Beeldende kunst

Max Beckmann. Schilderijen van de Duitse kunstenaar Max Beckmann (1884-1950) waren de laatste jaren veelvuldig onderwerp van exposities. Zijn tekeningen daarentegen zijn veel onbekender, doordat ze lange tijd in een afgesloten verzameling verbleven. Teylers Museum in Haarlem wist de hand te leggen op een groep van 120 bladen, die afkomstig zijn uit de nalatenschap van de weduwe van de kunstenaar, Mathilde 'Quappi' Beckmann. Zij is bekend geworden als het model van de schilder, die op menig doek van hem figureert. De tekeningen zijn na haar dood terechtgekomen in het Museum der Bildenden Künste in Leipzig. Met deze groep tekeningen geeft Teylers een representatief beeld van de ontwikkelingen die Beckmann in Duitsland en vervolgens op zijn vlucht voor de nazi-terreur door Europa doorliep; de collectie omvat werken uit de periode 1905 tot zijn dood in 1950. T/m 22 augustus.

Daan van Golden. Ziet een schilder die zelf kwalitatief hoogwaardig werk maakt, vergelijkbare kwaliteit bij collega's? Die vraag kun je je stellen bij het zien van een tentoonstelling in Schiedam. Het Stedelijk Museum aldaar vroeg aan Daan van Golden om als gastcurator een tentoonstelling samen te stellen waarin hij zijn visie op de hedendaagse kunst geeft. Van Golden, wiens schilderijen uit de laatste dertig jaren de officiële inzending van Nederland op de 48ste Biënnale van Venetië vorment, koos de schilder Aloysius Donia, die hiermee zijn eerste museale presentatie krijgt. In overleg met de maker wilde Van Golden zowel schilderijen en tekeningen als foto's. Het museum vult dit debuut van Donia aan met werken van Van Golden dat het zelf in bezit heeft. T/m 18 juli.

Fotografie

Alledaags Rotterdam. In het Historisch Museum van Rotterdam (Korte Hoogstraat 31) wordt een groot overzicht geboden van de Rotterdamse persfotograaf Kees Molkenboer (1907-1987). De nadruk op de tentoonstelling ligt op de foto's die Molkenboer in de jaren van de Wederopbouw (1945-1960) in Rotterdam maakte. Deze foto's komen uit een van de weinige persarchieven in Rotterdam die bewaard zijn gebleven. Molkenboer begon al ruim voor de Tweede Wereldoorlog met fotografie, aanvankelijk als amateur, maar later stichtte hij zelf een studio. Na de oorlog werd hij persfotograaf, waarvoor hij zijn eigen persbureau 'International Photopress Office' (IPO) oprichtte. Hij werkte voor tal van kranten en bedrijfsbladen. Gedrevenheid, hartstocht voor de fotografie en zijn passie voor de stad Rotterdam zijn de voornaamste thema's die op deze presentatie aan het daglicht treden.

Meer fotografie. Fotograaf Paul Huf maakte in de jaren '50 voor het Philipslabel een aantal platenhoezen , die sindsdien een legendarische faam hebben verworven. Of dat nog altijd terecht is, kan worden onderzocht op een expositie die Museum Jan van der Togt in Amstelveen (Dorpsstraat 50) aan dit fenomeen wijdt met de titel 'Record Covers'. T/m 29 augustus. In het Amstelveense museum ook een kortlopende tentoonstelling van gouaches van oud-Cobra-schilder Eugène Brands met de veelzeggende titel 'Painting, my pleasure' (Schilderen is mijn plezier). T/m 19 juli. Nog een week lang te zien in de Trappengalerij van boekhandel Scheltema in Amsterdam (Koningsplein 20) een presentatie van foto's van Christiane Kasdorp te zien. Kasdorp combineert elementen van het vrouwelijk lichaam met rechthoekige vormen en een enkel attribuut in de vorm van vruchten of planten. T/m 30 juni.

Toegepaste kunst

Goedgoed. Op de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem beleeft de afdeling driedimensionaal design een opwindende bloei. Academieverlaters, zo is de ervaring, presenteren elk jaar werk dat op de meest verrassende wijze tot stand lijkt te zijn gekomen. Dat beeld wordt nog eens bevestigd op een uitgebreide presentatie van het keramisch eindexamenwerk dat vanaf zaterdag te zien is in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem onder de titel 'Goedgoed'. Het gaat om werk van 23 studenten en oud-studenten die als vormgever actief zijn, totstandgekomen onder supervisie van de scheidende keramiekdocent Dick Lion. Onder de deelnemers de (bekende) namen van Marcel Wanders, Erik-Jan Kwakkel, Frans Ottink, Annet Stunnenberg, Thomas Reineke en Sander Kamp. Van Lion zelf zal eveneens werk te zien zijn. T/m 15 augustus.

Sonsbeek. Goed te combineren met een bezoek aan het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem is de expositie die het Historisch Museum van Arnhem (gevestigd in het Burgerweeshuis in de Bovenbeekstraat 21) wijdt aan het honderdjarig bestaan van het beroemde park Sonsbeek. Wat het Vondelpark is voor Amsterdam en het Haagse Bos voor Den haag, dat is Sonsbeek in Arnhem: een groene oase middenin een drukke stad die in de loop der jaren op de natuur is veroverd en inmiddels in stijl is ingericht. Sonsbeek heeft landelijke faam op het gebied van presentaties van moderne (sculpturale) kunst, een onderwerp waar de tentoonstelling ook aandacht aan besteedt. T/m 29 augustus.

Toneel

Fin de saison. Gezelschap Maatschappij Discordia speelt t/m 18 juli het jaarlijkse fin de saison, dit keer onder de titel 'The way of the world'. Samen met 't Barre Land en en De Republiek steeds wisselende voorstellingen in de Transformatorzolder op het Amsterdamse Westergasterrein. Onder andere de voorstellingen 'Pick-up', 'Langs de grote weg', 'De Kersentuin' en 'Hoofd zonder wereld'. Vanavond 'Hedda Hedda' en Jeroen Willems monoloog 'Twee Stemmen', vrijdag 25 'De Republiek' en 'Zwei Stimmen', 26 juni 'Silicone' van Gerardjan Rijnders en 'Faust II' van 't Barre Land, 27 juni 'Monoloog' van Jan Joris Lamers en 'Faust II'. Inlichting en reservering: 020/6271999.

Sarah Kane. In haar nieuwe huistheater, het Derlontheater van architect Jo Coenen, speelt het Limburgse gezelschap Het Vervolg 'Hunker' van Sarah Kane. In het vertaling van Marcel Otten en onder regie van Hans Trentelman Nog t/m 26 juni. Reservering 043/3255333.

InDependance. Goede schoenen zijn nodig om de InDependance-voorstelling 'De reis' te bezoeken. 'De snakkende mens heeft een honger naar ervaringen en een zucht naar het uitzonderlijke, het onontkoombare.' Dertig toeschouwers per voorstelling gaan mee op reis 'naar een plek waar de geest van de aarde zich openbaart'. T/m 25 juni Huis a/d Werf, Utrecht, 3 juli HIC in Borger, 4 juli 't Hek v/d Dam in Ekehaar.

Oom Wanja. Onder regie van Dirk Tanghe spelen studenten van de acteursopleiding Utrecht Tjechovs 'Oom Wanja'. Wanja onder Tanghe als 'jankend jongetje tussen verdrietig door hun mislukte levens zwalkende mensenkinderen'. T/m 26 juni Paardenkathedraal, Utrecht. Reserv: 030/2711414.

Musical

Spirit of the dance belooft een ontmoeting te worden tussen Ierse dans en Amerikaanse musical. The Irish International Dance Company brengt deze spectaculaire voorstelling, die in de voetsporen treedt van 'Riverdance'. Nadat de productie de afgelopen seizoenen met groot succes te zien was in Amerika, in Engeland en andere landen van Europa, zijn nu België en ons land aan de beurt. Voorafgaand aan de Nederlandse tour (t/m december) staat de productie t/m zondag 27 juni in Theater Vorst Nationaal in Brussel. Informatie: 0032/70344111.

De tovenaar van Oz is de opvolger van 'Les Misérables' in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Dorothy en haar vrienden stappen het betovebende Land van Oz binnen voor een heuse 'sprookjesmusical' voor het hele gezin. Producent Music Hall brengt de musical in een vernieuwde versie, opgevoerd door een volledig Vlaamse cast. Reserveren: 0032/2/5439030

Literatuur

Lof der kritiek. Marcel Möring beklaagde zich een aantal maanden geleden over het peil van de vaderlandse literaire kritiek. 'Echte' lezers stierven uit en boeken worden vaak alleen op buiten-literaire gronden besproken. Op vrijdag 25 juni slaat een aantal critici bij Perdu in Amsterdam terug. Arnold Heumakers (NRC Handelsblad), Aleid Truijens (Volkskrant) en Onno Blom (Trouw) bezingen in korte statements de 'lof der kritiek'. Aanvang: 20.00 uur.

Lucebert. Omdat Lucebert dit jaar 75 jaar zou zijn geworden, is er zondag 27 juni op de Amsterdamse Noordermarkt, midden in de Jordaan, een feest. Om 11.00 uur start een wandeling onder leiding van een gids langs locaties die in de jeugdjaren van Lucebert belangrijk waren (aanmelding: Mieke Krijger, 020-6244695). Gedurende de middag is er een programma met o.a. optredens van het kinderorkest The Jazzkids, om 13.00 uur, en de dichters Diana Ozon, Hagar Peeters, om 14.30.

Pasar Malam. Tijdens de jaarlijkse Pasar Malam, het Indonesische festival op het Malieveld in Den Haag, is er een uitgebreid literair programma. Op donderdag 24 juni wordt 'Alles in de wind', een monoloog van Adriaan van Dis, gelezen door Ingeborg Uyt den Bogaard. Vrijdag om 14.30 in het Bintangtheater is er de theatervertelling 'Mevrouw mijn moeder' door acteur Willem Nijholt en schrijfster Yvonne Keuls.

Boekenmarkt. Op zondag 27 juni vindt op de markt van Steenwijk van 11.00 tot 17.00 uur een antiquarische boekenmarkt plaats. Meer dan veertig boekhandelaren uit het hele land zijn aanwezig.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden