Beeldende kunst

Beelden. Zojuist geopend in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede (Lasondersingel 129-131): een overzicht van de beelden die Cornelius Rogge sinds 1957 tot heden heeft gemaakt. Rogge werd in 1932 geboren, waardoor hij tot de middengeneratie van de Nederlandse beeldhouwers behoort. Hij zoekt zijn uitgangspunt in het gegeven dat alles aan vergankelijkheid onderhevig is. Veel van zijn beelden gaan over gedaanteverwisselingen: oude vormen sterven af en worden ingeruild voor nieuwe vormen in een zich voortdurend herhalend proces van opbouw en desintegratie. Rogge's beelden staan ook voor begrippen als 'aanbieden', 'aanreiken' of 'tonen'. T/m 7 november.

Laatste kans. Het Fries Museum in Leeuwarden (Turfmarkt 11), dat onder de nieuwe directie van Wim van Krimpen een verrassend vernieuwend beleid is gaan voeren, heeft de grote zomertentoonstelling 'Face to face' verlengd. Tot en met 19 september, aanstaande zondag dus voor het laatst, zijn de portretten van veertien hedendaagse kunstenaars te zien. Onder de deelnemers Philip Akkerman, Anton Corbijn, Marlene Dumas, Ossip en Kiki Lamers.

Ook de expositie 'Heer Bommel en de Natuur' op Kasteel Groeneveld in Baarn (Groeneveld 2) is zo'n groot succes dat de organisatie besloten heeft om de presentatie te verlengen. T/m 14 mei van het volgend jaar.

Lezingen. In samenwerking met De Kunsthal in Rotterdam verzorgt de stichting Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs in Middelburg een lezing over het werk van de Amsterdamse impressionist Isaac Israëls. Van hem is momenteel een breed opgezet overzicht te zien in de Rotterdamse Kunsthal, terwijl Museum Kröller-Müller op de Hoge Veluwe zijn volledige bezit aan werken van Israëls aan de muur heeft gehangen. De lezing wordt morgen (vrijdag) gehouden door kunsthistoricus Bastiaan Voortman in de Openbare Bibliotheek van Middelburg (ingang Kousteensedijk 7). Aanvang 14 uur. Architect Koen van Velsen houdt op woensdag 22 september een lezing in het raadhuis van Hilversum (Dudokpark 1), aanvang 20.15 uur. Van Velsen, ontwerper van onder meer de Pathé-bioscoop in Rotterdam, het Universiteitsmuseum in Utrecht en de fonkelnieuwe Filmacademie in Amsterdam, doet een boekje open over zijn uitgangspunten en inspiratiebronnen. De lezing sluit aan op de expositie 'Kijken' in het Dudok Centrum (in het souterrain van het raadhuis) die Van Velsens bouwideeën in beeld brengt.

Keramiek

Xavier Toubes. Binnenkort neemt Xavier Toubes als directeur afscheid van het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Den Bosch, om vervolgens naar de Verenigde Staten af te reizen, waar hij aan The School Art Institute in Chicago docent wordt. Tegelijk neemt hij afscheid van keramisch Nederland met een laatste expositie waarvoor Galerie De Witte Voet in Amsterdam (Kerkstraat 135) hem heeft uitgenodigd. Toubes is een hoogst eigenzinnig kunstenaar voor wie klei en glazuur niet twee verschillende uitdrukkingsmiddelen zijn. Voor hem zijn het veel meer componenten die elkaar aanvullen. Zijn ogenschijnlijk weerbarstige en ruwe beelden verraden een gevoeligheid voor textuur en oppervlak, maar geven tegelijk uitzicht op een gesloten visie: de kleur lijkt van binnenuit door de huid heen te barsten. T/m 13 oktober.

Keramisto '99 heet de twaalfde pottenbakkersmarkt die dit weekeinde (zaterdag en zondag 10-18 uur) in het Noord-Limburgse Milsbeek wordt georganiseerd. Honderdentien pottenbakkers uit Europa en Amerika tonen er hun laatste werk, zowel gebruikskeramiek als unica, terwijl er overal op de markt demonstraties worden gehouden, onder meer van de Japanse raku-techniek. Kinderen die zelf een pot willen draaien onder deskundige leiding zijn eveneens welkom.

Fotografie

Liberia. Bijna een halve eeuw geleden trok Tina Rolff met haar man, die op dat moment cartograaf was, door het binnenland van Liberia. Het ongerepte binnenland van de Afrikaanse staat, waar de bevolking toen nog onverminderd vasthield aan haar (animistische) rituelen en ceremonies, die Rolff in talloze foto's heeft vastgelegd. Nu Liberia praktisch geheel verwoest is door de jarenlange burgeroorlogen, en er in het binnenland vrijwel niets meer aan sociale structuren behouden is gebleven, vond ze het tijd om met haar beelden naar buiten te komen. Veertien foto's uit de jaren 1951/'52 worden geexposeerd in het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw in Groningen (Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 104). Tot 1 november.

Toneel

Oude mensen. Willem Jan Otten bewerkte Couperus' 'Van oude menschen, de dingen die voorbijgaan' voor Het Nationale Toneel tot 'Oude mensen' als openingsvoorstelling van de gerestaureerde Haagse Schouwburg (SPQH). Onder regie van Ger Thijs met onder anderen Elisabeth Andersen, Joop Doderer, Gees Linnebank, Rik Launspach en Antoinette Jelgersma. T/m 19/12 in de Haagse Schouwburg, tussendoor in oktober Amsterdam, Utrecht en Arnhem; begin december Rotterdam.

In het Louis Couperusmuseum in de Haagse Javastraat 17 is t/m 16/1 de tentoonstelling 'Van doek naar stuk - Van oude menschen op het toneel' te zien. Donderdags t/m zondags van 12.00 tot 17.00 uur.

Kavafis. De Utrechtse theatergroep Rokven speelt met 'Constant Kavafis' 'een niet vrijblijvende sfeertekening met humor en luchtigheid' naar het oeuvre van de Griekse dichter. T/m 18/9 in de Utrechtse Schouwburg.

De trapeziste. In de monoloog 'De trapeziste' speelt Maartje van den Brink het leven van de zwevende vrouw Jeanne Mos alias Miss Gina. 18/9 De Burcht in Zaandam, 23/9 Lantaarn/Venster in Rotterdam, tournee t/m 29/10.

Discordia & 't Barre Land. Amper besloten Maatschappij Discordia en 't Barre Land het theaterseizoen met hun traditionele Fin de Saison, of de hernemingen gaan voort in de voorstellingencyclus Debut de Saison. 'Kras' van Judith Herzberg, 'Hedda Hedda' en 'De hoeksteen' van Gerardjan Rijnders, fragmenten uit Nijinski's dagboek. T/m 18/9 in het Amsterdamse Frascati.

Footsbarn Theatre. Het uit Engeland afkomstige, in Frankrijk residerende en rondreizende Footsbarn Theatre is na hun overrompelende 'Midzomernachtdroom' van acht jaar geleden weer in Nederland te zien. Footsbarn speelt twee producties in een tent op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein. T/m 19/9 Shakespeare's 'Wintersprookje' (in het Engels), van 22 t/m 26/9 Molière's Don Juan (in het Frans). Degene die voor buitenlandse talen terugschrikt zij gesust: de Footsbarnvoorstellingen zijn helder, luchtig en kluchtig. Reserv: 020/7781400.

Literatuur

Slechts één woord. Literair Theater Branoul aan de Maliestraat 12 in Den Haag speelt onder regie van Nienke Rooijakkers de literaire theatervoorstelling 'Spreek slechts een woord'. Teksten van Pinter, Handke, Beckett, Mulisch en Van Ostaijen vermengen zich met muziek en beeldende kunst. T/m 18/9. Reserv: 070/3657285.

Maandagdichters. Negen achtereenvolgende maandagen praten poëziekenners en filosofen over een zelfgekozen gedicht en over 'de verborgen waarheid die daarin' schuilt. Als eerste maandag 20/9 T. van Deel, dichter, criticus van Trouw en docent letterkunde. Laan van Meerdervoort 955, reserv: 070/3250779.

Grote liefdes. Atte Jongstra is maandag 20/9 de gast in de lezingcyclus 'Grote liefdes' van de Groene Amsterdammer met het thema 'Ingaan tot de vrouw - over de mystiek van het samenliggen'. Bloemgracht 116 in Amsterdam, 19.30 uur. In de volgende maandagen komen nog aan het woord: Adriaan Morriën, Frédéric Bastet en Elsbeth Etty.

Schrijversportret. Marcel Möring, Thea Beckman, Marjan Berk, Rudi van Dantzig en Heere Heeresma krijgen woensdag 22/9 een cd-rom met schrijversportretten uitgereikt. Möring legt uit wat 'schrijvers en nieuwe media' precies is. Openbare Bibliotheek, Prinsengracht 587 in Amsterdam, 15.00 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden