Erik van Muiswinkel & Diederik van Vleuten. Opgeheven legendarische gezelschappen als Cabaret Don Quishocking en Kabaret Ivo de Wijs herleven voor een keer. Tenslotte schreven Jurriaan van Dongen (tekst) en Martijn Breebaart (muziek) een muziektheatervoorstelling over Simon Carmiggelt. Rick Nickolet, Fred Florusse en Rob van de Meeberg spelen het stuk. Het is te zien op vrijdag 19, zaterdag 20 maart en vrijdag 26 maart t/m zaterdag 3 april in Theater Bellevue. Reserveren: 020/5305301 en 020/5305302.

Literatuur

Boekenkistfestival. Ter afsluiting van de Boekenweek vindt in Slot Loevestein, waaruit Hugo de Groot nog zo legendarisch ontsnapte, op zaterdagavond 20 maart het Boekenkistfestival plaats. Vanaf 20.00 uur dragen schrijvers - onder wie Connie Palmen, schrijfster van het boekenweekgeschenk 'De erfenis', Anna Enquist, Campert & Mulder, Moses Isegawa en Joost Zwagerman - uit eigen werk. De muziek op het bal, dat na 23.00 uur losbarst, wordt verzorgd door de Izzies, de voormalige begeleidingsband van Palmens gestorven geliefde Ischa Meijer. Info: 0183/447171.

Nacht van de poëzie. In Muziekcentrum Vredenburg wordt op zaterdag 20 maart de 19e Nacht van de Poëzie gehouden. Twintig gerennomeerde dichters houden de slaap op afstand, onder wie Anneke Brassinga, Hugo Claus, Eva Gerlach, de Zuid-Afrikaanse Antjie Krog en en de jonge dichter Mustafa Stitou. In de foyer is een expositie van foto's van Rik Selleslags en bijbehorende gedichten van Hugo Claus. De Nacht wordt gepresenteerd door Anton Korteweg en Piet Piryns.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden