Beeldende kunst

Cobra. Kunst van de verschillende leden van Cobra is de komende tijd op verschillende plaatsen te zien. Hoewel de beweging al een kleine halve eeuw over haar hoogtepunt heen is, blijkt het werk voor de vele liefhebbers nog altijd springlevend te zijn. Cobra staat voor ongeremde expressie, vervat in vrolijke kleuren, die met grote spontaniteit en weinig 'intellectualisme' is neergezet.

'In de greep van Cobra' heet de expositie die Galerie Elisabeth den Bieman de Haas in Amsterdam (Nieuwe Spiegelstraat 44, elke dag, ook maandag geopend) is te zien met werk van roemruchte schilders als Corneille, Eugène Brands, Anton Rooskens, Lucebert en de beeldhouwer Reinhoud. T/m 31 januari.

'Christian Dotremont- schilder van het woord' luidt de titel van de expositie in het Scryption, het museum voor schriftelijke communicatie in Tilburg (Spoorlaan 434a) dat behalve aan schrijfmachines zoveel aandacht aan de (geschreven) kunst besteedt. Het Scryption exposeert van Dotremont (1922-1979, hij was een van de kernleden van de Cobra-beweging) zijn bekende 'logogrammen', combinaties van poëtische teksten die op steen werden gedrukt. T/m 13 februari. Galerie Wansink heeft in het Limburgse Roermond (Neerstraat 76) een overzicht samengesteld van schilderijen van Cobraleden als Appel, Alechinsky, Brands, Jorn, Lucebert, Rooskens en Wolvecamp. De titel luidt 'Ich bin wie ein Schiff', een verwijzing naar het gelijknamige schilderij uit 1965 van Asger Jorn. Tot 7 februari.

Pulchri Studio. Het eerbiedwaardige kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio, huizend in een al even eerbiedwaardig pand aan het Lange Voorhout in Den Haag, heeft onder zijn leden een respectabel aantal goede tekenaars. Dat bewijst de tentoonstelling 'Het handschrift van de kunstenaar' die tot en met 27 januari in de twee galerieruimten van Pulchri is te zien. Onder de exposanten bevinden zich de namen van bekende kunstenaars als Peter Blokhuis, Willy Belinfante, Jaap Ploos van Amstel, Dick Stapel, Willy Rieser, Dick Stapel en Walter Nobbe.

Leven na de dood. In het kader van de expositie 'Leven na de dood' in het Museum Catharijneconvent in Utrecht (Lange Nieuwstraat 38) houdt Helen Wüstefeld, een van de organisatrices van de expositie, zondag om 1400 uur een voordracht met de titel 'Op weg naar het einde: tussen hemel en aarde'. De expositie, die verschillende vormen van herdenken in de middeleeuwen en daarna laat zien, loopt tot en met 26 maart.

Nederlandsche Bank. In de Amsterdamse kunstwereld is de Nederlandsche Bank (ingang Westeinde 1) waarschijnlijk een van de minst gekende expositiecentra. De relatief hoge drempel van het gebouw (bezoekers moeten zich aanmelden, maar zijn altijd welkom) draagt daar aan bij. Dat is jammer, want de Bank houdt er een aardig beleid op na dat een breder publiek verdient. Om een indruk te geven van wat er in het afgelopen jaar is aangeschaft, wordt nu een brede keuze uit de aanwinsten gepresenteerd door de kunstcommissie van de Bank. Die commissie staat onder voorzitterschap van Alexander Strengers. Tot 11 februari, werkdagen 9-17 uur.

Fotografie

Van de stad. 'Waarschijnlijk de jongste fotograaf die ooit bij ons heeft gefotografeerd' noemt galerie 2½ bij 4½ in Amsterdam (Prinsengracht 356) hem. Toch is Maarten van Schaik met zijn 26 jaar geen onbeschreven blad. Hij behoort tot de allesdoeners. Van Schaik werkt volgens het credo 'ik wil van alles een foto kunnen maken'. Hij maakt niet-geënsceneerde beelden van allerlei plaatsen in de stad waar anderen gedachtenloos aan voorbijgaan. 'Van de stad', zoals de presentatie bij 2½ bij 4½ heet, is nog tot en met komende zaterdag te zien.

Pop

Noorderslag / Eurosonic. Groningen is dit weekeinde het pophart van Europa. Vrijdag spelen 52 acts, waaronder Kashmir, Arid en Laïs op vijftien podia in de Groninger Binnenstad in het kader van Eurosonic. Een dag later heeft het presentatiefestival Noorderslag plaats. Op de podia van de Oosterpoort verschijnen 45 Nederlandse acts, waaronder Junkie XL, Daryll-Ann, Kane, I against I, Bauer en Celestion Season.

Meer info is te vinden op www.noorderslag.nl.

Muse & Arid. Muse speelt vanavond samen met Novastar in Paradiso, Amsterdam. Arid staat vandaag in Eindhoven (Effenaar) en morgenavond in Terneuzen (Porgy & Bess).

Kiss my jazz is begin jaren negentig opgericht in het kunstenaarscentrum en voormalige bordeel Heaven Hotel in Antwerpen. Het muzikantencollectief, bestaande uit oud-leden van Zita Swoon, Dead Man Ray en Evil Superstars, speelt vandaag in Tilburg (013), dinsdag Utrecht (Ekko) en woensdag in Rotterdam (Nighttown Basement).

Jazz

Joyce. Geen boek zo muzikaal als James Joyce's 'Finnigans Wake'. Het Engelse improvisatiekwartet Mouthfull of Ecstasy doet vanavond in het Amsterdamse BIM-huis een poging Joyce's woorden om te zetten in hoorbare klanken. Aan Phil Minton (stem), Veryan Weston (piano), Roger Turner (slagwerk) en John Butcher (sopraan- en tenorsaxofoon) is dat wel toevertrouwd.

Contraband. Theo Jorgensmann kennen we in Nederland vooral van zijn aandeel aan Willem van Manens Contraband. De Duitse meesterklarinettist presenteert morgen in het BIM-huis en maandag in Jazzcafé Wilhelmina zijn eigen Theo Jorgensmann Quartet. Daarin speelt de onvermoeibare improvisator met vibrafonist/percussionist Christopher Dell, bassist Christian Ramond en drummer Klaus Kugel.

Engels/De Wijs/Middelhoff. Smeuïge, swingende jaren zestig jazz. Dat is wat het trio Engels/De Wijs/Middelhoff zaterdag in de Dordtse Jazz Societeit ten gehore brengt met John Engels' swingende slagwerk, Carlo de Wijs' groovende Hammond orgel en Barend Middelhoffs doorleefde spel op tenorsaxofoon.

Theater

Trust. Onder regie van Theu Boermans speelt gezelschap De Trust 'De laatsten' van Maxim Gorki. Vlak voor de mislukte revolutie van 1905: een samenleving waaruit de bovenlaag zich heeft teruggetrokken in een beschermde omgeving, waartegen de onderlaag zich met toenemend geweld verzet. Met de voltallige Trustroupe. T/m 4/3 in het eigen Trusttheater.

Om de macht. Elsje de Wijn en Hans Leendertse spelen in 'Om de macht' een gevallen dictator en zijn vrouw, die in hun paleis op de verlossende helikopter wachten. Ze lijken op alle dictatorparen: zij houdt van schoenen en van verborgen microfoons; hij van zijn hondje Nero en van alles wat glimt. Onder regie van Niek Barendsen, die ook het script schreef. T/m 23/1 Amsterdamse Bellevue, tournee t/m 17/2.

Gebroeders Flint. Met 'Het menselijk bestaan' naar de sonnettencyclus van Ed. Hoornik speelt Gebroeders Flint een uiterst verfijnde, sombere maar elegante literaire muziektheaterproductie. De dialogen van Justus van Oel combineren harmonieus met de gelaten toonzetting van Hoornik. 6/1 Groningen, 7/1 Arnhem, 8/1 Almelo, 11 en 12/1 Haarlem, 13/1 Heemstede.

Huis vol stemmen. In opdracht van het Theaterinstituut stelde Orkater de tentoonstelling/voorstelling 'Een huis vol stemmen' in het Amsterdamse Theatermuseum samen. Stemmen uit een koptelefoon leiden de bezoeker door het Huis vol stemmen. Wat is illusie, wat is werkelijkheid? Stuit ik daar op mijn eigen spiegelbeeld, of werd ik heimelijk gefilmd? Zijn of niet zijn; daar ging het om. Theatermuseum aan de Amsterdamse Herengracht 168, t/m 5/9 2001. Di-vr 11-17 uur, za-zo 13-17 uur.

Mooi weer. Toneelgroep Amsterdam herneemt 'Mooi weer vandaag' van David Storey met de bijna gepensioneerden bij Toneelgroep Amsterdam Kitty Courbois, Sigrid Koetse, Joop Admiraal en Jacques Commandeur. Twee oude mannen proberen keuvelend langs de klippen van het leven te laveren, twee vrouwen houden er met een lach en een traan de moed in. Te zien: 11/1 Heerlen, 12/1 Sittard, 13/1 Venlo, tournee t/m 9/5.

Dogtroep. De bijna voltooide Passagiers Terminal aan de IJ-oever bij het Amsterdamse Centraal Station vormt de lokatie van de nieuwe Dogtroep-voorstelling Atom Tattoo, 'een zoektocht naar passie in een door technologie gecontroleerde wereld'. T/m 23/1.

Kleinkunst

Crème Fraiche. De vier jongens van Crème Fraîche braken met hun vorige programma al door bij het grote publiek. Ook hun nieuwste programma: 'Fin de siècle' is weer een mooie mix van mime, slapstick, cross-talk, close harmony, en muzikale persiflages. Tot en met zaterdag te zien in Amsterdam (Kleine Komedie), 13-1 in Drachten (De Lawei), 14-1 Purmerend (De Purmaryn) 15-1 Hoogeveen (De Tamboer). Toernee t/m 26 mei 2000.

Jasperina de Jong en Louis van Dijk staan voor het eerst samen op het podium in het programma 'Uitgestelde Ontmoeting'. Met composities van onder andere Franz Schubert, Kurt Weil, Joop Stokkermans en Harry Bannink en liedteksten van Ira Gerswin, Frank Wedekind, Annie M.G. Schmidt en Ivo de Wijs. Deze week in Diemen (7/1), Alkmaar (8/1) en Haarlem (11/1 en 12/1). Daarna tot en met mei door het hele land.

Literatuur

Diponegoro. Vanavond vindt er om 20.00 uur in Bibliotheek Morgenstond in Den Haag een bijzondere voorstelling plaats van 'Schaken met Diponegoro', het toneelstuk van Hella Haasse uit 1970. Het toneelstuk werd slechts een aantal keer opgevoerd. Rik Launspach -die ook in de verfilming van 'Oeroeg' de hoofdrol speelde- en Marjolein Beumer vertolken de belangrijkste karakters. Reserveren: 0703661346.

Glastra van Loon. Zondagmiddag 9 januari, om 1500 uur, wordt de schrijver Karel Glastra van Loon geïnterviewd in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Glasstra van Loon won dit najaar de Generale Bank Literatuurprijs met zijn debuutroman 'De passievrucht'. Info en reservering: 0205230800.

Kristien Hemmerechts. ,,Ik zit in een diepe put en hij zit in een diepe put. Als we allebei uit onze put zijn geklauterd, kunnen we elkaar een hand geven.'' In het werk van Kristien Hemmerechts speelt 'eeuwige trouw' een belangrijke rol-zij het op een bijzondere manier: in Hemmerechts' romans slagen vrouwen er zelden in harmonieus samen te leven met mannen. Daarover geeft Hemmerechts dinsdag 11 januari om 2000 uur een lezing in de Zeeuwsche Bibliotheek, Kousteensedijk 7 in Middelburg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden