Beeldende kunst

Uitwisselingsproject. Sinds vorige week is bij TENT. in Rotterdam (Witte de Withstraat 50) de tentoonstelling 'Foreign Affairs: Puddles 1999-2000' te zien. Twee jaar geleden begon, onder de naam Puddles, een vruchtbare uitwisseling tussen Rotterdamse en Japanse kunstenaars. Aan de basis van Puddles stonden het initiatief CAS in Osaka, Gallery Surge in Tokio en het Rotterdamse kunstenaarsinitiatief Duende. In het najaar van 1999 en 2000 exposeerden diverse Japanse kunstenaars in TENT. Tegelijkertijd werkten Rotterdamse kunstenaars in diverse steden in Japan. TENT. toont een verslag in beelden van Liesbeth Bik & Jos van der Pol, AE. Kliest, Anke Schaefer, Kellie Smits, Jean-Marc Spaans, Dre Wapenaar, Marleen van Wijngaarden en initiatiefnemer Kamiel Verschuren.

Stillevens. In de hal van Museum het Rembrandthuis in Amsterdam (Jodenbreestraat 4) is een kleine expositie ingericht met de stillevens die de Groninger realist Henk Helmantel vorig jaar in het atelier van Rembrandt onder het oog van het publiek maakte. Helmantel werkte in september gedurende twee weken aan een serie schilderijen die hij vervolgens in zijn eigen atelier voltooide. Helmantel laat in deze werken opnieuw zien dat hij vanuit een groot respect voor de schilderkunst van de 17de eeuw werkt. Tot 1 juni.

Late renaissance. Net als Henk Helmantel heeft ook Ruud Krijnen grenzeloze bewondering voor oude meesters, zij het dat hij zich meer richt op illustere voorbeelden uit de late renaissance en de vroege barok, een periode die aan de schilders van de Gouden Eeuw voorafging. Engelen en putti, villa's in de stijl van Palladio en klassieke tuinbeelden, dat zijn zijn onderwerpen die hij in een levendige stijl schildert. Ze zijn nu te zien bij Kunsthandel Smelik en Stokking in Den Haag (Noordeinde 101-150). T/m 8 april. Tegelijk met Krijnen exposeert Leendert van Dijk uit het Limburgse Valkenburg stillevens en interieurstukken. Van Dijks stijl is moderner: in een gemengd impressionistische en realistische stijl doet hij nog wel eens denken aan de Haarlemse schilder Kees Verwey. Licht is een constant gegeven in Van Dijks werk dat verder opvalt door de grote mate van intimiteit die een puur esthetisch genoegen oplevert. T/m 8 april.

Glas en keramiek

Zeist. In de afgelopen tijd stelde het Bossche keramiekbedrijf Cor Unum wederom een groep keramisten en ontwerpers in staat om een vaasachtig object te bedenken, dat in het eigen bedrijf in productie genomen zou worden. Tot de uitverkorenen behoorden Barbara Nanning, Simone van Bakel, Marijke de Goey, Gijs Bakker en Ben van Berkel. Uit het buitenland werd een beroep gedaan op even gerenommeerde ontwerpers als Ron Arad, Jasper Morrison, Tomoko Hayakawa en Lene Birgitte Knudsen. Hun werk is bijeengebracht op een expositie bij Galerie 'In de praktijk' in Zeist (Van Renesselaan 40). Tot en met 1 april.

Den Haag. In galerie Etienne & Van den Doel in Den Haag (Anna Paulownastraat 105A) ging het afgelopen weekeinde een presentatie open van nieuwe objecten van Bert van Loo. Van Loo maakte voor deze expositie een serie nogal abstract gevormde objecten waarvoor hij slechts de kleuren wit en blauw gebruikte. ,,Ik ervaar het glas als een metafysisch materiaal, glas is er en is er niet, is gestold maar nog in beweging, is doorschijnend maar gesloten.'' Het zijn precies die zaken die hij in het nieuwe werk centraal zet. T/m 18 maart. Tegelijk met Bert van Loo exposeert Antoine Leperlier zijn in gecompliceerde technieken afgegoten glasobjecten.

Lezing

Hans Hollein. In de reeks moderne architecten die een lezing houden in het Berlage Instituut (zichzelf noemend een postacademisch laboratorium voor de architectuur) in Rotterdam (Botersloot 25) is volgende week dinsdag 6 maart de beurt aan Hans Hollein. De Oostenrijkse architect, die onder meer verantwoordelijk is voor het uitermate fraaie museum voor moderne kunst op de Abteiberg in Mönchengladbach bespreekt zijn recente werk met de zaal. Aanvang 19 uur.

Theater

Orkater. Gebaseerd op een idee van Peter Blok speelt theatergezelschap Orkater 'Rosabelle believe-Houdini'. Een fysieke muziektheatervoorstelling over de raadselachtige optredens van de ontsnappingskunstenaar Harry Houdini (1874-1926). Met Porgy Franssen als Houdini, muziek Vincent van Warmerdam. 1/3 De Lampegiet, Veenendaal, 6 t/m 9/3 Utrechtse schouwburg, 16/3 De Veste, Delft. Tournee t/m 31/5.

King Lear. Als eerste voorstelling van theatergezelschap Oostpool (ooit De Federatie en Theater van het Oosten) ensceneert artistiek leider Rob Ligthert in de bewerking van zijn huisschrijver Peer Wittenbols 'King Lear' van Shakespeare. Naast veertig figuranten doemen onder anderen op: Juul Vrijdag, Anne Martien Lousberg, Hans Hoes, Oda Spelbos en Folmer Overdiep. In afwachting van het eigen Oostpooltheater speelt de troupe 'Lear' in de Arnhemse Eusebiuskerk. T/m 3/3.

Zevenkoppige Hamlet. Onder de spartaanse regie van Jan Ritsema speelt het theatercollectief

't Barre Land Shakespeare's stuk der stukken. Taal is de hoofdrol in deze 'Hamlet', spel is ondergeschikt, alle zeven acteurs spelen alle rollen, elkaar overlappend en door elkaar heen. 2/3 Chassé, Breda, 3/3 Leeuwarder Harmonie, tournee t/m 4/5.

Vlaamse Hamlet. In gastregie bij Het Toneelhuis speelt en regisseert Jan Decorte zijn zelfbewerkte Deense tragedie 'Amlett'. In zijn enscenering krijgt poëzie voorrang. 1/3 Utrechtse schouwburg, 11/3 stadsschouwburg Amsterdam.

Lucifer. Voor de vijfde keer ensceneert Hans Croiset Vondels hemeldrama 'Lucifer' (1654). Nu met hoofdzakelijk jonge, net afgestudeerde acteurs. Met hemelse belichting van Reinier Tweebeeke. 1/3 Haarlemse schouwburg, 2 en 3/3 Rotterdamse schouwburg, 6/3 Isala, Capelle a/d IJssel.

Pop

Das Pop uit Vlaanderen, 1/3 Doornroosje in Nijmegen, 2/3 Vera in Groningen, 3/3 Hedon in Zwolle, 8/3 Effenaar in Eindhoven.

Luka Bloom. Eind vorig jaar verscheen van deze Ierse folkzanger het album 'Keeper of the Flame'. De komende weken is hij op 3/3 in Arsenaal Vlissingen, 4/3 Stadsschouwburg Sittard, 6/3 Stadsgehoorzaal in Leiden en 7/3 Oosterpoort in Groningen.

Frédérique Spigt besluit haar theatertour met 'een avondje rocken', 2/3 in Paradiso Amsterdam.

Anouk is begonnen aan een akoestische tournee door Nederland. Op 1/3 Mecc in Maastricht, 7/3 Vredenburg in Utrecht.

Buddy. 'The Buddy Holly story' is een musical over de korte, maar invloedrijke carrière van de Amerikaanse muzikant Charles Hardin Holley, die vanaf 1957 het gebaande pad van de rock-'n-roll verliet, om hits te scoren als 'That'll Be the Day' en 'Peggy Sue'. Op 3 februari 1959 kwam hij om het leven bij een vliegtuigongeluk. Op 2 en 3/3 Stadsschouwburg in Haarlem, 6 en 7/3 Stadsschouwburg in Sittard.

Tim Hutton, ooit begonnen als technoproducer, kwam vorig jaar met het singer-songwriter-album 'Everything'. Met zijn band staat hij 4/3 in Rotown in Rotterdam.

Jools Holland speelt 1/3 in 013 Tilburg en 2/3 Lantaarn in Hellendoorn.

Kreidler. 3/3 Patronaat in Haarlem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden