Beeldende kunst

Joelle Tuerlinckx. De Belgische Joelle Tuerlinckx exposeert een bijzondere installatie in het Bonnefantemuseum in Maastricht (Avenue Céramique 250). Onder de titel 'A Stretch Museum, Scale 1:1' neemt zij de architectuur van het museum als uitgangspunt en tracht daar de normale ervaring van ruimte en tijd te manipuleren.

Het is een spel, waarbij het museum een vrijplaats wordt voor de verbeelding. Tuerlinckx manipuleert de museumzalen op zo'n manier dat de bezoeker de indruk krijgt een maquette te betreden. Maar dan wel een maquette op reële schaal, dat wil zeggen 1:1. Alle zalen zijn behangen met papier in felle en fluorescerende tinten waarin doorgangen zijn geknipt. Wandvullende foto's en videoprojecties tonen eenvoudige handelingen en waarnemingen uitvergroot op reuzenformaat, de lichtlamellen gaan open en dicht waardoor ruimten, projecties en objecten voor het oog verdwijnen en weer verschijnen. Daarbij toont Tuerlinckx haar dagboeknotities, haar persoonlijke tijdmeetinstrumenten en tientallen films. De Belgische geldt als een groot talent. Ze exposeerde eerder bij Jan Hoet in het SMAK in Gent, in Witte de With in Rotterdam en op Manifesta 2000 in het Sloveense Ljubljana. T/m 6 mei.

Dick Cassée. In de naoorlogse beeldende kunst neemt Dick Cassée een belangrijke plaats in. Cassée heeft een wezenlijke bijdrage aan de vernieuwing van de grafiek geleverd, een kunstvorm die ten opzichte van de schilderkunst veelvuldig genegeerd werd. Met zijn metaaldrukken en droge naaldprenten zoekt Cassée voortdurend naar een wijze om uitdrukking te geven aan zijn visie op de natuur en de ruimte. Tegelijk verkent hij de expressieve mogelijkheden van het materiaal: met enkele lijnen weet hij de essentie van het landschap en de ruimte vast te leggen. Ter ere van zijn zeventigste verjaardag organiseert het prentenkabinet van de Universiteit van Leiden (Rapenburg 65) een overzicht van de grafiek die Cassée tussen 1966 en 1979 maakte. De tentoonstelling is te beschouwen als 'een hommage aan een meesterlijk graficus pur sang'. T/m 4 mei.

Architectuur

Nederlandse bouwkunst. Onder de titel 'Het Nederlandse gebouw' roept het Architectuurcentrum Nijmegen (Kannenmarkt 6) een beeld op van de kwaliteit van de Nederlandse bouwkunst in de 20ste eeuw. Verschillende voorbeelden uit deze periode van honderd jaar bouwen staan op het overzicht centraal: de Koopmansbeurs van Berlage in Amsterdam, het Rietveld-Schröderhuis van Rietveld in Utrecht, de Van Nellefabriek van Brinkman en Van der Vlugt in Rotterdam en het Danstheater van Rem Koolhaas in Den Haag. T/m 18/3.

Lezing, excursie

Concertgebouw. De Nijmeegse stadsarchitect Paul Hoeke houdt komende zaterdag (15 uur) een lezing met aansluitend een rondleiding in en door het concertgebouw De Vereeniging op het Keizer Karelplein in Nijmegen. Dit monumentale gebouw dateert uit de eerste decennia van de vorige eeuw, het werd tussen 1913 en 1915 naar plannen van de toenmalige Nijmeegse stadsarchitect Oscar Leeuw ontworpen. Leeuw respecteerde de gelijknamige voorganger van het gebouw, wat onder meer terug te vinden is in verschillende elementen die ook in de oude versie van De Vereeniging waren te vinden. Zo handhaafde Leeuw de plattegrond en de oorspronkelijke indeling, maar wijzigde hij wel de entree en vestibule, die zich niet aan de voorzijde, maar aan de zijkant van het gebouw bevinden. De nieuwe Vereeniging werd in de vorm van een uitvoerig beeldenprogramma rijk versierd. Verantwoordelijk voor deze plannen was Henri Leeuw, een oudere broer van de stadsarchitect. Aan al die facetten zal de huidige stadsarchitect aandacht wijden. De lezing is gratis, reserveren is niet mogelijk.

Lofliederen. Wie zich deze week aanmeldt bij de Stichting Oculare in Utrecht (tel. 030 28 83 261) kan komende zondag een thematocht door Museum Catharijneconvent in Utrecht (Lange Nieuwstraat 38) maken. Uitgangspunt voor deze wandeling, die om 14 uur begint in het restaurant van het museum, zijn de lofliederen, ook wel cantigas genaamd, die de Spaanse koning Alfonso el Sabio in de 13de eeuw bijeenbracht. In deze verzameling van liederen en mirakelverhalen staat de figuur van de Heilige Moeder centraal. Onderwerpen uit de 'Cantigas de Santa Maria' bepalen het traject door het Catharijneconvent. Twee gidsen, de dichter Oeke Kruythof en verteller Wil van der Mark, lopen langs beelden en schilderijen, terwijl ze teksten uit de Cantigas declameren en wonderlijke verhalen vertellen. Het entreebewijs geeft ook toegang tot de expositie 'De weg naar de hemel'.

Theater

Orkater. Gebaseerd op een idee van Peter Blok speelt theatergezelschap Orkater 'Rosabelle believe - Houdini'. Een fysieke muziektheatervoorstelling over de raadselachtige optredens van de ontsnappingskunstenaar Harry Houdini (1874-1926), over ongrijpbaarheid en onsterfelijkheid, over bedrog en over waarheid. Met Porgy Franssen als Houdini, muziek Vincent van Warmerdam. 1/3 De Lampegiet, Veenendaal, t/m 9/3 Utrechtse schouwburg, 16/3 De Veste, Delft, 17/3 schouwburg Nijmegen. Tournee t/m 31/5.

Vlaamse Hamlet. In gastregie bij Het Toneelhuis speelt en regisseert Jan Decorte zijn zelfbewerkte Deense tragedie 'Amlett'. In zijn enscenering krijgt poëzie voorrang. ,,Daddist / slape / drome / sterreve / wadde / gedacht / vanniks / komt niks / tizal'', aldus de Vlaamse Amlett. 11/3 Stadsschouwburg Amsterdam.

Art. Edwin de Vries, Hans Kesting en Paul de Leeuw spelen onder regie van Gijs de Lange de satirische komedie 'Art'. Een man koopt een schilderij en nodigt zijn vrienden uit het te komen bewonderen. De meningen lopen uiteen en de vrienden krijgen ruzie, de ontbinding van hun vriendschap dient zich aan. Oude Luxor Theater Rotterdam, t/m 1/6.

FACT. Onder regie van Arie de Mol speelt FACT de nieuwe montagevoorstelling van Gerardjan Rijnders 'Remember me!' Over fysieke aftakeling en oude mensen die de moed nooit verloren. T/m 10/3 Kleine zaal van de Rotterdamse schouwburg, 12/3 Maastrichtse Toneelacademie, 13/3 Theater a/h Spui, Den Haag, 15/3 Theater Bis, Den Bosch.

Lucifer. Voor de vijfde keer ensceneert Hans Croiset Vondels hemeldrama 'Lucifer' (1654). Nu met hoofdzakelijk jonge, net afgestudeerde acteurs. Met hemelse belichting van Reinier Tweebeeke. 8/3 schouwburg Doetinchem, 10/3 schouwburg Lochem, 11 en 12/3 Utrechtse schouwburg, 14/3 Theater a/h Vrijthof, Maastricht, 15/3 schouwburg Eindhoven, 16/3 stadstheater Zoetermeer.

Mijn Elektra. Het Noord Nederlands Toneel speelt onder regie van Koos Terpstra 'Mijn Elektra'. Met Veerle van Overloop, Joost Prinsen en Camilla Siegertsz. T/m 11/3 Groningse schouwburg, 17/3 De Stoep, Spijkenisse, 20/3 Haarlemse schouwburg, 21/3 De Veste, Delft, 22/3 De Muzeval, Emmen, 24/3 Stadsgeh. Vlaardingen.

Literatuur

Boekenmarathon. Naar aanleiding van de Nationale Boekenweek 2001, met als thema: 'Het land van herkomst -Schrijven tussen twee culturen' organiseert Theater Cosmic in samenwerking met uitgeverij Vassallucci op 11 maart een boekenmarathon, waarop het mogelijk is nogal wat literair talent te horen. De Boekenmarathon opent om 12.00 uur met de Surinaamse verteller Wijnand Stomp die een verhaal voorleest uit zijn boek 'Lisa en de bruine prins'. Hierna leest Marijke van Mil voor uit haar in de boekenweek uit te komen boek 'Kikkertje & Slangetje'. Verder draagt de toneelschrijver Guus Pengel zijn column voor over de boekenweek, waarna de jonge Marokkaanse schrijvers Abdelkader Benali, Said El Haji, Khalid Boudou en Abdelaziz Ajaarouj een literaire act opvoeren. Tegelijkertijd zullen elders dichters voordragen uit eigen werk, onder wie Mustafa Stitou. Vanaf 16.30 staan de theaterschrijvers Abdelkader Benali, Clark Accord en Lisa de Rooy zelf op de planken. Theater Cosmic, Nes 75, Amsterdam. Reserveren op telefoonnummer: 020-6228858.

Pop

Finley Quaye. MTV omschrijft hem als een reggae rock singer, anderen verwijzen naar Massive Attack en Tricky. In 1997 maakte Finley Quaye indruk met zijn album 'Maverick a Strike'. Eerder dit jaar koos hij met de cd 'Vanguard' voor diepte en rust. Op 8/3 in Paradiso Amsterdam.

Luka Bloom viert het talent van collega-muzikanten tijdens zijn tournee rond het album 'Keeper of the Flame'. De singer-songwriter brengt onder meer nummers van Radiohead, U2 en zelfs Abba. 8/3 Harmonie in Leeuwarden, 11 en 12/3 Kleine Komedie Amsterdam, 14/3 Chassé in Breda.

Badly Drawn Boy brak vorig jaar door met zijn album 'The Hour of the Bewilderbeast'. 13/3 Melkweg in Amsterdam.

Ilse DeLange speelt onvermoeibaar verder: 9/3 Deventer Schouwburg, 12/3 Venlo De Maaspoort, 15/3 Utrecht Vredenburg.

Erwin Nyhoff, bekend als voorman van de Zwolse Prodigal Sons speelt 9/3 in de Boerderij in Zoetermeer, en 10/3 in De Lantaarn te Hellendoorn.

Robbie Williams. 8/3 en 16/3 Ahoy' Rotterdam, de Britse band Toploader, ook geprogrammeerd voor Pinkpop, staat in het voorprogramma.

Frédérique Spigt. 10/3 LVC Leiden, 11/3 De Gigant Apeldoorn, 16/3 Tilburg 013.

Anouk is bezig met haar akoestische tournee door Nederland. 8/3 Vredenburg in Utrecht, 12/3 De Doelen in Rotterdam.

Brainpower. 11/3 Tivoli in Utrecht

Das Pop. 8/3 Effenaar in Eindhoven, 9/3 Patronaat in Haarlem, 10/3 Beest in Goes (samen met John Wayne Shot Me).

Slagerij van Kampen. 9/3 Frits Philips Eindhoven.

Peplab staat op 10/3 in Rotown in Rotterdam.

Band Zonder Banaan. 9/3 Tagrijn in Hilversum, 10/3 Plato in Helmond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden