Beeldende kunst

Nieuwe galeries. Met het voorjaar ontluikt niet alleen de bloesem, ook nieuwe galeries steken overal de kop op. Zo ging het afgelopen weekeinde in Alkmaar (Luttik Oudorp 56) Galerie Chicory open, die zich voortaan richt op wat de galeriehouder zelf noemt 'kwalitatief goed en interessant werk van hedendaagse kunstenaars'. Op de eerste expositie hangt werk van de de surrealistische schilder Hendrik Beekman uit de laatste 25 jaar. T/m 2 juli.

Eveneens in het weekeinde ging in Amsterdam (Jan Willem Brouwerstraat 12) Galerie X-art open. Deze galerie stelt zich ten doel om Russische en Nederlandse kunstenaars samen te brengen. De 'X' slaat op de drie beoogde kenmerken van de galerie: excellentie, extremiteit en exclusiviteit. De openingstentoonstelling omvat werk van Alexander Zjernoklujev uit Moskou. T/m 18 juni.

Ook in Zeeland, doorgaans geen paradijs voor nieuwe kunstactiviteiten, kan een nieuwe galerie gesignaleerd worden. In Kapelle (vijf kilometer van Goes) opende Janneke Hagers-Van Leeuwen in een mooi oud huis galerie 'De Zeeuwse Buitenplaats'. Ze wil daar eigentijdse beeldhouwkunst tonen, maar schuwt ook niet de schilderkunst van zo'n honderd jaar geleden. In de anderhalf hectare grote tuin die de galerie omgeeft, staan sculpturen van Karin Beek, Anita Dekkers en Etienne Vindevogels. Binnen hangen bekende schilders als Théophile de Bock, Cor Noltee en Victor Bauffe. Tot 30 september.

Stadswandeling. In het zojuist geheel gerenoveerde én uitgebreide Museum Dorestad (Muntstraat 42) heeft het fraaie Wijk bij Duurstede een plek gekregen waar optimaal kennis kan worden opgedaan van het verleden van deze oude Hollandse stad. Niet alleen zijn alle collecties in de afgelopen maand opnieuw ingericht, er is ook een tentoonstelling samengesteld die oproept om de stad beter te verkennen. Dat kan aan de hand van een uitgezette wandeling die met schilderijen, aquarellen en tekeningen van vader en zoon Jan Roelof en Jacobus Jan van Nijendaal geïllustreerd wordt. De beide Van Nijendaals (die resp. van 1880 tot 1975 en van 1916 tot 1990 leefden) legden zich tijdens hun zeer actieve leven vast op het uitbeelden van schilderachtige plekken in hun woonplaats. In het museum en bij de VVV is een folder met de stadwandeling verkrijgbaar.

Designbeurs. In de Beurs van Berlage op het Damrak in Amsterdam gaat volgende week woensdag een interessante beurs open waar kunst en vormgeving uit de periode 1880 tot 1980 wordt getoond. Enkele tientallen kunsthandelaren uit verschillende landen laten op deze beurs verrassend vormgegeven objecten zien. De nadruk op The Amsterdam Arts & Design Fair ligt op de internationale Jugendstil, de Art Deco en de Arts & Crafts Movement, maar er is ook design van na de Tweede Wereldoorlog. T/m 4 juni.

Fotografie

Bloemen. In de tuingalerij van het Noordbrabants Museum in Den Bosch (Verwersstraat 41) worden in het kader van de tentoonstelling 'Bloemen van de Nieuwe Tijd, Nederlandse Bloemschilderkunst 1980-2000' foto's van bloemen samen met bloemvazen getoond. De meest prominente fotograaf op de expositie is de Japanner Nobuyoshi Araki, die in het westen beter bekend is van zijn beelden van het Japanse stadsleven. Voor Araki is het fotograferen van bloemen een manier om ze nieuw leven te geven, zelfs in het stadium van verwelken. Door leven en dood te combineren bereikt hij een erotische kwaliteit in zijn werk. T/m 3 september.

Lezingen

Pop art. Claes Oldenburg, bekend Amerikaans pop art-kunstenaar en zijn (Nederlandse) vrouw Coosje van Bruggen komen volgende week dinsdag naar Eindhoven voor een lezing in de blauwe zaal van het auditorium van de Technische Universiteit in Eindhoven (aanvang 20.30 uur). De Oldenburgs vertellen dan wat over het reusachtige beeld 'Flying Pins' waaraan ze momenteel werken. Deze voorstelling van rondvliegende bowlingkegels komt binnenkort in Eindhoven te staan.

Karel V. Komende zondag houdt de stichting Oculare in het kader van het Karel V jaar een historische thematocht door het Museum Catharijneconvent in Utrecht (ingang Lange Nieuwstraat 38) die wordt gevolgd door een stadswandeling door Utrecht. In het museum wordt de tentoonstelling over Karel V verklaard door een gids die ook de nodige informatie geeft over de personen en de gebeurtenissen in het leven van de laatste Europese vorst. De stadswandeling voert langs plaatsen die vertellen over de rijke geschiedenis en de verbindingen die Utrecht en de Utrechters hadden met keizer Karel. Reserveren noodzakelijk op tel.nr. 030/2883261 of info@oculare.nl (email).

Theater

Shakespearement. Het Brabantse grensdorp Zundert eert William Shakespeare deze weken met een festival, waarvoor ook de replica van het Londense Globe Theatre aan de Theemsoever is nagebouwd. 27/5 workshop barokdans (10.30-17.00 uur) en de dansvoorstelling 'Shake Spier' (20.30 uur). Shakespearefilms: 26/5 'Shakespeare in love' van John Madden, 27/5 'Romeo & Juliet' van Baz Luhrman, 28/5 Kenneth Branagh's 'Othello', steeds om 22.00 uur.

Onafhankelijk Toneel. In regie van Mirjam Koen speelt het Onafhankelijk Toneel 'Het ongeluk/Camus déjà vu' van Erik-Ward Geerlings. Eerder schreef Geerlings toneelstukken over de vriendschap tussen Wagner, zijn vrouw Cosima en Nietzsche. Nu neemt hij het auto-ongeluk waarbij Camus in 1960 omkwam, als uitgangspunt. Camus was op weg naar zijn minnares de actrice Maria Casarès. Met Romana Vrede, Dimme Treurniet, José Kuijpers en Paul Kooij. T/m 10/6 in het OT-theater aan de Rotterdamse Müllerpier, 14 t/m 24/6 Haarlemse Toneelschuur.

Zout. Als slotvoorstelling van de theatermarathon MF2000 van het Noord Nederlandse Toneel spelen Jack Vecht en Veerle van Overloop 'Zout' van Judith de Rijke naar Benoîte Groult. Een hartstochtelijke verhouding tussen een intellectuele Parisienne en een Bretonse visser. T/m 27/5 in de Groningse Machinefabriek.

Op locatie. Voor het Theater op Locatieprojekt schreven Don Duyns, Moniek Kramer en Ad van den Kieboom theaterteksten, die in drie voorstellingen van veertig minuten worden gespeeld in de wijk Princenhage van Breda. T/m 27/5. Verzamelpunt café t Roode Hert aan de Haagsemarkt.

Orkater. Naar het idee van Porgy Franssen speelt Orkater het 'morbide drieluik Petomaan, Necrofiel, Trompettist'. Luchtig muziektheater voert de wind door de geschiedenis. Met lucht als hoofdrolspeler: uit de bombardon van de petomaan, de mond van de zangeres en de trompet van de jammerlijk uit het raam gewaaide muzikant. Naast Franssen met Saskia Temmink en Roef Ragas en het Amsterdams Gitaartrio. 25 en 26/5 Amsterdamse Meervaart.

Suver Nuver. Dette Glashouwer, Peer van den Berg en Henk Zwart spelen met 'Popla' ,,een hypereclectische semi-documentaire waarin met gebruik van slapstick en verbaal geweld de eetgewoonten, stofwisseling en stoelgang van de machtigen der aarde en de bejubelde life style van het moderne individu de revue passeren.'' T/m 27/5 op het Utrechtse Festival a/d Werf, 9 t/m 13/5 Rotterdamse Parade.

Dans

Zwanenmeer. In 'Swan Lake', in de loop der jaren in New York en Londen met vele theaterprijzen bekroond, is niets wat het lijkt. Zwaan Odette/Odile is hier geen lichtvoetige ballerina, maar een forse man, Swan. Ook alle andere zwanen en zwaantjes worden vertolkt door mannen. De theaterhit van het Engelse dansgezelschap Adventures in Motion Pictures, op een choreografie van Matthew Bourne, is nu voor het eerst in Nederland te zien. Uitsluitend in Theater Carré, Amsterdam, van 30 mei t/m 4 juni. Op zaterdag en zondag ook matinee.

Korzo. 'Working apart together' (W.A.T.) is de laatste seizoensproductie van het Haagse Korzo. Drie vrouwelijke choreografen -Giulia Mureddu, Megumi Nakamura en Nicole Peisl- maakten ieder voor zich een solo, maar presenteren hun werk gezamelijk aan het publiek. Uiteindelijk smelten de solo's samen tot één voorstelling. Op 25 (try-out), 26 en 27/5.

Mal Pelo, het Spaanse dansgezelschap van Pep Ramis en Maria Muñoz, is voor de tiende keer te gast in het Rotterdamse Lantaren/Venster. De groep zelf bestaat eveneens tien jaar, en presenteert nu zijn jongste werk, 'El alma del bico'. Een poëtisch duet van twee broers, uitgevoerd Pep Ramis en Enric Fábregas, in een regie van Maria Muñoz. Op 26 en 27/5 in Lantaren I, Rotterdam.

Iris Lammertsma onderzoekt in 'Natura morta' de grenzen van fatsoen en beschaving. Op een loungeparty fantaseren vier vrouwen, variërend van dame tot vamp, over hun perfecte man. Als hij ten tonele verschijnt, loopt het uiteraard uit de hand. 'Natura morta' speelt zich af in een wc. De voorstelling van Totaal/De Kazerne is te zien in Melkweg Theater, Amsterdam, van 1 t/m 4 juni.

Kleinkunst

Kamagurka staat van 29/5 tot en met 7 juni als stand-up comedian in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, Amsterdam. Begeleid door pianist Johan de Smet brengt hij zijn onnavolgbare figuren tot leven in toneelstukjes en liedjes.

Cornelis Vreeswijk. Het Cornelis Vreeswijk Genootschap organiseert op 27/5 voor de tweede keer een Cornelis Vreeswijk Dag. Om 14.30 uur begint de dag in Zaal De Schalm in Westwoud (bij Hoorn). Onder anderen Maarten van Roozendaal, Rick Lorenzo Dros vertolken nummers van de in 1987 overleden zanger. Ongetwijfeld zal 'De nozem en de non' ook te horen zijn. Info: 0228/581880.

Willem Wilmink. Theater De Engelenbak presenteert van 26/5 tot en met 3/6 'Kijken met je ogen dicht', een muzikaal kleinkunstprogramma met liedjes en gedichten van Willem Wilmink. Jonge zangers en zangeressen, begeleid door een orkest o.l.v. Jeroen Linnenbank, zorgen voor de uitvoering, waarmee ze ook zichzelf voorstellen.

Literatuur

Gerard Rasch, die 1997 de Nijhoffprijs ontving voor zijn vertaling van het verzameld werk van de Poolse schrijver Bruno Schulz, publiceert in juni van dit jaar bij uitgeverij De Bezige Bij 'Bittere oogst', een bloemlezing uit de Poolse poëzie van de twintigste eeuw. Zaterdag geeft Rasch de jaarlijkse poëzie-lezing op Schrijversvakschool 't Colofon. Hij spreekt over Poolse poëzie en de Poolse dichters Wislawa Szymborska en Zbigniew Herbert, en over het vertalen van hun werk. Reijnier Vinkeleskade 53 in Amsterdam, aanvang 14.30 uur, reserveren kan via 020/6707077.

Samual Becket is niet alleen één van de grootste toneelschrijvers van de twintigste eeuw, maar heeft ook enkele prachtige romans op zijn naam staan. Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam wijdt dinsdag een avond aan Becket. Er is veel aandacht voor zijn debuut 'Dream of fear of middling women' (1932), dat voor het eerst vertaald is door Anneke Brassinga tot 'Droom van matig tot mooie vrouwen'. Brassinga bespreekt het verband tussen de roman en Beethovens zevende symfonie. Verder zijn er bijdrages van Piet Gerbrandy, Hans Dagelet, M.Februari en Onno Kosters. Dinsdag om 20.00 uur in de Balie, Amsterdam, zie ook op internet 'www.slaa.nl'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden