Beeldende kunst
Kruisweg. Inhakend op de bijzondere weken rond de paasdagen toont het Bijbels Museum in Amsterdam (Herengracht 366-368) een moderne uitvoering van het aloude thema van de kruisweg. De kunstenaar en theoloog Ruud Bartlema liet zich anders wat doorgaans het geval is, niet inspireren door het lijdensverhaal van Jezus met de gebruikelijke 14 staties, maar baseerde zich op Mattheüs 27 wat leidt tot slechts zeven staties. De afbeeldingen verwijzen wel naar het lijdensverhaal, maar Bartlema voegt er nog wat aan toe. Hij plaatst een kritische noot bij de wijze waarop mensen in het huidige tijdsgewricht met elkaar omgaan: geweld, oorlog en ellende vormen evenzeer een lijdensgang, een 'kruisweg'. T/m 27 mei.
Verlengd. De expositie 'God geprezen' over iconen uit de orthodoxe kerk in het Museum voor Religieuze Kunst in het Brabantse Uden (Vorstenburg 1) is vanwege het succesvolle bezoek verlengd tot en met 22 april. Voor het museum was dat ook aanleiding om de expositie fors uit te breiden. Onlangs werd het museum namelijk onthaald op een uitbreiding van de eigen verzameling met een legaat van de verzamelaar F.J.A.M. Gladdines. Het gaat om een collectie van 161 iconen die nooit eerder in haar geheel in het openbaar zijn tentoongesteld.
Glas en keramiek
Belgen. De nog jonge galerie Yorash in het Limburgse Valkenburg aan de Geul (gevestigd in 't Hekerhöfke, Hekerweg 42) is Nederlands meest zuidelijke, in glas gespecialiseerde galerie. De ligging van Yorash brengt een oriëntatie op de omliggende landen met zich mee. Zo is de komende tijd de aandacht gericht op België, het land waar de twee exposanten Bernadette Neven en Eric Pipien vandaan komen. Pipien richt zich in zijn vrij geblazen werk op de menselijke cyclus van geboorte, leven en dood, terwijl Neven de relatie tussen mens en natuur poogt te verbeelden. Hun expositie wordt zondag (14 uur) geopend, maar is vanaf zaterdag al toegankelijk (13-17.30 uur) en vervolgens t/m 29 april.
Fotografie
Pop. Haar eerste popfoto's maakte Angelique van Woerkom in 1982. Met een in het Feijenoordstadion in Rotterdam meegesmokkelde camera wilde ze een concert van de Rolling Stones bijwonen. Haar ervaringen tijdens het optreden van de roemruchte Engelse groep waren zo goed dat ze besloot om haar toekomst in de popfotografie te zoeken. Na een studie aan de Koninklijke Academie voor beeldende Kunsten waar ze portret en reportage onder de knie kreeg, volgde een lange rij opdrachtgevers waar onder het Nationaal Pop Instituut, Mojo Concerts en de Marlboro Flashback Tour. Sinds ze in 1994 de academie verliet, heeft ze tal van sterren gefotografeerd, zoals Keith Richards, Robert Jan Stips, Anouk, Ilse DeLange en Rory Gallagher. Deze artiesten figureren nu in het overzicht dat Angelique van Woerkom in galerie voor fotokunst 'In Beeld' in Vlaardingen (Landstraat 57) presenteert. T/m 1 april.
Lezingen
World Press. Adriaan Monshouwer, foto-expert en jurylid van World press Photo, houdt zondag een lezing in het Joods Historisch Museum in Amsterdam (J.D. Meijerplein 2-4). Aanvang 14.30 uur. Het museum is zondag al om 11 uur open.
Kunsthandelaar. In de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam (Fred Roeskestraat 96) geeft de Amerikaanse kunstcriticus Judith Stein volgende week woensdag (14 uur) een lezing waarin ze ingaat op het leven van Richard Bellamy, een New Yorkse kunsthandelaar die in zijn galerie kunstenaars als Donald Judd, James Rosenquist en Tom Wesselman liet exposeren.
Theater
Orkater. Gebaseerd op een idee van Peter Blok speelt theatergezelschap Orkater 'Rosabelle believe - Houdini'. Een fysieke muziektheatervoorstelling over de raadselachtige optredens van de ontsnappingskunstenaar Harry Houdini (1874 - 1926), over ongrijpbaarheid en onsterfelijkheid, over bedrog en over waarheid. Met Porgy Franssen als Houdini, muziek Vincent van Warmerdam. 16/3 De Veste, Delft, 17/3 schouwburg Nijmegen, 20/3 Orpheus, Apeldoorn, 21/3 Leidse schouwburg, 22/3 Arnhemse schouwburg, tournee t/m 31/5.
Art. Edwin de Vries, Hans Kesting en Paul de Leeuw spelen onder regie van Gijs de Lange de satirische komedie 'Art'. Een man koopt een duur schilderij en nodigt zijn vrienden uit het te komen bewonderen. De meningen lopen uiteen en de vrienden krijgen ruzie, de ontbinding van hun vriendschap dient zich aan. Oude Luxor Theater in Rotterdam, t/m 1/6.
FACT. Onder regie van Arie de Mol speelt FACT 'Remember me!' van Gerardjan Rijnders. ,,Een hart, hoofd en ziel verwarmende voorstelling'', oordeelde theatercriticus Hans Oranje, ,,over de ouderdom, over het leven en de dood, en dat met zo veel compassie, met zo veel ontroering en liefde verbeeld, dat je de tranen vanzelf in de ogen schieten.'' 15/3 Theater Bis, Den Bosch, 16/3 Witte Theater, IJmuiden, 21/3 De Vorst, Tilburg, 22/3 Futura, Eindhoven, 23 en 24/3 schouwburg Utrecht.
Mijn Elektra. Het Noord Nederlands Toneel speelt onder regie van Koos Terpstra 'Mijn Elektra'. Met Veerle van Overloop, Joost Prinsen en Camilla Siegertsz. 17/3 De Stoep, Spijkenisse, 20/3 Haarlemse schouwburg, 21/3 De Veste, Delft, 22/3 De Muzeval, Emmen, 24/3 stadsgehoorzaal, Vlaardingen.
Jeugd
Het Waterhuis speelt beeldende voorstellingen rond actuele thema's op onverwachte locaties. In 'De Verborgen Vallei' trekt het illegaal in Nederland verblijvende meisje Angel langs de straten met een bonte groep straatartiesten. Een van hen neemt het publiek op 17 en 18/3 mee naar de Pauluskerk, Rotterdam. Informatie; 010-2409846.
In de griezelopera 'Nog niet jarig' van Xynix zijn drie hekserige tantes op zoek naar onschuldige kinderstemmetjes. Na een reeks bizarre ontvoeringen hebben ze, als kroon op het kinderkoor, hun zinnen gezet op een dertienjarig meisje. Te zien, vanaf zeven jaar, 18/3 in het Zuidpleintheater, Rotterdam, 21/3 in Theater de Vest, Alkmaar.
Lezen met je oren is een reeks kinderconcerten rond muzikale verhalen van bekende kinderboekenschrijvers in het Concertgebouw Amsterdam. Na Imme Dros op 18/3 Carry Slee met 'Nootsignaal', een verhaal op zigeunermuziek, gespeeld door een vijftal musici van de familie Mirando. Op 22/4 zingt Paul van Loon 'De eenzame vampier', onder begeleiding van het Schönberg Kwartet.
In de Rotterdamse Doelen begint 17/3 de Mini'Maestro'Serie, die kinderen antwoord geeft op vragen als 'Hoeveel instrumenten telt een orkest?' en 'Wat deed Mozart toen hij een wonderkind was?'. Televisiepresentator Paul Witteman treedt op als verteller bij de concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. 19/4 en 22/6.
De expositie 'Kinderen in Nederland' toont foto's van kinderen in extreem verschillende omstandigheden. De intieme foto's van Gon Buurman laat gezinnen zien in een veilige en geborgen sfeer. Terwijl Ardeshir Sourmehi kinderen portretteerde in opvangcentra voor vluchtelingen en Sarah Wong fotografeerde in een kinderziekenhuis. 21/3 t/m 15/4, in de Melkweg Galerie, Amsterdam.
Boekenweek
Du Perron. De neerlandica Anneke Luger houdt een lezing over 'Het land van herkomst' van Edgar du Perron, het boek dat de titel leverde van de huidige boekenweek. Amsterdam, Literalinea. 17/3. Aanvang: 10.30 uur.
Bloem. Lezing door Marion Bloem. Apeldoorn, Centrale Bibliotheek. 18/3. Aanvang: 14.30 uur.
Van Dis. Literaire avond met Adriaan van Dis. Apeldoorn, Podium Gigant. 15/3, 20.30 uur.
Japin. Arthur Japin en Ellen Ombre spreken over het Boekenweekthema 'Land van Herkomst' en hun interesse voor de geschiedenis en de actualiteit van migratie, cultuurverschillen en aanverwante al dan niet vermeende tegenstellingen. Arnhem, Musis Sacrum. 18/3, 16.00 uur.
Steenbeek. Boekenweeklezing door Rosita Steenbeek. Boxtel, Openbare bibliotheek. 20/3, 20.00 uur.
Abdelkader Benali wordt geïnterviewd door Karel van der Gun. Breda, Café Oncle Jean. 16/3, 20.00 uur.