Beeldende kunst

Beeldhouwers. Twee groten uit de Nederlandse beeldhouwkunst krijgen in de komende tijd bijzondere aandacht. Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag (a.s. zondag) laat Museum Kröller-Müller in het Nationale park de Hoge Veluwe in Otterlo veertig kleine beelden in messing zien van André Volten. Het oeuvre van Volten kent al jaren een consistente opbouw: uitgaande van geometrische gegevens als cirkel, kubus, cylinder en bol maakt hij strak ogende constructies met een sterk ruimtelijke werking. Belangrijk is bij Volten altijd de keus voor industriële materialen. De meeste beelden bouwt hij op uit roestvrij staal en corten staal (waarbij het roestproces halverwege is stopgezet, met als resultaat een mooie bruine huid), maar zoals in het geval van deze expositie ook messing. T/m 30 april. Carel Visser (geboren in 1928) heeft lange tijd net als Volten in het streng ogende idioom van abstract-geometrische vormen gewerkt. Geleidelijk is zijn werk speelser geworden en zijn materiaalkeus gevarieerder. Na een periode waarin hij uitsluitend industriële materialen toepaste, gebruikt hij tegenwoordig ready mades voor zijn installaties, die kunnen variëren van struisvogeleieren tot autoramen. Hoogtepunten uit oud èn nieuw werk van Visser zijn bijeengebracht op een expositie in De Zonnehof in Amersfoort (Zonnehof 4a). Opening zaterdag om 16 uur, t/m 14 mei.

Fotografie

Artsen zonder grenzen. Nog geen anderhalve week duurt de foto-expositie bij FotoForum in Amersfoort (in de Elleboogkerk op de Langegracht 36), die ingaat op het werk van zeven fotografen die allen lid zijn van het fameuze persbureau Magnum Photo. Ze werkten samen in een team van fotografen dat zich heeft verbonden aan een aantal langetermijnprojecten van de medische organisatie Artsen zonder grenzen. Daar onder vallen projecten die doorgaans minder aandacht in de media krijgen dan de spectaculaire rampgebieden.'Fieldwork', vanaf a.s. zondag t/m 30 maart.

Meer fotografie. Portretten van de fotografen Marianne van den Boogaard, René de Haan, Corstiaan Jansen en Adriënne Norman zijn bijeengebracht voor een expositie in de Melkweg Galerie in Amsterdam (Lijnbaansgracht 234a). T/m 9 april.

Lezingen

Architectuur. Het Utrechtse Architectuurcentrum Aorta (achter de Dom 14) begint een serie lezingen over beroemde Nederlandse architecten en ontwerpers. Het gaat om architecten die in de afgelopen 150 jaar een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de architectuur in de stad Utrecht. De reeks wordt a.s. dinsdag geopend door architectuurhistoricus Marijke Kuper die Gerrit Rietveld en het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht zal belichten. Aanvang 19.30 uur.

Haagse School. 'Jozef Israëls, vorst onder de kunstenaars' heet de lezing die Henk van Os, oud-directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, komende zondag zal houden in het Joods Historisch Museum in Amsterdam (14.30 uur). Van Os belicht in zijn voordracht het fenomeen van de kunstenaar die in de tweede helft van de 19de eeuw in Duitsland een vorstelijke allure verwierf. Hij is van mening dat Jozef Israëls goed past in het profiel van de kunstenaarsvorst van de 19de eeuw. Jozef Israëls was lid van de Haagse School, de Nederlandse tak van het impressionisme dat aan het einde van de 19de eeuw van zich deed spreken.

Theater

Belgrado Trilogie. Tijdens de aanvallen op Kosovo en Belgrado hield toneelschrijfster Biljana Srbljanovic voor Trouw een dagboek bij. Afgelopen najaar voerde Art & Pro haar tweede toneelstuk op, 'Familiegeschiedenis Belgrado'. Nu spelen twee jonge Vlaamse gezelschappen, Queeste en Stichting de Mol, haar eerste stuk: 'Belgrado Trilogie'. Over een oudejaarsavond in Praag, Sydney, Los Angeles en Belgrado. Spitse dialogen tussen trots en schaamte, tussen desillusie en hoop. Op 19 en 20/3 in De Balie, Amsterdam.

Pjeroo Roobjee. Op tekst van Pjeroo Roobjee speelt het Vlaamse Toneelhuis (voorheen de Blauwe Maandag Compagnie) Kathalzen. Een familiedrama over fabrikanten van priesterkleding naar 'De hertogin van Malfi' van John Webster. Met Rik van Uffelen, Vic de Wachter, Sien Eggers, Peter Seynreve. 17/3 Leiden, 24/3 Dordrecht, 28/3 Breda.

Oresteia. Onder regie van Alize Zandwijk speelt het ROtheater Aischylos' 'Oresteia'. Met Jack Wouterse, Catherine ten Bruggencate, Mark Rietman en Herman Gilis. T/m 1/4 Rotterdamse Schouwburg.

Orkater. Naar het idee van Porgy Franssen speelt Orkater het 'morbide drieluik Petomaan, Necrofiel, Trompettist'. Luchtig muziektheater voert de wind door de geschiedenis. Met lucht als hoofdrolspeler: uit de bombardon van de petomaan, de mond van de zangeres en de trompet van de jammerlijk uit het raam gewaaide muzikant. Naast Franssen met Saskia Temmink en Roef Ragas en het Amsterdams Gitaartrio. T/m 25/3 Amsterdamse Bellevue, 29/3 Hoofddorp, 31/3 t/m 2/4 Groningen.

De Trust herneemt de monoloog 'De koorts' van Wallace Shawn. Sylvia Poorta komt de toeschouwer in meer opzichten dicht op de huid. Met onderbreking t/m 1/4 in het Amsterdamse Trusttheater.

De bitterzoet. Theatergroep Hollandia herneemt Dennis Potters 'De bitterzoet' onder regie van Johan Simons. Een even grimmig als fascinerend sprookje over de schemerige grens tussen goed en kwaad. Met glansrollen van Fedja van Huêt, Frieda Pittoors, Bert Luppes en Carola Arons. 16/3 Maastricht, 21/3 Oosterhout, 22/3 Zaandam, 23/3 Middelburg, 24/3 Terneuzen, 25/3 Barendrecht.

Henrik Ibsen. Het Groningse gezelschap Het Oranjehotel speelt Henrik Ibsens gitzwarte sprookje over lust en schuld 'Kleine Eyolf of de menselijke verantwoordelijkheid'. Ivar van Urk regisseert Renée Fokker, Johanna ter Steege, Maarten Wansink, Christiaan Montanus en Kyra Macco. T/m 18/3 Grand Theatre, Groningen, 21/3 Hoorn, 22/3 Zoetermeer, tournee t/m 3/5.

Literatuur

In gesprek. Hoe zou het zijn: een ontmoeting, een gesprek met een romanpersonage dat je bewondert. Wat zou je zeggen tegen Eline Vere, Frits van Egters, Emma Bovary? Perdu stelde deze vraag aan verschillende schrijvers. Op 17/3 gesprek met onder andere Russel Artus. Amsterdam; Stichting Perdu; 20.15 uur.

Bussum. Op 17/3 organiseert Stichting Geletterd Bussum voor de tiende keer een grote Literaire Manifestatie in de boekenweek. Onder anderen Harry Mulisch, Kadar Abdolah, Jean Pierre Rawie en Geert Mak lezen voor uit eigen werk. De avond wordt gepresenteerd door Aad Nuis. Theater 't Spant; 20.00 uur.

Martin Simek ontmoet Remco Campert. Muzikale intermezzo's door de Nederlandstalige band 'De drie Keien.' Enschede, Concordia theater; 18/3, 19.30 uur.

Harry Mulisch laat zich op 19/3 interviewen in de Amsterdamse Lutherse kerk, 16.30 uur. Het gesprek zal via internet live te volgen zijn.

In het kader van de Boekenweek worden Paul Biegel en Imme Dros in het Letterkundig Museum geïnterviewd door Hein van Dolen. 19/3, 14.00 uur.

Renate's schrijversspreekuur. Met een korte inleiding van Renate Dorrestein over haar nieuwe boek 'Het geheim van de schrijver'. Daarna krijgt het publiek in een 'open spreekuur' de gelegenheid de schrijfster te bevragen over de kneepjes van het schrijversvak. De Rode Hoed, Amsterdam; 19/3, 16.00 uur.

Hein van Dolen houdt een lezing over de Klassieken. Van Piere Boeken, Heuvel Galerie Eindhoven; 22/3, 20.00 uur.

De hel van Dante. Voor rooms-katholieken is het jubeljaar aangebroken, maar ook voor Dante lijkt het -in Nederland althans- een jubeljaar te worden. De ene vertaling van Dante's Divina Commedia volgt na de andere. Zo verscheen er onlangs bij SUN een vertaling van 'De Hel' door Jaques Janssen en zullen er binnenkort twee vertalingen van de Goddelijke Komedie worden uitgebracht. SLAA organiseert een tweeluik waarin dit klassieke meesterwerk centraal staat. Op de eerste avond van dit programma zal Frans van Dooren Dante een plaats geven binnen de Italiaanse klassieken. Na zijn inleiding zullen vijf schrijvers en essayisten -Kees Fens, Eva Gerlach, Rudy Kousbroek, Jan Kuijper en Kees Verheul- spreken over een passage die hen bijzonder aanspreekt. Op de tweede avond spreken vertalers over hun vertaalopvattingen. SLAA, Amsterdam; 21 en 24/3 om 20.00 uur.

Kleinkunst

Sven Ratzke, een jonge, opkomende chansonnier, speelde zijn nieuwe programma 'Na Also, Goodbye' in februari in Berlijn. Begeleid door Sabine van der Heyden op de vleugel zingt Ratzke liederen van Peer Raben tot Kurt Weill. Maar hij schrijft ook zelf teksten, op muziek gezet door Jan Pieter Koch en Nico Huybregts. De Nederlandse première is op 21 maart in de Utrechtse Schouwburg. Daarna tournee. Info: 024/3243019.

Astrid Seriese zingt naast eigen werk repertoire van o.a. Joni Mitchell, John Hiatt, Tom Waits, Skunk Anansie, Joan Armatrading. Het voorlopig laatste solo-programma van een bijzondere zangeres, deze week in Leeuwarden (De Harmonie, 17), Eindhoven (Stadsschouwburg), 19) en Venlo (De Maaspoort, 21).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden