Beeldende kunst

Voerman dubbel. Het werk van de beide schilders Voerman is nog altijd populair. Historisch museum 'Het Burgerhuis' in Arnhem (Bovenbeekstraat 21) confronteert de schilderijen van vader Jan Voerman (1857-1941) met het werk van Jan Jr. Deze zoon, die in 1890 werd geboren uit het huwelijk van Jan Voerman sr. met Anna Verkade, volgde zijn vader door aanvankelijk in een vergelijkbare stijl landschappen en stillevens te maken. Naam maakte hij door zijn tekeningen die als illustraties dienden in de albums die koekjesfabrikant Verkade sinds het begin van de 20ste eeuw uitgaf. Vader Voerman zag de natuur daarentegen het liefst in een groter verband. Hij werd een ware meester in het uitbeelden van het IJssellandschap, riviergezichten waar boven krachtige witte wolken drijven. De expositie Jan Voerman (senior en junior) loopt t/m 4 februari. Het museum is dagelijks van 10-17 uur geopend, za en zo 11-17 uur. Gesloten 1 jan.

Winters vermaak. In het vernieuwde stadscentrum van Hilversum herleven vandaag oude tijden. Op de Kerkbrink rond het Goois Museum (Kerkbrink 6) wandelen en fietsen dames en heren van stand. In het museum kunnen bezoekers zich als deftige dame of heer op de foto laten zetten en worden kinderen geheel in stijl geschminkt. Op gezette tijden (beginnend om 11.30 uur en eindigend om 16 uur) vinden er in het museum activiteiten plaats die met de wisseling van de 19de naar de 20ste eeuw hebben te maken. Zoals de toneelvoorstelling van het sprookje 'De prinses en de varkenshoeder' van Hans Christian Andersen in een authentiek papieren theater uit de 19de eeuw. Alle activiteiten op deze dag zijn gratis.

Concertmuziek

Bach. De laatste week van het Bachjaar wordt er minder Bach gespeeld dan men zou verwachten. Maar dat komt doordat veel zalen in deze tijd hun deuren sluiten. De organist van de Domkerk in Utrecht, Jan Jansen, speelt zaterdag echter op het gewone tijdstip Bach. De vierde, vijfde en zesde Engelse suite zijn aan de beurt. Jansen speelt ze op verschillende toetsinstrumenten. Utrecht, Domkerk: 30/12, 15.30 uur.

Gergiev en Rattle. De chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Valery Gergiev, opent dinsdag het jaar dat Rotterdam culturele hoofdstad van Europa is door de vijfde symfonie van Mahler te dirigeren. Twee dagen later volgt de meest prestigieuze gastdirigent van het Rotterdamse orkest, Sir Simon Rattle. Dan wordt de tweede akte van de opera 'Tristan und Isolde' van Wagner concertante uitgevoerd. Rotterdam, De Doelen: 2 en 4/1.

Orkest van het Oosten. Johann Nepomuk Hummel zou niet weten wat hij hoorde als zijn eigen trompetconcert op een modern instrument gespeeld wordt. Toen hij het werk rond 1800 schreef, was de trompet nog niet zo ver ontwikkeld dat alle tonen even goed uit de verf konden komen. In 1804 was de première van dit stuk op nieuwjaarsdag. Ook het Orkest van het Oosten o.l.v. van Jaap van Zweden speelt dit werk op nieuwjaarsdag. Solist is Ido Jan Stalman, aanvoerder van de trompettisten van dit orkest. Van Mozart klinkt de 25ste symfonie en van Leo Dlibes een suite uit het ballet Coppelia'. Ter afsluiting speelt het orkest walsen van Johann Strauss junior. Enschede, Muziekcentrum: 1/1, 20.00; Kampen, Stadsgehoorzaal: 3/1, 20.15; Almelo, Theaterhotel: 7/1: 13.30; Deventer, Schouwburg: 9/1, 20.00; Hengelo, Stadhuishal: 10/1, 20.00; Zwolle, Nieuwe Buitensociteit: 11/1, 20.00.

Klap Op De Vuurpijl

Het jaarlijkse festival tussen Kerst en Nieuw jaar van het Willem Breuker Kollektief, beleeft dit jaar zijn 25ste jaargang met concerten in het Werkteater, Amsterdam. Iedere avond zijn er optredens van het Willem Breuker Kollektief, die worden omlijst door concerten van groepen uit de hoeken van jazz en 'modern klassiek'. Vanavond spelen het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw en de Steve Martland Band, morgenavond zijn dat een kwartet met Eric Vloeimans, Nguyen-Le, Marku Ounaskari en Lars Danielsson en het Nederlands Fluitokest. Zaterdag concerteert Mal Waldron samen met Sean Bergin, Arjen Gorter en Martin van Duynhoven en is er een recital van pianiste Tomoko Mukaiyama.

Zondag, de laatste dag van het jaar, spelen het JC Tans Orchestra en het Combustian Chamber Orchestra. Het nieuwe jaar wordt verder ingeluid door 'Dansen met Jazz D'Jays, 78-toeren Sem & Vinyl-Willem. De intermezzi worden iedere avond verzorgd door het blaasorkest Cobla La Principal D'Amsterdam.

Pop

Buddy. 'The Buddy Holly story' is een musical over de korte, maar invloedrijke carrière van de Amerikaanse muzikant Charles Hardin Holley, die in 1957 het gebaande pad van de rock 'n roll verliet om hits te gaan scoren met 'That'll be the day' en 'Peggy Sue'. Op 3 februari 1959 kwam hij om het leven bij een vliegtuigongeluk. 28, 29, 30/12 speelt hij desondanks in Stadsschouwburg in Middelburg, 2 en 3/1 Parkstad Limburg Theater in Kerkrade.

Krezip, Green Lizard en Brainpower trekken samen door het land. 28/12 Podium in Hardenberg.

Yonderboi uit Hongarije. 28/12 LVC Leiden 28, 29/12 Waterfront in Rotterdam, 30/12 Amsterdamse Rai.

Innercity is het grootschalige dance-gebeuren dat op 30/12 plaatvindt in de Amsterdamse Rai. Performances van onder meer Angelo, Dj Jean, Marco V, Remy, Kosheen, Speedy J. Innercity is uitverkocht. (info: 'www.innercity.nl')

Zuco 103 laat op 28/12 in de Amsterdamse Melkweg horen waarom deze band met zijn Braziliaanse dance-geluid winnaar is geworden van de Heineken Crossover Awards 2000, een stimuleringsprijs voor jong talent. Tevens treden de andere genomineerden Spy-Fi en Roog & Rose the Next Level op.

Theater

Minetti. Eric Schneider speelt de verdoelde acteur Minetti van Thomas Bernhard die nog steeds vergeefs op zijn grote Shakespeare-rol wacht en de tijd met foeteren, schelden en razen op het kunstbedrijf doodt. Onder regie van Aus Greidanus in het Scheveningse Appeltheater. Ook met Carline Brouwer, Sacha Bulthuis, Hubert Fermin en Carol Linssen. T/m 30/12 en van 17/1 t/m 4/2 (ma en di niet).

Slot Trust. Sylvia Poorta speelt in de solovoorstelling 'So long, farewell, aufwiederseh'n, goodbye' de laatste voorstelling onder de Trustvlag. Per 1 januari fuseert de Trust met Art & Pro tot de Theatercompagnie. Vrouw zag 904 keer The sound of Music. T/m 6/1 in het Amsterdamse Trusttheater, daarna tournee.

Ruigoord II. Na Ruigoord I ensceneert Carina Molier voor het 25-jarige jubileum van FACT het zogeheten multimedia tweeluik 'Ruigoord II'. In een mega-doorzichthuis organiseert cultgoeroe Clifford A. Pickover een hallucinerende bijeenkomst rondom de dood van zijn moeder. De makers lieten zich inspireren door de bewoners van het kunstenaarsdorp Ruigoord en door het boek 'Wintervlinder, een leven als mysticus' van Ruigoorder Gerben Hellinga. Met Gerardjan Rijnders, Joop Admiraal, Janni Goslinga, Karen Claes en Henk Bakker. T/m 30/12 in het Transformatorhuis op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein.

Dans

Het Nationale Ballet danst nog t/m 1 januari het avondvullende sprookjesballet 'Notenkraker en Muizenkoning'. Deze choreografie van Wayne Eagling en Toer van Schaik ging vier jaar geleden in première en ontmoette veel waardering. Het verhaal over Clara en haar notenkrakerspop is gesitueerd in een Amsterdams grachtenpand. Uitsluitend in Het Muziektheater, Amsterdam.

Kleinkunst

Freek de Jonge. Op 29 en 30/12 zijn in theater Bellevue in Amsterdam extra voorstellingen te zien van zijn oudejaarsconference 'De gillende keukenmeid'.

Oud en nieuw. Marjoleine Meijers (van het Duo De Berini's) en Jan Rot zijn 'An en Jan' in hun muzikale show 'Oud en nieuw met An en Jan'. Songs als 'Angie', 'Love hurts' en 'Sealed with a kiss' krijgen van hen nieuwe namen als 'Ankie', 'Hartzeer' en 'Zoen van papier'. Ze begeleiden zichzelf op contrabas en gitaar. Iedere avond is bovendien een bekende Nederlander te gast. Te zien t/m 30/12 in het Laktheater (Leiden).

Jeugd

Peter Pan is de eerste voorstelling in het na de brand volledig gerenoveerde Jeugdtheater Hofplein. Regisseur Louis Lemaire verplaatste het sprookje uit de negentiende eeuw naar de jaren zestig en maakte er een romantisch avonturenverhaal van met rastafiguren, zeemeerminnen en Indianen. Te zien van 2 t/m 27 januari in Theater Hofplein, Rotterdam.

De Citadel, een Groningse theatergroep, maakt originele voorstellingen in een onverwachte setting. In 'De stad en de zon' loopt het publiek met de acteurs door het het decor van een grote stad. In de rol van kleine jongens zwerven de twee acteurs langs grachten, pleinen en parken, waar ze rare mensen zien en spannende verhalen horen. Te zien op 3, 4 en 5/1 in De Studio Akkerstraat, Groningen.

5000 vingers, de familievoorstelling van het RO theater en Vis à Vis speelt t/m 3/1 in de Rotterdamse Schouwburg. De achtjarge Bart maakt een tocht in het luchtschip van de absurde schurk Dokter Terwilliker, die de wereld wil veranderen met het grootste pianoconcert aller tijden. Maar Bart weet hem te verslaan met een ingenieuze uitvinding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden