Beelden van wankelende Juncker blijven Brusselse gemoederen bezighouden

Mark Rutte neemt Jean-Claude Juncker bij de hand als blijkt dat de voorzitter van de Europese Commissie nauwelijks op de been kan blijven. Het gebeurde woensdagavond tijdens een Navo-evenement in het Brusselse Jubelpark. Rechts achter Rutte is de Portugese premier Costa half zichtbaar.  Beeld AP
Mark Rutte neemt Jean-Claude Juncker bij de hand als blijkt dat de voorzitter van de Europese Commissie nauwelijks op de been kan blijven. Het gebeurde woensdagavond tijdens een Navo-evenement in het Brusselse Jubelpark. Rechts achter Rutte is de Portugese premier Costa half zichtbaar.Beeld AP

De beelden van een wankelende Jean-Claude Juncker tijdens een bijeenkomst met Navo-leiders blijven de Brusselse gemoederen bezighouden.

Christoph Schmidt

De voorzitter van de Europese Commissie was die bewuste woensdagavond niet dronken, maar hij werd getroffen door een 'zeer pijnlijke aanval van ischias, die vergezeld ging van krampen', aldus een commissiewoordvoerder.

"De voorzitter wil graag publiekelijk de premiers Mark Rutte en Antonio Costa (van Portugal, red.) bedanken voor hun hulp tijdens dit pijnlijke moment. Hij neemt medicatie en voelt zich beter."

Op de veel verspreide beelden van een openlucht-evenement in Brussel ter gelegenheid van de Navo-top is te zien dat Juncker op meerdere momenten zijn evenwicht verliest en lange tijd overeind moet worden gehouden door regeringsleiders. Aan het eind loopt hij weg aan de hand van Rutte. Kort daarna zou de pijnaanval even snel zijn opgehouden als die was gekomen, al is er ook een foto van een wat later moment waarin Juncker in een rolstoel zit.

Bekende klachten

Dat Juncker lijdt aan ischias (een zenuwpijn die vanuit de rug naar het been trekt) was al wel bekend. Dat bleek onder meer tijdens de persconferentie na afloop van de EU-Turkije-top, eind maart in het Bulgaarse Varna. Volgens de commissiewoordvoerder was de laatste keer dat Juncker zo'n aanval kreeg vorige maand in Dublin, tijdens een bezoek aan het Ierse parlement.

De Luxemburgse oud-premier wordt vaak in verband gebracht met tabak en alcohol, onder meer dankzij oud-eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, die zijn voorganger ooit neerzette als 'een verstokt roker en drinker'.

Krantenkoppen over dronkenschap 'smakeloos'

Op sociale media en een enkele krant (denk aan de Britse tabloids) ging het filmpje van de waggelende Juncker dan ook gepaard met schimpscheuten over vermeende dronkenschap. "Het is meer dan smakeloos dat sommige media beledigende koppen probeerden te maken door Junckers pijn uit te buiten", aldus de commissiewoordvoerder.

De nog maar 63-jarige Juncker kampt al langer met gezondheidsproblemen. Of die samenhangen met zijn ernstige auto-ongeluk uit 1989, toen hij twee weken in coma lag, is niet duidelijk.

Volgende week heeft de commissievoorzitter een zeer zwaar programma, met reizen naar onder meer Peking, Tokio en Madrid. Dat gaat ongewijzigd door, aldus de woordvoerder. "Juncker voelt zich goed."

Lees ook:

Twittertrollen en EU-bashers vermaken zich over struikelende Juncker

Het waren hardnekkige rugpijnen die Juncker velden. 'Ik heb van harte met hem te doen', schrijft columnist Ger Groot. 'Zo erg als bij Juncker is het bij mij nog lang niet, maar als de rug het laat afweten, raakt het hele lijf in het ongerede en ga je je precies zo bewegen als Juncker deed. Twittertrollen en EU-bashers zagen intussen iets anders.'

Jean-Claude Juncker: Poetin is mijn vriend

In april van dit jaar interviewden Brussel-correspondent Christoph Schmidt en columnist Stevo Akkerman commissievoorzitter Juncker uitgebreid over zijn visie op Europa. “Ik ben sterk gekant tegen het idee van een Verenigde Staten van Europa. We moeten die indruk ook niet wekken tegenover de Europese burgers. We moeten niet zeggen: het maakt niet uit wat je zegt of waar je bent, in Beieren, in Normandië, wij zorgen ervoor dat er een Europese staat komt. Dat zal nooit ­gebeuren.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden